Manerau - Caminul cultural - Virtual Arad County (c)2001Manerau - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2001Situat pe terasa Crisului Alb, pe ambele parti ale soselei care leaga Aradul de Moneasa, Maneraul este un sat micut dar destul de cochet. 

La mijlocul secolului al XVIII-lea satul avea o biserica de lemn noua, nesfintita si fara hram, insa enoriasii doreau ca ea sa poarte hramul "Sfintii Cosmin si Damian". Biserica a fost sfintita in 1836 si a fost situata pe locul actualei biserici. Faptul ca numai in acel an este sfintita nu exclude existenta ei cu mult  inainte sau a unei alte biserici, mai ales ca de la parohia Manerau avem matricole parohiale (botezati si decedati) din 1799 din 1800 cele ale cununatilor. Cu toate aceste anu cunoastem anul construirii ei. Stim ca in 1845 Tigan Petru, probabil epitropul a adunat 100 de florini si impreuna cu fiul sau Ieremia, au dus la bun sfarsit lucrarile de reparatie a bisericii. In 1874 a inceput construirea actualei biserici de zid, care poarta hramul celei vechi.

In actuala gradina a bisericii ortodoxe, langa soseaua asfaltata, astazi demolata, cunoscandu-se numai fundamentul, infiintata inca din secolul al XVIII-lea.

La aceasta scoala, unde era invatator tatal sau, s-a familiarizat cu tainele alfabetului muzicianul Ioan Vidu.

Manerau - Monumentul eroilor locali - Virtual Arad County (c)2001Intr-o casa modesta (astazi demolata) la nr.219 a vazut lumina zilei Ioan Vidu (1863-1931),compozitor, dirijor, profesor si un excelent folclorist roman.

Manerau - Ulita principala - Virtual Arad County (c)2001Ne-au ramas de la el prelucrarile de folclor dintre care amintim "Rasunetul dela Crisana",  "Moartea lui Mihai Eroul",  "Rasunetul Romaniei", "Lugojana" si altele, toate strabatute de un patriotism fierbinte, inspirate de frumusetea melodica si vigoarea ritmica a folclorului romanesc.

In partea de est a hotarului trece "Valul lui Traian", avand o latime de 2,5 m. Atentia calatorului este retinuta in aceste parti de ramasitele unor paduri stravechi.

Documentele vremii si povestirile localnicilor confirma ca incepand cu secolul al XVIII- lea, mai ales dupa 1850, ele au servit ca adapost cetelor de haiduci.

Legenda spune ca cel mai de seama haiduc din padurea Ceresti (Rapsig) a fost Frida care in timpul revolutiei de la 1848-1849 s-ar fi intalnit cu Avram Iancu la Buteni.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]