Moneasa - Parau - Virtual Arad County (c)2002

 

Monesa - Peisaj - Virtual Arad County (c)2002

Lasand in urma mica depresiune a Ranusei, Valea Monesei ia aspectul unor chei cu versanti prapastiosi. Dupa 1 km patrundem in comuna Moneasa, asezata pe valea ingusta cu acelas nume. La 400 de metri de centrul comunei, ne apare in fata o mica depresiune "butoniera" in care se gaseste asezata frumoasa statiune balneo-climaterica Moneasa, apreciata ca "Perla Apusenilor".

Moneasa - Satul - Virtual Arad County (c)2002

Clima Monesei este blanda datorita adapostului oferit de culmile inconjuratoare. Foarte des in anotimpul iernii are loc fenomenul de inversiune de temperatura. In fundul depresionar se aduna aerul rece care de multe ori ajunge sub -3°C chiar pana la -10° C, in timp ce pe culmile inalte de numai 300-400 m, temperatura este de 0-5°C. Aceste invesiuni nu produc geruri prea mari, ceea ce explica existenta castanului comestibil cat si a liliacului salbatic din imprejurimi. Flora este reprezentata in special prin padurile de fag si conifere.

Moneasa - Case din sat - Virtual Arad County (c)2002 Primaria Moneasa - Virtual Arad County (c)2002Asezata  in partea de sud-vest a Muntilor Codru Moma,  la altitudinea de 290 m, comuna Moneasa, care are o populatie de circa 1500 locuitori, si imbratiseaza prin asezarea ei statiunea,  fiind dispusa  atat in amonte cat si in aval de statiune, pe paraul care poarta acelas nume. In comuna Moneasa, in fata Primariei, cladire a unui fost conac,se afla  "Monumentul pietrarului", dedicat muncitorilor care lucreaza la renumitele cariere de marmurade aici.

Moneasa - Scoala - Virtual Arad County (c)2002Moneasa - Monumentul Pietrarului - Virtual Arad County (c)2002

Cariera de la Moneasa este remarcabila prin metodele moderne de exploatare a rocii si prin calitatea acesteia,dar mai ales pentru peisajul impresionant pe care il ofera marele front in trepte. In baza frontului se exploateaza marmura neagra, iar deasupra marmura rosie. De fapt ambele sunt calcare jurasice destul de putin metamorfozate. Aici in cariera au fost descoperite in cursul exploatarii mai multe pesteri, din pacate astazi distruse sau inaccesibile.

La est de Moneasa se afla colonia Jumelt, unde se afla cuptorul pentru topit fier, inalt de circa 10 m si construit la mijlocul secolului al XIX-lea, din piatra de granit cu captuseala de caramida in interior. Moneasa  - Biserica - Virtual Arad County (c)2002Moneasa - Sat - Virtual Arad County (c)2002Se mai vad orificiile pentru alimentarea focului si scurgerea fontei, respectiv pentru racire. Apa necesara era furnizata de paraul din apropiere. Acest cuptor este un important vestigiu al intensei activitati de prelucrare a fierului care se practica in sectorul Sebis-Moneasa, in secolele XVII-XIX.

In casa cu numarul 180s-a nascut si a copilarit sculptorul GheorgheGroza (1899 - 1930), care in scurta lui viata a dat artei romanesti o serie de creatii valoroase dintre care amintim monumentele lui G. Cosbuc si A. D. Xenopol asezate in fata Palatului Cultural din Arad.

In anul 1755 satul nu avea biserica si era filie la parohia neagra. Abia dupa un an a fost construita o biserica din lemn, cu hramul "Cuvioasa Paraschiva", inlocuita in 1882 cu actuala de zid, ce poarta hramul celei vechi.

Moneasa - Vile din statiune - Virtual Arad County (c)2002 Moneasa - Vile din statiune - Virtual Arad County (c)2002Statiunea balneo-climaterica Moneasa este renumita inca din secolul al XVI-lea, mai ales datorita izvoarelor sale mezotermale. Ea a fost atestata documentar pentru prima data la 1597. Valorificarea izvoarelor termale pe scara larga a inceput dupa 1866 iar cladirile cele mai importante, ca de exemplu pavilionul bailor au inceput sa fie construite dupa 1881. Apele termale au temperatura de 25-32°C si sunt ape bicarbonate, calcice, magnezice, sodice, hipotone, toate avand efect binefacator in cazul asteniei nervoase si al imbolnavirilor aparatului locomotor si a sistemului nervos periferic. La aceasta mai contribuie si aerul placut ozonat al parcului din jurul statiunii si a padurilor din apropiere.

Statiunea are trei hoteluri ( Moneasa, Codru-Moma si Parc),

Hotel Moneasa - Virtual Arad County (c)2002 Hotel Codu Moma - Virtual Arad County (c)2002 Hotel Parc - Virtual Arad County (c)2002

Moneasa - Statiune - Virtual Arad County (c)2002Moneasa - Statiune - Virtual Arad County (c)2002

 

numeroase vile, si locuri de agrement cum ar fi: discoteci (vara functioneaza si o discoteca in aer liber), cofetarii, restaurante, baruri, biblioteca etc.

Moneasa - Lacul cu barci - Virtual Arad County (c)2002Strandul  Moneasa - Virtual Arad County (c)2002

 

Renumit este si lacul cu barci, un mic lac artificial unde se pot face plimbari cu barci sau cu hidrobiciclete, precum si strandul.

Langa statiunea Moneasa, pe muntele Tinoasa si in valea Viezurilor, se gasesc mai multe pesteri, la vest si la este de drumul care duce la cabana Izoi. Majoritatea au intrari sub forma de aven, si din aceasta cauza sunt recomandate numai speologilor.

Casa de vacanta la Moneasa - Virtual Arad County (c)2002

In jurul statiunii pot fi facute excursii scurte si interesante dintre care amintim: Pestera Liliecilor (1 ora), Grota ursilor (10 minute), Cuptorul de fier (10 minute), Izvorul Piatra cu Lapte (20 minute), Cariera de marmura (45 minute).In apropierea statiunii Moneasa, la poalele cetatii Dezna intr-un cadru de un pitoresc aparte s-a redeschis Hanul Dezna, privatizat de curand cu un adminstrator de marca - dl. Viorel Ratiu. Pentru doritorii de trasee mai lungi, traseele din muntii Codru Moma cu marcaje proaspat refacute, pot oferi impresii de neuitat. 

 

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]