Varnita - Vedere generala - Virtual Arad County (c)2003Varnita - Gospodarie taraneasca - Virtual Arad County (c)2003In micul satuc Varnita se poate ajunge plecand din satul Dorgos pe un drum forestier, aproximativ 6 km, unde dupa ce s-a ajuns pe un platou se formeaza o ramificatie spre dreapta care duce calatorul ratacit pe aceste meleaguri in ceeace a mai ramas din satul Varnita.

Satul dupa cum ii spune numele a fost infiintat in urma cu aproape doua secole de catre satenii care se ocupau de producerea varului, intrucat zona era bogata in calcar si lemn, materiale necesare pentru producerea acestuia.

Avandu-se in vedere ca varul era foarte cautat in aceasta perioada cand au inceput constructiile din piatra si caramida, satul a avut in scurt timp, o dezvoltare deosebita, oamenii devenind instariti in acea perioada.

Varnita - Ulita - Virtual Arad County (c)2003Varnita - Fostul ocol silvic - Virtual Arad County (c)2003Satul dispunea de o frumoasa scoala care  gazduia si o biserica precum si locuinta dascalului. In perioada trecuta, dupa instaurarea comunismului totalitar la noi in tara, biserica a fost desfiintata, iar scoala a avut din ce in ce mai putini elevi, acestia preferand sa mearga la internatele din Arad si Lipova, unde dupa terminarea scolii incercau sa-si gaseasca un serviciu si unde ulterior isi stabileau domiciliul.

Astfel scoala primara care functiona cu clase simultane a fost desfiintata si ea in jurul anului 1970.
In sat se mai pastreaza si o fantana, care s-a sapat in acest varf de deal, inca de la inceputul existentei satului Varnita. Fantana, cu apa buna, este folosita si de actualii ocupanti.

Varnita - Case de vacanta - Virtual Arad County (c)2003Varnita - Fantana seculara - Virtual Arad County (c)2003Cu toate ca satul nu a fost si nu este racordat la reteaua de energie electrica, in sat functiona sediul Ocolului Silvic din aceasta zona, iar satenii urmaresc posturile de radio si televiziune pe aparate alimentate cu acumulatori.

Desi in sat au mai ramas doua familii de localnici, o parte din casele existente au fost cumparate de 2 familii din Arad si de catre o persoana din Austria care le folosesc ca si case de vacanta, aceasta impiedecand desfintarea in totalitate a localitatii.

Satul care inainte de razboi apartinea de comuna Dorgos, dupa noua repartizare teritoriala din perioada comunista a fost trecut ca si apartinator de comuna Sistarovat.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]