Felnac - Biserica sarbeasca - Virtual Arad County (c)2000Locuitorii satului Felnac s-au stabilit in aceasta comuna dupa anul 1700, fiind alungati din Aradul Nou de autoritatile habsburgice.
In hotarul comunei Felnac se gasesc urmele cetatii Felnacului, existenta la inceputul secolului al XIV-lea si reconstruita prin 1500, fiindFelnac - Constructii noi de locuinte - Virtual Arad County (c)2000 demolata la sfarsitul secolului al XVII-Iea.
Ea s-a evidentiat in luptele antiotomane.

In 1758 exista o veche biserica edificata din caramida, cu patru ferestre, doua usi pentru intrare, cupola de scandura acoperita cu sindrila, turla de lemn cu un clopot, pardoseala de caramida. Sfanta Masa era din tigla. Tampla bisericii era din tigla arsa, deasupra o icoana ce reprezenta "Rastignirea Domnului" si patru icoane imparatesti. In pronaos mai existau 6 icoane si o cristelnita de tigla.
Hramul bisericii era "Sfintii Arhangheli" si avea un antimis sfintit la 3 noiembrie 1733 de catre episcopul Nicolae Dimitrievici. Biserica a fost inlocuita cu actuala edificata intre 1804- 1806 sdi are hramul celei vechi. Pana in anul 1897 a fost folosita in comun atat de catre romani cat si de sarbii ortodocsi din localitate.

Felnac - Scoala noua - Virtual Arad County (c)2000Felnac - Fabica romano-franceza de nutreturi concentrateDupa cadrea capitalei Banatului, sub stapanirea "Semilunei" (1552), si soarta Felnacului a fost pecetluita. Numai razboiul de eliberare din 1595 condus de Mihai Viteazul ii aduce scaparea. In 1596, fara sa astepte trupele ardelenesti, care se pregateau de asediu, garnizoana turca fuge la Timisoara.

Dar peste doi ani Felnacul este din nou capturat de turci. Importanta cetatii a retinut si atentia lui Mihai Viteazul care in anii 1599-1600 se preocupa de asigurarea granitelor vestice ale celor trei tari romane unite.

De aceea in tratativele diplomatice duse cu imparatul Rudolf isi formuleaza categoric pretentia la cetatea Felnacului.

Intorsatura nefavorabila a evenimentelor a prelungit stapanirea otomana de aici pana la sfarsitul sec al XVII lea, cand cetatea este demolata potrivit prevederilor pacii de la Karlovitz (1699).

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]