Galsa - vedere generala - Virtual Arad County (c)1999Localitate Galsa este atestata documentar inca din 1214 si are bogate traditii viticole. In centrul asezarii se gaseste un castel construit in secolul al XVIII-lea. Corpul principal al acestuia prezinta elemente ale stilului braoc, iar adaugirile ulterioare i-au introdus si elemente neoclasice.

Galsa - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2002In trecut aici a existat o biserica de lemn cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" sfintita in 1715. In 1749 este inlocuita cu actuala de piatra, edificata "in formele simplificate ale barocului de provincie" cu un iconostas datorat lui Stefan Tenetchi. Icoanele praznicare poarta date intre 1769- 1771, unele cu initialele C.T., Stefan Tenetchi sugerandune si perioada executarii iconostasului. Pe usa diaconeasca se poate vedea anul 1749.
Biserica construita din piatra cu grosimea zidurilor intre 1- 1,50 m, turnul inalt de 33 de metri ce pana in 1894 nu facea parte din corpul bisericii. Abia atunci i s-a adaugat, in dreapta si stanga, doua incaperi, intregind astfel turnul cu corpul bisericii.

Piata din fata bisericii ortodoxe, care dateaza din secolul al XVIII-lea, evoca anul revolutionar 1848, cand locuitorii din Galsa, adunati aici, au militat pentru revendicari sociale si nationale.

Plecand de la Galsa spre Ineu, strabatem un camp jos, pe alocuri mlastinos si inundabil, in care ratacesc numeroase paraie.

Podgoria Aradului

Intregul traseu pana la Pancota este insotit pe dreapta de sesuri piemontane si chiar piemonturi, strans legate de masivul Zarand, iar pe stanga, sesul Comlausului. Intreaga zona face parte dinGalsa - Scoala - Virtual Arad County (c)2002 Galsa - Caminul cultural - Virtual Arad County (c)2002asa numita Podgorie a Aradului, nume ce si-l justifica prin intinsele suprafete ocupate cu vita de vie. Ea se intinde sub forma de semicerc, de la Valea Muresului pana la Mocrea, pe pantele insorite ale Muntilor Zarandului. Este zona cu cele mai vestite suprafete viticole din judet. Cultura vitei de vie se face interase, o adevarata geometrie a pamanturilor in trepte. Se cultiva soiuri diverse cum ar fi struguri pentru masa: chasselas dore, regina viilor, etc, pentru vinuri albe: mustoasa de Maderat, Riesling italian, etc, pentru vinuri rosii: cadarca, cabernet, sauvignon, etc. Pivnitele sunt sapate in deal, cele mai renumite fiind cele de la Minis. Viile, colinele si pivnitele imprastiate pe deal justifica gustul localnicilor pentru frumos si liniste, dragostea pentru viata si natura.

Regiune este in acelasi timp si o importanta zona forestiera caracterizata printr-o flora variata. Dintre varietatile de arbori amintim ulmul, frasinul cu asociatii de tei, carpenul si altele.

Podgoria prezinta interes si din punct de vedere ornitologic. Din anul 1965 se constata aparitia unol stoluri de stancute, barza neagra, pescarelul albastru si uliganul pescar. Se semnaleaza si pasari daunatoare podgoriei, cum sant stolurile de grauri.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]