LinkExchange Member Free Home Pages at GeoCities

title

fax.gif (255 bytes)PE SCURT:  


6 iunie 1998

Biserica Greco-Catolica a trimis recent Bisericii Ortodoxe Romane o scrisoare prin care isi exprima disponibilitatea pentru rezolvarea, pe calea dialogului, a diferendelor patrimoniale existente intre cele doua Biserici, informeaza Biroul de Presa al Patriarhiei Romane, dupa intrunirea Sfantului Sinod, de joi si vineri. Potrivit sursei citate, in aceeasi scrisoare Biserica Greco-Catolica mai informeaza ca va infiinta o Comisie de dialog similara celei infiintata de BOR. Aceeasi sursa a mai precizat ca aceasta disponibilitate spre dialog a Bisericii Greco-Catolice ar putea fi o premiza pentru ca biserica Ortodoxa sa nu mai considere inoportuna o eventuala vizita a Papei Ioan Paul al doilea in Romania.

Ieri seara, in jurul orei 20:00, la Teatrul de Papusi "Vasilache" din Botosani, au fost anuntati castigatorii "Galei Internationale a Recitalurilor Papuseresti", festival care a adus in concurs nume de prestigiu ale artei manuirii papusilor ce aduc atata bucurie copiilor. Marele premiu a fost castigat ex-aequo de Teatrul de Marionete din Arad, si de trupa teatrului gazda. Marionetistii aradeni au prezentat in concurs spectacolul "Do Re Mim", realizat de doamna Adaela Moldovan.

Ieri, la Prefectura, a avut loc o intalnire de lucru intre oficialitatile romane reprezentate de senatorul Marin Nicolai, prefect, subprefect, directorul Directiei Agricole Arad, si o delegatie franceza a AGPM (Asociatia Generala a Producatorilor de Porumb) din Franta. AGPM are 200 de mii de membrii in Franta, si o suprafata de 3 milioane de hectare. AGPM vrea sa se extinda si in Romania, incurajand producatorii agricoli autohtoni in vederea asocierii, a unei mai bune lucrari a pamantului si a valorificarii produselor. Primul pas va fi facut la Arad, unde dealtfel firma franceza AF Romania, cu sediul in localitatea Felnac, a investit anul trecut peste un milion de dolari, in instalatii de uscare a porumbului si achizitionarea de produse. "Oricum, se pare ca a inceput o colaborare fructuoasa intre partea romana si cea franceza, colaborare care, cel putin in judetul Arad, va avea tot sprijinul autoritatilor locale" - ne-a declarat dl. Dacian Tolea purtatorul de cuvant al Prefecturii.

Ieri, la Universitatea de Vest "Vasile Goldis" s-a inaugurat o micropoliclinica stomatologica, in cadrul careia studentii Facultatii de Stomatologie isi vor desfasura activitatea practica. Asa dupa cum ne declara dl. prof. univ. dr. Aurel Ardelean - rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" - in cadrul acestei micropoliclinici vor putea fi tratati, lunar, peste 1000 de pacienti. Evenimentul s-a desfasurat in prezenta primarului Aradului, Valentin Neamt, suprefectului Levente Bognar, rectorul Universitatii "Vasile Goldis", decanul Facultatii de Stomatologie- conf. univ. dr. Ovidiu Grivu, decanului Facultatii de Medicina Generala - conf. univ. dr. Dorin Lazar, decanul Facultatii de Stiinte Umanist Crestine - conf. univ. dr. Alexandru Roz. La inaugurare au mai participat cadre universitare de la "Vasile Goldis" precum si studenti. Parintele Vasile Pop a oficiat o slujba de sfintire a acestei micropoliclinici. Iata, asadar, ca Universitatea de Vest "Vasile Goldis" continua sa-si imbunatateasca baza materiala.

Inceput ieri la Timisoara, seminarul international "Studii de caz asupra unor constructii remarcabile" va continua astazi, la Arad (sala de sedinte a Primariei). Organizat de Facultatea de constructii a Politehnicii Timisoara, in colaborare cu Asociatia inginerilor proiectanti de structuri (AICPS) si Proiect S.A. Arad, seminarul va avea o dubla utilitate: pe de o parte "structuristii" si arhitectii aradeni isi vor face cunoscute realizarile, pe de alta parte, vor lua contact cu solutiile moderne aplicate in constructii. La sesiunea din Arad, va participa prof. David Nethercourt (Universitatea din Nottingham) si prof. Riccardo Zandominii (Universitatea din Trento), declara vicepresedintele AICPS, Czister Kalman. Inginerii si arhitectii aradeni vor prezenta doua realizari remarcabile: Complexul Arbema si biserca Betel. realizata prin reconversia unei hale industriale din 1930. Lucrarile seminarului vor fi deschise la ora 9:00.


5 iunie 1998

Daca vreti sa economisiti apa calda, gaz si electricitate, inchideti robinetele, opriti gazul, stingeti lumina, trimiteti pisica in vizita la cainele vecinului, trantiti usa dupa voi si iesiti in strada sa va hliziti la ILARIADA Zilele teatrului stradal, 5-7 iunie 1998. Incepand de astazi, timp de trei zile, rasul e pe gratis la Arad! Iar daca vreti sa va simtiti extraordinar nu trebuie decat sa iesiti in strada, cu mic, cu mare, pentru ca actori din tara si din strainatate va vor face un cadou de exceptie: buna dispozitie pe gratis. Cei care au organizat aceasta manifestare sunt Ministerul Culturii, Inspectoratul pentru Cultura al Judetului Arad, Consiliul Local Municipal, Prefectura Arad, in colaborare cu Fundatia Teatrala "Alternative".

Astazi are loc la Resita o bursa de contact, adica intalniri directe, la care participa oameni de afaceri din landul german Renania de Nord - Westfalia, dinpreuna cu reprezentanti ai firmelor din Regiunea de Dezvoltare Vest a tarii noastre, care cuprinde judetele Arad, Timis, Caras - Severin si Hunedoara. Din partea germana va fi prezent domnul dr. Robert Mainburger, seful sectiei de relatii externe a Ministerului Economic din landul amintit. Judetul Arad va fi reprezentat de domnii Dan Ivan, presedintele Consiliului Judeteal Arad si Lucian Palcau, director in cadrul Camerei de Comert Industrie si Agricultura a Aradului. Sambata, 6 iunie, la Timisoara, in cadrul aceleiasi manifestari, va fi prezentat conceptul de dezvoltare economica a Regiunii de Dezvoltare Vest.

Cu trei zile inaintea primului meci de la Cupa Mondiala, Brazilia - Scotia, ziarul Observator impreuna cu Contor Zenner, MOL Romania si Mc' Donalds organizeaza, pe terenul gazonat din Subcetate, un interesant turneu international de fotbal pentru copii. Iubitorii fotbalului care vor veni duminica in Subcetate vor avea parte, pe langa vizionarea unor partde de fotbal, de o atractiva tombola,cu numeroase castiguri.

La auzul vestii ca Romtelecom intentioneaza sa majoreze tarifele pentru convorbirile telefonice incepand cu data de 1 iulie, am luat legatura cu conducerea institutiei aradene de telecomunicatii. Am aflat, astfel, ca Romtelecom va afla din presa, ca toata lumea, despre cuantumul majorarii tarifelor. Deocamdata nu se stie cu cat va plati lumea mai mult facturile telefonice.Oricum, ultima majorare a avut loc la 1 aprilie 1998 , cand tarifele au crescut cu 9%. Aradenii spera "la o crestere decenta a tarifelor telefonice, care si asa a determinat o buna parte a populatiei sa renunte la aparatul telefonic".

Dupa ce tinerii aradeni dornici de studii superioare au fost nevoiti, pe o perioada de cateva zeci de ani sa ia drumul altor orase - in general Timisoara - iata ca, in ultimii ani, invatamantul universitar a luat o amploare deosebita si in Arad. Aparitia si dezvoltarea unui numar tot mai mare de facultati duce la necesitatea obtinerii de noi spatii pentru desfasurarea activitatii. In acest context, Universitatii de Vest "Vasile Goldis" i-a fost atribuit de catre Consiliul Local Municipal, in folosinta gratuita, imobilul situat pe strada Liviu Rebreanu nr. 31-33, vis-a vis de SC Moda, in care a functionat Institutul National de Medicina Veterinara "Pasteur". Imobilul compus dintr-o cladire cu etaj si una doar cu parter, construita ulterior si care va fi inchiriata Directiei Sanitar-Veterinare (aici se va infiinta un laborator de expertiza a rezidurilor rezultate de la animalele vii, produsele acestora, furaje, apa, cu 12 sectii, printre care vor figura : pesticide, metale grele, hormoni si medicamente). Cladirea veche, cea cu etaj, a fost construita tocmai pentru invatamant universitar, aici functionand, in trecut, clinicile si aula Facultatii de medicina veterinara, care isi va relua - in sfarsit - activitatea in acelasi spatiu. Primind spatiul de pe Rebreanu, Universitatea "Vasile Goldis" nu va mai beneficia, in schimb, de imobilul de pe strada Episcopiei nr.44 care i-a fost repartizat initial, dar care acum a fost inchiriat de C.L.M. pe o perioada de 10 ani, de catre S.C. "General Petrol Sevice" S.A. Arad, unitate care va avea ca obiect de activitate prestarile de servicii in domeniul exploatarii zacamintelor de gaze si titei din zona de vest a tarii.


4 iunie 1998

Discutarea Legii zonelor defavorizate in Parlament, ne duce cu gandul la intrebarea fireasca daca frumosul nostru judet s-ar putea incadra in programul de facilitati promise de Guvern pentru dezvoltarea economica a acestor zone. Dacian Tolea, purtatorul de cuvant al Prefecturii, ne-a declarat ca in judetul Arad ar putea fi considerata defavorizata doar zona Muntilor Apuseni, cuprinsa in aria Gurahont - Almas - Halmagel, zona care se inscrie, de fapt, intr-un program national de dezvoltare pentru intreaga suprafata a Muntilor Apuseni, si pentru care exista chiar proiecte depuse la C.E. pentru finantari PHARE. Problemele zonei sunt legate de alimentari cu apa, accesibilitate, cai de circulatie si agroturism. Prefectura va analiza insa problema si in masura in care zona respectiva se inscrie in conditiile legii zonelor defavorizate, va intreprinde demersurile necesare pentru a accesa programele si fondurile prevazute de lege. In ceea ce priveste Directia Muncii si Protectiei Sociale Arad, directorul Stefan Pascu ne-a declarat transant ca, in opinia institutiei pe care o conduce, in judetul Arad nu exista zone defavorizate in spiritul legii in cauza. Au fost 92 de mineri, la zona de granita dintre judetele Arad si Hunedoara, care au fost disponibilizati conform Ordonantei 22 din 1997. Pentru acestia exista un program de consultanta in afaceri, demarat in colaborare cu Fundatia romano-germana din Vladimirescu, care se pare ca va deveni titulara pentru un asemenea program de consultanta pentru intreaga Vale a Jiului.

Pentru ca aradenii care viziteaza Strandul sa poata viziona inclusiv Campionatul Mondial de fotbal, conducerea RAGC a hotarat sa se conecteze la reteaua de televiziune prin cablu. Totodata au fost angajati si doi salvamari (de apa dulce) care vor efectua croaziere, la solicitarea clientilor , cu salupa, pe Mures. Pentru informarea cititorilor nostri, mentionam si faptul ca salupa in cauza provine de la confiscari, aceasta fiind utilizata in timpul embargoului la traficul ilegal peste Dunare, a crburantilor, in fosta Iugoslavie.

In urma cu cateva luni, Oficiul de Stare Civila din cadrul Primariei a inceput distribuirea livretelor de familie. Acest document este un act al familiei in care sunt inscrisi membrii acesteia (sot, sotie, copii). Aradenii nu prea saunt interesati de acest document, ca dovada stand faptul ca foarte putini s-au prezentat pentru a si-l ridica. Fac exceptie tinerii ce se casatoresc, care primesc livretul de familie odata cu certificatul de casatorie. La ridicarea livretului de familie, titularul trebuie sa prezinte buletinele de identitate ale membrilor familiei sau in cazul in care copiii nu au buletine, acestora li se vor prezenta certificatele de nastere.

O delegatie suedeze formata din reprezentanti ai Fundatiei Raning Scoor, a fost ieri prezenta in Arad, avand o intalnire cu reprezentanti ai Prefecturii, Directiei Sanitare si Inspectoratului Scolar. Fundatia suedeza doreste sa puna in aplicare in judetul Arad un proiect de ajutor sanitar si educational pentru satele si localitatile mai sarace din judet. Proiectul consta in donarea a doua autobuze, unul dotat cu echipament stomatologic de prim ajutor si un scaun dentar, iar al doilea cu o biblioteca (care a mai fost utilizata si in localitatea Gothengurg din Suedia). Laboratorul stomatologic va fi utilizat pentru prevenirea imbolnavirii si ocrotirea stomatologica a copiilor din satele slab dezvoltate economic din judetul nostru, iar biblioteca ambulanta va fi folosita in procesul educational din aceste sate si pentru sustinerea de seminarii sau expozitii. Pentru acest proiect, Directia Sanitara si Inspectoratul Scolar Arad mai au nevoie doar de avizul Ministrului Sanatatii.

Continuand o frumoasa traditie cu prilejul Sfintei Sarbatori a Rusaliilor, Caminul cultural din comuna Gurahont organizeaza, duminica 7 iunie 1998. "BALUL RUSALIILOR". Din cate ne informa directorul caminului cultural, printre invitati se vor numara solista de muzica populara Maria Cret impreuna cu taraful din Varfurile.


3 iunie 1998

Agentiile de turism au inceput sa puna la dispozitia turistilor bilete de odihna pentru sezonul estival. Desi preturile nu sunt deloc "neglijabile", aradenii nu s-au dat la o parte in ceea ce priveste concediul. Multi dintre ei au optat pentru statiunile litoralului. Astfel, Agentia de Turism BTT Arad a vandut 80% din biletele rezervate pentru statiunea Mamaia, 50% din bilete pentru Saturn si 40% pentru Neptun. Solicitarile pentru statiunea Costinesti, odinioara punctul forte al BTT-ului sunt putine, desi aceasta statiune se adreseaza in primul rand tineretului. Si desi se poate spune ca ne aflam in plin sezon estival, mai sunt familii care prefera si muntele, ca dovada ca aceeasi agentie a vandut cateva bilete de odihna la Poiana Brasov.

S.C. Aradeanca S.A. (ARNI) a fost inainte de 1989 singura fabrica de papusi din tara, si a ramas si la ora actuala cel mai mare producatoar de papusi din Romania. Societatea are un capital majoritar privat, FPS-ul detine 30% din actiuni, restul procentelor fiind astfel detinut : 40% PAS, 21% PPM, 9% SIF. Din totalul productiei, ponderea cea mai mare o reprezinta papusile (186 de modele de papusi,de ambele sexe). Figurinele (peste 100 de modele), mingile, jucariile pentru copii ocupa, de asemenea un loc principal. Se mai fac la "Aradeanca" articole de uz casnic si gospodaresc (tavite, fructiere,sfesnice din inox, furtun pentru stropit, etc.), accesorii pentru sport (insigne, cupe, medalii ), accesorii metalice. Daca inainte de ´89 peste 2000 de oameni lucrau aici, acum societatea are doar 360 de angajati (inclusiv personalul TESA). Fiindca resursele proprii sunt aproape inexistente, "Aradeanca" are nevoie de gasirea unui partener, care sa retehnologizeze fabrica, pentru cresterea performantelor economice.

La sesiunea de sedinte a Adunarii Regiunilor Europene (ARE), ce va incepe astazi, la Münster in Germania, va participa si o delegatie aradeana, din cadrul Consilíului Judetean. Aceasta este formata din Lucian Atanasiu, directorul Directiei de relatii cu publicul din CJA si consilierii judeteni Pompilia Szellner si Victor Jucu. Sesiunea se desfasoara pe o perioada de patru zile, astazi avand loc sedinta grupului de lucru "Declaratia asupra Regionalismului in Europa". In cadrul acestuia se va discuta despre rolul parlamentelor regionale in constructia europeana. Maine se va desfasura sesiunea plenara a Comisiei I ARE, fiind dezbatute urmatoarele subiecte: contributia Comisiei I ARE la procesul de extindere a U.E. si la activitatile ARE in domeniul distribuirii fortei de munca, intarirea rolului regiunilor europene in dezvoltarea continentului, intarirea relatiilor institutionale intre ARE, Comitetul Regiunilor si Consiliul Europei, activitatile grupului de lucru pentru minoritati (rezultatele ultimei sedinte si urmarire propunerilor). Vineri si sambata, tot la Münster, va avea loc conferinta "Regiunile si economia in realitatea europeana" , in cadrul careia se va discuta despre importanta regiunilor in politica economica despre "Regiunea ca spatiu pentru localizarea intreprinderilor" .

Prefectul Gheorghe Neamtiu se va deplasa in Franta, cu ocazia Campionatului Mondial de Fotbal, fiind invitat de primarul din Tarnova (localitatea natala a lui Gheorghe Neamtiu) care, la randul sau va conduce o delegatie locala in Choisy le Roi - o localitate de langa Paris. Primarul si delegatia din Tarnova vor fi in Franta la invitatia primarului din Choisy le Roi, in urma unor relatii de colaborare care exista itre cele doua localitati, inca din 1990. Purtatorul de cuvant al Prefecturii, Dacian Tolea, ne-a declarat ca prefectul Neamtiu va pleca in Franta luni, unde va ramane pana in data de 17 iunie. Deplasarea acestuia se va face pe cheltuiala proprie. Aceasta vizita va prilejui si semnare protocolului de infratire a localitatilor Tarnova si Choisy le Roi.


2 iunie 1998

Astazi, in comuna Vinga, va poposi Todor Kavaldjiev, vicepresedintele Republicii Bulgaria. El va fi insotit de o delegatie din care face parte si ambasadorul Republicii Bulgaria la Bucuresti, Kossio Kitipov. Dupa cum ne-a informat domnul Gavril Sarca, primarul comunei Vinga, delegatia bulgara va vizita biserica romano-catolica din localitate si se va intalnii cu etnicii bulgari din zona.

Nemultumiti de hotararea luata de organele judetene privind eliberarea din functia de director al Spitalului din Gurahont al doctorului Ioan Dutca, cadrele medicale din aceasta unitate si din dispensarele teritoriale arondate au organizat, astazi, un miting de protest. Coloana a pichetat Primaria, cerand cu insistenta revocarea hotararii si repunerea in functia de director a domnului Dutca.

Aradul este primul oras din Romania vizitat de un circ frantuzesc. ZAVATTA este o revelatie europeana a unei trupe de circ profesionist care ne va prezenta timp de o saptamana spectacole de vis. Circul este amplasat in zona 3 Micalaca iar spectacolul inaugural va avea loc in aceasta seara de la ora 19,00. "Am venit la Arad cu gandul de a prezenta spectacole de circ cum nu s-au mai vazut. Circul ZAVATTA este o trupa de artisti talentati, foarte buni profesionisti. Spectacolele prezentate de noi in Europa au fost bine apreciate si sper ca la Arad sa fie la inaltimea pretentiilor dv." - apreciaza doamna Carmen Zavatta, directorul si patronul circului ZAVATTA din Franta.

Piata "Obor" de pe strada Padurii va cunoaste,in perioada imediat urmatoare o serie de transformari. Astfel, calea de acces si intreg drumul care strabate piata va fi asfaltat, acest lucru facandu-se cu scopul de a crea conditii cat mai bune pentru desfasurarea, in fiecare sambata a unei piete de masini. Viitoarea piata de masini nu va avea amploarea celei de la hipodrom si nu va fi creata pentru a face neaparat concurenta celeilalte - dupa cum ne-a declarat Primarul Neamt - ci doar cu scopul de a veni in ajutorul acelor aradeni carora distanta pana la hipodrom li s-a parut prea mare. Totodata in piata "Obor" va fi deschis un nou centru de depozitare a bagajelor de mana, comerciantii putandu-si lasa marfa peste noapte, nefiind nevoiti sa o care zilnic sau sa apeleze la locuitorii din zona, contra unui pret destul de piperat.

Clubul Copiilor din Sebis organizeaza, vineri, 5 iunie 1998, festivalul folcloric "Drag mi-e portul Romanesc" cu participarea tuturor cluburilor din judet. Festivalul va incepe la orele 12:00 dupa urmatorul program: Orele 12 - deschiderea festiva in curtea clubului copiilor; orele 12:30 - 13 parada portului popular; orele 13 desfasurarea concursului cluburilor elevilor, pe stadionul "Crisana". Vor participa, ca invitati, reprezentanti din Ministerul Educatiei Nationale, Inspectoratului Scolar Judetean, oficialitati locale, ziaristi.


1 iunie 1998

Recent, la Ineu afost terminat primul bloc de garsoniere, costruit dupa Revolutie. Cuprinzand 36 de locuinte, imobilul este racordat la reteaua de termoficare si reteaua de apa a orasului, urmand ca in viitorul apropiat sa beneficieze si de gaz metan. Costul unei garsoniere variaza, intre 49 de milioane si 54 de milioane de lei, in functie de amplasament care se vor achita in rate, in termen de 15 ani la CEC. Beneficiarii acestor garsoniere sunt tinerii casatoriti din Ineu, repartizarea facandu-se de catre Primarie in baza unor criterii clare.

In cadrul unei sedinte recente a Biroului Comitetului Judetean Arad al Partidului Pensionarilor, au fost discutate mai multe probleme legate de modul de viata al pensionarilor, constatandu-se cu regret, ca nivelul de trai al acestora se degradeaza pe zi ce trece. In cadrul sedintei s-a hotarat convocarea unei intruniri a tuturor pensionarilor din Arad, unde se vor discuta, printre altele, unele facilitati ce pot fi acordate pensionarilor pe mijloace de transport in comun, precum si stabilirea candidatului la functia de primar al municipiului Arad, din partea Partidului Pensionarilor. Data si locul intalnirii vor fi comunicate din timp.

In 11 iunie 1998., la Bucuresti, vor fi organizate doua licitatii pentru vanzarea actiunilor detinute de FPS la societatile aradene TEBA (TEBA) si REMAT (RELC). In cursul anului trecut, FPS-ul a incercat de doua ori privatizarea societatii TEBA, prin vanzarea pachetului de 97,9% din actiuni. Pachetul scos la vanzare are o valoare de peste 13 miliarde de lei, iar pretul de pornire este de 25000 lei / actiune, acelasi ca la licitatiile trecute. Pachetul de actiuni (50,95%) de la REMAT este scos la vanzare pentru prima data, si are o valoare de 2,1 miliarde de lei. Daca respectivele actiuni nu vor fi adjudecate la licitatiile din 11 iunie, alte doua licitatii se vor tine pe 18 iunie.

In perioada 29- 31 mai, a avut loc la Timisoara a treia conferinta regionala de geografie cu tema "Euroregiunea Dunare-Mures- Cris-Tisa- spatiu geoeconomic de dezvoltare durabila". Conferinta a reunit specialisti in domeniu din Timisoara, Arad, Cluj-Napoca, Bucuresti, Tübingen, Novi-Sad, Szeged. Ideea principala a reprezentat-o discutarea cadrului conceptual si a elementelor componente ale unei euroregiuni de mari dimensiuni (cu o suprafata de peste 60.000 km2 si o populatie de peste 6 milioane de locuitori), cuprinzand in proportii egale, comparabile, teritorii si populatii din nord-estul Yugoslaviei, sud estul Ungariei, si vestul Romaniei. Constituirea unor euroregiuni transfrontaliere, bine argumentate si sustinute prin eforturi convergente, poate asigura bazele unei colaborari care sa faciliteze dezvoltarea durabila. Universitatea de Vest "Vasile Goldis" a sustinut prin O. Mandrul si Aurel Ardelean comunicarea "Ansamblurile teritoriale ale Romaniei, zona Arad- Zarand si euroregiunea Dunare - Mures - Cris - Tisa .

Liceul Pedagogic, scoala cu traditie si experienta, recunoscuta in toata tara pentru valoarea absolventilor ei, va lansa la catedra un numar de 61 de absolventi ai profilului pedagogic. De remarcat ca din totalul acestora doar trei sunt baieti. In cadrul aceleiasi scoli vor termina studiile liceale si un numar de 27 de elevi la profilul filologie aceasta clasa cuprinzand un numar de patru baieti.


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


typewr.gif (252 bytes) Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity.
html0a.gif (339 bytes)  Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Stirile Virtual Arad au avut in total counter vizitatori.