LinkExchange Member Free Home Pages at GeoCities


title

 


9 Mai 1998

In prezenta presedintelui organizatiei judetene a PSDR, deputatul Emil Putin si a presedintelui ApR, Ioan Biris, intre organizatiile de tineret a celor doua partide s-a semnat ieri, la sediul PSDR Arad, un protocol de colaborare. Acest demers se vrea inca un pas in apropierea ce se intentioneaza la nivelul conducerii celor doua partide. Saptamana viitoare vor fi date publicitatii acordurile incheiate la nivel central intre cele doua formatiuni politice. Protocolul incheiat intre cele doua organizatii de tineret are drept scop o colaborare pentru promovarea principiilor si valorilor social-democrate, pentru mobilizarea tinerilor la o participare mai activa la viata publica; colaborarea in cadrul CJOT, elaborarea si organizarea in comun a activitatilor specifice de tineret. Activitatea comuna, se specifica in protocol, se va dezvolta pe baza increderii si interesului politic reciproc si se va organiza in cea mai simpla si eficienta structura. De asemenea protocolul nu afecteaza individualitatea celor doua organizatii si nimic din acesta nu poate fi interpretat ca negand dreptul lor de a-si dezvolta propria identitate in sfera principiilor si valorilor social-democrate.

Chiar daca se banuia de ceva vreme, fuziunea dintre PNL Arad si PL-Andreica, a devenit o certitudine. Cristian Andreica si organizatia pe care o conduce au hotarat sa se lase "absorbiti" de catre filiala aradeana a PNL. Vice presedintele PNL Arad, Sever Puia, a salutat aceasta decizie a lui Andreica, apreciind ca prin asemenea fuziuni, partidul sau a castigat oameni multi, dar mai ales, de calitate. Se va incheia si un protocol intre cele doua organizatii, prin care vor fi integrati si noii veniti in PNL Arad, urmand sa fie cooptati in conducere. PNL va prelua si sediul PL Arad. De asemenea, dl. Puia a mai declarat ca nu a mai asteptat lamurirea lucrurilor in PL la nivel central deoarece : "Domnul Cerveni nu se va linisti niciodata". A fost trecuta in revista forta politica a PL, la nivel de judet care consta in : un consilier judetean, cinci consilieri locali in orase, 24 consilieri locali in comune cat si doi primari si trei viceprimari. Proaspatul PNL-ist, Cristian Andreica a rostit un mic discurs, in care si-a motivat gestul prin incercarea de impulsionare a celorlalte organizatii judetene din tara.

Infiintata la inceputul anilor ´90 dupa lungi tatonari, in Arad, si cu acordul Ministerului Sanatatii, S.C. SANEVIT S.A. (SAN) era, si continua sa fie, singurul producator de seringi de unica folosinta din Romania. Ea se afla acum in postura "calului troian", nevoita sa aplice tot felul de stratageme pentru a-si realiza productia lunara de 10 milioane de seringi. Cu toate ca a luat fiinta la solicitarea expresa si cu avizul MS, firma aradeana cauta in acest moment, pentru a-si realiza asa zisul fond de rulment (cel ce asigura existenta capitalului circulant), piete externe. SANEVIT se afla in acest moment in tratative cu societati de renume in domeniul sanatatii din tari ca Grecia, Israel, Venezuela, Italia, Ungaria, Slovacia, etc. Mai deunazi a fost prezent la Arad un reprezentant al cunoscutei societati State Trade din Suedia, societate ce face parte dintr-un concern mondial ce detine pe piata seringilor o pozitie dominanta. Aproximativ 20-30% din productia Sanevit-ului ar urma, conform contractelor ce vor fi incheiate, sa ia calea exportului, banii proveniti mentinand cel putin in aceasta perioada societatea pe linia de plutire.


8 Mai 1998

Doi elevi de la Liceul "Moise Nicoara"- Boros Andrei, cl. VIII-a (prof. Potocean Mircea) si Vostinar Laurian, cl. IX-a (prof. Potocean Octavia) - au fost selectionati pentru tabara de pregatire de la Iasi (11 mai - 6 iunie 1998) a lotului national de matematica juniori, din care va fi selectionata echipa formata din 5 elevi ce va participa in perioada 30 iunie - 5 iulie, la Atena, la Olimpiada Balcanica de Juniori - ne informeaza inspectorii de specialitate, Viorel Tudoran si Eugen Halmagean. Din lotul national de matematica seniori care a participat in aceste zile la Balcaniada din Cipru a facut parte si elevul Mirciov Ioan, clasa IX-a, tot de la Liceul "Moise Nicoara" (prof. Portal Wilhelm). El va concura si la barajele pentru echipa ce va reprezenta Romania la internationalele de matematica. Felicitari elevilor, profesorilor si conducerii acestui liceu de elita al Aradului si al tarii.

Luni, la hotelul "Hilton" din Bucuresti va avea loc semnarea contractului intre "SUCRERIE COOPERATIVE DE BAZANCOURT" din Franta si FPS Bucuresti prin care societatea franceza va achizitiona un pachet majoritar de actiuni (51%) - din fabrica aradeana S.C. "Zahar" S.A (ZADR). La semnarea documentului vor fi prezenti dl. Radu Hurjui, directorul S.C."Zahar" S.A., dl. prefect Gheorghe Neamtiu, reorezentantii FPS Arad si Bucuresti iar din partea franceza - presedintele societatii, directorii, administratorii si bancherii care finanteaza "SUCRERIE...", reprezentantul firmei franceze in Romania. Firma franceza va prelua toate datoriile (de zeci de miliarde de lei!), cat si investitiile in derulare. Important este de semnalat este faptul ca prin acest contract S.C. "Zahar" S.A. devine prima societate din judetul Arad care se privatizeaza prin asociere cu investitor strain iar pe plan national, societatea aradeana este prima fabrica de zahar care se asociaza cu un investitor francez.

Ieri, la sediul Facultatii de Teologie Ortodoxa, din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu" Arad, a avut loc cursul festiv de incheiere a celei de-a patra promotie de studenti, festivitate sustinuta in fata unor profesori, parinti profesori, si a unor colegi din ani mai mici. Dupa traditionalul "Gaudeamus", parintele profesor Ioan Tulcan a tinut in fata celor 48 de absolventi un mic discurs incheiat cu nelipsitele felicitari. La incheierea festivitatii, dupa ultima strigare a catalogului, cei mai tineri teologi au predat simbolica cheie colegilor din anul trei.

Oficiul pentru Protectia Consumatorilor transmite printr-un comunicat ca localitatea Apateu din judetul nostru a devenit "un centru national de falsificare a produsului boia de ardei". Cultivarea ardeiului in zona Apateu a devenit aproape o traditie, insa tehnologia pentru producerea de boia de ardei include diferite operatii ilicite, se mai arata in comunicatul OJPC, fara a preciza despre ce operatiuni este vorba. OJPC a depistat falsificatorii de boia de ardei printre asociatiile familiale si agentii comerciali din comuna Apateu. Amploarea fenomenului, care a determinat OJPC-ul sa opreasca de la comercializare acest produs in toata tara, a fost si tema unei consfatuiri si a unui instructaj cu agentii economici care vand boia de ardei. Pana la 1 octombrie toate morile de boia de ardei vor trebui sa intre in legalitate. Dupa aceasta data producerea de boia de ardei in alte conditii va fi considerata infractiune.

In data de 10 mai, in Campingul din Subcetate va avea loc expozitia nationala C.A.C. (caine apt campion), la care vor fi prezenti si crescatori de peste hotare, acestia fiind acceptati de catre colegiul arbitrilor. Vor fi inscrise 58 de rase impartite pe 5 clase, iar la grupa V-a se va cuprinde pentru prima data in Romania noul Club National de rase nordice, infiintat cu putin timp in urma in Arad . Aceste rase cuprind: Samoyed, Malamut de Alaska, Hasky Siberian, Chaw-chaw, Basengi, Spitz. etc.Din corpul de arbitri nu vor lipsi numele sonore ale arbitrajului canin romanesc, precum doctorul Attila Kelemen, presedintele Colegiului de Arbitri din Romania, alaturi de doi "debutanti", profesorul Gavril Cenadan si doctorul Roberto Schill. Expozitia se va incheia cu o reprioza de dresaj efectuata de cei mai cunoscuti dresori din Arad.


7 Mai 1998

In septembrie, cu ocazia deschiderii noului an scolar, se va inaugura in premiera nationala primul centru terapeutic si educational al copiilor bolnavi de SIDA. Asezamantul, incare isi va desfasura activitatea centrul, apartine Inspectoratului Scolar Judetean Arad, care a predat folosinta casei aflate pe str. Independentei nr. 5 , pentru o perioada de 25 de ani, primariei locale si unor organizatii nonguvernamentale, printre care Asociatia "Lupta pentru reintegrarea persoanelor HIV seropozitive". Cladirea centrului a fost de mai multe ori renovata de mai multe fundatii germane "Kinder Reigen" din Alpirsbach, "Arbeiter Samariter Bund" din Würzburg si "Hilfe zur Selbshilfe für notleidende Kinder der Welt" condusa de doamna Thea Griesbach din Hobach. Centrul va avea 50 de locuri pentru copiii contaminati cu HIV din municipiul si judetul Arad. Ei vor putea invata si vor fi tratati aici in conditii exceptionale. La sfarsitul acestei luni, fundatia doamnei Thea Griesbach va dona centrului mobilier si aparatura medicala specifica, adusa de la Bonn Germania.

In judetul nostru, respectiv la Centrul de Recrutare Arad exista inregistrati un numar de 72 de tineri care refuza sa-si satisfaca serviciul militar. In principal, acestia sunt adeptii diferitelor secte sau religii care le interzice acest lucru. Cum odata cu aparitia H.G. publicata in Monitorul Oficial nr. 282/ 6.10.1997 a fost introdus serviciul utilitar alternativ, situatia acestor tineri trebuie reglementata prin intermediul noii hotarari de catre directiile muncii.

Dupa spectaculoasa capturare a colonelului Trutulescu, echipa lui Emanuil Isopescu , realizatorul emisiunii "Urmarire generala" s-a reintors in cursul zilei de marti la Arad. Acestia au facut deplasarea cu un elicopter, proprietatea PRO TV. Dupa incheierea documentarilor si filmarilor, elicopterul si cele trei persoane aflate la bord, a decolat cu destinatia Bucuresti. In jurul orei 11 insa, viceprimarul comunei Barzava anunta organele de politie din localitate, ca un elicopter "cu spioni" a aterizat chiar langa unitatea militara de pompieri aflata in apropierea comunei. Alertati politistii au sosit urgent la fata locului,unde au gasit intr-adevar elicopterul si spionii adica echipajul PRO TV. Acestia au explicat ca datorita plafonului foarte jos de nori, au trebuit sa faca manevrele pentru aterizare fortata. Lucrurile s-au lamurit si elicopterul si-a continuat drumul dar nu pentru mult timp. Din aceleasi motive au mai aterizat inca o data la Savarsin.


6 Mai 1998

Ieri, la Spitalul Judetean Arad a sosit Alan F. Rowe din Marea Britanie, specialist in informatica medicala. El a fost adus in orasul nostru de catre Asociatia Profesionala a Informaticienilor din Arad ( A.P.I.A. ) pentru a asigura dezvoltarea unei baze de date la Spitalul Judetean Arad. De fapt, aceasta actiune face parte dintr-un program mai amplu - initiat in 1997 de catre A.P.I.A. - denumit INFOMED, care vizeaza informatizarea Spitalului Judetean. Astfel, de la presedintele APIA, dl. Florin Mihailescu am aflat ca pana in prezent s-a reusit instalarea in unitate a opt calculatoare ce vor deservi sectiile medicale, laboratoarele si farmacia, asigurand o iterconectare a tuturor informatiilor. "Astfel, la nivelul spitalului va functiona o baza de date disponibila pentru intreaga unitate, ceea ce este o premiera nationala, pana acum neexistand asa ceva decat la nivel de medic" a precizat dl. Mihailescu. Ca efect, odata cu intrarea in functiune a calculatoarelor, evidenta pacientilor si circulatia informatiilor in interiorul unitatii va fi mai riguroasa si mai eficienta.

Concernele olandeze ENECO si EZH in colaborare cu RENEL vor sa monteze in cinci orase din tara, printre care si Aradul, centrale de producere a energiei electrice si termice. Specialistii olandezi au fost la Arad pentru culegerea informatiilor necesare pentru acest proiect. Conform unor statistici, gradul de poluare produs de catre centralele romanesti este dublu fata de cele din Olanda. Proiectul se afla in faza de studiu de fezabilitate. "Daca acesta se va concretiza, va fi realizata o centrala de 40 MW si 60 Gcal/ora, ce va fi alimentata cu gaz metan", ne-a declarat ing. Adrian Ghilea, purtator de cuvant la CET Arad.

Abia scapata de sub tutela societatii comerciale de acelas profil, S.C. FORTIM S.A.(FRTM) Timisoara (in decembrie 1997), IFET S.A. Arad, care se ocupa cu exploatarea, transportul si prelucrarea masei lemnoase, acumuland o datorie fata de stat de 20 miliarde de lei, a ajuns la concluzia ca a venit vremea schimbarilor. "Fara schimbari nu mai rezistam", a declarat directorul de productie al societatii, dl. Mihai Sfasie. El a precizat ca exista trei variante in vederea schimbarii, si anume: cumpararea societatii de catre memri asociati (o perspectiva aproape irealizabila), restructurarea societatii in industrie de prelucrare complexa a masei lemnoase (in lipsa de fonduri banesti, putin probabila), ori vanzarea societatii. In prezent 70% din actiuni sunt detinute de FPS, 20% de cuponari si restul de S.I.F. IFET este in tratative foarte inaintate cu o firma italiana "FLOOR TECH " si s-ar putea ca un contract sa fie semnat peste cel mult doua luni. Italienii au vizitat Aradul de trei ori si sunt convinsi ca printr-o investitie in tehnologie, IFET-ul ar deveni profitabil, putand chiar sa exporte.

Ziua Europei - eveniment ce va avea loc vineri 9 mai, va fi sarbatorita pentru prima oara in orasul nostru, manifestarile dedicate acestei zile fiind organizate de Consiliul Judetean, Consiliul Local si Prefectura Arad. Odata cu inaugurarea oficiala a Zilei Europei, va avea loc si deschiderea festiva a "ZILELOR ACADEMICE ARADENE"- editia VIII - pe parcursul carora in Arad, se vor desfasura o serie de spectacole, expozitii si concursuri, la care intrarea publicului va fi gratuita.

Sala Iuliu Maniu de pe Bulevardul Revolutiei a fost ieri, in jurul orei 12 , gazda ultimei ore de curs a viitorilor ingineri si economisti, produsi ai Universitatii aradene "Aurel Vlaicu". Dupa intonarea traditionalului Gaudeamus, cei 110 absolventi de la cursurile de zi, impreuna cu prima promotie de la "f f " au ascultat cu emotie ultimele sfaturi ale mentorilor lor, profesorii, inaite de marea infruntare... cu viata. Atmosfera festiva a fost "imbracata" in flori, iar la sfarsit scaldata in sampanie. Ce-am mai putut spune decat : "Perpetua felicitate floreas", adica "norocul sa va calauzeasca pasii".


5 Mai 1998

In ultimii doi ani, in Romania - si in special in zona de vest a tarii, unde accesul cetatenilor peste granita este mai usor- s-au inmultit cazurile de consum , detinere si trafic de stupefiante. Prevazute si pedepsite de Codul Penal, aceste fapte sunt considerate deosebit de grave, pentru ca atenteaza la integritatea persoanei. Toate cazurile privind traficul de stupefiante sunt date in competenta de judecare a Tribunalului ( in prima instanta) si nu judecatorilor, ca majoritatea celorlalte cauze. Curtici, singurul punct din judetul nostru de trcere a frontierei pe cale ferata a fost ocolit, anul acesta, de cei care transporta droguri din sau in Ungaria. Anul trecut, au fost descoperite de patru ori persoane care transportau droguri.Prin Legea 140/1996, pedepsele aplicate pentru tafic de stupefiante au fost majorate substantial. Daca inainte de majorari art. 312 care incrimineaza aceasta fapta prevedea sanctiuni cuprinse intre 6 luni si 5 ani de inchisoare, dupa modificare pedeapsa a crescut la 15 ani inchisoare,iar daca fapta s-a savarsit in mod organizat, aceasta fiind sanctionata cu detentie pe viata sau inchisoare de la 15 la 20 ani. Ca urmare a majorarii pedepselor cazurile de trafic de stupefiante s-au redus simtitor.

In cadrul unui program national de dezvoltare, Comandamentul Trupelor de Pompieri a dotat Grupul de Pompieri "Vasile Goldis" al judetului Arad cu o noua centrala telefonica performanta. Astfel noua centrala este capabila sa formeze teleconferinte cu pana la 8 abonati, permite interconectarea cu Politia, Serviciul de Ambulanta, CFR-ul sau cu alti abonati si poate introduce statiile radio in circuitele telefonice, marindu-le raza de actiune.In cazul in care necesitatea o cere, noua centrala permite extinderea numarului de linii exterioare permitand formarea a 16, 32 si chiar mai multe legaturi cu orasul.

Astazi, presedintele Consiliului Judetean Arad, Dan Ivan, se va intoarce din Stockholm (Suedia) unde, timp de doua zile, a participat la sesiunea plenara a Comisiei II ARE, precum si la intalnirea de lucru a Comisiei.Principalele subiecte ce au fost abordate in cadrul sesiunii se refera la extinderea Uniunii Europene, cooperarea Est-Vest, Parteneriatul interregional si multilateral al ARE si strategia aderarii tarilor candidate la UE.

Duminica, in comuna Carand a fost inaugurata noua Biserica Penticostala "Betania". Taierea panglicii s-a facut in fata unui numar impresionant de credinciosi ai cultului din localitate si imprejurimi, a multor crestini apartinand altor culte ce au onorat acest eveniment spiritual. Au participat oficialitati locale si, nu in ultimul rand o numeroasa delegatie din strainatate, "prietenii dragi din Anglia", dupa cum ii numea pastorul Daniel Ispas.

este organizat sambata 9 mai la ora 10, si este deshis tuturor celor care, indiferent de varsta, vad in miscare o sursa de sanatate fizica si morala. Se va desfasura in centrul orasului, cu plecare din fata Primariei. Clasamentele individuale vor fi intocmite pe categorii de varsta si sex, organizatorii acordand premii si diplome. Inscrierile se fac pe baza de buletin de identitate sau certificat de nastere, respectiv tabel nominal pentru grupuri si cu avizul medical obligatoriu.


4 Mai 1998

Dupa o saptamana de cautari, Politia aradeana l-a arestat ieri pe Gheorghe Trutulescu, colonel SPP, implicat in contrabanda cu tigari de pe Aeroportul Otopeni. Ieri, dupa un telefon anonim care semnala prezenta lui Trutulescu intr-un apartament din Calea Aurel Vlaicu, Politia aradeana a desfasurat o actiune fulger reusind sa-l aresteze. Arestatul nu a opus rezistenta. Identificarea a fost facuta pe baza buletinului de identitate si a legitimatiei SPP aflate asupra sa. Dupa arestare, colonelul Trutulescu a declarat ca in functie de evolutia anchetei va dezvalui noi nume inplicate in cazul Otopeni. Arestarea lui Trutulescu in ziarele nationale Adevarul si Romania Libera.

PSDR a organizat o manifestare ocazionata de ziuia de 1 Mai in stil "occidental": in data de 30 aprilie s-a desfasurat un simpozion la Casa Sindicatelor, iar ziua de 1 Mai a fost lasata libera, pentru ca fiecare sa si-o petreaca cum doreste. La simpozion, dl. Emil Putin, prim vicepresedinte al PSDR si deputat de Arad, a prezentat un material prin care a aratat istoria zilei de 1 Mai dar si semnificatia acesteia pentru toti oamenii muncii. El a explicat necesitatea continuarii traditiei, intrucat ziua de 1 Mai afost compromisa de vechiul regim comunist. Dupa aceea s-a prezentat o expozitie de scenografie si a urmat un program distractiv la Discoteca "Ring".

Dupa ce a "luftat" prima oara, neajungandu-se la un punct de vedere comun in privinta pretului, FPS-ul aradean mai face o incercare in privinta vanzarii cotei din capitalul social detinute la Hotelul Parc. Licitatia va fi deschisa, cu oferta publica in plic sigilat, si se va desfasura in 20.05.1998 la sediul FPS din Bucuresti. Pretul cerut este de 68918 lei pe actiune, iar cota de capital scoasa la vanzare de FPS este de 70%.

Primaria a decis sa inceapa lupta cu tantarii, a caror aparitie constituie cel mai nedorit efect al intrarii in sezonul cald. In acest scop, reprezentantii Primariei duc tratative cu conducerea aeroportului Timisoara, pentru inchirierea unui elicopter sau a unui avion utilitar, cu ajutorul caruia sa se imprastie deasupra orasului nostru, printr-un tun special de suflat, osolutie de insecticid. Actiunea va avea loc, se pare, in a doua decada a lunii mai. Avionul sau elicopterul va fi inchiriat la tariful de 350 USD pe ora iar lucrarea in sine va costa aproximativ 250 milioane lei fata de 160 de milioane cat a costat anul trecut. Diferenta apare ca urmare a devalorizarii monedei noatre nationale, precum si a intentiei folosirii, in acest an, a unui insecticid mai scump dar mai putin toxic pentru populatie, plante si animale.

Din surse bine informate din cadrul Primariei Arad, am aflat ca Dumitru Branc, inainte de a disparea cu totul, a mai dat putina bataie de cap fostilor subordonati. Astfel din factura emisa de Romtelecom reiese ca D. Branc a vorbit pe celularul Primariei, ramas asupra lui in perioada cat a fost in concediu (!), de 6670000 de lei ! Convorbirile efectuate in perioada concediului de odihna nu au fost recuperate decat partial - s-au retinut cele doua milioane, cat mai avea de incasat fostul primar, pentru restul de peste 4 milioane intocmindu-se o adresa prin care D. Branc este somat sa-si plateasca... datoria! Sau sa o plateasca familia... in caz contrar, se va face poprire pe bunuri pentru recuperarea sumei. Se pare ca desi politia l-a dat in urmarire generala pe tara, D. Branc isi permite sa ramana un impatimit al celularelor de primar.


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


pencil Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity. Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Aceast pagina a avut counter vizitatori.