LinkExchange Member Free Home Pages at GeoCities


title

 


18 Aprilie 1998

Asaezat in mijlocul padurii de pe dealurile care marginesc localitatea Siria, Schitul Feredeu este o adevarata oaza de verdeata si linste sufleteasca. Pelerini din toata tara, in special din judetele invecinate cu Aradul dar si din Arad, isi indreapta pasii spre Feredeu pentru a se reculege spiritual, departe de lumea dezlantuita, de grijile cotidiene.

Preturile biletelor la cele doua concerte, din 21 si 22 aprilie ale faimosului naist Gheorghe Zamfir nu sunt tocmai modice. In ciuda acestui fapt, casa de bilete a Palatului Cultural - locul unde se vor tine concertele - este luata cu asalt. S-au inaintat chiar liste, de catre unele unitati si institutii, pentru procurarea de bilete, ploua cu telefoane, rugaminti si interventii. Desi sala de concerte are o capacitate apreciabila, doritorii de a asculta muzica buna sau dovedit a fi neasteptat de multi. Interesul pentru actul local de cultura, redivivus. Sa fie de bun augur.

Pentru copii de la Leagan, ziua de ieri a fost una plina de fericire.Au sarbatorit venirea Pastelor. S-au mancat oua rosii - vopsite chiar de personalul Leaganului - dulciuri, fructe exotice, ciocolata, s-au umflat baloane si s-a ras cu pofta. Era mare sarbatoare. " A venit Iepurasul". Primaria din Arad le-a trimis biscuiti copiilor dar au existat si firme a caror patroni dau dovada de foarte mult suflet. Elevii de la Liceul "Moise Nicoara" au adus copiilor cadouri scumpe si s-au jucat cu copii de la Leagan, intr-o atmosfera de familie.

Ieri la Caminul de batrani era o mare agitatie: foarte multi vizitatori, televizunea, presa. O organizatie, in fapt - un partid, prin reprezentantii lui mai tineri, impartea cadouri. Tinerii sunt membrii ai T.U.N.T.C.D. Si merita felicitati. Pentru ca trebuie, mai ales acum de sarbatori, sa ne gandim la semenii nostri mai napastuiti. Administratoarea acestui centru, Corina Dragomir, vadit emotionata a declarat : "Intr-adevar e sarbatoare. Oricine vine poate sa ne viziteze. In zilele de maine si poimaine cei de aici vor avea un meniu traditional, cu supa si friptura de miel. In noaptea de INVIERE li se va da voie tuturor sa mearga la biserica din apropiere pentru a asista la slujba religioasa. Asteptam si noi, ca toti ceilalti credinciosi, aceasta mare sarbatoare. Cat despre ce se intampla acum, e intr-adevar foarte frumos din partea tinerilor ca au facut un asemenea gest".

Dupa cum declara Maiorul Nicolae Mihuta, loctiitorul comandantului Politiei locale, in noaptea de Paste 75 de politisti si 60 de gardieni vor patrula, pentru mentinerea ordinii publice. Obiectivele principale asigurate de oamenii legii sunt lacasele de cult, scolile, gradinitele, societatile comerciale si apartamentele cetatenilor. Experienta anilor trecuti releva faptul ca, din cauza neglijentei populatiei, in peroada sarbatorilor se inmultesc actiunile care contravin legii.


17 Aprilie 1998

Pentru prima data dupa 1989, maestrul Gheorghe Zamfir va concerta in Romania, pentru cele doua spectacole pe care le va sustine alegand Aradul. Astfel, avem sansa de a fi alaturi de cel care a reusit sa impuna ca nimeni altul folclorul romanesc, acest izvor nesecatuit de frumuseti spirituale. Meritul acestui eveniment deosebit pentru Arad ii apartine unui alt impatimit al folclorului romanesc, taragotistului Petrica Pasca, cel care conduce Orchestra de muzica populara "Rapsozii Zarandului".

Miercuri 15 aprilie, la parchet a fost depusa printr-un intermediar o plangere impotriva masurii arestarii preventive dispusa de procuror indosarul 178/P/1998 pe a carui coperta scrie si Branc Ioan Dumitru. Plangerea a fost apreciata ca "fara obiect si in consecinta fiind netemeinica si nelegala a fost respinsa in temeiul dispozitiilor art. 278 C pr. p."

Asociatia turistica "Condor Club" impreuna cu Centrul de Informare Turistica (AR-TUR) si Centrul Universitar de Cercetare si Afaceri, precum si alti sprijinitori participa la o actiune de remarcare a traseelor turistice din muntii Codru Moma.

Pentru asistatii Cantinei de Ajutor Social, Primaria acorda o suplimentare a mesei cu ocazia Sarbatorilor de Pasti. Pe langa meniul obisnuit, pachetul de la sfarsitul saptamanii va contine oua rosii, jambon si carnat. Prin sponzorizari de la firmele "Halifax" si "THW" si o firma germana, asistatii vor primi in plus o punga cu paste fainoase, 1.5 kg. faina, si patru pungi cu concentrat Knorr.

Inspectoratul Judetean de Politie Arad a donat Grupului Scolar Economic Administrativ din municipiu un microbus cu 18 locuri , aflat in stare foarte buna. Acesta este microbusul folosit pana nu de mult la deservirea angajatilor Politiei de Frontiera pentru Vama Nadlac. Microbusul va fi folosit de clasele cu profil de turism ale liceului, la instruirea elevilor acestor clase conform programei scolare in insusirea principiilor organizatorice ale transportului turistic, formare de ghizi, excursii interne si externe, a turismului de tip cultural, etc. Bineinteles "clientii" vor fi elevii tuturor celor 45 de clase cu diferite profiluri.

Cel tarziu pana la sfarsitul lunii mai, judetul Arad isi va dubla suprafata rezervatiilor naturale, prin declararea unei noi zone protejate ecologic, numita "Rezervatia complexa Lunca Muresului inferior". Aceasta se va intinde pe o suprafata de circa 11000 de hectare, din care peste 6000 de hectare este zona impadurita, iar 5000 de hectare este o zona tampon in care predomina terenuri agricole si vegetatia lemnoasa instalata de-a lungul albiei minore a Muresului.


16 Aprilie 1998

Dupa cum informeaza Nora Grosan, sefa Biroului de Integrare Europeana din cadrul Prefecturii Arad, in 28 aprilie va avea loc sesiunea de informare sustinuta de consultantii Comisiei Europene. Aceasta va avea ca tema cele trei programe PHARE (LIEN - pentru grupuri defavorizate, DEMOCRATIA si PHARE - pentru PARTENERIAT) care sprijina organizatiile neguvernamentale din Romania a caror activitate a fost recunoscuta de CE.

Timp de trei zile (11-13 aprilie) s-a desfasurat la Bistrita binecunoscutul festival de satira si umor "Marul de Aur", aflat anul acesta la a XIV-a editie, de data aceasta internationala. Tematica tuturor sectiunilor aflate in concurs a fost "Umor fara...TVA" sau "Noi si anul 2000". Participarea in concurs a fost neasteptat de mare, numai la sectiunea interpretare fiind inscrise peste 40 de formatii din tara si strainatate. Juriul,alcatuit din personalitati ale vietii culturale romanesti - Dorel Visan, Stefan Popa Popa`s, Cornel Udrea, Panzaru Pim s.a.- a acordat PREMIUL I , trupei "Art Studio" a CCS Arad, director Ioan Cristea. Spectacolul premiat "Povestea Porcului" dupa Petre Ispirescu, scenariul si regia Ioan Peter a fost prezentat in premiera pe scena festivalului si s-a bucurat de numeroase aprecieri.

Fundatia Vasile Goldis, prin rectorul Universitatii de Vest "V. Goldis" Arad, prof. dr. Aurel Ardelean, a semnat alaturi de compania Zev Regev si fii (din Israel), o scrisoare de intentie care are ca scop transformarea si amenajarea Complexului Castel Macea. Clauzele stipulate presupun amenajarea Castelului Macea intr-un hotel de patru sau cinci stele, construirea unui cazinou, a unui bazin pentru exploatarea apei termale, intretinerea parcului dendrologic si a gradinii botanice, construirea unei centrale termice. Partea romana isi asuma 10% din obligatii respectiv asezarea investitiei in legalitate, iar cea israeliana 90% si anume partea care tine de constructii si amenajari. Aici va functiona si un centru educativ pentru studentii medicinisti.

Primaria din Santana este poate printre putinele primarii ale judetului nostru care are un sistem de date bine pus la punct. Exista aici o retea de calculatoare prin intermediul careia functionarii acestei institutii au acces la cele mai variate date privitoare la comuna Santana. Toate acestea au fost obtinute in urma donatiilor primite din Germania.

Mereu in actualitate, punte de legatura intre un trecut trist dar inaltator si un viitor pe care il dorim cat mai bun, noua Catedrala ortodoxa se inalta in memoria si cinstirea acelor inaintasi care prin credinta si cultura au slujit ideea si actiunile inchinate emanciparii si unirii nationale, spre folosul celor de azi si al celor ce ne vor urma. Lucrarile de pana acum insumeaza aproape patru miliarde de lei. Ele au fost posibile datorita donatiilor miilor de credinciosi, persoane fizice sau juridice, de proiectanti, de constructori, precum si de statul roman reprezentat prin autoritatile locale, judetene si centrale. Este cunoscut faptul ca inca din 1992, in problemele legate de constructia catedralei este implicat si un comitet de sprijin, asfel ca nici un leu nu este cheltuit in afara scopului pentru care a fost donat. Trebuie mentionat si faptul, ca nici un ordin de plata nu se intocmeste fara acordul comitetului de sprijin care in prealabil i-a analizat oportunitatea.


15 Aprilie 1998

La conferinta de presa extraordinara, organizata ieri, prefectul Gheorghe Neamtiu, a subliniat ca problema cazului Branc a devenit una a municipiului. A trecut apoi in revista atitudinea PNTCD in acest caz: retragerea sprijinului politic, excluderea lui Dumitru Branc din partid si repetate solicitari pe langa organele de cercetare penala pentru urgentarea anchetei. Anchetatorilor li s-a cerut profesionalism si respectarea legalitatii. Precizand separarea puterilor in stat, deci imposibilitatea comentarii modului in care s-a desfasurat ancheta, prefectul Neamtiu a facut publica adresa Parchetului de pe langa Tribunalul Arad prin care i se solicita suspendarea din functia de primar a lui Dumitru Branc (conform legii 69) emitand astfel ordinul 83 al Prefecturii.In cazul in care Dumitru Branc va fi gasit nevinovat, prefectul Neamtiu considera ca cei care vor trage consecintele vor fi cei care au dispus suspendarea.

Ungaria nu va impune regimul obligatoriu al vizelor pentru cetatenii romani, asa cum a solicitat Austria. Austria se confrunta cu un aflux de imigranti ilegali, informeaza AFP. "Ungaria nu de ce sa faca discriminari intre slovaci si romani, impunand acestora din urma obligativitatea vizelor", a declarat marti, ministrul ungar al Afacerilor Externe, Laszlo Kovacs, intimpul unei conferinte de presa. Ministrul austriac de Interne, Karl Schlogl, declarase la sfarsitul saptamanii trecute ca Budapesta si Praga ar trebui sa impuna vize pentru cetatenii romani, din cauza afluxului important de imigranti clandestini, care vin in Austria via Cehia si Ungaria.

Ieri in Arad s-a deschis un nou magazin cu produse electronice si electrocasnice. Prin acest magazin, QUASAR adauga inca o veriga lantului comertului cu articole electronice si electrocasnice dupa Bucuresti, Deva, Timisoara, Constanta si Petrosani. QUASAR vine in lumea comerciantilor cu produse de calitate ireprosabila ale unor firme mondiale renumite, la preturi care sfideaza concurenta.

O delegatie a Consiliului Judetean Arad este prezenta la Salzburg in vederea aderarii Aradului la Coalitia Regiunilor Denuclearizate, ce ar putea avea loc la toamna. Aradul este singurul judet care a fost invitat sa adere la acest organism international. Pentru a putea adera, Aradul are nevoie si de avizul Guvernului Romaniei.

Desi despre sistemul de sanatate din Romania s-a discutat foarte mult in presa, despre asistenta stomatologica a populatiei s-a vorbit foarte putin. In momentul de fata situatia asistentei medicale stomatologice aradene este incerta. Numarul medicilor stomatologi ramasi la stat s-a imputinat. In zonele rurale mai activeaza doar 25 de medici, si exista 45 de cabinete libere. Exista si zone rurale care nu sunt acoperite de asistenta stomatologica pe o raza de 50-60 km., din cauza ca nu exista medici stomatologi interesati. In municipiu au aparut circa 100 cabinete stomatologice private. Exista un proiect, care se pare ca in curand va deveni hotarare prin care se prevede ca incepand cu data de 1 ianuarie 1999 stomatologia va trece la privatizare masiva, cu unele exceptii. clinicile stomatologice universitare, cabinetele stomatologice scolare si probabil serviciile de urgenta stomatologica.

La sfarsitul saptamanii trecute si in Saptamana Patimilor, studentii taranisti aradeni desfasoara un bogat program de ajutorare a unor familii nevoiase din judetul nostru. Astfel, duminica trecuta reprezentantii TUNTCD Arad s-au deplasat in localitatile Radna si Lipova oferind familiilor sarace ajutoare de sarbatori (ulei, cartofi, faina, orez etc.)


14 Aprilie 1998

Ieri dimineata, Parchetul de pe langa Tribunalul Arad a emis un mandat de arestare preventiva pentru cinci zile si unul de perchezitie pe numele primarului Branc. O echipa de politisti a descins la locuinta lui Dumitru Branc. Dupa ce au sunat si au batut un timp, fara ca cineva sa le deschida, acestia au patruns pe poarta auto care nu era inchisa, in curte. Au batut un timp si la intrarea vilei primarului, tot fara rezultat,dupa care un lacatus mecanic adus de politie a fortat roletele si apoi usa terasei, pentru a putea descinde politistii in vila.Primarul nu era insa acasa. Erau doar mezinul familiei, sotia, socrul si fratele primarului, iar dupa un timp a sosit si unul din avocatii sai, Ion Iordache. La iesirea din vila, atat anchetatorii cat si avocatul au refuzat sa faca declaratii. Aseara, intr-o emisiune la postul de televiziune Intersat, locotenentul de politie T. Parasca a anuntat ca din acel moment, primarul Branc a fost dat in urmarire generala.

La Sc. Gen. Nr. 2 Comlaus - Santana au fost infiintate patru clase de elevi care invata in limba romanes. Cei 386 de elevi romi invata dupa o programa scolara bine stabilita, cu abecedar si manuale in limba materna. Frecventa la ore a micilor tigani este buna, activitatile culturale ale acestora fiind deja cunoscute si apreciate de catre localnici. Link-uri despre tigani

Cu toate ca in comisia de cultura a Consiliului Judetean Arad se propusese acordarea a 10 milioane lei pentru concertele pe care le va sustine in Arad Gheorghe Zamfir (unice in Romania dupa 1989), Delegatia permanenta a acestui for administrativ local a hotarat ca nu pot fi dati acesti bani. Romulus Tasca, vicepresedinte al Consiliului Judetean, a declarat ca decizia a fost luata ca urmare a neaprobarii bugetului pe acest an si datorita faptului ca aceste concerte nu figurau in planul cultural al judetului Arad, pe primele luni a anului, pentru care s-au acordat deja sume. S-a subliniat ca totusi, Consiliul Judetean " il va onora cu prezenta pe Gheorghe Zamfir" si va fi primit cum se cuvine la Casa de Oaspeti.

In cursul zilei de duminica, la Sebis, a avut loc o manifestare emotionanta a credinciosilor baptisti, de fapt a crestinilor. A fost dat in folosinta parterul noii biserici aflate in constructie. La aceasta inaugurare au participat oficialitati din Arad si Sebis, mai multi pastori baptisti si 600-700 de persoane. Biserica va fi gata in toamna anului viitor, oferind credinciosilor un locas de cult modern, cu o sala a carei capacitate va depasi 800 de locuri.

Judetul Arad era cunoscut drept un bazin legumicol puternic. Dupa 1989 acest domeniu a cunoscut un regres vizibil. Nu exageram, dar legumicultura in judetul Arad este reprezentata doar de agricultorii individuali. La Seleus legumicultura este pusa inca la mare pret. Aproape ca nu exista casa in a carei gradina sa nu vezi solarii. Se pune varza timpurie, salata, gulioare, ridichi si ardei. Cu banii din... legume, localnicii isi finanteaza lucrarile pentru cultura mare sau isi mai rezolva cele necesare pentru propriile gospodarii.

Dupa cum declara doctorul Codin Olariu, intr-o statistica recenta s-a constatat ca judetul nostru ocupa un record trist: locul intai in Europa in privinta mortalitatii si morbiditatii pe boli cardio-vasculare. Cauzele sunt destul de greu de descifrat, dar una din cauze ar putea fi alimentatia cu un consum excesiv de grasimi. Apoi intervine sedentarismul, fumatul, consumul de bauturi alcoolice.In plus, la noi, viata foarte stresanta,ocazionata de tranzitia nesfarsita, are un inpact negativ asupra starii generale de sanatate. In afara de o educatie corespunzatoare, ar mai fi necesara si o dotare corespunzatoare a spitalelor cu aparatura si medicamente. Desi se sponzorizeaza tot felul de actiuni, nu este de inteles de ce lumea nu sponzorizeaza si pe cei care au grija de sanatatea oamenilor. Nici un investitor nu vine sa investeasca intr-un spital. Asta inseamna miliarde de dolari si medicina e enorm de scumpa, fiecare dorind sa scoata bani din ce investeste. Ori in conditiile tarii noastre, in care populatia e pauperizata, nici un investitor nu si-ar scoate banii. O mare speranta se pune in Legea Asigurarilor Sociale de Sanatate. Reforma serviciilor de sanatate


13 Aprilie 1998

Primarul in exercitiu, Dumitru Branc a sfidat si premiul in valoare de un milion de lei pus pe "capul lui" de catre unii care se cred mai justitiari decat justitia si a participat la slujba religioasa de Florii, oficiata la Catedrala Veche. Nimeni nu l-a abordat pentru eventuale explicatii. In jurul amiezii, a fost vizitat de O. Balint si L. Notaros de la ziarul "Observator". Vesel, amabil si hotarat sa iasa in fata cu dezvaluiri care vor soca, primarul a declarat in exclusivitate, ca cei care au hotarat sa-l defaimeze, sperand la o cadere psihica a lui, n-au facut decat sa-l ambitioneze si mai puternic sa-si duca lupta mai departe. "Anchetatorilor, colegilor mei de partid si dusmanilor mei le urez numai bine, sanatate si Sarbatori Fericite"- a continuat Dumitru Branc. In continuare a mai declarat ca nu a sfidat nici justitia si nici politia, pe care le respecta ca institutii. El spune ca a uzat doar de dreptul sau conferit de lege. "Sunt gata sa raspund in fata legii, daca exista dovezi care m-ar putea incrimina" - a mai spus primarul Aradului.

Teodor Patrauta a fost reales in functia de presedinte al organizatiei judetene PSM Arad. Daca la nivel central situatia pare sa se clarifice, chiar dl. Radulea spunand ca pozitia dlui Mohora nu exclude chiar o fuziune intre cele doua partide (PSM - PS), in schimb la nivel local situatia este "incendiara". Astfel, mai multi membri PSM considera ca demersul presedintelui PS Arad, Florin Remetan reprezinta o provocare. Ei cred ca prin atacarea lui Teodor Patrauta s-a incercat atacarea organizatiei locale PSM. Una peste alta, se pare ca in timp ce la Bucuresti se intind punti de legatura intre PSM si PS, la Arad prapastia intre cele doua partide se adanceste pe zi ce trece.

Primarul din Lipova dl. Petru Gherman va scoate pe piata in urmatoarele zile, primul sau album de muzica populara. Intitulat sugestiv "Ieftineste Doamne bautura", albumul contine mai multe piese din repertoriul popular al zonei.

Dupa cum se stie, la FPS Bucuresti sunt depuse oferte de cumparare a partii de vagoane calatori din partea unor mari concerne din Europa. Printre acestea se numara si firma franceza DeDetrich, care se pare ca ar fi dispusa la semnarea unui contract de asociere cu "Sectorul II" de la ASTRA.

In cadrul ofertei pe care Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad o propune incepand cu anul universitar 1997-1998 atat studentilor proprii cat si absolventilor de liceu promotia 1998, un loc important il ocupa existenta Sistemului de Credite Europene Transferabile (ECTS) ca parte integrala a sistemului de invatamant practicat in aceasta institutie de invatamant superior.

La sfarsitul saptamanii trecute, la Bucuresti s-a incheiat o noua editie a "Centurii de Aur " la box, competitie traditionala cu participare internationala.Trebuie mentionat ca Florin Delamarian este autorul unei duble performante. El este singurul aradean prezent de doua ori consecutiv la "Centura de Aur" si primul pugilist al urbei noastre care urca pe podiumul de premiere si castiga medalia de bronz la aceasta competitie de mare anvergura.


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


pencil Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity. Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Aceast pagina a avut counter vizitatori.