title

Fa un click pe mine pentru a citi stirea pe larg! Stirile pe scurt:   ...
In Top100 suntem pe locul ?. Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

24 octombrie 1998

Expozitia de aparatura birotica Toshiba la Arad - (c) Virtual Arad News, 1998Joi a avut loc deschiderea expozitiei de tehnologie de birotica "Viitorul incepe acum" organizata de dealerii Toshiba, firma "Scop Computers" din Bucuresti, reprezentanta Toshiba pe plan national si Intel Trade, partenerul pentru Arad. Evenimentul care a durat doua zile se inscrie in caravana cu acelasi nume care viziteaza sase orase din tara. Scopul prezentarii este lansarea pe piata a produselor de ultima ora ale renumitului producator mondial Toshiba, vizitatorii si cumparatorii putand gasi aici aparatura care se inscrie in noul concept digital de birotica. Aceasta notiune, care tinde sa revolutioneze birotica actuala, are o seama de avantaje fata de sistemele traditionale. Astfel, in acest mod se economisesc bani, spatiu, energie, in paralel cu o crestere substantiala a productivitatii. Toshiba s-a gandit sa elaboreze produse pentru o gama larga de utilizatori, in functie de specificul si marimea acestora. Dintre produsele expuse dorim sa amintim in primul rand copiatoarele digitale, domeniu in care Toshiba este in mod cert lider mondial. Acestea sunt proiectate in diferite marimi si caracteristici, astfel incat fiecare potential utilizator poate gasi, indiferent de specific, ceva pe gustul sau. Un alt domeniu in care Toshiba se prezinta foarte bine se refera la notebook-uri, cunoscute si sub denumirea de laptop-uri. Produsele prezente la Arad sunt din ultima generatie, ele fiind lansate pe piata europeana la data de 15 octombrie anul curent. Pasionatii vor descoperii ca cele trei computere portabile sunt extrem de performere (Pentium II 233 Mhz, HDD de minim 2,1 GB, SDRAM minim 32 MB, CD-ROM dotare standard) si, neasteptat, sunt si la preturi decente.

Noul orar al zborurilor TAROM, atat pe rute externe cat si pe rute interne, pentru sezonul de iarna 1998-1999, va intra in vigoare din data de 25 octombrie 1998. Ca o premiera pentru sezonul de iarna, remintim inaugurarea cursei TAROM pe ruta Bucuresti - Arad - Treviso (Italia). Zborurile vor avea loc de trei ori pe saptamana (marti, joi si duminica) si vor fi efectuate cu noile aeronave ATR 42-500. Orele de plecare din Bucuresti vor fi: marti - ora 05,00 GMT, joi ora 10,30 GMT si duminica ora 10,30 GMT, iar din Arad: marti ora 06, 45 GMT, joi ora 12,15 GMT si duminica ora 12,15 GMT.

Teodor Melescan in sala Palatului Culturii la Arad - (c) Virtual Arad News, 1998Presedintele ApR, senatorul Teodor Melescanu a avut ieri, in prima zi a vizitei sale in Arad, un program foarte incarcat. El a fost insotit, in periplul sau, de deputatul Emil Putin, prim-vicepresedinte PSDR, Danuta Mircea deputat de Botosani, vicepresedinte al PSDR, presedintele ApR Ioan Biris, si alte persoane din staff-ul organizatiilor judetene ApR si PSDR. In sala festiva a Palatului Culturii s-au strans aproximativ 400 de membri si simpatizanti ale celor doua partide, veniti de pe toata raza judetului. Bineinteles ca aceasta asistenta a mai fost "intregita"si de cativa curiosi veniti sa-l vada "pe viu" pe Teodor Melescanu. Acesta le-a declarat tuturor, in cuvantul de inceput, ca: "este tare mandru ca a venit din nou la Arad, unul dintre centrele cele mai importante care au promovat de-a lungul timpului social-democratia". Despre anuntata fuziune dintre PSDR si ApR, Melescanu a spus ca "daca n-o facem anul acesta, mai bine sa n-o mai facem deloc".

In comuna Varfurile, desi bugetul primariei nu este prea bogat, principalele obiective propuse de primarul Ioan Suciu au fost rezolvate. Bunaoara, s-a obtinut aprobarea pentru alimentarea cu apa a comunei, desi nu cu mici eforturi. Si asta datorita faptului ca cea mai apropiata sursa de apa este Valea Leucii, parau care strabate mai multe sate apartinatoare de Varfurile si care nu poate fi folosit ca urmare a radioactivitatii ridicate. Principala "vinovata" de aceasta situatie este mina de uraniu din satul Lazuri, momentan inchisa. Ca urmare a acestui fapt apa se va aduce de la 12 kilometri departare, mai precis din Halmagel. In prima etapa, beneficiarii acestui proiect vor fi cei din Varfurile, urmand ca pe viitor reteaua sa se extinda. O alta realizare ar fi aceea prin care comuna va fi racordata la telefonia moderna digitala - Alcatel, fiind alocate 250 de linii telefonice. In problema cea mai dificila cu care se confrunta primarul Ioan Suciu este cea legata de cele trei cariere de piatra. In privinta primei cariere, aceasta a fost data la licitatie si adjudecata de o firma din Deva. Insa celelalte doua nu au, la ora actuala, o soarta prea buna. Din cauza problemelor financiare, conducerea carierelor a hotarat ca muncitorii sa fie trecuti in somaj tehnic, ca urmare a imposibilitatii platii salariilor. Primarul a adoptat o masura cel putin curioasa. Acesta le-a zis ca daca in primavara nu fac nimic in vederea relansarii economice, va trece, ca in cazul primei cariere, la organizarea unor licitatii. Ca urmare a acestei masuri, se pare, cele doua cariere nici nu se vor inchide si nici nu vor trimite oamenii in somaj.

Sala Clio, de pe strada Horia, este, incepand de ieri, gazda unei Expozitii de pasari cantatoare exotice si pesti de acvariu, organizata de Asociatia Exotica din Arad. Aradenii pot admira, pana duminica, sapte rase de papagali, unii fiind originari din India sau Australia, turturele diamant, canari de culoare, fazani sau pescarusi japonezi, pasari care in Japonia zboara libere precum vrabiile pe la noi. Exponatele "pasararilor" sunt completate de cele ale crescatorilor de pesti de acvariu, nelipsind specii ca sifo, caras auriu, caras negru, telescop, scalari si diferiti alti pesti cu nume la fel de exotice.

Dacia (23-29 oct.) "Masca lui Zoro" (SUA)
Muresul (23-29 oct.) "Sabia magica - Legenda tinutului Camelot" (SUA)
Arta (23-29 oct.) "Spawn - Arma dreptatii" (SUA)
Sala mica (23-29 oct.) "Focul din adancuri" (SUA)
Progresul (22-25 oct. / 26-28 oct.) "Singur acasa - 3" (SUA) / "Chior sa fii, noroc sa ai" (SUA)

23 octombrie 1998

Teodor Melescanu la Arad - (c) Virtual Arad News, 1998Programul vizitei in Arad a presedintelui ApR, senatorul Teodor Melescanu, este foarte incarcat. Vineri dimineata incepand cu ora 10,00 are programata o vizita la liceul Moise Nicoara al carui elev a fost, pe cand aceasta institutie de invatamant purta numele lui Ion Slavici. Intre orele 11,00 si 12,00, sala mica a Casei de Cultura a Sindicatelor va gazdui intalnirea cu reprezentantii sindicatelor aradene, cu care senatorul Melescanu va purta un dialog pe tema Social-democratia sau destinul Romaniei la trecerea dintre milenii. Va urma apoi o intalnire cu reprezentanti ai autoritatilor locale, directori de intreprinderi si institutii, reprezentanti ai patronatului, in sala 33 a Consiliului Judetean Arad. Sediul ApR Arad din bd. Revolutiei nr.74 va fi inaugurat, la ora 13,00, ora de la care presedintele ApR va sustine aici o conferinta de presa. Dupa-amiaza, in timp de o ora, in sala mica a Palatului Cultural, Teodor Melescanu va purta un dialog cu tinerii aradeni membrii ai ApR si PSDR. Fostul sef al diplomatiei romane va avea apoi o intalnire cu membrii si simpatizanti ai ApR si PSDR, eveniment la care poate participa orice cetatean al Aradului. Dupa o emisiune televizata, prima zi a vizitei se va incheia intr-o atmosfera destinsa, tinerii din ApR si PSDR pregatind, in onoarea oaspetelui, o petrecere in discoteca Laser. Sambata dimineata, Teodor Melescanu va participa alaturi de alti parlamentari aradeni, la inauguraera unei case de copii a fundatiei ADOBE la Santana. Nici alegatorii din judet nu au fost uitati pentru sambata dupa amiaza fiind programata o intalnire cu membrii si simpatizanti ai ApR si PSDR din Chisineu-Cris.

Al treilea simpozion national de arheologie medievala din Arad, organizat si finantat de Consiliul judetean, Primaria Arad, Complexul Muzeal si Asociatia Muzeologialor Mediavisti, se va desfasura astazi si maine. Vor participa 25 de specialisti in arheologie medievala di Iasi, Suceava, Sibiu, Cluj-Napoca, Timisoara, Bucuresti, Giurgiu si bineinteles, din Arad. Sesiunea incepe astazi la ora 10,00 la sediul Palatului Cultural, urmand ca a doua zi sa se organizeze o excursie tematica (practica) la monumentele cele mai reprezentative din Podgoria Aradului, din centrul vechi al Lipovei, Cetatea Soimos, santierul arheologic Cladova, Turnul de la Cotant, si la monumentele medievale din Siria (Cetatea Siriei si bisericile medievale siriene). Directorul Complexului Muzeal al Judetului Arad, Pascu Hurezean, ne-a declarat: "Simpozionul isi propune atat lamuriri de interes national privind monumentele medievale, cat si gasirea de solutii privind conservarea, restaurarea si valorificarea unor monumente inca existente".

Reprezentantii pensionarilor din judetul nostru au solicitat o noua intrevedere cu prefectul Gheorghe Neamtiu. Aceasta a avut loc ieri, insa la intalnirea cu pensionarii a participat doar Liviu Faur, din cadrul Biroului Coordonare de pe langa prefectura Arad, Gheorghe Neamtiu fiind la Bucuresti, la o sedinta a prefectilor cu premierul Radu Vasile. De asemenea, subprefectul Levente Bognar a fost, ieri, in deplasare la Timisoara. Pensionarii si-au sustinut inca odata, cu aceasta ocazie, revendicarile lor. Dintre acestea amintim: reactuializarea pensiilor la noile preturi, gratuitate la medicamente pentru bolnavii cronici si gratuitate pe mijloace de transport in comun.

In urma eliberarii din functie a directorului general a Directiei de Finante Arad, Pavel Belean, acest post a ramas vacant, urmand a fi ocupat prin concurs. Din informatiile furnizate noua de catre Gheorghe Neamtiu, prefectul judetului Arad, pentru fotoliul de director "plin" la Finante s-au inscris trei candidati: Gheorghe Alexa (fost angajat al Directiei), Sabin Baltat (sef Serviciu Recuperari la Bancoop, sucursala Arad) si Andrei Negrila (adjunct de sef de sectie la Garda Financiara). Joi, 15 octombrie, a avut loc la Ministerul de finante proba scrisa a concursului, urmand ca astazi sa se deruleze interviul cu fiecare candidat in parte. O sursa avizata , a carei identitate, din motive lesne de inteles, dorim sa nu o divulgam, ne-a declarat : "Nu stiu daca reuseste vreunul. Am auzit ca nu prea au fost grozavi. Asta ar insemna sa se tina un alt concurs". Asteptam cu interes sa vedem cine va prelua, pana la urma, fraiele finantelor aradene.

Sedinta consiliului judetean PDSR - (c) Virtual Arad News, 1998Astazi, la sala mica a Casei Sindicatelor se va desfasura, incepand cu ora 14, sedinta Consiliului Judetean PDSR. Avram Craciun, presedintele organizatiei aradene, ne-a informat ca aceasta sedinta judeteana va aborda problema "Programului alternativa de guvernare alcatuit de catre PDSR, de fapt un adevarat program anti-criza, care sa salveze tara din situatia economica dramatica in care se gaseste astazi. Cu alte cuvinte, ne propunem sa dezbatem acest program in cadrul Consiliului judetean Arad, pentru a penetra pana la nivelul localitatilor."Asa stand lucrurile, la sedinta de astazi a principalului partid de opozitie, pe langa liderii organizatiilor locale vor participa si organele alese: primari, viceprimari, consilieri. O alta problema care se va discuta se refera la monitorizarea actualei puteri politice din judet, si la stabilirea unui program clar de sanctionare a acestuia.

Camelia Popescu este, din 19 octombrie 1998, noul sef al Vamii Nadlac. Numirea ei in aceasta functie nu poate fi considerata definitiva, pentru ca, asa cum ne-a declarat, "sunt asteptate rezultatele concursului national de experti vamali", concurs la care a participat alaturi de alti candidati, pentru 300 de posturi. Ca un amanunt interesant, Gheorghe Alda, fostul sef al vamii Nadlac, nu a participat la acest concurs. Camelia Popescu a terminat in 1985 cursurile Facultatii de cibernetica economica din cadrul ASE Bucuresti. A functionat pe rand ca sef al Serviciului de inspectie vamala din cadrul DRV Arad, coordonator DRV Arad, sef Vama Turnu, ajungand acum seful Vamii Nadlac. Doamna Camelia Popescu a mai declarat : "Voi incerca sa fac ce a cerut si Nini Sapunaru, adica sa introduc ordinea si disciplina in vama. Voi merge necrutator inainte pe linia informatizarii Vamii Nadlac, desi acest lucru va duce la mari probleme ale angajatilor, mai ales pentru cei care lucreaza de foarte multi ani si le va veni greu sa faca cursul de calculatoare. Ca o ultima marturisire va spun ca nu am fost nici odata membra a vreunui partid, iar numirea mea nu a fost politica, desi acest lucru a fost insinuat de unele dintre ziare".


22 octombrie 1998

In acest an, Prefectura, Consiliul judetean si Primaria municipiului au hotarat sa-si dea mana pentru organizarea in Arad a unei serii de manifestari dedicate sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei. Se doreste acest lucru datorita faptului ca inainte de Adunarea Populara de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, Aradul a fost un centru activ al promovarii idealului de unire. Forurile conducatoare au hotarat sa organizeze seria de manifestari in perioada 27-28 noiembrie, printre invitati figurand si Presedintele tarii, Emil Constantinescu. Programul manifestarilor nu este inca stabilit, dar el va fi descutat intr-una din zilele urmatoare.

- (c) Virtual Arad News, 1998Printr-o nota telefonica, secretarii si agentii agricoli care apartin de consiliile locale ale tuturor localitatilor judetului Arad s-au intalnit ieri in statiunea Moneasa. Aceasta intalnire a fost programata deoarece erau necesare unele specificari care privesc domeniile de activitate ale acestor functionari si chiar unele testari ale profesionalismului si cunostintelor acestora. Asadar, in data de 21 octombrie 1998, incepand cu ora 16,00, toti secretarii si agentii agricoli apartinand de primariile tuturor localitatilor judetului Arad, au fost testati la Moneasa si au participat la niste sedinte de lucru.

Cei peste 50 de prichindei din cele doua grupe care frecventeaza gradinita PN nr.3 din Lipova au avut parte de o mare bucurie. Gradinita lor s-a schimbat la fata, devenind o adevarata unitate model. Prin aportul Asciciatiei de prietenie germano-romana din orasul Freisen, landul Saar, aceasta gradinita a beneficiat de o modernizare totala. S-au investit in lucrarile de modernizare peste 40.000 DM, la care a mai contribuit si Consiliul orasenesc Lipova cu vreo 30 de milioane de lei, incat gradul de confort a gradinitei impresioneaza, de-a dreptul, orice vizitator si-i incanta in cel mai inalt grad pe cei mici, dar si pe parintii lor. Initiativa modernizarii gradintei a venit din partea d-lui Willi Gehring, deputat CDU in Landul Saar si presedintele asociatiei amintite, pe care a si infintat-o, proiectul insusi apartinand unui alt prieten al lipovenilor, dl Michael Beker, sub a carui indrumare au prins viata toate modernizarile in cauza: grup social, apa curenta, mobilier, aparatura pentru jocuri, jucarii etc. Inaugurarea noii gradinite, pentru ca noua se poate numi datorita noului sau aspect, s-a facut in prezenta d-lui Willi Gehring si a celerlalti prieteni germani, inclusiv a notabilitatilor orasului.

Desfasurata ieri, 21 octombrie 1998, licitatia cu strigare pentru cota detinuta de FPS la SC Mobila SA Arad a durat ceva mai mult decat precedentele, pretul de pornire al acesteia fiind de 1.050 lei/actiune, la o valoare nominala de 1.000 lei/actiune. Avand un capital social de 311 milioane lei, pachetul scos la vanzare a reprezentat 39,855% din capitalul social, respectiv un numar de actiuni de 124.130, ceea ce insumat inseamna aproximativ 130 milionane lei. Licitatia a fost adjudecata de asociatia salariatilor (PAS) de la SC Mobila, care se obliga sa plateasca integral valoarea pachetului adjudecat in termenul prevazut de lege.

Astazi, S.C. Apel S.R.L.organizeaza un seminar aparte. Subiectul acestuia se refera la "tehnologie informativa despre Retea de Date Structurata "LAR", conform normei EN 50173". Seminarul se va desfasura in sala de sedinte a Directiei Generale a Finantelor Publice din fostul sediu al Liceului Sanitar. Va avea loc prezentarea firmelor HELAN Leun/Computer Center. Altenstadt GmbH si SC TELECONNECT SRL. Se vor prezenta o serie de sisteme existente de comunicatii, cum ar fi: LASER / MICROUNDE FIBRA OPTICA / CABLU CUPRU - KOAX, - UTP, - STP, - SFTP; retele structurate conform normei EN 50173; norme si metode de masurari in retele de date; aparate de masura - "LAN" etc. La WORKSHOP-ul care va incepe la ora 13,30 se vor desfasura aplicatii practice: sudura fibra optica; CONFECTIONARE DE STECHERE STP / CUPRU SI FIBRA OPTICA, EXECUTAREA DE MASURARI IN "LAN" - Pentru cupru STP cu aparat de masura PENTASCANNER si pentru fibra optica cu reflectometru OTDR la 850 nm si atenuare cu TEKTRONIX la 1310 nm. In jurul orei 13,00 vor avea loc discutii libere.


21 octombrie 1998

Este cunoscut deja faptul ca SC ASTRA-vagoane SA a fost impartita in doua, in vederea unei privatizari rapide si eficiente, care sa redreseze economic si financiar cele doua sectoare ale uzinei. Spre sfarsitul acestui an, FPS va organiza la Bucuresti licitatia pentru vanzarea cotei de 70% din capitalul social pe care o detine la ASTRA-vagoane SA (fabrica de vagoane marfa). Firma Trinty Industries, un foarte important producator de material rulant din SUA, si-a exprimat interesul pentru fabrica aradeana. Astazi, 21 octombrie, dupa cum ne-a informat George Albu, directorul general al intreprinderii, patronii firmei americane, familia Wallace, vor fi oaspetii societatii aradene. Acestia doresc sa-si formeze o imagine de ansamblu asupra uzinei, in vederea licitatiei la care vor participa, in vederea achizitionarii actiunilor de la ASTRA .

- (c) Virtual Arad News, 1998Duminica, sala Caminului Cultural din Gurahont a fost arhiplina. Motivul? Prezenta ministrului Justitiei, V. Stoica. Intalnirea a fost organizata de filiala PNL Gurahont. Printre alte probleme care-i framanta pe cetatenii Gurahontului este si cea a Judecatoriei. Ramane Judecatoria la Gurahont sau se muta la Sebis? Zvonul a fost colportat de unele "publicatii si posturi radio", dar si de catre cetateni. In speech-ul sau, ministrul V.Stoica a tinut sa-i linisteasca pe cei din Gurahont: Judecatoria nu se va muta la Sebis, in primul rand pentru ca sunt asigurate toate conditiile pentru ca munca in Judecatorie sa se desfasoare normal. Daca zice ministrul!

Astazi va fi lansata oficial in Arad "Nederlanden Asigurari de Viata Romania" S.A., membra a concernului financiar "ING GROUP", una dintre cele mai puternice institutii de de servicii financiare integrate din din lume. Agentia Arad si-a stabilit sediul pe Bulevardul Decebal nr.26, unde la orele 11,00 va fi organizata o conferinta de presa. In cadrul acesteia vor fi prezentate elementele specifice pietei asigurarilor din Arad, elementele de perspectiva si viziunea pe termen lung a NEDERLANDEN - ASIGURARI PE VIATA PENTRU ROMANIA. La ceremonia de lansare oficiala va participa si dl. Jetse de Vries, director general al cunoscutei firme de asigurari.

Conducerea Consiliului judetean a hotarat, ca urmare a unei intalniri avute cu primarul Valentin Neamt si cu reprezentantii spitalelor si scolilor, ca incepand de astazi sa se furnizeze agentul termic catre populatie si agentii economici care si-au platit facturile la zi. Cristian Sallai, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean, a precizat ca Arterm va furniza caldura spitalelor si scolilor cu datorii, insa "sub rezerva achitarii datoriilor pana la finele lunii in curs". Spitalele mai au de achitat facturi in valoare de circa 1,8 miliarde de lei, iar scolile mai au restante de 1,2 miliarde. Agentii economici aradeni mai datoreza ARTERM-lui aproximativ cinci miliarde de lei. Acestia vor primi agent termic doar dupa ce-si platesc restantele. Distribuirea energiei termice catre populatie a intarziat cateva zile datorita dificultatilor financiare ale societatii aradene, cauzate de sumele importante pe care le mai are de recuperat de la datornici.

In data de 29 octombrie 1998, in sala de actorie a Scolii de Arte Arad va avea loc un microconcert de chitara clasica, sustinut de Emanuel Caragea, profesor la aceasta institutie. Profesorul Caragea va sustine un recital individual la chitara clasica dintr-un repertoriu din care amintim cativa compozitori ca: Heiter Villa-Lobos (reprezentant al scolii nationale braziliene, cu foarte multe opusuri la activ), Isaac Abeniz (compozitor spaniol din secolul XIX - XX ), Ciprian Porumbescu (se va canta o transcriptie a celebrei balade adaptata la chitara) si Leo Brouwer compozitor contemporan cubanez, cel mai important teoretician si compozitor pentru chitara. Recitalul va incepe la ora 17,00, asteptandu-se o audiente destul de numeroasa. De remarcat ca repertoriul ales de profesorul Emanuel Caragea va putea suferi unele modificari avand in vedere ca, la ora actuala, nu se cunoaste cu exactitate rezonanta din sala de actorie a Scolii de Arte.


20 octombrie 1998

Dupa cum sustin numerosi turisti aradeni, incepand de joi - a doua zi dupa meciul Romania-Ungaria - vamesii maghiari si-au indreptat atentia in mod deosebit asupra romanilor care trec granita. Cei care ne-au anuntat au spus ca joi dimineata, mai multe autocare cu turisti romani veniti din diferite judete pentru a-si face cumparaturile in Ungaria, au fost retinute ore in sir la punctele de trecere a frontierei de pe teritoriul ungar. Turistii spun ca vamesii maghiari nu le-au acordat nici o atentie la sosirea in vama, fiind nevoiti sa astepte cateva ore pana s-au hotarat sa le verifice pasapoartele, desi nu aveau de controlat alte autovehicule. Unul dintre turisti ne-a declarat: "Eu trec frontiera la unguri destul de des, penru ca-mi fac cumparaturile acolo. Insa joi, ba chiar si vineri, din cate am auzit de la alti turisti, vamesii maghiari s-au comportat miseleste. Am fost tinuti la vama circa cinci ore, in timp ce vamesii s-au retras in barul lor si ieseau doar cand aveau de controlat alte autovehicule decat cele romanesti. Unul dintre ei ne-a spus ca, daca ungurii pierdeau meciul, picior de roman nu mai trecea granita cel putin doua saptamani". Seful Directiei Regionale Vamale, Stefan Rabotca, ne-a confirmat faptul ca, in ziua premergatoare meciului, vamesii maghiari au refuzat sa permita trecerea autocarelor cu suporterii echipei nationale a Romaniei. "Cu o seara inainte de meci, fara nici un motiv concret, autobuzele romanesti au fost intoarse prin Vama Turnu. Situatia a fost rezolvata abia spre dimineata. Cat despre retinerea turistilor, nu am primit reclamatii. Daca s-a intamplat asa cum v-au descris turistii, atunci vamesii maghiari au avut o atitudine deloc profesionista. Este o situatie neplacuta. Daca meciul ar fi avut loc in Romania, cu siguranta ca vamesii aradeni nu ar fi procedat asa" - ne-a declarat Stefan Rabotca. Seful Directiei Regionale Vamale ne-a mai spus ca nu au fost inregistrate si alte evenimente neplacute din pricina meciului de miercuri.

- (c) Virtual Arad News, 1998In Gurahont, toata lumea stie ca fosta fabrica de conserve ar apartine de "European Drinks" (Transilvania General Import - Export), companie din Rieni Bihor, cunoscuta deja pe piata cu Izvorul Minunilor, Frutti - Fresh etc. Oricum incepand cu luna iulie a.c., fosta fabrica de conserve din Gurahont a fost privatizata. Proprietarii fabricii sunt 540 de actionari care incearca sa puna fabrica pe picioare. Profilul fabricii a ramas acelasi: conserve de legume si fructe. Momentan, fabrica lucreaza pe stoc. "Cu stocul stam binisor", ne spunea dl. Alin Morar, actionar si membru al Consiliului de Administratie. De saptamana viitoare, cand vor sosi etichetele, peste 30 de sortimente de conserve vor pleca din fabrica la "clientii di toata tara". Materia prima provine din Romania, dar si din tara vecina, Ungaria, unde pretul de achizitie e mai mic. Personalul angajat al fabricii se cifreaza la 84 oameni. In acest numar intra inclusiv personalul TESA. Oamenii sunt platiti in functie de realizari, dar plata "nu poate depasi 15% din valoarea productiei marfa". In aceste conditii, un muncitor care lucreaza 40 de ore pe saptamana primeste in mana intre 380.000 si 650.000 lei. La fabrica "Laurul", angajatii prefera sa lucreze sambata pentru a fi liberi lunea, cand la Gurahont e zi de piata. Deocamdata, se foloseste doar 25-30% din spatiul fabricii. Planurile de viitor ale conducerii au in vedere inlocuirea borcanelor de sticla cu cutii metalice si, ca atare, constructia unei linii tehnologice de inchis cutii. La capitolul intentii pentru viitor a mai fi si fabricarea conservelor de carne si mixte (carne + legume). Pana una, alta, "Laurul" mureaza legume de sezon: castraveti si gogosari. Dupa retete proprii. Borcanele pe care le-am vazut aveau aspect comercial. Despre calitate vor vorbi... consumatorii. Oricum sa nu uitam ca, in 1974, la Leipzig, "Laurul" a fost incununat de lauri, obtinand medalia de aur. Deci, in 1974. Astazi, maine, vom vedea.

Lucrarea de introducere a apei in localitatea Sofronea a inceput acum doi ani. Pe parcursul acestora, primaria din localitate a investit o suma destul de mare, aproximativ 1 miliard de lei. Ioan Babau, primarul localitatii, in legatura cu aceasta "problema", ne-a declarat: "Este o mare realizare si ma declar foarte multumit de ea. Dar, daca am avea bani mai multi am face mai multe... De exemplu, am pietrui strazile si am introduce gazul metan intr-un timp foarte scurt. De altfel, asta planuim de ceva vreme: sa introducem gazul la Sofronea. Am facut deja primii pasi. Insa partea mai dificila tot banii o reprezinta". Peste aproximativ doua saptamani, la Sofronea se va vorbi la trecut despre introducerea apei in casele oamenilor.

Avand dobanzi mai mari decat rata anuala a inflatiei, certificatele de depozit se bucura de o atentie destul de mare din partea cetatenilor tarii, deci si ai Aradului. Acest fapt este demonstrat si de ultima emisiune facuta doar in ziua de ieri, 19 octombrie 1998, de catre Banca Internationala a Religiilor (BIR), care a denumit aceste obligatiuni, simbolic, "certificate de depozit pentru credinciosi". Dobanda este de 61% pe an cu o scandenta de trei luni de zile. Valoarea nominala a certificatelor este de 100.000 lei, 500.000 lei, 1.000.000 lei, 5.000.000 lei si 10.000.000 lei. Plafonul maxim nefiind stabilit, toti solicitantii vor beneficia de aceste titluri. "Speram intr-o subscriere destul de ridicata", a conchis directorul Iosif Szünder, de la BIR Arad.

Conducerea Directiei Regionale Vamale Arad (DRVA) a cerut Consiliului local municipal, Consiliului judetean si Camerei de comert gasirea unui teren pentru construirea unui sediu nou al Directiei. Stefan Rabotca, seful DRVA, ne-a declarat ca un sediu nou este necesar pentru ca actualul este impropriu aseazat iar vamuirea autoturismelor se face in strada, incurcand circulatia. Seful DRVA spune ca, pentru desfasurarea cat mai eficienta a vamuirii, este preferabil ca viitorul sediu sa se construiasca in zona Hipodrom sau a serelor din Gradiste. Daca se va gasi un teren corespunzator, lucrarile de constructie a cladirii DRVA vor incepe in primavara.


19 octombrie 1998

- (c) Virtual Arad News, 1998In cursul zilei de sambata, 17 octombrie 1998, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", prof. univ dr. Aurel Ardelean, a inmanat Medalia jubiliara "Vasile Goldis", cea mai inalta distinctie academica a Senatului Universitatii, cu prilejul a 80 de ani de la Marea Unire, d-lui dr. Valeriu Stoica, Ministrul Justitiei. Pentru contributiile deosebite aduse in promovarea principiilor drepturilor omului pe plan national si european, organizarea si pregatirea studentilor pentru participarea la concursurile europene intre universitati privind drepturile omului, i s-a acordat cu acelasi prilej si "Diploma omagiala" a Universitatii de Vest "Vasile Goldis".

In cadrul conferintei de presa a PAR Arad de sambata, Alexandru Savici a afirmat ca va cere convocarea Consiliului politic local. Motivul acestui demers il constituie acuzele la adresa primarului interimar Valentin Paul Neamt. "Noi am aflat din presa ca primarul nu ar avea sustinere politica. In numele cui isi permite presedintele PD Arad , Seculici, sa afirme acest lucru ? Noi nu i-am retras primarului Neamt sprijinul si nici nu avem intentia", a afirmat Alexandru Savici. El s-a intrebat daca nu cumva se incearca sa se induca o manipulare prin presa, " ca in cazul primarului Branc sau al Camerei de Comert".

Ieri, la Santana, in prezenta unui sobor de preoti in frunte cu P.S. dr. Timotei Seviciu, episcopul Aradului, Ienopolei si Halmagiului, s-a oficiat slujba de sfintire a noii biserici ortodoxe romane. La slujba au mai fost prezenti in mijlocul multimii de enoriasi, numeroase personalitati locale,dintre care amintim pe primarul si viceprimarul din Santana. Nu a lipsit dl. deputat Putin care ne-a marturisit ca a fost impresionat de modul in care s-a reusit ca dintr-o constructie veche sa se realizeze o biserica noua, moderna. Dumnealui ne-a mai declarat: "Ca ortodox, ma bucur ca lumea revine la adevaratele valori, dintre care religia se afla pe primul loc. Si, as mai dori sa spun ca religia este mijlocul cel mai important de apropiere intre oameni, dovada fiind si prezenta la slujba a preotului catolic din Santana , precum si a celui evanghelic din Olari".

Ministrul Justitiei, Valeriu Stoica, s-a intalnit, sambata, la Sebis, cu reprezentanti ai judecatoriilor din Arad, Ineu si Gurahont. Ministrul s-a aratat de acord cu infiintarea unei judecatorii la Sebis, urmand ca in acest sens, sa fie emisa o hotarare de guvern. Ieri, ministrul Stoica a participat, alaturi de deputatul liberal Titus Ghiorghiof, presedintele CJArad Dan Ivan, directorul Prefecturii Gh. Campan si rectorul Aurel Ardelean, la deschiderea anului universitar la Sebis.

Vineri seara, la discoteca "VIVA" s-a desfasurat "Balul Bobocilor" de la Liceul Tudor Vladimirescu. "Bobocii" au avut ocazia sa se remarce in cele peste 15 probe pregatite de elevii claselor a XII de la "Vladimirescu", coordonati de profesoara Adina Ghisa. Desi s-au aratat stangaci la vals si nu prea incantati de muzica anilor ´80, elevii de clasa a IX s-au dezlantuit pe muzica banateana si au trecut cu bine proba de "house". Emotia si-a spus cuvantul la probele rezervate intrebarilor "buclucase" insa, in final, toti bobocii au fost de parere ca "valea cea mai adanca este situata mai jos de buric". O mare parte din reusita spectacolului s-a datorat programului din pauza concursului, cand, dansatori amatori si profesionisti au delectat publicul cu cateva numere de dans. N-a lipsit de la aceasta manifestare nici "parada modei". Castigatoarea concursului, Cosmina Ciucurita si Ioan Cotoara "Miss si Mister Boboc 1998", ne-au declarat - ca si Maria Oradan, directoarea Liceului "Tudor Vladimirescu" - "ca totul a fost superb".


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


typewr.gif (252 bytes) Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Nicolae Trutiu.
html0a.gif (339 bytes) Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Stirile Virtual Arad au avut in total counter vizitatori.