title

Fa un click pe mine pentru a citi stirea pe larg! Stirile pe scurt:   ...
In Top100 suntem pe locul ?. Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

26 septembrie 1998

Incepand de ieri si pana duminica, in municipiul si judetul Arad, se desfasoara lucrarile Forumului cetatenesc romano-maghiar, ajuns la cea de-a VI-a editie. Deschiderea oficiala a avut loc ieri dimineata, printr-o adunare festiva, gazduita de sediul Primariei municipiului si la care au luat parte circa 70 de invitati.Palatul Administrativ din Arad - sediul primariei Aradului Dand importanta cuvenita acestui eveniment, institutiile publice aradene au fost reprezentate prin prefectul Gheorghe Neamtiu, vicepresedintele consiliului judetean Achim Alexa, si primarul municipiului Valentin Neamt care, prin alocutiunile rostite, au salutat ideea infiintarii acestui Forum, precum si a organizarii lui, in aceste zile, la Arad. Trebuie remarcata, de asemenea, prezenta in sala a presedintelui Oficiului pentru minoritati nationale si etnice din Ungaria, Stefan Ferdean, precum si a secretarului Ambasadei Ungariei la Bucuresti, Istfan Czuzda care, in limba romana, a dat citire unei scrisori adresate Forumului de catre Presedintele Ungariei, Arpad Gönz, care si-a cerut scuze pentru neparticiparea la manifestarea din Arad, urmare a programului sau incarcat. Din informatiile primite de la presedinta Asociatiei de prietenie romano-maghiara, Ileana Cucuruzan, tema principala a dezbaterilor actualului Forum este legata de "rolul organizatiilor civice in euro-regiuni", dar se vor discuta si "probleme interne ale miscarii de prietenie romano-maghiare". Programul primei zile a cuprins, pe langa o prima sedinta de lucru, un tur al orasului, depuneri de coroane, precum si sadirea unui Pom al prieteniei in Parcul "Europa". Pentru astazi sunt prevazute o excursie la Macea, la Parcul dendrologic si la Castel, urmata de o deplasare la Dorobanti unde, dupa vizitarea Casei malteze, invitatii vor participa la Balul strugurilor. Maine dimineata, membrii Forumului vor participa la slujbele religioase din bisericile ortodoxe, catolice reformate sau evanghelice, iar cei ce nu doresc acest lucru, vor iesii la o promenada pe "ulitele" Aradului. Lucrarile Forumului vor fi declarate inchise maine la pranz.

O delegatie a municipalitatii orasului Seynod din Franta, aflat in apropierea muntilor Mont Blanc, va vizita in perioada 26-29 septembrie 1998, orasul Ineu. Delegatia este condusa de catre domnul Jacques Besson, primarul orasului. Aceasta vizita este raspunsul pe care il dau francezii dupa ce reprezentantii Consiliului local din Ineu au vizitat localitatea franceza si au pus bazele unei infratiri. "Unirea" dintre cele doua localitati va fi semnata in aceasta perioada a vizitei francezilor la Ineu. In urma infratirii se vor derula o serie de programe comune, in mai multe domenii : economic, invatamant, sanatate, cultura, sport, protectie sociala. Se spera, de catre edilii celor doua localitati, intr-o colaborare fructuoasa.

In urma sedintei comune a Comitetului Judetean si Municipal ale Partidului Pensionarilor s-a hotarat ca in data de 1 octombrie 1998, la orele 12,00, sa organizeze un miting de protest al pensionarilor din Arad. Mitingul va avea loc in fata Consiliului Judetean Arad. S-a trimis si o lista de revendicari : "actualizarea Legii pensiilor, recalcularea pensiilor, acordarea de medicamente compensate si gratuite, compensarea cheltuielilor suportate de populatie, generate de cresterea preturilor la gaze naturale, curent electric, energie termica etc. La aceeasi sedinta s-a hotarat ca astfel de manifestari sa fie organizate si in alte localitati ale judetului. In spiritul miscarilor revendicative ale pensionarilor, o delegatie a Comitetului Judetean Arad a PPR se va deplasa sambata la Resita pentru a participa la un miting. la 30 septembrie a.c., la Bucuresti, Consiliul National al PPR va discuta situatia precara in care au ajuns pensionarii si va cere guvernului sa caute o solutie pentru rezolvarea problemelor acestora.

Astra Vagoane

Ramane in continuare oprita de la tranzactionare, din cauza divizarii in cele doua societati, unul cu specific de marfa si alta de calatori, care ar putea fi tranzactionate pe piata de capital. Ultimul pret mediu a fost 4850 lei/actiune,la o valoare nominala de 25.000 /actiune.

Banca Transilvania

Cu toate ca a suferit deprecieri substantiale ale pretului mediu, aceste fiind acum de aproximativ 2350 lei/actiune, societatea bancara reprezinta una din cele mai lichide firme listate in categoria a II-a a bursei cu un volum de tranzactii ce depaseste deseori 100 milioane lei /sedinta, valoare total tranzactionata.

Carne Arad

Mult diminuat fata de valoarea nominala, pretul mediu de numai 1400 lei/sedinta, fata de 25.000 lei cat reprezinta valoarea de cotare, face sa existe suspiciuni in ceea ce priveste viitoarea relansare a producatorului alimentar din Arad, cu atat mai mult cu cat debitele la buget si furnizori sunt ridicate. Productia reprezinta la aceasta ora doar o "centima" din cea realizata cu opt ani in urma.

Indagrara Arad

Si aceasta societate isi continua figuratia pe bursa, pretul necrescand mai mult de 135 lei/actiune, la un volum tranzactionat de doar 841.590 lei in penultima sedinta de tranzactionare din acesta saptamana.

Sanevit Arad

Dupa ce a inregistrat valori de 60 de mii sau chiar 70 de mii lei/actiune in primele zile de cotare, producatorul de seringi de unica folosinta beneficiaza acum de un pret mediu de 1600 lei si din pacate nici la acest pret modic ofertele de cumparare nu depasesc cateva sute de mii de lei pe sedinta. Revigorarea s-ar putea produce odata cu piata de capital si cu clarificarile oferite de Ministerul Sanatatii cu privire la semnarea Conventiei Cadru.


25 septembrie 1998

Videotelefonul T-View 100 - Deutsche TelekomIeri, la sediul ROMTELECOM a fost prezentat un Proiect Pilot in curs de implantare.Proiectul prevede conectarea telefonica a 2000 de abonati, prin intermediul unui sistem telefonic fix, cu acces prin radio. Produsul este oferit de firma Lucent Tehnologies din USA cu asistenta din partea KPN (PTT) Olanda. Sistemul este inca in faza de experimentare de aproximativ un an. La acest sistem sunt conectati un numar de 65 de abonati telefonic obisnuiti. Sistemul este o alternativa la reteaua clasica de fir, pentru zone slab populate si greu accesibile, zone inca necablate la fir si cazuri de rezervare in caz de deranjamente. Totodata, sistemul permite instalarea de abonati digitali (ISDN) intre care se pot realiza, de exemplu, transmisii video-telefonice pe reteaua telefonica comutata. Dupa ce ROMTELECOM va stabili un tarif pentru aceste servicii, in perioada imediat urmatoare se vor putea instala, la abonati, terminale radio care vor permite: transmisii video-telefonice intre abonatii din raza de acoperire a sistemului telefonic fix cu aces prin radio (STFR) si interconectarea pe ISDN a calculatoarelor PC instalate la diferite puncte de lucru amplasate in raza de acoperire a sistemului. Pretul unui astfel de videotelefon se ridica la suma de 5.000 $. Aceasta tehnologie a fost folosita, la inceput, doar pentru aplicatii militare, in curand de ea putand beneficia si populatia care va dispune de bani.

In urma cu un an, un grup de belgieni veneau din nordul Moldovei alegand drumul spre granita pe Valea Muresului. S-au oprit intamplator in Radna, Lipova. Aici au intrebat in dreapta in stanga daca in aceasta localitate exista un spital TBC. Au luat legatura cu directorul spitalului Lipova, domnul Aurel Dulgheu si au vizitat sectia TBC care se afla in Radna. Grupul de belgieni a venit in Romania cu ajutoare special pentru a sprijini unitatile spitalicesti TBC pentru ca, chiar ei, cu ani in urma au fost bolnavi de TBC. Este, cum s-ar spune o razbunare asupra acestei boli. Nimeni nu s-ar fi asteptat ca dupa aceasta vizita sa revina la Lipova. Si dupa cum spunea dl. director Aurel Dulgheu "belgienii au schimbat aproape totul, la spitalul TBC Radna. Investitia depaseste 200.000.000 lei. Multumim acestor oameni ce au un suflet mare".

Acum cand scolile se zbat in lipsuri materiale - neputinta de a procura fonduri pentru reparatii sau dotari ale bazei didactice, Scoala cu clasele I-VIII nr. 3 Arad a gasit un sprijin real in S.C.CONAR S.A., care prin bunavointa domnului director Dimitrie Cinah, a oferit o sponsorizare substantiala pentru zugravirea unor sali de clasa cu vopsea lavabila. Directiunea Scolii tine sa aduca alese multumiri d-lui director Cinah care a inteles greutatile institutiilor de invatamant si a oferit copiilor bucuria de a intra in clase curate in acest inceput de an scolar.

Filiala judeteana a PNL organizeaza sambata, 26 septembrie, o dezbatere sub titlul Planningul familial - o provocare pentru tanara generatie. Discutiile vor avea loc la Clubul Liberal incepand cu ora 10,00 la sediul PNL. Participa ca invitati dr. I. Stoienescu, dr. M. Jurj, dr. M. Berinde si preotul Pavel Vesa. PNL lanseaza invitatia de a participa la o dezbatere interesanta pe marginea unui subiect incitant si de actualitate, nu numai pentru cei tineri.

Pentru a mai schimba atmosfera sedintelor de partid, conducerea organizatiei judetene a PD a hotarat sa organizeze urmatoarea sedinta a Biroului Permanent judetea la Chisineu Cris. Astfel, maine, intreg staff-ul PD Arad se va deplasa in orasul de pe Cris. Acolo, pe langa obisnuita sedinta ce se desfasoara lunar, delegatia aradeana a democratilor se va intalni cu reprezentani ai administratiei locale, dar si cu membrii si simpatizantii din zona


24 septembrie 1998

Ieri, Universitatea de Vest "Vasile Goldis" a organizat o conferinta de presa cu prolejul celei de-a XV -a Conferinte Nationale de Fiziologie. Prezenti au fost :Francisc Schneider - membru titular al Academiei de Stiinte Medicale, vicepresedintele SRSF si Aurel Ardelean - rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis". Pentru prima data a fost organizata o conferinata nationala de fiziologie. Tema conferintei este: ADAPTOLOGIA - un proces de maxima importanta pentru organismul uman. Domeniul fiziologiei este la ora actuala deosebit de important. O tema ce a fost foarte bine primita de participanti. La Conferinta Nationala de Fiziologie va participa din partea Guvernului Romaniei si ministrul secretar de stat, Petre Armeanu. Rectorul Universitatii de Vest spunea ca se asteapta sosirea la Arad a peste 100 de participanti. De asemenea din Paris va veni si domnul B. Swynghedauw. Prezidiul onorific este compus din: Ion Baciu - membru al Academiei Romane, presedinte de onoare al SRSF, Ion Haulica - membru al Academiei Romane, presedintele SRSF, Aurel Ardelean - rector al Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad, si Dorin Lazar - decan al facultatii de Medicina Generala Arad. Presedintele conferintei este domnul Schneider Francisc - membru titular al Academiei de Stiinte Medicale, vicepresedintele SRSF. Conferinta va aduce o serie de noutati prin includerea diverselor cercetari fiziologice. Organizarea ei a fost posibila prin implicarea Facultatii de Medicina Generala, prima facultate de medicina autorizata dupa 1989. Finantarea Conferintei a fostasigurata in totalitate de Universitatea de Vest "Vasile Goldis". In cadrul conferintei se va deschide un campus si muzeul de Fiziologie. In ultimele decenii au survenit noi schimbari in mediul inconjurator. Fiziologia se ocupa cu adaptologia. Sa mai spunem ca o astfel de conferinta nu s-a mai organizat pana in prezent in Europa: Asadar, incepand de azi se desfasoara sesiunea intai a Conferintei Nationale de Fiziologie, cu tema adaptologie.

Confruntandu-se cu destule greutati, caz general in intreaga industrie prelucratoare a lemnului, conducerea S.C. IMAR S.A.este nevoita uneori sa ia si masuri extreme. Astfel, din informatiile furnizate de Gheorghe Anghel, liderul sindicatului "Renasterea"din intreprindere, am aflat ca, de la 1 septembrie a.c. Fabrica de case prefabricate din lemn a fost oprita. Se spune ca pana la primavara. Cauza principala a stoparii acesteia o constituie necesitatea imperioasa de a economisi energia electrica si termica. In plan secund, au fost si unele probleme cu livrarea de case la beneficiari din Italia. Majoritatea celor 65 de salariati ce lucrau aici sunt membrii ai sindicatului "Renasterea", drept pentru care administratia a propus sindicatului ca daca are solutii la aceasta problema, sa le exprime. Ele sunt in studiu. Nu s-a mers pe ideea ca salariatii fabricii sa fie trecuti in somaj, ei fiind redistribuiti pe la alte sectoare pana la repornirea sectiei. Fabrica de case lucreaza in principal pentru export (Italia, Germania), dar are si comenzi interne: Satul de vacanta de la Taut si Complexul "Las Vegas" de la Ghioroc au fost construite de IMAR.

Un aradean este pasionat de reptile si se ocupa cu cresterea lor de peste 15 ani. Niciodata, la Arad, n-au mai fost intr-un loc atatea reptile din diferite colturi ale globului. Domnul Stefan Steinhübel a cumparat reptilele din Germania, Ungaria si Slovacia. La subsolul Mc Donalds "Bulevard" poate vedea si admira iguane, cobre, serpi cu clopotei, pitoni, boa, sarpe regal, vipera de bambus, paianjeni uriasi si broaste testoase. Proprietarul acestei "colectii" de reptile, domnul Stefan Steinhübel ne spunea ca pretul unui asemenea sarpe variaza intre 50DM si....50.000 DM. Intrebat daca a fost muscat vreodata de un sarpe, Stefan S. ne-a raspuns :" M-a muscat odata o vipera pufaitoare africana". Reptilele sunt hranite zilnic, timp in care expozitia este inchisa pentru a nu se produce panica la vederea reptilelor ucigase, hranindu-se afara din acvariu.

Cotele raurilor din judetul nostru sunt in usoara crestere, datorita precipitatiilor abundente cazute in inrervalul 19-21 septembrie. Dispecerul de servici din cadrul Exploatarii Lucrarilor Hidrotehnice Arad, (ELHA) ne-a precizat ca nu au fost atinse cotele de atentie in nici una din localitatile judetului.. In bazinele Crisurilor cresterea nivelului apelor este nesemnificativa. Cotele apelor sunt ceva mai mari pe Mures, in unele localitati nivelul raului fiind aproape de cotele de atentie. Meteorologii avertizeaza ca in unele zone ale tarii, vremea va continua sa ramana inchisa si rece, insa specialistii din cadrul E.L.H.A. spun ca aradenii nu trebuie sa se ingrijoreze, cel putin deocamdata, in privinta unor noi inundatii. Raurile vor constitui o amenintare doar daca ploile vor fi intense si vor dura mai multe zile.

Zilele trecute, la Baile Herculane, au avut loc intrecerile Campionatului National de escalada pe stanca. Un sport nou la noi in tara, prea putin mediatizat in mass-media. Insa, mai inventivi ca oricare altii, romanii au cautat (mult) si au descoperit si acest sport. Aradenii nostri au fost pe faza si, prin Liana Kovacs ( Astra Arad), s-au inscris la cuvant. Sportiva noastra s-a clasat pe locul II , in tot atatea randuri, la probele de viteza si dificultate. O alta sportiva, Lia Burta, a venit pe locul IV la aceleasi probe. Un inceput, orice s-ar zice, cu dreptul !


23 septembrie 1998

Construita intre anii 1763 - 1783, Cetatea Aradului, a fost facuta din caramida transportata din mana in mana, de la Jimbolia pana la Arad. O caramida se spune in studiu, ajungea la destinatie in 24 de ore. Noua cetate (vechea fiind in locul actualei zone a Caii Romanilor) a jucat mai mult rolul unui penitenciar pentru revolutionarii din sec XVIII si XIX decat unul militar. Treptat de la sfarsitul secolului al XIX, Cetatea si-a pierdut interesul militar ramanand o simpla cazarma. In primul razboi mondial a functionat chiar ca lagar de concentrare al armatei austro-ungare, pentru ca dupa al doilea razboi mondial sa adaposteasca trupele rusesti. Cetatea a reprezentat pentru toate generatiile de aradeni o fascinatie. Iar pentru arhitecti este AUR. Mai ales pentru ca este completa. Adica nu este alterata de dezvoltarea orasului. Exact ! Pentru ca majoritatea oraselor din Europa s-au dezvoltat din interiorul cetatii. La noi, in Arad, datorita buclei Muresului cetatea s-a pastrat. Din cate am inteles erau proiecte mai vechi pentru reconversia ei. Da. In anii ´50-´60 am facut schite, memorii, pentru comisia monumentelor, primarie si asa mai departe, intocmite de Institutul de proiectari de atunci. Am cautat sa sensibilizam puterea de atunci pentru aceasta reconversie, insa era foarte greu. Dupa revolutie s-a creat o societate, Ecos-Ouverture, patronata de UE si ADAR care este coordonatorul proiectului in cadrul asa numitului DEMCON. Adica proiectul de demilitarizare si reconversie a acestor spatii degradate si reintroducerea lor in circuitul civil. Avantajul ca militarii se afla in cetate a constat in aceea ca au pastrat-o, iar dezavantajul este ca Aradul a fost vaduvit de aceasta cetate. Acum este de rezolvat si problema contruirii acelor spatii in care sa se mute unitatea. Ce ar insemna pentru Arad reconversia acestei cetati ? Odata, un bun extraordinar urbanistic. Devenind un centru universitar, un centru administrativ. Avem acolo o piata centrala mai mare ca aceea a Primariei, o catedrala, un fost spital ce poate fi revitalizat. Plus acele spatii imense ale cladirilor... Este problema intocmirii unui studiu, dupa ce noi "civilii" vom cuceri cetatea. Cetatea Aradului poate fi introdusa in circuitul international. Deja s-a internationalizat problema. Oaspetii nostri, ai acestei societati Ecos-Ouverture, au fost impresionati de valentele cetatii pentru ca foarte putine exemple de acest gen mai exista in Europa. Mai exista o cetate la Novisad, doar un fragment, transformata extraordinar. Ar merita o dezbatere in public a proiectului de reconversie a cetatii.

Societatea de Investitii Financiare Banat-Crisana (fostul FPPI) , cu sediul in orasul nostru, instiinteaza toti actionarii sai ca distribuirea dividendelor cuvenite acestora, prin intermediul Bancii Agricole,Sediul Bancii Agricole din Arad - (c) Virtual Arad News, 1998 va lua sfarsit in data de 21.10.1998. Conducerea societatii roaga toti actionarii care nu si-au ridicat pana acum dividendele sa faca acest lucru la cea mai apropiata unitate a Bancii Agricole (sucursala, filiala sau agentie), pana la data mentionata mai sus. Distribuirea dividendelor catre actionarii SIF Banat-Crisana a inceput in 23 iunie 1998. Societatea are un numar de 481.000 actionari, circa 77.000 fiind domiciliati in judetul Arad. Fiecare actionar primeste un cupon nominativ de privatizare si un carnet cu certificate de proprietate, care totalizeaza 1000 de actiuni, suma de 64.250 lei.

Conform celor declarate de seful Corpului de Control din cadrul Directiei Generale de Munca si Protectie Sociala Arad, Lucian Stana, S.C. ALFAR S.A. are o datorie la bugetul de stat al asigurarilor sociale de 1,7 miliarde de lei. Societatea are esalonare de plataa creantelor dar, pana in prezent, nu a facut dovada vreunei plati catre Directia de Munca. In cazul in care nu va prezenta un act doveditor cu aceasta problema, DGMPS Arad va porni actiunea de executare silita a Serelor. Contactat telefonic, directorul general al S.C.ALFAR S.A., Cornel Jurcovan, ne-a spus ca nu este informat cu privire la intentia Directiei, dar ca "ne vom pregati pentru aceasta situatie".

Luni, in localitatea Turnu,s-a sarbatorit hramul Bisricii Ortodoxe Sarbe, Sfanta Marie Mica, eveniment deosebit in viata satului. Din partea Consiliului judetean, au participat la slujba religioasa consilierii Gheorghe Laszlo, Daniel Doble, Ionel Costin si secretarul CDR Arad, Aurel Mladin. Dupa slujba religioasa s-au purtat discutii pe fond funciar, posibilitatea devenirii Turnului comuna, precum si problema sediului Clubului elevilor din Pecica . Participantii s-au despartit in sunetele muzicii populare sarbesti.

La sediul societatii Frigorifer va avea loc astazi, intre orele 8,30 - 9,30, un exercitiu de protectie civila, organizat de Inspectoratul Protectiei Civile Arad. Scopul exercitiului, dupa cum ne-a informat mr. Marcel Lucaciu, seful I.P.C. - este limitarea si inlaturarea efectelor in cazul unui accident chimic cu amoniac la societatea amintita. Se va verifica astfel felul in care ar interveni personalul de serviciu al societatii, echipelede protectie civila, ambulanta si autoritatile locale.


22 septembrie 1998

Multa lume este de parere ca in institutiile de invatamant unde invata copii cu probleme sociale sau cu mici handicapuri, problemele sunt mai multe si mai greu de rezolvat. Am putea spune, in mare, ca asa stau lucrurile. Insa mai exista si scoli unde, printr-un management bun, s-au putut face destul de multe, asa cum este si Scoala ajutatoare din Siria. Avand 13 clase (cinci primare si opt gimnaziale), aici invata 161 de elevi dintre care 45 de la case de copii. Aceasta scoala este si ordonatoare de credit (apartine de Inspectoratul scolar), cerand acestuia in fiecare luna banii care ii sunt necesari pentru investitii sau intretinere. Momentul cel mai gustat pentru elevii care raman peste saptamana in scoala este petrecerea Week-end-ului la discoteca din incinta Scolii ajutatoare din Siria, alte activitati in afara programului fiind si cele de participare la slujba religioasa, de vizionare a unor filme sau de club. Alfred Ekstein, directorul adjunct al acestei institutii de invatamant, ne-a spus : "Intr-adevar, noi dorim ca elevii nostri sa se simta bine si in scoala, nu numai in afara ei. Tocmai de aceea am facut discoteca si cele sase cluburi. Dar vreau sa spun ca avem si multe anexe pe care multe scoli asemanatoare nu le au. De exemplu avem o crescatorie cu 75 de porci, 5 ha. de pamant arat cu propriul nostru tractor, patru cabinete de terapie a tulburarilor de limbaj, un cabinet medical cu un minisalon de internari, un internat, o piscina si un teren de sport. Dar cel mai bine dotat consider a fi cabinetul de corectare a deficientelor fizice. Are un aparat multifunctional de forta, o bicicleta medicala, doua paliere si multe altele".

Gradina Botanica din Macea - (c) Virtual Arad News, 1998La propunerea rectorului Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad, Aurel Ardelean, si cu aprobarea Primariei si a Consiliului local Macea, Gradina Botanica din localitate va purta numele profesorului Pavel Covaci. Hotararea a fost luata pentru ca Pavel Covaci este cel care, in ultimii 30 de ani, s-a ocupat de ingrijirea celor 21 de hectare pe care se intinde gradina botanica. " Propunerea a fost facuta de mine in semn de recunoastere a meritelor pe care le are profesorul Covaci pentru felul in care a stiut sa ocroteasca speciile de plante de aici, dealtfel, foarte rare. Am putea spune ca Pavel Covaci, care si in prezent se ocupa de gradina botanica, si-a dedicat intreaga viata pentru acest ideal" ne-a declarat Aurel Ardelean.

Peste 2150 de cereri de disponibilizare au fost depuse de angajatii Regionalei CFR Timisoara. Astfel, regionala de care apartine si Aradul este a treia in topul celor care au cele mai multe cereri, dupa Bucuresti. Seful serviciului Resurse umane din cadrul Regionalei CFR Timisoara, Cornel Lupu, ne-a declarat ca un sfert din cererile depuse sunt din judetul Arad. Cornel Lupu a spus ca nu toate cele 2176 de cereri formulate pana ieri vor fi aprobate pentru ca acest lucru ar insemna ca unele sectoare sa ramana fara personal. "Numarul angajatilor care trebuie disponibilizati in cadrul regionalei nu poate depasi 1000. Daca dam afara mai multi oameni riscam sa nu ne mai putem desfasura activitatea normal. Oricum, se va face si o redistribuire a angajatilor spre sectoarele de unde pleaca cei mai multi oameni"- ne-a declarat Cornel Lupu. La nivelul intregii tari au fost formulate peste 16.000 de cereri de disponibilizare, care urmeaza sa fie aprobate de catre administratia SNCFR. Conducerea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane este dezamagita ca din cei 7270 mecanici de locomotiva au solicitat iesirea din SNCFR doar 509, in timp ce, din cei 4.777 ajutori de mecaniciau depus cereri doar 416. Dupa evaluarile Ministerului Transporturilor, numarul de mecanici ajutori ar trebui sa se diminueze cu circa 1.500 persoane iar cel al mecanicilor cu cel putin 700. Unii angajati ai Regionalei Timisoara si-au depus cereri chiar si in cursul zilei de ieri, chiar daca data limita pentru depunerea acestora a fost de 17 septembrie.

Astazi, la sediul Primariei Arad vor avea loc discutii cu privire la Arad International Business Center (A.I.B.C.). Intre Consiliul Local Municipal Arad si Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad exista divergente de opinie. Acestea sunt legate de cota de participare a celor doua institutii in viitoarea societate de gestiune a zonelor de dezvoltare economica a Aradului. Primarul Valentin Neamt ne-a spus :" Primaria sustine urmatoarea formula: noi cu o participare de 70% iar CCIArad cu 30 %. De fapt este punctul de vedere al consilierilor municipali. Am inteles ca aceasta idee nu este impartasita de catre conducerea Camerei. Avem si o alta propunere : acordarea in scopul constituirii AIBC a noi suprafete de cel mult 130 de hectare, in care participarea celor doua parti in societatea de administratie sa fie egale." Daca nu se ajunge la o intelegere, consilierii locali ar putea cere chiar anularea hotararii cu privire la acest proiect.

Numarul pensionarilor din orasul nostru este in continua crestere. Astfel, la o populatie de circa 200.000, in prezent se afla in plata 135.000 de pensionari. Cuantumul mediu al pensiei de limita de varsta este de 500.000 lei, iar cel al pensiei de agricultor este in jur de 100.000 lei. Din datele de mai sus reiese ca, la circa doi aradeni activi le revine un pensionar, sau mai exact ca, 60% din populatia Aradului este formata din pensionari.


21 septembrie 1998

Juristul Lucian Stana, la doar 25 de ani, a fost desemnat presedinte al PRM, fiind astfel cel mai tanar presedinte de filiala din tara si tocmai la un partid care nu a excelat pana acum in promovarea tineretului. Daca la aceasta promovare adaugam si faptul ca Radu Ghidau (PNTCD) este cel mai tanar deputat din Parlamentul Romaniei, atunci putem trage concluzia ca, cel putin la acest capitol, Aradul este pe primul loc intre judetele tarii.

Urmare a situatiei critice in care se afla, sperantele de redresare prin propriele-i forte fiind minime, S.C.OPTIPLAST S.A.Arad va fi scoasa la vanzare. Licitatia, cu strigare, va fi organizata maine, cu incepere de la ora 10,00 de catre Fondul Proprietatii de Stat- Directia Teritoriala Judeteana Arad, principalul actionar la respectiva societate. Avand ca principal obiect de activitate productia de rame de ochelari, dar si de umbrele pentru terasa sau pentru carucior de piata, OPTIPLAST, are un capital social de 2,4 miliarde de lei. Conform bilantului pe 1997, cifra sa de afaceri a fost de 4,2 miliarde de lei, inregistrandu-se in aceiasi perioada de un an, pierderi de 1,1 miliarde de lei . Aflata in pragul falimentului, unica varianta pentru continuarea activitatii o constituie, astfel, vanzarea actiunilor sale. Astfel FPS care detine 70% din totalul de 95, 745 actiuni, isi va scoate la vanzare intreg pachetul de actiuni, in valoare de 1,675 miliarde de lei. Desi nu s-a dat publicitatii, numarul societatilor interesate in achizitionarea actiunilor de la OPTIPLAST este de trei, acestea putand depune documentatia, in plic sigilat, pana cel tarziu cu o ora inainte de inceperea licitatiei. In caz de neadjudecare la prima sedinta, FPS va organiza o noua sedinta a licitatiei, in 30 septembrie, a.c. la aceeasi ora. Angajatii de la OPTIPLAST, care de mai multe luni se confrunta cu intarzieri in plata salariilor sau cu concedii neplatite, isi pun toate sperantele in licitatie,de a acrei rezultat depinde viitorul lor.

Pavel Belean, unul dintre cei mai cu experienta directori generali DGFP din tara, a cerut sa fie eliberat din functia pe care o detine de aproape 30 de ani. Conform declaratiei domniei-sale, "am cerut acest lucru din considerente de ordin personal. Am cerut, de asemenea, sa mi se dea o alta functie in acesta institutie, functie corespunzatoare pregatirii si experientei mele". Din cate am aflat, in perioada 10-15 octombrie a.c., se va organiza un concurs pentru ocuparea postului de director general la Directia Generala a Finantelor Publice Arad.

Cetatea de la Soimos - (c) Virtual Arad News, 1998Locatarii din zona considera ca ruinele Cetatii Soimos au devenit un pericol real pentru participantii la traficul auto pe drumul european E 68, intre Paulis si Lipova. Arhitectul Pompiliu Sarca de la Inspectoratul pentru Constructii este de parere ca "cetatea ar trebui experizata si in baza constatarilor facute de expertii tehnici atestati de Ministerul lucrarilor publice si amenajarea teritoriului. S-ar putea stabilii daca ruinele se pot prabusi peste sosea sau nu. Oricum Cetatea ar trebui ingijita si cuprinsa eventual intr-un program de restaurare". Problema este doar ca expertiza se efectueaza contra cost si dupa cum am aflat, in bugetul de care apartine Soimos nu a fost prevazuta aceasta cheltuiala.

Noul secretar general al Ministerului de justitie va fi, incepand cu 1 octombrie, judecatorul Petru Balas, vicepresedintele Tribunalului aradean. Magistratul Petru Balas a fost numit in aceasta importanta functie dupa ce miercuri, 16 septembrie, a avut o intalnire cu ministrul justitiei, Valeriu Stoica. Fost magistrat si la Judecatoria Arad, lector la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", Petru Balas va coordona aparatul Ministerului de justitie, fiind direct subordonat ministrului Stoica. Sustinerea politica pentru ca Petru Balas - recunoscut pentru competenta sa in magistratura- sa ocupe functia de secretar general al Ministerului de justitie a venit din partea deputatului aradean Titus Ghiorghiof, foarte influent in PNL, partid din care face parte si ministrul justitiei Valeriu Stoica. Magistratul Petru Balas devine al doilea aradean (dupa Gyorgy Tokay, ministrul minoritatilor) care intra in aparatul guvernului Vasile. Bine ar fi sa fie cat mai multi la fel de capabili.


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


typewr.gif (252 bytes) Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity.
html0a.gif (339 bytes) Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Stirile Virtual Arad au avut in total counter vizitatori.