LinkExchange Member Free Home Pages at GeoCities


title

 


1 Mai 1998

Nu cu mult timp in urma, SC Continental SA si West Banc au castigat licitatia organizata de FPS pentru vanzarea SC Astoria Arad. Cum pe West Banc se pare ca o interesa doar Hotel Muresul, pare-se asadar ca Astoria va fi sub autoritatea directa a Continentalului. Acesta a pregatit pentru acest an investitii masive. Nu mai putin de 67 miliarde de lei vor fi investiti in lantul hotelier Continental, lant care cuprinde hoteluri din Bucuresti (Continental si Nord), Oradea (Dacia Continental), Turnu Severin (Hotel Portile de Fier) si Arad (Astoria). Prin aceasta Aradul va intra in lumea serviciilor de calitate.

In perioada 19 - 22 mai a.c., Camera de Comert Industrie si Agricultura a judetului Arad, organizeaza o noua editie a targului TRANSPORT-AR. Devenita deja traditionala, manifestarea expozitionala se bazeaza pe prezentarea de autovehicole, piese de schimb si tehnologii aferente transportului rutier. La editia din acest an, CCIA doreste sa invite la targ cu stand comun, Politiile rutiere din judetele Arad si Bekes (Ungaria). Politistii maghiari vor prezenta un autoturism dotat cu tehnica video de control radar, o motocicleta, dotata deasemenea si un videotahograf (un radar mai sofisticat, cu raza mai mare de actiune). La randu lor politistii aradeni vor participa cu tot ce au mai nou in materie de control al traficului rutier.

Desi ei sunt principalii vizati de reforma din invatamant, elevii nu sunt la curent cu modificarilecare sunt menite sa le inlesneasca viata pe bancile scolii. Majoritatea percep introducerea noilor reguli ca fiind "o prostie, numai ca sa ne tina la scoala". Se face abstractie de dorinta ministrului Marga de a purica programa si de a usura mult traiul scolarilor. Multi copii fac insa o confuzie enorma. Ei cred ca maasura celor noua clase obligatorii se aplica deja din toamna anului viitor, pentru toti elevii. Eronat: aceasta va functiona doar pentru prima generatie de elevi care vor incepe ciclul gimnazial la 15 septembrie. Cel putin, asa se doreste. O hotarare finala se va lua doar in iunie, cand vor fi prezentate si celelalte modificari operate in sistemul educational.

Se pare ca Partidul Socialist are ghinion in ceea ce priveste organizarea activitatilor. De 1 Mai a fost preconizata organizarea unei manifestari cultural-artistice, aceasta urmand a se desfasura la padurea Ceala. Desi au fost puse la punct toate detaliile, incusiv transportul cu autobuze, conditiile atmosferice le-au jucat feste socialistilor. Astfel, tot programul a fost dat peste cap. Intreg spectacolul a fost mutat la Casa de Cultura a Sindicatelor.

Conform Directiei Agricole Arad in acest moment stam mai bine ca anul trecut la lucrarile agricole de primavara. Suprafetele cultivate sunt cam aceleasi ca anul trecut, diferentele fiind nesemnificative la unele culturi. Se incearca reducerea culturii de floarea soarelui deoarece exista o boala in zona care pune in pericol cultura. S-au dublat in schimb culturile de soia si rapita. Sfecla de zahar desi s-a cultivat pe 6800 ha, este inca insuficienta. Cum se apropie sezonul legumelor trebuie stiut ca exista suficiente terenuri pregatite pentru asemenea culturi mai ales in intravilan, lucru ce ne indreptateste sa credem ca pietele vor fi pline de produse. Asadar, mai ramane de vazut cum stam cu banii, produse vor fi si sunt, la cumparatori se sta ceva mai prost.


30 Aprilie 1998

Asteptata cu mult interes, noua lege a privatizarii da puteri sporite FPS-ului local, transferandu-i autoritatea de privatizare asupra societatilor mici si mijlocii aflate in subordine. Chiar si pana acuma, la Arad, s-a facut treaba buna astfel ca din cele 256 de societati, cu un capital social de circa 700 miliarde lei, au fost privatizate pana azi 191 situand Aradul pe locul intai in tara.

Constituita in decembrie 1995 fabrica romano-maghiara Tisza-Mures isi desfasoara activitatea pe baza unui contract pe o perioada de 10 ani, in doua sectii situate la mare distanta una de cealalta. O sectie in apropierea cartierului Alfa, langa padurea Ceala, iar cealalta se afla la intrarea in comuna Fantanele. Investitiile sunt mai mari la sectia din Fantanele, cu 60 de angajati lucrand toti aici, sectia de la Ceala aflandu-se in remont, estimandu-se ca va porni, in aproximativ 10 zile. Se spera ca in acest an sa se produca circa opt milioane de caramizi. Dupa expirarea actualului contract, partea maghiara pare interesata in cumpararea celor doua fabrici in situatia in care se vor obtine rezultate bune.

Trei garsoniere si un apartament cu doua camere au fost atribuite, printr-o decizie luata marti de Consiliul Local Municipal, clubului aradean de baschet feminin Baschet Club I.C.I.M., campioana a tarii in acest an.

Chiar daca vremea e capricioasa, maine are loc deschiderea oficiala a Strandului Neptun, ocazionata de inceputul sezonului estival. Accesul in incinta se face pe podul plutitor situat in centru - in spatele sediului Primariei - si pe podul Decebal, podul plutitor din zona Salii Polivalente fiind inca nemontat. Pretul de intrare va fi de 3000 lei, iar pentru elevi, studenti si militari 1500 lei. Orarul de functionare este NON STOP!

Astazi, consilierii judeteni, intruniti in sedinta, vor avea ca principal subiect de dezbatere transformarea, incepand cu 1 iunie a.c., a Regiei Autonome de Drumuri si Poduri a judetului Arad in societate comerciala. Noua societate va purta denumirea de S.C. Constructii Rutiere S.A. Arad, avand capital social integral subscris de judetul Arad, reprezentat de C.J.A. Ramane de stabilit ce fel de capital social va avea, S.C. Constructii Rutiere - de stat sau integral privat, dilema ce va da in mod sigur prilej de aprige discutii plenului CJA.


29 Aprilie 1998

Prezenta colonelului Trutulescu la Arad a starnit vii reactii din partea celor care au asistat la o descindere ca-n filme la garsoniera unde sau gasit hainele, munitia si arme cu laser. Alertati pentru eventuala depistare a autoturismului cu care circula colonelul Trutulescu, taximetristii povestesc despre locul unde s-au gasit lucrurile urmaritului general, mai precis pe strada Iuliu Maniu nr. 30 la etajul IV. Ieri se pare ca a fost vazut intr-o Dacie Break cu numar de Bucuresti, in masina fiind si aghiotantul sau. In continuare echipe ale politiei aradene patruleaza pentru depistarea urmaritului general, colonelul SPP Gheorghe Trutulescu.

Primul punct pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local Municipal l-a constituit proiectul de hotarare privind validarea mandatului unui consilier. Odata cu numirea Dlui Neamtu Sorin in functia de viceprimar, a ramas vacant postul de consilier pe care acesta il ocupa. Noul consilier apartine PSDR-ului, si este o femeie, Dna Dr. Ileana Dragomir, devenind primul consilier municipal, din ´89 incoace, apartinand... sexului frumos !

Dupa cum se stie, societatile ce-si desfasoara activitatea in domeniul prelucrarii lemnului se confrunta cu mari probleme. Mobila se vinde foarte greu pe toate pietele, iar liberalizarea exportului la cherestea face ca materia prima pentru fabricile de mobila sa se vanda la preturi exorbitante. Aceste probleme nu ocolesc nici IMAR Arad. Pentru a iesii din impas, conducerea societatii a propus unele solutii de criza. Astfel, fabrica de PAL va fi oprita pana la toamna, iar restul sectiilor ar urma sa lucreze doar patru zile pe saptamana, din cauza lipsei de comenzi si a stocurilor ramase nevandute. Masurile inca in discutie, vor intra probabil in vigoare in luna mai.

Inainte inca de disparitia fostului primar, in municipiul Arad s-a dat startul campaniei "Curatenia de primavara". S-a inceput cu toaletarea arborilor, si copacilor de pe strazile principale ale urbei, s-a continuat cu sadirea de flori si plante ornamentale pe spatiile special amenajate si din fata unor institutii. Zilele acestea, Primaria impreuna cu Gospodaria Comunala continua actiunile, oferind aradenilor arbusti si flori pentru amenajarea spatiilor verzi din fata propriilor imobile. Materialele dendro-floricole sunt oferite gratuit aradenilor.

Pentru acest an Directia de Telecomunicatii Arad, are un plan investitional ambitios. Se afla in curs de derulare investitii in materie de extindere a retelei de telefonie in valoare de circa 42 miliarde de lei. Unele lucrari au fost demarate inca de anul trecut, altele vor incepe in perioada imediat urmatoare. O noutate de ultima ora este punerea in functiune, luni 4 mai, a noii centrale automate de la Turnu.

Cei doi "nemti" proaspat investiti in functii de conducere ale municipiului nostru, unul ca primar - Valentin Neamt, celalalt ca viceprimar- Sorin Neamtu, vor intreprinde incepand de sambata, vizite in tari aflate in vestul Romaniei. Primarul se va deplasa, impreuna cu Inspectorul de relatii externe al primariei, Mihaela Putin Racovita, in Belgia, la Comisia europeana de la Bruxelles, pentru sustinerea proiectului PHARE din cadrul programului ECOS Ouverture 97-99 "Dezvoltare regionala durabila". Desi a vrut sa renunte la deplasare, viceprimarul Sorin Neamtu a fost insarcinat de superiorul sau sa conduca delegatia aradeana care va participa sambata pe durata unei singure zile, la Komarom in Ungaria, pentru festivitatile organizate cu prilejul comemorarii revolutiei din 1848 -1849.


28 Aprilie 1998

Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica a decis prin vot secret cu 15 voturi pentru, 2 abtineri si unul impotriva, acordarea acreditarii Facultatii de drept din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad. Acreditarea confera, in conformitate cu articolul 103, al. 2 din Legea invatamantului, incadrarea cu drepturi depline in sistemul national de invatamant si educatie, organizarea examenelor de licenta; sau dupa caz, de absolvire si dreptul de a elibera diplome recunoscute de M.E.N., organizarea masteratului, beneficierea de programe ale Comunitatii Europene. In acest an universitar urmeaza ca si Facultatea de Marketing - Comert sa parcurga procesul de acreditare, iar in anul universitar urmator vor fi demarate si formele pentru Facultatea de Educatie Fizica si Sport, Stomatologie, Colegiul Universitar Pedagogic.

Desi avea interdictia de a parasi Bucurestiul fiind cercetat in scandalul tigarilor de pe aeroportul Otopeni, colonelul Trutulescu a fost vazut ieri la Arad. Astfel, aseara Politia aradeana se afla in stare de alerta, cautandu-l pe cel care s-ar fi ascuns pentru cateva ore intr-un apartament din cartierul Micalaca. In urma sa s-au gasit doua valize. Intr-una se aflau cateva arme cu raze infrarosii. Se banuia ca Trutulescu se deplasa intr-un autoturism Nissan Terano sau un Daewoo Cielo.

Se poate spune ca Andrei Hanyecz, conducatorul A.F. "Hanyecz" din Iratos se afla la polul opus fata de majoritatea crescatorilor de animale. De ce? Constient de greutatile din acest domeniu, el ar dori sa infiinteze in efectiv de taurasi."Pentru inceput m-as multumi cu 15 - 20 de capete, efectiv care sa creasca pe viitor.Am incercat sa cresc animale in 1995, dar n-a mers ; totusi, nu mi-am pierdut speranta". Asociatia are deocamdata animale pentru nevoi proprii: cai, folositi pentru transport si scroafe cu purcei. Activitatea de baza este deocamdata agricultura. Cu utilajele proprii, dl. Hanyecz lucreaza 190 hectare de pamant, suprafata totala a 80 de familii. "Parerea mea e ca de lucru este intotdeauna, numai omul lenes e sarac", spune dl Hanyecz.

In cursul acestui an, piata romaneasca a televiziunilor prin cablu a fost invadata de cea mai de succes retea de televiziune pay TV din SUA, prin prezenta celebrului canal Home Box Office (HBO), cu o vechime de 25 de ani in domeniu. HBO ar fi primul progam asa zis "cu plata" din Arad, pretul unui abonament variind intre 3,90 - 4 $ pe luna. Dupa cum afirma dl. Mircea Frentiu, director al S.C. "Satline" Arad, "pana la sfarsitul acestui an, telespectatorii aradeni vor putea viziona si acest post".

Orasul nostru a avut un reprezentant la recent incheiatele Campionate Europene de Gimnastica, desfasurate la St. Petersburg. Este vorba de Constantin Covaci, legitimat la CSS- CSM Conar Arad. El este cel mai tanar component al lotului national de juniori (17 ani). Desi punctajul nu i-a permis sa participe in finalele pe aparate, desfasurate in urma cu doua zile, Covaci a urcat pe a treia treapta a podiumului de premiere alaturi de reprezentativa Romaniei, in competitia destinata echipelor.


27 Aprilie 1998

In urma suspendarii din functie a primarului Dumitru Branc (fost membru PNTCD), taranistii aradeni au pierdut toate posturile pe care le-ar fi putut obtine la nivelul Primariei locale. Surse din interiorul PNTCD au declarat ca actuala conducere a filialei locale n-a procedat la nici o negociere prealabila cu celelalte partide din coalitie, pentru a obtine alte avantaje politice in cazul pierderii postului de primar. Daca ar fi negociat cu partenerii locali, taranistii aradeni ar fi putut primi fie un post de viceprimar, fie o regie sau presedintia unor comisii in CLM. Taranistii aradeni au fost luati prin surprindere de efectele unei masuri pe care au initiat-o chiar ei: suspendarea primarului Dumitru Branc. In consecinta ei au pierdut orice structura de putere la nivelul Primariei Arad. Aceasta stare de lucruri a facut obiectul unor aprige discutii pe care taranistii aradeni le-au purtat intre ei in cadrul sedintei Comitetului judetean PNTCD de sambata trecuta. Discutii aprinse, tardive fara nici un efect politic... Cazul primarului Dumitru Branc in ziarul national Adevarul.

O categorie aparte o reprezinta detinutii politici. Bagati in seama mult mai putin decat revolutionarii (de exemplu) ei au pastrat ideea de libertate in vremuri de trista amintire. Sambata s-a tinut sedinta trimestiala a acestei asociatii. Dupa cum a informat dl. Ioan Godea, pe langa obisnuita dare de seama a indeplinirii sarcinilor Adunarii Generale, principala tema a fost legata de legea 55 din 9 martie ce prevede unele facilitati pentru membrii asociatiei. Astfel pe langa cresterea sumei alocate fiecarui membru, s-a mai obtinut scutire de plata la abonamentele radio,TV si telefon, cat si chiar daca pare macabru, un loc de veci gratuit. Singura nedumerire a d-lui Godea este legata de trimiterea direct la Bucuresti a actelor necesare pentru gratuitate la radio si TV. "Ticu Dumitrescu s-a tinut mereu de poala Anei Blandiana, urmarindu-si doar interesul personal. Noi nu mai facem parte din asociatia acestuia ci din Asociatia Romana a Fostilor Detinuti Politici si Luptatori Anticomunisti. Desi suntem oarecum neglijati de cei din CDR Arad, noi sprijinim in continuare Conventia. pot spune ca au fost totusi reprezentanti ai CDR Arad pentru ca eu detin functia de vicepresedinte al acesteia", au fost cuvintele d-lui Godea, la intrebarea privind iesirea din CDR a Asociatiei Detinutilor Politici.

Intrebat despre colaborarea cu orchestra aradeana a filarmonicii, celebrul violonist declara : "Imi place extraordinar de mult sa cant la Arad. Tin foarte mult si iubesc publicul aradean care intotdeauna umple pana la refuz sala. Ca sa cant la Arad vin si pe jos de la Cluj. Si apoi e colaborarea cu Dorin Frandes, cu care imi face placere sa cant de fiecare data . El spune ca e foarte usor sa dirijeze cu mine solist. Impreuna cantam foarte usor, natural, iar orchestra aradeana suna plin, frumos si e foarte sensibila,, reactioneaza imediat la intentiile dirijorului. Stie sa asculte si sa urmeze solistul".

Victorie mare a "Batranei Doamne" la Deva. O victorie obtinuta pe terenul "unei vecine de suferinta", intr-o maniera care nu mai lasa loc la nici o interpretare, facand ca retrogradarea sa ramana un vis urat de care nu mai vrem sa ne amintim. Acest succes al aradenilor, Vega Deva - UTA 0 - 4 (0 - 1), vine parca sa confirme faptul ca la Medias, partida cu Gaz Metan a fost un accident. Altfel de fiecare data UTA a venit cu un punct sau mai multe din meciurile sustinute in deplasare, ajungand acum la un "adevar" de -3, dupa ce abordase returul cu -12. Vom avea asadar, un final de campionat mai linistit, in care "alb-rosii" se vor putea exprima in voie pe terenul de joc.


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


pencil Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity. Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Aceast pagina a avut counter vizitatori.