LinkExchange Member Free Home Pages at GeoCities

title

Fa un click pe mine pentru a citi stirea pe larg! PE SCURT:  


1 august 1998

Initiativa unica nu numai in tara, ci si in Europa, productia "spirulinei platensis" la Arad a atins faza finala: comecializarea. Denumita si "alga albastra" ea sta la baza unui nou produs medicamentos, exclusiv natural, cu proprietati nutritive si vitaminice de exceptie (vezi [1],[2], [3]). Biomasa de spirulina - materia prima bruta - se produce in bazine cu apa termominerala, la Iratos. Prima oferta a produsului final ambalat in flacoane cu casete capsulate, facuta farmaciilor aradene, a starnit nu numai adeziune "local patriotica", ci mai ales un real interes datorita proprietatilor sale curative deosebitesi a faptului ca prin acest produs concuram cu SUA.

In data de 16 august, in statiunea Moneasa, va avea loc un festival international de folclor, la care vor participa invitati din Ungaria, Iugoslavia si Republica Moldova. Festivalul se va desfasura pe scena Teatrului de vara iar participantii locali vor promova cantecul si portul popular din Tara Zarandului. Nu peste mult timp, mai precis in data de 23 august, Moneasa va gazdui Festivalul concurs al tinerilor interpreti de muzica populara ajuns la editia cu numarul 29. Vor participa concurenti din toate judetele tarii iar manifestarea va fi incheiata cu un recital la care isi vor da concursul nume ca Nicoleta Voica sau Nicolae Bocsa. De precizat ar fi faptul ca la acest festival s-a lansat si Nicolae Furdui Iancu.

Zilele trecute firmele Internext si Infogo Computers au conectat gratuit la reteaua Internet Asociatia Distroficilor Musculari din Romania, filiala Arad (pentru adresa vezi link-ul acesta la pozitia 14). In acest mod "membrii asociatiei nu vor mai fi priviti prin prisma handicapului lor, ci ca un creier comunicand cu lumea intreaga, avand conform filozofiei grecesti - tot universul intr-un graunte de nisip. Spatiul virtual Internet permite acest miracol, oferind posibilitaea descoperirii planetei de catre persoanele pe care o dizabilitate ii comdamna sa traiasca intr-o camera sau un pat de spital. Multumim pentru omenia de care au dat dovada si le dorim impliniri personale si profesionale depline"- a declarat Mihai Fighir, presedintele asociatiei.

Impreuna cu mai multe active, S.C. UTA S.A. (UTAZ) va scoate la licitatie si fosta gradinita a intreprinderii. Printre interesati se afla si filiala locala RENEL. Deoarece pretul de deschidere al licitatiei este de 1,4 miliarde lei, si cum pentru investitii care depasesc suma de 500 de milioane este nevoie de acceptul centralei regiei, conducerea RENEL Arad va efectua un drum la Bucuresti cu scopul de a perfecta afacerea. Domnul Cornel Seceanschi, directorul RENEL Arad, ne-a declarat ca gradinita va fi transformata in caserie. Regia doreste ca in acest an sa deschida trei caserii in diverse cartiere aradene, astfel numarul lor va ajunge la cinci. Cornel Seceanschi considera ca in acest mod clientii vor putea efectua platile aproape de domiciliul lor si inghesuiala de la ghisee va disparea.

In urma cu cateva zile, in Capitala s-a disputat concursul national al liceelor cu program sportiv si al cluburilor sportive scolare. In cadrul categoriei juniori II, atletii aradeni au obtinut rezultate remarcabile, dupa cum urmeaza: Ilie Banisor (LPS Arad) - locul I la 400 m (timp inregistrat 50.23) si locul II la 800 m (1' 53"). Teodora Petras (CSS Arad) - locul I la sulita (43.62 m). Bogdan Roman (LPS Arad) - locul I la sulita (48.38 m). Ovidiu Bonte (LPS Arad) - locul III la 10 km mars (51'40"). Florin Pastean (CSS Arad) - locul IV la sulita (44.07 m). Sportivii enumerati, cu varste de 16-17 ani, au fost recompensati cu medalii, diplome si premii in bani, de catre M.T.S. si M.E.I. Antrenorii care ii pregatesc sunt profesorii Gheorghe Marginean (L.P.S.), Constantin Miclea si Traian Magheru (CSS).


31 iulie 1998

Maine, va avea loc comemorarea fostilor profesori de la Liceul Moise Nicoara. Avand in vedere ca au fost invitati absolventiai tuturor promotiilor, se preconizeaza o adevarata "viitura" de personalitati. Se stie cu certitudine ca tocmai din Belgia va veni Mircea Petescu, fostul mare fotbalist al UTA-ei. Intalnirea va fi "arbitrata" de Ioan Igna din Timisoara. La parastasul care se va oficia la Catedrala Ortodoxa din Piata Catedralei va fi prezent si cel care a coordonat proiectul noii Catedrale, prof. dr.ing. Gioncu Victor. Din Viena si-a confirmat telefonic participarea dr. Popa Dorel, de la comisia de fizica nucleara. De doua zile a sosit in Arad un invitat special: un american get-beget, pe nume Donald Era, coleg cu initiatorul comemorarii , prof. Paul Zarna la Universitatea din Los Angeles. Organizatorii reinoiesc apelul cater toti aradenii absolventi ai Liceului Moise Nicoara de a participa la aceasta intalnire de suflet. Invitatia i-a fost trimisa inclusiv absolventului Teodor Melescanu, participarea domniei-sale fiind conditionata de data intoarcerii din strainatate.

Primarul din Moneasa (1, 2) si, in general, primaria, au de ce sa fie nemultumiti. Este vorba de greutatile pe care le intampina din partea statiunii pentru constituirea, respectiv completarea bugetului local. Cu toate ca toata lumea vorbeste de privatizare, aceasta nu se doreste, ba mai mult, FPS si SIF doresc sa-si pastreze monopolul. Chiar in cazul statiunii Moneasa FPS si SIF Brasov vor sa vanda tot pachetul de actiuni, in loc sa lase libertate concurentei pentru a putea valorifica mai eficient fiecare obiectiv. In acest fel se intarzie privatizarea vilelor, a obiectivelor turistice, mentinandu-se de aceste institutii cu un monopol pagubos, facand imposibila concurenta. Aceste doua suprastructuri SIF Brasov si FPS se considera private, desi au instaurat un monopol suprastatal asupra actiunilor cetatenilor. AGA in cadrul statiunii Moneasa este condusa de reprezentantii celor doua suprastructuri din Brasov, Targu Mures si Bucuresti care nu cunosc si n-au nici o legatura cu Moneasa decat incasarea unor sume de bani ca indemnizatii. Primarul se angajeaza sa ofere prin primarie banii necesari numai sa fie lasat in pace sa gospodareasca ce-i apartine. Exista oferte pentru fiecare obiectiv, dar investitorii sunt purtati pe drumuri si se pare ca SIF Brasov trateaza vanzarea pachetului de 30% din actiuni unei societati din Ungaria.

Premierul Radu Vasile a cerut, joi o informare asupra stadiului elaborarii proiectului Legii creditului ipotecar si a hotararii privind achizitionarea de seringi si ace medicale de unica folosinta de catre unitatile sanitare organizate ca institutii publice de la S.C. SANEVIT S.A. (SAN). Legea creditului ipotecar avea ca termen limita in programul de guvernare pentru promovare 30 iunie1998. Ambele proiecte de acte normative trebuie sa fie discutate in cadrul viitoarei sedinte de Guvern, ele aflandu-se in acest moment la minister pentru aviz. Pentru achizitionarea de seringi si ace medicale, Ministerul Sanatatii propune ca unitatile sanitare organizate ca institutii publice sa achizitioneze doar 50% din necesar de la SANEVIT in anul 1998, iar termenul de aplicare a hotararii sa fie 31 decembrie 1998 (initial s-a propus 31 decembrie 2001)

La hanul Dezna are loc, incepand de miercuri, o consfatuire organizata de Ministerul Finantelor. La consfatuire participa Gheorghe Manolescu, secretar de stat in acest minister. Sunt prezenti directori din directiile financiare, in general oameni cu experienta, din judetele Alba, Braila, Bihor, Cluj, Gorj, Brasov, Sibiu, Timis si Arad. Se discuta in plen si pe sectiuni probleme privind reorganizarea si restructurarea aparatului Ministerului de Finante pentru a raspunde mai bine cerintelor actualei etape, pentru a gasi cai si mijloace de atragere a noi surse pentru constituirea bugetului. Consfatuirea se desfasoara in conditii deosebite, in hanul amenajat cu bun gust, iar rezultatele concrete le vom astepta, respectiv eficienta consfatuirii.

Biserica crestina baptista din Micalaca Veche implineste 100 de ani de la infiintare. Duminica, 2 august 1998, de la ora 9, la sediul din str. Renasterii nr. 45, membrii comunitatii religioase, ce numara in prezent peste 300 de suflete, vor participa la un program de inchinare cu totul deosebit. Despre istoricul bisericii vor vorbi fosti pastori ai obstei de aici. Dupa amiaza, se vor rosti predici, cuvinte de salut si vor canta corul si fanfara. Ziua se va incheia cu o agapa crestineasca, in cantina bisericii. Sunt invitati reprezentanti ai cultelor, autoritati locale, musafiri din strainatate care odata au facut parte dinaceasta comunitate religioasa. Centenarul bisericii va fi marcat in continuare, printr-o saptamana de evanghelizare, ce se va incheia in mod festiv duminica viitoare.


30 iulie 1998

Un titlu de cetatean de onoare al unui oras se acorda de obicei ca simbol al pretuirii si respectului fata de o personalitate, locala, sa nu, pentru o activitate deosebita care, de regula, contribuie la prestigiul orasului respectiv. Pentru merite deosebite in dezvoltarea invatamantului superior in Arad, Consiliul Municipal Arad a hotarat sa confere titlul de Cetatean de Onoare profesorului universitar doctor Aurel Ardelean - rector al Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din orasul nostru. Doctorul Ardelean a contribuit la infiintarea, in toamna anului 1990, a universitatii aradene care astazi, datorita straduintelor sale, a devenit o certitudine pe harta universitara a Romaniei, prestigiul ei depasind zona Aradului. Nascut la 4 iunie 1939, la Chisineu-Cris, Aurel Ardelean a absolvit cursurile Liceului "Moise Nicoara" Arad, si mai apoi, ale Facultatii de Biologie a Universitatii "Babes Bolyai" din Cluj. Este doctor in biologie din 1981, laureat al Premiului Academiei "E. Teodorescu" este expert international ONU in probleme de mediu inconjurator, avand 31 de carti publicate. A urmat cursuri de specializare la Universitatile din York si Birmingham si a sustinut 110 sesiuni stiintifice interne si 11 internationale. Dupa ce, in perioada 1990 - 1993, a functionat ca prorector, din vara lui 1993 este rector al Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad, la a carei ascensiune a contribuit determinant. Fiind al 17-lea din perioada postdecembrista, dr. Aurel Ardelean se alatura unor nume sonore cum ar fi: Ilie Ilascu (apel UR), Corneliu Coposu, Stefan Augustin Doinas, sau Gheorghe Zamfir, toti la randul lor fiind Cetateni de Onoare ai Aradului

O delegatie israeliana a vizitat ieri Primaria, pentru "a cerceta terenul" in legatura cu unele investitii care se vor derula probabil la Arad si la Macea. Presedintele consortiului "Zev Regev & Sonīs" din Israel insotit de Marius Voichita, expert in probleme de constructii cu sisteme medicale, ambii de origine romana, au fost primiti ieri de catre dl. Valentin Neamt, primarul interimar al Aradului, si dl. Romulus Tasca, vicepresedinte al Consiliului judetean Arad, la Primaria municipiului. Cei doi importanti oameni de afaceri israelieni au fost invitati la Arad de catre conducerile Fundatei universitare "Vasile Goldis" si a Universitatii de Vest cu acelas nume. In discutiile purtate cu acest prilej, consortiul amintit si-a exprimat intentia de a infiinta la Arad un consortiu similar, capabil sa atraga investitori din statul Israel si din alte tari in orasul nostru. A fost nominalizat ca prim obiectiv de interes amenajarea Gradinii botanice din Macea, in valoare de 15 milioane de dolari, investitie care sa mai cuprinda un hotel si o baza de tratament cu utilizarea izvoarelor geotermale din localitate, refacerea castelului Macea,transformarea lui intr-un complex de agrement. De asemenea, oameni de afaceri israelieni si-au exprimat disponibilitatea de a utila clinica universitatii aradene, aflata in constructie in Zona 300, Micalaca, si de a ridica aici un hotel. Intre altele, presedintele consortiului a mai avansat si posibilitatea ridicarii unor cvartaluri de locuinte, atat la Macea cat si la Arad, construirea unui mare magazin in viitoarea zona libera Curtici si infiintarea unei curse aeriene Arad-Tel Aviv.

In momentul de fata, in Arad functioneaza trei centre de zi pentru varstnici, in Aradul Nou, in Micalaca si in Piata Avram Iancu. In jur de 800 de persoane beneficiaza de serviciile acestora, din care 250 vin aproape zilnic. Deocamdata se fac incercari de acordare a asistentei sociale la domiciliu (menaj si ingrijire), dar se doreste acestei activitati prin munca de voluntariat. In cursul lunii august sau cel tarziu in septembrie, in functie de evolutia lucrarilor de renovare, vor fi date in folosinta inca doua asemenea centre pentru varstnici, unul pe strada Capitan Ignat si altul pe strada Grigore Alexandrescu. Cat priveste Centrul de colectare a donatiilor, au fost adunate pana la ora actuala 645 kg. imbracaminte si 130 kg. incaltaminte din donatii externe si 60 kg. imbracaminte si 3 kg incaltaminte de la populatie.

In municipiul Arad exista aproximativ 10.000 de locuinte nationalizate. Situatia financiara grea a oamenilor a facut ca, pana in prezent, sa fie depuse cereri de cumparare doar pentru jumatate din locuintele nationalizate, desi legea care permite cumpararea acestora a aparut cu trei ani in urma. Primaria Arad si S.C. RECONS S.A. au solutionat 3550 de cereri de cumparare, 200 dintre acestea fiind din acest an. Sefa Biroului de vanzari si cumparari din cadrul RECONS, Mariana Bodea, ne-a declarat ca Primaria a respins circa 100 de dosare de cumparare, pentru ca locuintele pentru care au fost depuse cererile se afla in litigiu, apartin Comunitatii evreilor, Bisericii Catolice sau locuintele respective fac parte din imobile care au fost preluate fara titlu. Primaria a mai amanat aproximativ 250 de dosare deoarece, pentru locuintele pentru care urmau sa fie vandute , fostii proprietari au depus cereri de restituire sau despagubire.

Printre rau platnicii aflati pe listele de debransare ale RENEL figura si Consiliul Local al municipiului, cu 274 milioane de lei. Gasind de unde, de neunde banii, Primaria si-a achitat in ultima clipa datoria. Filiala de distributie a energiei electrice Arad avertizeaza datornicii ca va continua debransarile, pana la recuperarea integrala a restantelor.


29 iulie 1998

Directorul general al S.C. SANEVIT S.A. (SAN) , ing. Mircea Roman, intentioneaza sa actioneze in justitie postul de televiziune Antena 1, pentru prejudiciile aduse acestei societati prin difuzarea repetata a unor reportaje denigratoare la adresa fabricii aradene. Antena 1 afacut afirmatii de genul :"calitatea slaba a seringilor SANEVIT", redactorii respectivi neavand calitatea necesara pentru a face acest gen de aprecieri. In cadrul acelorasi reportaje legate de SANEVIT, postul de televiziune Antena 1 a facut reclama mascata seringilor de import marca Becton Dickinson, incercandu-se inducerea ideii ca respectivele produse, cu performante similare, ar fi superioare caalitativ si din punct de vedere al pretului. "Postul de televiziune Antena 1 nu a vizitat niciodata fabrica de seringi si ace metalice de la Arad, in vederea preluarii unor informatii corecte si complete despre fabrica si produsele pe care le realizam" - a declarat directorul SANEVIT. Conducerea Sanevit considera ca postul de televiziune Antena 1, din motive absolut necunoscute, a dus o campanie de distrugere a industriei private romanesti, incurajand activitatile de comert cu produse din import. Consiliul de administratie al S.C. SANEVIT S.A. intentioneaza sa decida in curand asupra actionarii in justitie a postului de televiziune Antena 1, pentru prejudiciile aduse, considerand ca acest post a incalcat grav orice cod al deontologiei profesionale. (Radu Berceanu despre cazul Sanevit in cotidianul national Romania Libera)

Aseara, in jurul orei 19,30 Aradul a fost martorul unei puternice furtuni, insotite de precipitatii abundente, vant puternic si quintale de grindina. Martori oculari, prinsi de ploaie in mijlocul orasului deoarece masina ce o conduceam nu si-a mai putut continua drumul din cauza vizibilitatii extrem de reduse, am constatat cu surprindere ca nivelul apei de pe carosabil a atins pragurile Daciei in care ne aflam. Pret de cateva zeci de minute, drumul dintre Podgoria si Zona 3 Micalaca, a devenit impracticabil din cauza "tornadei", ce te indemna sa folosesti mai degraba o ambarcatiune ca mijloc de deplasare. Dupa aproximativ o ora, cutoate ca ploaia nu a incetat, profitand de scaderea intensitatii vantului, am putut vedea "la cald" pagubele provocate de furtuna. Pomi cazuti peste carosabil, tramvaie defecte ce erau oprite intre statii sau nivelul apei din fata blocurilor au intregit un decor desprins parca din carti.

Vama Aradului are nevoie de un teren de cinci hectare pentru a-si construi un nou sediu, mult mai modern decat cel actual, care este "depasit". "Contractul cu autoritatile publice l-am avut, mai ales cu primarul Aradului, si acest lucru s-a intamplat chiar luni, in 27 iulie" - ne-a declarat coordonatorul Directiei Regionale a Vamilor, Stefan Rabotca. Banii pentru aceasta investitie provin din fondurile speciale, insa decizia de construire a unei asemenea cladiri apartine Consiliului Local Municipal Arad. In alta ordine de idei, lasand la o parte investitia avuta in vedere de conducatorii vamii Arad, Stefan Rabotca ne-a mai informat ca la brigada de supraveghere si control vamal vor exista posturi vacante, care vor fi scoase la concurs. Aviz Somerilor!

Strandul termal Curtici, binecunoscut prin proprietatile curative a apei termale de acolo, in colaborare cu Primaria Curtici, are in vedere inceperea unei lucrari de amploare. Este vorba de un bazin acoperit de care se vor bucura, in special, persoanele care au nevoie pe toata perioada anului, deci si iarna, de tratament balnear. Incepand de iarna aceasta, cu o durata de timp de sase luni, vor incepe lucrarile viitorului bazin, folosindu-se, in acest sens numai de materiale de calitate : aluminiu si termopan. Primarul Curticiului, Gheorghe Don, ne-a declarat : "Stiu ca am inceput o actiune costisitoare si destul de greu de realizat, dar nu imposibila. Am dori ca acest strand sa functioneze si iarna, datorita acestui bazin acoperit. Prin proprietatile sale curative, apa de aici este ceva mai buna decat cea de la Felix. Avem nevoie de doua miliarde si jumatate de lei pentru a termina lucrarile si, avand in vedere ca strandul se autofinanteaza, este o problema procurarea acestor bani. Totusi, dintr-un program PHARE care finanteaza turismul rural, vom fi in stare sa terminam constructia. Problema care se pune este sa gasim o cale legala pentru a dovedi ca orasul nostru este de fapt... un sat. Daca reusim acest lucru, cu siguranta vom primi banii de la aceasta organizatie".

La Santana, divergentele dintre primarul Constantin Ciurel si localnici sunt deja cunoscute. Saptamana trecuta, santanenii au venit cu jalba in protap la deputatul Emil Putin, originar din Santana, si totodata superior ierarhic al primarului Ciurel, pe linie de partid. Domnul deputat i-a linistit, promitandu-le ca va veni la fata locului cat de repede posibil. Iar ocazia s-a ivit duminica, cu prilejul sarbatorii germane cunoscuta sub numele de Kirchweih. Emil Putin afirma: "am vorbit cu mai multi sateni, chiar si cu romi, dar atmosfera mi s-a parut foarte buna. Chiar am rezolvat, alocarea unei sume de bani, din bugetul judetean, pentru organizatia romilor. Cred ca neintelegerile ivite se pot rezolva". La Kirchweih au participat si doua fundatii germane, cat si peste 150 de cetateni germani, originari din Santana. Nemtii n-au uitat de unde au plecat si s-au implicat si se implica in dezvoltarea comunei. Astfel, pe langa donatiile trimise pana acum, acestia doresc sa ajute si la repararea scolii.


28 iulie 1998

In timp ce staff-ul taranist s-a retras, in cel mai mare secret, la Casoaia, pedistii locali au iesit in lume.Impreuna cu Petre Roman, Alexandru Sassu, si Trita Fanita, democratii aradeni s-au deplasat la Curtici si la Siria. Coloana oficiala insuma peste 30 de limuzine, viteze de croaziera era de 140 km/ora, iar 80% din tre autoturisme erau dotate cu aer conditionat. Coborand scarile din fata casei memoriale "Ioan Slavici", o batranica a rabufnit : "Astia maica au milioane ! Isi fac salarul cat vor ei..." Ministrul Alexandru Sassu purta pantaloni cu bretele. Probabil ca s-a contaminat de la Marius Tuca (Antena 1), deoarece prin desele-i participari la "Milionarii de la miezul noptii" a reusit sa-l termine pe Victor Ciorbea. Duminica seara, democratii aradeni au "varfuit" week-end-ul, printr-un chef strasnic la Casa de oaspeti "Horia 6". Aici am priceput de ce social democratii se opun ideii de "restitutio in integrum: "pai daca am returna aceasta casa urmasilor baronului Neuman, unde am mai chefui?" Pedistele prin alianta - am numit sotiile liderilor PD - au venit imbracate "la marea arta". Numai ca presedintele senatului a preferat sa stea numai in curte, la aer curat. Pe cum se "intunericea", rochiile isi pierdeau din stralucire... Deputatul PSDR, Emil Putin a onorat invitatia de a participa la petrecere. Evident, mai mult dintr-o pornire de rudenie, decat una legata de USD. Profitand de faptul ca centrul de interes s-a mutat in curtea imobilului de pe strada Horia 6, gurmanzii au navalit in cladire si s-au pus pe infruptat. Un primar pedist mai laturalnic, nedeprins cu rafinamentele culinare expuse, intreba: "Da īcarne nu-i?" Printre invitati am zarit si o seama de directori. Mai mult sau mai putin independenti, dar mereu simpatizanti ai partidelor aflate la putere.

Ieri, la conferinta de presa a ApR Arad, Ioan Biris, presedinte, Gheorghe Chiperr si Gavril Popescu, vicepresedinti, au adus in fata presei problemele actuale ale agriculturii. Astfel, dupa expunerea profesionala facuta de domnul Gheorghe Chiper, am retinut :
1) Ar trebui ca Guvernul si Parlamentul sa manifeste o preocupare permanenta pentru agricultura, pentru ca ea este capabila sa relanseze in scurt timp economia.
2) Se manifesta insa lipsa de vointa politica.
3) Taranii nu stiu ce sa faca cu productia si in toamna vor fi in imposibilitatea reluarii productiei.
4) Productia agricola trebuie subventionata de stat, Romania fiind singura tara din lume care nu face acest lucru.
5) Programul ASAL este cel care a daramat agricultura.
6) 32 % din populatia activa lucreaza in agricultura.
7) In judetul Arad graul a fost recoltat pe 60% din suprafata si in maxim 10 zile va fi incheiat. Anul acesta calitatea graului este mult mai buna decat anul trecut.
Vicepresedintele Gavril Popescu s-a referit la problema manageriatului nu numai in agricultura, ci in toate sectoarele de activitate, lipsa acestor specialisti ducand la dezastru economic.

Patru camioane de grau (100 de tone) destinati sinistratilor din Lipova au intrat in tara, ieri, prin vama Turnu. Graul a fost donat de Primaria Batania (Ungaria) , cu care Lipova este infratita, cu scopul de a ajuta localnicii care au ramas fara culturi in urma inundatiilor. Sacii de grau vor fi distribuiti sinistratilor pe baza unor liste intocmite de Primaria Lipova.

Conform estimarilor, podul de peste raul Mures, de la Lipova , va fi dat in folosinta la sfarsitul lunii octombrie, in acest an. Lucrarile dureaza de mai bine de opt ani de zile si podul a fost "vizitat" in doua randuri de ministrul transporturilor, Traian Basescu. Podul vechi construit in urma cu peste 100 de ani, de o firma austriaca, este depasit intr-o asemenea masura,incat este absolut necesara finalizarea lucrarilor la noul pod. Muncitorii de la Lipova au ajuns aproape de terminarea acestei munci care a durat ani buni, la ora actuala turnandu-se beton chiar la suprafata. Mai trebuie instalate doar balustradele si facuta racordarea sistemului de iluminare la reteaua electrica.

Situata pana in urma cu doua luni pe B-dul Revolutiei nr. 43, langa magazinul Belfe & Belfe si in apropierea magazinului Ziridava, Banca Bucuresti are incepand de ieri 27 iulie 1998, un nou sediu, bine dotat tehnic si capabil sa satisfacatoate cerintele venite din partea clientilor.


27 iulie 1998

Ieri, asupra mai multor localitati din judetul Arad s-a abatut o furtuna de intensitate medie. Pagubele inregistrate nu au fost prea mari, insa a fost intrerupta alimentarea cu energie electrica in Ineu, Varsand, Macea, Sicula, Gurba, Nadlac si alte localitati. Dupa cum ne-a comunicat dl. Ozdean de la RENEL in jurul orei 15 au fost remediate defectiunile in toate localitatile afectate.

Inainte de intrarea in municipiu, pe drumul european Deva-Arad, te intampina scheletul unei constructii. "Cladirea va gazdui noua reprezentanta Mercedes-Benz", spune doamna Elena Kovacs, director la Auto-Schunn. Practic intentia firmei aradene este de a comasa toate activitatile reprezentantei Mercedes- Benz; incepand cu partea de vanzari si terminand cu activitatea de service. D-na Kovacs adauga : "Speram ca investitia care se ridica la 5 miliarde sa fie finalizata prin luna noiembrie a acestui an. Demersul nostru se inscrie in dezvoltarea fireasca a oricarei firme serioase. Proiectul este conceput pe doua directii, odata pentru oferirea intregii game de de servicii pentru clientii nostri, iar pe de alta parte cresterea calitatii acestor servicii, pe care le vedem ca o necesitate fireasca. Toate utilajele cu care se vor executa lucrari de reperatii, revizie, tinichigerie vor fi de ultima generatie." Nu in ultimul rand este de remarcat faptul ca aceasta investitie va asigura 50 de locuri de munca.

Din aceasta saptamana, fabrica aradeana de bere, va incepe producerea unui nou sortiment de bere, si anume Casino. Acest sortiment, produs pana acum de fabrica de bere din Constanta, a fost trecut la Arad, pentru ca cei din Constanta nu au inca tehnologia necesara obtinerii unui produs de inalta calitate. Primul lot va fi produs joi si va avea peste 5.000 de navete, care vor lua drumul Litoralului, in totalitate.

Ca in orice domeniu de activitate economica, criza acuta de fonduri a atins si Compania de Transport Public din Arad. Aceasta situatie a fost generata, in primul rand, de neachitarea subventiei de la Bugetul de stat, suma care se ridica la un miliard de lei. Ameliorarea crizei financiare, dupa cum ne-a spus domnul Petru Cuvineanu, directorul tehnic al Companiei, ar fi un imprumut de la o banca, macar pentru a plati salariile angajatilor. Daca Compania nu-si va rezolva aceasta situatie financiara, va fi obligata sa recurga la reducerea temporara a activitatii atelierelor de reparatii si reducerea personalului. Eveniment ce poate fi o realitate peste o luna doua, in discutie find vorba de posturile a 150 de angajati.

In traditia populara romaneasca momentele calendarului agricol au coincis si cu sarbatorile rurale. Si continua sa fie inca asa. La Curtici de vreo 20 de ani, incheierea secerisului la grau se sarbatorea prin praznicul de pita noua. Dupa ī89 numele sarbatorii n-a mai sunat bine acelorasi urechi si a fost transformat in "Spicul de aur" (ca Cerbul de aur, medalia de aur etc.) Spicul de grau de pe la noi avea odata, cei drept, valoare in aur, dar nu acesta e simbolul sarbatorii, ci sfanta paine din recolta recenta. In fine, nu vorbele conteaza, dar ne definesc. Casa de cultura din Curtici a organizat ieri spectacolul muzical- folcloric "Spicul de aur". Cantaretul de muzica populara Nicolae Furdui Iancu, acompaniat de orchestra "Crai Nou" din Alba Iulia si solistii Stefan Muntenas, Viorel Leric alaturi de orchestra Casei de cultura a sindicatelor, au prezentat, dupa amiaza, un program folcloric apreciat de curticeni. Seara a urmat un bal sub acelas generic.


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


typewr.gif (252 bytes) Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity.
html0a.gif (339 bytes) Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Stirile Virtual Arad au avut in total counter vizitatori.