title

Fa un click pe mine pentru a citi stirea pe larg! Stirile pe scurt:   ...
In Top100 suntem pe locul ?. Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

3 octombrie 1998

La deschiderea oficiala a noului an de invatamant universitar din orasul nostru au fost prezenti, pe langa un numeros public studentesc, si multe notabilitati ale judetului: dl Gheorghe Neamtiu, prefectul judetului, P.S. Timotei, episcop al Aradului si Hunedoarei, dl Alexa Achim, vicepresedinte al Consiliului Judetean Arad, dl Mihai Matekovics, inspector general scolar adjunct. Acestora li s-au alaturat mai multi parlamentari aradeni: domnii Emil Putin, Titu Ghiorghiof si Radu Ghidau. Intreaga asistenta a intonat traditionalul inm studentesc "Gaudeamus igitur" (VAN: ascultati aici), a rostit la initiativa P.S. Timotei, episcop al Aradului si Hunedoarei fundamentala rugaciune crestina "Tatal nostru", dupa care s-a trecut la nelipsitele cuvintari ocazionte de un astfel de eveniment. Seria oratorilor a deschis-o dI Gheorghe Neamtiu, ultimul "salut" apartinand studentului Darius Gui, din anul al III-lea la Teologie. Intre acestia au avut scurte interventii toti cei prezenti in prezidiu, intre care s-au remarcat parlamentarii aradeni amintiti. Unii dintre acestia, intre altele, au mentionat sprijinul pe care-l datoreaza dezvoltarii invatamantului superior aradean. Problema e ca astfel de promisiuni au fost facute si in alti ani. Tot cu ocazia "deschiderii festive" etc. etc. Bine-ar fi insa ca de data aceasta ele sa aibe o acoperire in fapte. Studentii acestei universitati vor avea atunci mai multe spatii de invatamant, mai bune posibilitati de studiu, mai bune conditii de cazare.

Miercuri a plecat din Essen (Germania) cu destinatia Arad, o garnitura de tren in care au fost incarcate cinci tramvaie de mare capacitate. Tramvaiele reprezinta rezultatul unui alt contract incheiat intre Compania de Transport Public Arad (CTPA) si municipalitatea din Essen. In zilele urmatoare, dupa ce tramvaiele vor ajunge la Arad, li se va adapta instalatia electrica, pentru a fi compatibila cu standardele practicate la noi in tara. "In aproximativ o luna tramvaiele vor intra in functiune" a tinut sa ne informeze d-na Mariana Birau, director sector exploatare tramvaie din cadrul C.T.P.A.

Dovedindu-si deschiderea catre valorile spirituale, PSDR Arad a organizat, ieri, la Palatul Cultural, simpozionul Interferente social-spirituale. La eveniment au participat personalitati politice si spirituale ale Aradului. Deputatul Emil Putin a aratat, in expozeul Democratie-cultura-religie ca orice incercare de fundamentare a societatii pe alte valori decat cele ale spiritualiti si religiei, au fost sortite esecului. Cu acest prilej, s-a vernisat expozitia de grafica si pictura Zidiri monahale, a artistului Florian Liber. PSDR considera ca, fara reforma morala sansele de a reveni in tiparele unei societati normale sunt nule.

Targul crescatorilor de porumbei si pasari de curte din Arad, octombrie 1998  - (c) Virtual Arad News, 1998- Domnule Codrin, daca am inteles bine, crescatorii de porumbei si pasari din Arad se pregatescpentru ceva mai deosebit ?
- De fapt, aceasta este o premiera pentru orasul nostru, faptul ca sambata si duminica, in Piata Catedralei va avea loc Targul de toamna Expo ´98. Aici se vor intalni crescatorii de pasari de curte si porumbei care vor veni cu ofertele lor, ca la orice targ.
- Cine va participa la Targ ?
- Fiind targ, adica piata - cu intrare libera - inseamna ca se vor vinde pasari si porumbei pentru cei care vor sa achizitioneze astfel de exemplare. Contam pe reunirea la Arad a pasionatilor si din alte judete ale tarii si din Ungaria.
- Ce ne puteti spune despre Asociatia crescatorilor de porumbei si pasari de curte din Arad si despre exemplarele aradenilor ?
- Asociatia noastra a fost infiintata in 1992, iar in prezent are 38 de membrii cotizanti. Cat despre exemplare, se poate nota : porumbei Voiager german de frumusete, Gat golas de Transilvania, King, Strasser pe diferite culori. Dintre pasari de curte, putem aminti: Brachma, Orpington, Rhodeisland, Plimuth rock barat, etc.
- Care este scopul acestei actiuni ?
-
Scopul targului este acela de popularizare a acestui domeniu iar crescatorii de pasari si porumbei sa se cunoasca mai bine intre ei, acest lucru facilitand mai departe schimbul de material biologic, atat la nivel national cat si international.

Cu ocazia inplinirii a 200 da ani de atestare documentara de la sfintirea Bisericii Ortodoxe din Masca, precum si a intalnirii din fiecare an cu fiii satului, va avea loc la Masca o sarbatoare cultural-artistica, la care vor participa personalitati ale Aradului si nu numai. Programul va incepe cu intalnirea tuturor (gazde si oaspeti) la Scoala din Masca, urmand apoi vecernia si sfintirea Bisericii ortodoxe in urma lucrarilor de renovare. Slujba va fi oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu Preasfintia Sa, dr. Timotei Seviciu, Episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului. Aceasta slujba va fi urmata de cuvantul de salut al primarului Siriei, Ioan Dorin Gurban si de decernarea diplomelor de cetatean de onoare, fiilor satului Masca - in sala Caminului Cultural. Pentru ca sarbatoarea sa fie una de exceptie, organizatorii nu au uitat ca in incheiere sa realizeze si un program artistic, sustinut de Ansamblul folcloric "Siriana" din Siria si formatiile artistice ale scolilor din comuna Siria, urmat de un bal la acelasi camin cultural. Maine, organizatorii primei manifestatii vor mai organiza si "Sarbatoarea culesului de vii in Podgoria Aradului", la Siria. Programul va incepe cu slujba religioasa la Biserica Ortodoxa din Masca urmat de vizitarea expozitiei viticole organizate in parcul localitatii Siria. Nu vor lipsi, de asemenea, formatiile artistice al Caminului cultural local si din judet.


2 octombrie 1998

Mitingul pensionarilor din Arad la 1. oct. 1998  - (c) Virtual Arad News, 1998Ieri, la ora 12,00, a avut loc in fata Consiliului judetean Arad un miting organizat de Organizatia judeteana si municipala a Partidului Pensionarilor, miting care a culminat cu citirea unui manifest revendicativ. Prezenti in numar redus la acest miting - in jur de o suta - pensionari si simpatizanti au aplaudat multe dintre revendicarile pe care presedintele filialei PP le-a cerut. Revendicarile au fost: stoparea preturilor la produsele de baza (paine, carne, ulei, zahar, legume si fructe), actualizarea legii pensiilor si corelarea lor in functie de cresterile preturilor, acordarea de medicamente gratuite pentru pensionarii cu venituiri mici, infiintarea de noi locuri de munca, stoparea preturilor la energia electrica si termica, gaz si apa, acordarea de credite bancare pe termen scurt, reducerea si desfiintarea platilor anticipate, a asaziselor garantii pentru apa calda, incalzire, cresterea alocatiei de stat pentru copii, etc. Cea mai "gustata" revendicare a fost aceea de acordare a abonamentelor gratuite pentru toti pensionarii din Arad pe mijloacele de transport in comun. Ca o concluzie, participantii mitingului pensionarilor care au intocmit si un manifest catre Presedintele Romaniei, Parlamentului, Guvernului,si tuturor partidelor politice, au cerut protectie sociala reala din partea acestora, deoarece "de asta avem nevoie, nu de helicoptere americane pe care se cheltuie banii nostri si care ne va duce la sapa de lemn". In finalul mitingului, o delegatie formata din sase reprezentanti ai PP a fost primita de catre prefectul si subprefectul Aradului, hotarand de comun acord ca miercuri, 7 octombrie, la ora 9,00, sa se intalneasca cu reprezentanti ai Arterm, Renel si alte companii, pentru a discuta despre problemele specifice acestei categorii sociale.

La Satu Mare a avut loc, zilele trecute, sedinta Comitetului de frontiera pentru granita romano-ungara. Comitetul a analizat cele 29 de proiecte romane depuse la Secretariatul programului PHARE / CREDO din Satu Mare. Tot in cadrul acestei sedinte au fost analizate si cele 25 de proiecte maghiare depuse la Secretariatul din Bekescsaba. Comitetul de fontiera romano-ungar a fost reprezentat de domnul Romulus Tasca,vicepresedinte al Consiliului judetean Arad, si Lucia Chisbora, directorul agentiei de dezvoltare si promovare a judetului nostru. Finantat de programul PHARE al Uniunii Europene, CREDO este un plan de asistenta pentru sprijinirea financiara a proiectelor de cooperare transfrontaliera intre regiunile de frontiera ale statelor din centrul si estul Europei. Proiectele de cooperare transfrontaliera depuse la Satu Mare sunt din domenii precum dezvoltarea economica, amenajarea teritoriului si gospodarirea comunala, protectia mediului, administratie publica etc. Cele 29 de proiecte romanesti solicita o finantare totala de 4,1 milioane ECU, iar proiectele maghiare au nevoie de 2,3 milioane de ECU. Lucia Chisbora, care este si directorul Biroului Regional PHARE CBC, a precizat ca dintre cele cinci proiecte depuse de diferite organizatii din judetul nostru, unul a intrat in grupa celor foarte recomandate spre a fi finantate. Este vorba de "Conceptul strategic al cooperarii regionale Dunare - Mures - Crisuri - Tisa si evaluarea sociala a conceptului" - la care este partener si Consiliul judetean. Proiectele ce urmeaza a fi finantate vor fi selectate de Comisia Europeana.

Astazi, la orele 11, in sala Palatului cultural va avea loc deschiderea festiva a anului universitar 1998 - 1999 la Universitatea "Aurel Vlaicu" Arad. Deschiderea festiva a cursurilor noului an academic la Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad va avea loc luni, 5 octombrie 1998, orele 11 la Sala Polivalenta.

Cu prilejul conferintei de presa organuzate miercuri, la Clubul presei, Uniunea locala a asociatiilor de locatari Arad (ULALA) a supus atentiei cetatenilor cateva aspecte de interes general. Pana in 21 octombrie 1998, asociatiile de locatari trebuie sa se transforme, potrivit legii, in asociatii de proprietari. In realitate se pare ca aradenii nu se prea inghesuie sa faca acest lucru, pana acum din cele peste 1600 de asociatii netransformandu-se in asociatii de proprietari decat circa 200. ULALA spune ca cetatenii ignora procedura de transformare, neparticipand la sedinta adunarii generale. "Apoi, declara domnul Iuliu Hajas, presedintele ULALA , dupa sedinte la care nu s-au deranjat sa mearga, vin toti cu diverse comentarii". Un alt aspect ingrijorator este cel al "administratorilor care fug cu banii". Aceasta conduce la mari intarzieri, penalitati, etc. totul finalizandu-se cu debransari...

Sambata si duminica va avea loc, in Arad (Piata Catedralei) in premiera nationala, primul targ expozitional cu vanzare intitulat Targul de toamna Expo ´98. La aceasta expozitie vor fi prezentati porumbei 8 Voiajori, King, Gat -golas de Transilvania, Wandott, Motata olandeza), pasari exotice (papagali, canari, perusi), animale de blana (nurci, nutrii,dihori). Organizata de Asociatia Crescatorilor de Porumbei si Pasari de Curte din Arad, expozitia va reuni crescatori din Oradea, Sighisoara, Resita, Lugoj, Timisoara, Bucuresti, Breaza, plus doi crescatori din Bekescsaba (Ungaria). La acest targ se vor face si schimburi de material biologic, si de experienta la nivel national si international. De remarcat ca ACPPCA este o asociatie nonprofit cu statut juridic infiintata in 1922, avand in Arad 38 de membri si in Ineu 15 membri. Aceasta se ocupa in special cu ameliorarea raselor de pasari, atragerea de cat mai multi pasionati de cresterea pasarilor de rasa si asistenta sanitar veterinara la cerere.


1 octombrie 1998

La inceputul acestei saptamani, Prefectura Arad a atacat in contencios administrativ Hotararea nr. 110 / 1996 a Consiliului local municipal, care prevedea transmiterea in folosinta gratuita catre Camera de Comert Industrie si Agricultura Arad a unui teren in suprafata de 150 de ha, in scopul realizarii Centrului de Afaceri a Aradului (Arad International Business Center - AIBC). Acordarea dreptului de folosinta s-a facut pe 99 de ani, cu conditia ca in 5 ani sa inceapa lucrarile de investitie, in caz contrar terenul urmand sa reintre in proprietatea Primariei. Din cauza valorii mari a investitiei si a greutatilor de finantare intampinate, CCIA nu a reusit sa inceapa lucrarile. "Actiunea Prefecturii este deosebit de surprinzatoare pentru noi" - ne declara Nicolae Bacanu, presedintele CCIA . "Refuzam insa sa credem ca Prefectura nu doreste AIBC-ul. De doi ani incoace, H.G. 110 a fost perfect legala, pentru ca, nitam nisam, sa devina ilegala! Consider ca e vorba de o intimidare a CCIA, dar noi nu ne mai intimidam asa , cu una, cu doua, fie ca-i vorba de Prefectura sau de alte organe ale puterii locale!"

Miercuri la ora 1,15´20´´ Observatorul seismologic din Timisoara a inregistrat un cutremur cu magnitudinea de 6° pe scara Richter. Dupa primele date reiese ca epicentrul cutremurului a fost la 70 de km sud de Belgrad, unde de altfel s-au si produs pagube materiale ca urmare a efectului pe care seismul le-a provocat. Tot din aceleasi surse am putut afla ca posibilitatea producerii unui soc mai mare este redusa deoarece cea mai mare parte a energiei acumulate a fost eliberata. Datorita magnitudinii destul de mari, cutremurul s-a resimtit si pe teritoriul Romaniei, mai precis in regiunea central-vestica a tarii. Astfel, orase ca Lugoj, Caransebes, Timis, Resita si Arad au resimtit, chiar daca nu intr-o masura prea mare, seismul. In Arad cel mai bine au resimtit cutremurul cei care erau la acea ora in Hotelul Astoria. Angajatii, dar si cei cazati in hotel au coborat in graba de la ultimul etaj, pe scari sau cu liftul. Ana Popa, administratorul hotelului ne-a declarat : "La Barul de noapte al hotelului, de la etejul 12, s-a simtit intr-adevar cutremurul. Insa cum au ajuns oamenii jos, la parter, cum s-a terminat".

Principala activitate a Centrului de Transfuzii Sanguine este acela de a recolta, analiza, testa si distribui spitalelor sange, in vederea salvarii unor persoane care au mare nevoie de acesta. Donatorii viluntari care vin la acest centru, dupa spusele Elenei Delitoiu, medic primar si director al acestei institutii- "sunt foarte multi, cu mult peste numarul necesar". De la acesti donatori se recolteaza in jur de 400 - 450 ml de sange la o priza, dar datorita faptului ca numarul voluntarilor este mult mai mare decat cerinta, nu toti sunt primiti la recoltare. De mentionat ca bonurile valorice sunt de 88 mii lei, cu ele putandu-se lua o masa. In cazul in care respectiva persoana se afla la a cincea donare, acesta primeste un bon valoric de 210 mii lei. Cele mai multe persoane care vin la Centrul de Transfuzie Sanguina sunt persoane fara un loc de munca, cu venituri putine. Putini sunt aceia care vin dezinteresat,adica voluntar, sa doneze sange, fara sa vrea sa fie recompensati intr-un fel sau altul.

FPS Bucuresti a incercat luni, 28 septembrie, sa vanda actiunile actiunile detinute la societatea aradeana ARVINEX (50,95%). "La negociere s-a prezentat o firma din Austria, care insa nu a avut toate actele necesare. Cred ca, FPS n-ar fi acceptat, oricum, oferta austriecilor care, a fost mai mica decat cerinta FPS-ului", ne-a spus Alexandru Szikler, directorul ARVINEX. Valoarea pachetului scos la vanzare ramane acelasi timp de sase luni, cand, probabil, vor fi organizate alte runde de negocieri. "Asteptam ca austriecii sa trimita o firma care sa faca evaluarea societatii noastre", conchide dl. Szikler.

Intrebat de noi, care ar fi visul vietii lui, sportivul Adi Mateas ne-a spus asa. "In momentul cand voi avea bani suficienti, doresc sa-mi depun suma necesara in contul FIFA, pentru a primi licenta de procurator in lumea fotbalului. Imi place stilul de munca a lui Becali, dar as vrea sa fiu eu insumi, procuratorul Mateas, pentru ca nici odata nu am incercat sa imit pe nimeni". Uimiti de gandurile sale, l-am chestionat pe Adi Mateas cu privire la inceputul meseriei de procurator, daca isi va implini dorinta : "As incepe cu incheierea unor contracte reciproc avantajoase cu jucatorii de perspectiva din zona. Apoi as pune umarul la reconstructia stadionului Vagonul care acum arata jalnic si care, cu putin efort financiar, poate fi transformat intr-o bijuterie a sportului aradean"- a incheiat Adi Mateas. Sa recunoastem, un vis frumos, care poate deveni realitate.


30 septembrie 1998

Orasele au in general, un profil bine determinat, unde toate functiunile de baza (industrie, locuinte, zone verzi, social culturale, etc.) sunt intr-un echilibru stabil. Insa de multe ori, din cauza dezvoltarii industriale, cum la noi a fost perioada ultimelor decenii, precum si a masinismului, au dus la perturbarea unor functiuni ale orasului, a armoniei generale. Acum, arhitectura industriala, prin grandoarea constructiilor sale, spectaculozitatea dispozitivelor si asa mai departe, pot contribui la arhitectura orasului.De aceea rolul urbanistului este foarte important. Am avut prilejul sa particip la sistematizarea zonelor industriale ale Aradului. Cum s-a facut ? A fost si este un adevarat haos ! Felul cum s-au impartit loturile. A fost o dezvoltare salbatica. Formele pe care le-au luat unele platforme industriale sunt pur si simplu o bataie de joc la adresa cetatenilor. Haideti sa le spunem pe nume. De exemplu zona industriala nord. De la UTA pana la fabrica de mobila. Nu este o adevarata lotizare, in careuri rationale, ci s-a ocupat terenul dupa cum s-a dezvoltat fiecare fabrica. Tentacular, dezordonat. Administratia, de-a lungul deceniilor ar trebui sa fie foarte atenta cu dezvoltarea zonelor industriale ale orasului. In urbanismul natural dinainte a fost o rationala amplasare a lor. Au fost si atunci exceptii care au provocat rani orasului, cum este cazul amplasarii fabricii "Teba"Fabrica TEBA Arad - (c) Virtual Arad News, 1998 in cel mai pretios cartier al Aradului. Toate, erau atunci, comasate in partea de nord , separate frumos prin Paduricea Aradului, care era un imens spatiu verde. Ceea ce se vede astazi, este o falsa imagine a fostei Padurici. Chiar Fabrica de vagoane a ocupat jumatate din Padurice. Apoi Tricoul Rosu... Adica dezvoltarea necontrolata a industriei a avut un efect negativ. Insasi Calea Aurel Vlaicu este o magistrala industriala. Pe viitor trebuie meditat cu probitate, cu cinste la dezvoltarea orasului. Initial, zonele orasului au fost bine gandite: zona de nord (Astra, IMAR, etc.) o zona industriala inchegata, cea de nord-vest (platforma de industrie alimentara), cea de vest (cu depozitele "Oborul", ingrasatoria Ceala), cea de sud (fosta fabrica de conserve) erau rational amplasate. Ar trebui ca aceste platforme sa fie restudiate pentru ca vor veni investitori si vor trebui sa ofere conditii pentru investitii. De asemenea, trebuie stopate aceste extinderi ale zonelor industriale si in cele de locuinte. Altfel...

Conform proiectului Legii privind protectia si integrarea sociala, a persoanelor cu handicap, inaintat executivului, pana in data de 31 decembrie 2000, toate institutiile publice vor fi obligate sa-si angajeze traducatori ai limbajului mimico-gestual, necesari pentru relatiile directe cu surzii. Presedintele filialei Arad a Asociatiei surdo-mutilor, Nicu Barat, este de parere ca aceasta masura se impunea, avand in vedere ca surdo-mutii au fost cam ignorati in ultima vreme. "Judetul Arad a fost neglijat cu buna stiinta in aceasta problema, in timp ce alte judete ca Oradea, Iasi, Bacau sunt favorizate prin faptul ca surdo-mutii de aici se bucura de mai multe drepturi ca noi. Atat medicul sef de la Comisia de expertiza medicala cat si Primaria ne-au pus numai bete in roate in loc sa ne ajute", ne-a declarat domnul Barat. De asemenea, institutiile publice, magazinele si restaurantele vor trebui adaptate pana in anul 2005, pentru a facilita accesul persoanelor cu handicap. In legea care urmeaza sa fie adoptata se prevede ca regiile de transport in comun, urban si interurban, sa cumpere mijloace de transport care sa permita si accesul persoanelor cu deficiente, in cel mult un an de la aparitia acestei legi. Comisiile de expertiza medicala au sarcina sa reexamineze toate persoanele cu certificat de handicap, pentru a se evita pe viitor abuzurile.

La a patra editie, Festivalul aradean de teatru clasic a intrat deja in circuitul marilor festivale teatrale romanesti. Editia 1998 va incepe in aceasta duminica si se va desfasura pe perioada a 8 zile. In fiecare seara, opt dintre cele mai renumite trupe de teatru din Romania si Republica Moldova vor aparea in fata publicului cu piese scrise de Caragiale ("O scrisoare pierduta"), Cehov ("Livada cu visini"), Shakespeare ("Comedia erorilor"), Gogol ("Revizorul"), Istrati ("Chira Chiralina"), Goldsmith ("Noaptea incurcaturilor"), Ibsen (" Per Gynt"), Gorki ("Azilul de noapte"). La festivalul aradean si-au anuntat prezenta numerosi oameni de cultura din Ungaria, Iugoslavia, Germania, Franta si Italia. Ministerul culturii a alocat pentru intreaga manifestare 75 de milioane de lei. Cea mai mare suma a fost acordata de Consiliul judetean Arad, respectiv 120 de milioane. Consiliul local Arad va contribui la desfasuirarea evenimentului cu 60 de milioane de lei. Bugetul total destinat Festivalului de teatru clasic este de 360 de milioane de lei, din care o treime va fi asigurata din sponsorizari si din vanzarea biletelor. Biletul pentru un spectacol costa 30.000 lei iar pentru spectacolul de incheiere a Festivalului, sustinut de Trupa Teatrului National Bucuresti (dintre cei 65 de actori ai trupei o amintim si pe Draga Olteanu Matei), biletul va costa 50.000 de lei.

Vineri, 2 octombrie, S.C. ZAHAR S.A. Arad va incepe prelucrarea sfeclei de zahar. De la cultivatori se vor achizitiona 140.000 tone de sfecla de zahar, din care se vor obtine 14.000 tone de zahar. Pana acum s-au receptionat doar 8.000 de tone de materie prima, cu putin peste 5% di intreaga cantitate. Ing. Radu Hurjui, directorul societatii, ne-a spus "Pe poarta fabricii, zaharul iese la 5000 lei kilogramul. De altfel, si la magazinele noastredin Complexul Jackson, Piata Catedralei si Complexul Bazar, preturile sunt aceleasi". Directorul Hurjui recomanda agricultorilor sa recolteze in timp cat mai scurt sfecla de zahar din cauza prognozelor meteo nefavorabile pentru perioada urmatoare.


29 septembrie 1998

Ieri, incepand cu ora 14,00, a avut loc sedinta Consiliului judetean Arad, in care au fost supuse la vot cinci proiecte de hotarari din cele sase inscrise pe ordinea de zi. In total au fost puse in discutie opt probleme, alaturi de cele sase proiecte de hotarari mai aparand un punct de "Diverse" si un raport al gardienilor publici. Dintre acestea, cele mai importante se refera la aderarea Consiliului judetean Arad la Regiunea de Dezvoltare V Vest si numirea in postul de director al Scolii de Arta a profesorului Lucian Ienasescu. Toate proiectele votate au fost aprobate. Proiectul de hotarare privind modificarea art. 43 din Regulamentul de functionare al Consiliului judetean a fost amanat pentru sedinta acestui for care va avea loc peste doua saptamani, in care se va discuta si despre rectificarea bugetului. Despre Regiunea de Dezvoltare V Vest se stie ca va fi compusa din judetele Hunedoara, Caras Severin, Timis si Arad. In toata tara vor fi opt asemenea regiuni. Regiunea de dezvoltare V Vest va avea, ca de altfel toate celelalte, un consiliu de conducere format din: un reprezentant al satelor fiecarui judet, un reprezentant al oraselor din fiecare judet, si bineinteles doi reprezentanti ai Consiliilor judetene. In total vor vota 16 oameni. Astazi, la Consiliul judetean , vor fi votati cei doi reprezentanti ai comunelor si oraselor din Arad. Se spera de catre presedintele Dan Ivan, ca aceasta regiune va fi una dintre cele mai puternice din tara. La punctul 8 de pe ordinea de zi, intitulat "Diverse", audienta a mai fost informata despre proiectele PHARE, in valoare de 1.250.000 de ECU. Acesti bani vor fi folositi pentru construirea unui terminal pe Aeroportul Arad precum si pentru modernizarea sistemului de aprovizionare cu apa industriala a orasului nostru. Desi aceste proiecte necesita destui bani, vor mai ramane totusi 70.000 de ECU pentru proiecte mai mici, nici unul din aceste proiecte neavand dreptul sa depaseasca suma de 10.000 de ECU. De remarcat mai ramane faptul ca Presedintele Consiliului judetean , Dan Ivan, va pleca miercuri in Olanda pentru a incerca sa obtina pentru CET niste turbine cu gaz.

Aceasta artera de circulatie despre care s-a discutat atat de mult in ultima vreme este pe cale de a deveni un lucru putin mai palpabil decat era. Ieri la Consiliul judetean au sosit de la Ministerul Transporturilor, documentele care privesc autostrada Nadlac - Deva, si care vor trebui sa primeasca certificatul de urbanism. Autostrada va "pleca" din Deva, va trece prin Lugoj, iar in judetul Arad va fi amplasata, pe parcurs, pe langa localitatile Sag si Vinga, Municipiul Arad, Zadareni, urmand a ajunge la granita la nord de Nadlac. Bineinteles ca inceperea lucrarilor este o chestiune de "peste" anul 2000.

Dat in judecata de Banca Bucuresti - Sucursala Arad, pentru neachitarea unui imprumut de 1. 415.236.118 lei, primarul suspendat al Aradului, Dumitru Branc, a fost gasit vinovat, fiind astfel bun de plata. Astfel, Judecatoria Arad ii va scoate la vanzare, prin licitatie, in data de 4 noiembrie a.c., vila cu piscina si terenul aferent, in suprafata totala de 864 m.p., de pe strada Dorobantilor nr. 30. Pretul destrigare a fost stabilit la circa 1,8 miliarde de lei. Pe de alta parte, prin firma al carui patron este, respectiv S.C. Parneava S.A., Dumitru Branc a mai facut un imprumut, tot de la Banca Bucuresti - Sucursala Arad, in valoare de 232 milioane de lei si pe care, de asemenea nu i-a returnat. Si in acest caz, Judecatoria Arad va trece la executarea silita, scotand la vanzare, prin licitatie, imobilul care a gazduit bufetul Parneava, situat pe strada Dorobantilor la numarul 17, compus din casa, plus terenul aferent, in suprafata de 831 m.p. si al carui pret de strigare a fost stabilit la 329 milioane de lei.

La sfarsitul saptamanii trecute, un grup de turisti maghiari a sosit intr-o excursie in Romania. Excursia a fost organizata de agentia de turism "Hajdu Tourist" din orasul maghiar Debrecen (VAN: vezi si aici). Turistii maghiari au avut inscrisa in program si o vizita in orasul nostru. Majoritatea acestora au fost impresionati de cladirile din centrul Aradului, plecand cu o impresie placuta de aici. Ei au vizitat si monumentul celor 13 generali, din cartierul Subcetate, unde au depus o jerba de flori. Ghida care a condus grupul, Lazarne Levai Enikö ne-a spus ca printre turisti se afla o pensionara in varsta de 62 de ani care se afla pentru a noua oara in excursie in Romania, si de fiecare data vine cu placere. Singurele neplaceri de care s-au plans turistii maghiari au fost acelea ca nu au gasit in Arad vederi cu imagini din orasul nostru si o harta turistica a orasului.

Oficiul Concurentei Bucuresti nu a aprobat o noua majorare a preturilor la biletele si abonamentele de tramvai pentru luna octombrie. Motivul pentru care nu a fost acceptata cererea conducerii Companiei de Transport Public Arad (CTPA), de a majora tarifele practicate, este acela ca se va ieftini energia electrica pentru agentii economici. In aceste conditii, directorul tehnic al CTPA, Petru Cuvineanu, spune ca biletele de tramvai vor ramane la acelas pret, fiind posibila chiar o ieftinire a acestora, in functie de calculele ce vor fi facute in urmatoarele saptamani.


28 septembrie 1998

- Astazi F.P.S. Bucuresti - incearca prin negociere directa - vanzarea actiunilor detinute la ARVINEX (50,95%), dupa ce in august nu a reusit acest lucru. Pachetul scos la vanzare are o valoare de aproape 2 milarde de lei.
- Maine, F.P.S. Bucuresti va scoate la vanzare, tot prin negociere directa, pachetul de actiuni de la OROLOGERIE INDUSTRIALA (51%). Privatizarea societatii s-a mai incercat si anul trecut.
- F.P.S. Arad organizeaza maine a doua licitatie cu strigare pentru vanzarea actiunilor la OPTIPLAST (69,99%). Saptamana trecuta nu s-a prezentat nici un ofertant, desi dosarele de prezentare au fost vandute, iar Contor Zenner a depus chiar o scrisoare de intentie pentru cumpararea actiunilor.

Spitalul Judetean Arad  - (c) Virtual Arad News, 1998Conducerea Spitalului Judetean a luat o decizie prin care se prevede ca, incepand cu data de 1 octombrie, toate numerele directe de telefon din institutie sa fie trecute in sistem Alcatel. Decizia a fost luata din considerente care tin de necesitati tehnice si financiare. "Aceasta va da posibilitatea unei mai bune urmariri a convorbirilor, stiut fiind ca lunar se poate obtine lista cu toate convorbirile-plecare, efectuate de la fiecare telefon in parte..." se arata intr-o nota de ordin intern semnata de ec. Ion Butaru. Ca urmare a acestei decizii, tot cu data de intai octombrie, singurul numar prin care centrala poate fi apelata este 252 666. Pentru cei care nu stiau, informam ca centrala Spitalului Judetean Arad poate fi apelata prin 15 numere de telefon.

Presedintele PNL Arad, Titus Ghiorghiof, a afirmat in calitate de invitat la o dezbatere pe tema planningului familial, ca sprijina legalizarea prostitutiei in Romania. "Nu mai trebuie sa ne ascundem dupa deget. Prostitutia a existat din cele mai vechi timpuri si va continua sa existe", este de parere dl. Ghiorghiof. Domnia sa a declarat ca o mare parte din politicieni si chiar unii sefi de partide se lasa dominati de prejudecati iar din aceasta cauza " multe lucruri nu se infaptuiesc in politica". In opinia liderului aradean a PNL vremea sapei si a cosului de fum a trecut si a venit vremea societatii informationale, fapt pentru care se impune luarea unor decizii corecte, eliberate de prejudecati.

Corneliu Anamarie, presedintele Comisiei de specialitate a Ministerului Sanatatii, a declarat agentiei Mediafax ca, de la 1 octombrie 1998, cabinetele medicale stomatologice ar putea intra in procesul de privatizare. Cabinetele medicale trebuie sa functioneze ca o unitate fara personalitate juridica, pentru ca sa nu fie asemanate cu unitatile comerciale.. Conducerile acestor cabinete vor fi asigurate exclusiv de medici. Impozitul pe venit in cazul unitatilor fara personalitate juridica, asa cum vor trebui sa functioneze aceste cabinete, este mai mic - de 35% - iar dividendele, care reprezinta alte 10% din profit, nu vor fi retinute. Contabilitatea in cazul acestor unitati va fi simpla si jumatate din suma investita va putea fi recuperata prin incasari zilnice. In cazul societatilor comerciale, aceasta suma este recuperata in aproximativ 10 ani de zile. Singurele cabinete medicale in care populatia nu va plati serviciile primite vor fi cele de urgenta si cele pentru copii. Se spera, de catre presedintele Comisiei de stomatologie a Ministerului Sanatatii, ca privatizarea sectorului stomatologic va fi foarte rapida. Gheorghe Argintaru, directorul adjunct al Directiei sanitar-veterinare, ne-a declarat, in legatura cu acest subiect, ca "Sectia de stomatologie a Spitalului Judetean Arad, asteapta de foarte multa vreme acest lucru".

In conferinta judeteana extraorinara a PSDR Arad de ieri, s-a exprimat pozitia social-democratilor aradeni fata de apropierea de ApR: fuziune in acest an. Aradenii vor ca noul partid rezultat din fuziune sa fie cat mai curand pus pe picioare, ne declara purtatorul de cuvant al PSDR Arad, dr. Sorin Prisca. Acesta afost scopul principal al convocarii conferintei de ieri, celelalte puncte pe ordinea de zi s-au referit la evolutia relatiilor cu organizatiile teritoriale, stadiul aplicarii protocoalelor semnate cu diversi parteneri sociali. Dat fiind ca luna viitoare va avea loc Consiliul national al PSDR, in toate judetele au fost organizate conferinte judetene extraordinare, pentru ca toate filialele sa-si defineasca optiunea referitoare la apropierea de ApR.


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


typewr.gif (252 bytes) Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Nicolae Trutiu.
html0a.gif (339 bytes) Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Stirile Virtual Arad au avut in total counter vizitatori.