LinkExchange Member Free Home Pages at GeoCities

title

fax.gif (255 bytes)PE SCURT:  


4 iulie 1998

Timp de trei zile, incepand de ieri, la Arad are loc Congresul de district al Martorilor lui Iehova. Manifestarea sau mai exact manifestarile vor incepe in fiecare zi la ora 9,30 si se desfasoara pe Stadionul UTA, indiferent de conditiile meteorologice. Organizatorii spera - asa cum ne-au informat - intr-o participare numeroasa, peste 40.000 de credinciosi din Arad si judetele invecinate. Din bogatul program al celor trei zile amintim ceremonia de botez si ordinare ce va avea loc astazi la ora 11,30 si drama biblica intitulata "Familii, faceti din citirea Bibliei un mod de viata", cu incepere de la ora 11,30.

S.C.TEBA S.A. a "stat" din nou, in saptamana 29 VI - 4 VII, din lipsa de comenzi. Nu prea este de lucru, asa ca a fost necesara trimiterea salariatilor acasa, intr-un mini- concediu fortat. "Luni, 6 iulie, vom relua activitatea", afirma Cecilia Kovacs, directorul general al societatii. "Avem comenzi cam pentru o luna de zile. Contractul atat de asteptat cu italienii nu a fost parafat inca. Personal cred ca firma italiana asteapta sa vada rezultatul privatizarii, sa stie cu cine va sta de vorba." FPS a scos de cateva ori TEBA la vanzare, prin licitatie (ultima in 18 VI), dar mai mult de un ofertant nu s-a prezentat niciodata, ceea ce inseamna ca licitatia nu-si mai avea rostul. Este vorba de o firma germana, care ar dori sa cumpere intreaga cota de 97,9% din capitalul social al S.C TEBA S.A., detinuta de FPS. Asa stand lucrurile, FPS "a intors placa" recurgand la o alta metoda de privatizare, cea prin negociere directa. Aceasta presupune ca, chiar daca exista un singur ofertant, se poate trece direct la masa tratativelor. Probabil ca acest lucru se va intampla in cursul acestei luni.

Dupa cum am fostb informati de domnul Constantin Bodea, presedintele Colegiului farmacistilor din judetul Arad, distribuirea medicamentelor compensate a intrat intr-un serios impas. Au mai ramas doar trei farmacii (nr.71, 72, si 78) care mai sunt capabile financiar sa mai faca fata cererilor de medicamente compensate si ele cu pretul unor mari sacrificii si chiar cu riscuri. De peste doua luni farmaciile aradene au intrat in blocaj financiar prin neacordarea banilor cuveniti din partea agentilor economici rai platnici! Se pare ca RENEL-ul este unul cu ponderea cea mai mare, dar mai sunt si altii cum ar fi Spitalul municipal si partial si Spitalul judetean.

Conform ultimelor date centralizate de Comisia nationala pentru statistica, Aradul este judetul cu cele mai putine cazuri de decese sub un an, aici mortalitatea infantila fiind de 10, 2 la mia de nascti-vii. In judetul nostru, in primele sase luni ale acestui an, au decedat 24 copii sub un an, numarul fiind cu mult mai mic fata de aceiasi perioada a anului trecut, cand au decedat 40 de copii sub un an. La nivel national, rata mortalitatii infantile a scazut in primul trimestru al anului - comparativ cu perioada similara a anului trecut, de la 20,4 la 14,1 cazuri la mia de nascuti vii. O scadere a ratei mortalitatii infantile s-a inregistrat in 29 judete ale tarii (cel mai puternic in Arad). In 13 judete s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului deceselor la copii sub un an, cea mai mare fiind in Bistrita-Nasaud, de la 15,7 la 22,5 decese la mia de nascuti-vii.


3 iulie 1998

La propunerea celor trei senatori ai Aradului - Ioan Bold, Marin Nicolai si Ion Cretu - Comisia Administrativa din cadrul Prefecturii Arad, condusa de prefectul Gheorghe Neamtiu, a hotarat reinfiintarea comunei Mocirla, in care s-a nascut Vasile Goldis. In acest sens, prefectul, a emis zilele trecute, Hotararea nr. 5/25 iunie1998, ce va fi inaintata Parlamentului. Comuna Mocirla este atestata documentar in 1429 si a fost desfiintata in anul 1950, de regimul comunist de la acea data. In prezent fosta comuna este satul Lunca Teuz, insa odata cu reinfiintarea comunei, aceasta se va numi Vasile Goldis si va cuprinde satele Lunca Teuz si Avram Iancu, aici existand peste 800 de locuitori.

Acum, la sfarsitul trimestrului II, asociatia turistica "Condor Club"(Presedinre Gabi Borza) informeaza persoanele care fac drumetii in zona Monesei ca traseele sunt revopsite in cea mai mare parte. Cei drept tablele indicatoare nu sunt schimbate, nici harta turistica din statiune, dar mai mare este necazul cu stalpii pentru marcaje si indicatoare care lipsesc cu desavarsire in zonele de poiana... Pentru a se reusi revopsirea traseelor (ce erau intr-o stare jalnica) au fost sprijiniti de Directia Judeteana de Tineret si Sport, Fundatia "Vasile Goldis" si Consiliul Judetean , toate din Arad, iar din Moneasa cabana "Dalas", ABC Sanco si AF "La Piovra"."Le multumim in numele drumetilor ce vor beneficia de aceste marcaje" ne-a declarat domnul Gabi Borza. In continuare, Consiliul Judetean Arad va ajuta la achizitionarea si schimbarea stalpilor si tablelor, iar Consiliul Moneasa promite finantarea unei harti noi cu marcajele turistice. Se spera ca pana la sfarsitul anului, marcajele din muntii Codru Moma sa fie un exemplu. In cazul cand sunt persoane care doresc sa sprijine actiunea, pot suna la telefonul 40-57-243071.

Timpul favorabil din ultimele zile a facut ca orzul sa fie recoltat de pe aproape 12.000 ha, ceea ce inseamna mai mult de jumatate din intreaga suprafata. Productia medie obtinuta este de circa 3190 kg/ha, mai putin cu 100 kg/ha fata de prognoza. Tot in faza recoltatului se afla si orzoaica de toamna,(realizandu-se pana acum circa 30% din program) si rapita de ulei (34% din program).

Multipla campioana europeana si una dintre cele mai valoroase jucatoare de tenis de masa din lume, Otilia Badescu, a devenit, dupa cum ne-a informat ieri presedintele clubului CSM Conar Arad, dl. Eugen Roman, sportiva clubului aradean. Este, daca vreti, transferul anului in tenisul de masa romanesc.

Incepand cu 1 iulie si in vamile judetului Arad s-a renuntat la aplicarea suprataxei de 250% pe rezervorul masinilor ce ies din tara, in urma publicarii in Monitorul Oficial din 25 iunie a hotararii guvernului pe aceasta tema. Directorul Directiei Regionale Vamale Arad, d-na Cornelia Popescu, ne-a declarat ca taxele percepute de organele vamale dupa data de 25 iunie se pot restitui celor ce fac dovada cu chitanta de plata, la punctele vamale care le-au incasat.


2 iulie 1998

In acest sens, Consiliul Judetean Arad a primit din partea Forumului Presedintilor Euroregiunii DCMT, invitatia de a trimite o delegatie care sa ia parte la aceasta intalnire. Ordinea de zi propusa pentru aceasta intrunire cuprinde: a) Informarea cu privire la evenimentele cele mai importante petrecute de la ultima sedinta, b) aprobarea regulamentului grupelor de lucru, c) constituirea secretariatului permanent al cooperarii regionale DCMT si constituirea bazei financiare comune. Consiliul Judetean va fi reprezentat de catre Romulus Tasca - vicepresedinte si de catre Lucian Atanasiu - director.

Pana in 1958, la Mocrea, a functionat o scoala de pilotaj de zbor fara motor, cu toate dotarile necesare. De altfel, Aradul era la acea vreme recunoscut in Romania pentru calitatea pilotilor formati aici. Asa dupa cum ne informa domnul Romulus Tasca, vicepresedinte al Consiliului Judetean Arad, ca unul din cei care au frecventat cursurile acestei scoli, se incearca redeschiderea ei inca din aceasta vara. Pentru inceput, in acesta vacanta se va organiza o tabara pentru zburatori. S-a luat legatura cu factorii implicati pentru a se realiza dotarea minima necesara pentru ca aceasta tabara sa functioneze in conditii normale.

Asa dupa cum se stie, 1 iulie a fost data limita cand s-au putut inmatricula autovehicole din import, fara "EURO 2". In acest sens, tinand cont ca deobicei romaniir sa rezolve problemele pe ultima suta de metri, vamile aradene au luat masuri de precautie in vederea desfasurarii cat mai normale a ultimei zile cand personalul acestora avea datoria sa intocmeasca actele acestor masini. Asa cum s-au asteptat controlorii vamali, traficul prin cele doua vami aradene deschise traficului de autoturisme mici s-a intensificat. Astfel numai in vama Turnu, in ziua de 30 iunie, pana la ora 24,00 inclusiv au fost introduse in tara, cu acte in regula 180 de autoturisme. Normal ca au fost si intarziati, dar cu toate acestea nu s-au inregistrat incidente.

La fiecare sfarsit de iunie, retraim sarbatoarea traditionala a scolii romanesti pentru toti acei care cu devotament si daruire cladesc temelia spiritualitatii umane, educa si formeaza cea mai de pret avutie a societatii, copiii. Nu credem ca exista pe pamant o categorie sociala mai profund legata pentru toate firele existentei de aceasta cauza inaltatoare, careia i se dedica cu trup si suflet ca dascalii, indiferent ca sunt educatoare, invatatori sau profesori. "Dascalul este omul plin de daruire care descopera mereu copilul dedicanu-i-se lucid, permanent viguros si patimas, demonstrandu-ne adevarul rostit si scris de Plutarh conform caruia educatia este izvorul de unde pornesc bunatatea si virtutea". Am citat din cuvintele adresate de Ziua Invatatorului de catre doamna profesor Maria Pascalau, inspector general la Inspectoratul Judetean de Invatamant, care spre deosebire de alti ani nu a fost dictata, ordonata, ci s-a constituit in mod liber intr-o sarbatoare de suflet a dascalimii aradene desfasurate in Sala mica a Teatrului de Stat din Arad in prezenta unei numeroase asistente. D-na Inspector General a creionat portretul ideal al majoritatii slujitorilor scolilor aradene evidentiand totusi un numar de 10 educatoare, 14 invatatori, 84 de profesori si 36 de directori. S-au adus multumiri celor care s-au pensionat in acest an, urandu-li-se multi ani cu sanatate si inca multa tinerete spirituala. Dupa inmanarea diplomelor de merit elevii Liceului de Arta "Sabin Dragoi" si ai Centului Scolar Ineu au incantat auditoriul cu un bogat program artistic.

O delegatie italiana reprezentand Regiunea Veneto si condusa de Luca Belloti - secretarul Consiliului Regional - s-a intalnit ieri la sediul Primariei, cu primarul Valentin Neamt si cu directorul Directiei Tehnice a Primariei, Sorin Bondoc. Pe parcursul intalnirii, la care au fost insotiti de seful serviciului "Relatii externe" al CCIA Arad, Teodor Corb, italienii s-au aratat interesati de unele investitii in aceasta zona, referindu-se in special la domeniul recuperarii si refolosirii deseurilor, precum si la incinerarea acestora. Fiind una din cele mai industrializate regiuni din Peninsula, Veneto are o populatie de 4,5 milioane de locuitori. Ieri s-au purtat doar discutii de principiu, cele doua parti cazand de acord asupra unor viitoare intalniri care sa concretizeze intentiile de inceput.


1 iulie 1998

Mergand spre Bordeaux, pentru a incuraja reprezentativa Romaniei de la fata locului, premierul Radu Vasile a facut o escala pe aeroportul aradean, in jurul orei 13. Escala avionului s-a datorat necesitatii reincarcarii cu combustibil. Deoarece scopul trecatoarei vizite a fost sportul si nu politica, prima intrebare a fost legata de rezultatul meciului cu Croatii. Pronosticul indicat de premier a fost clar: "Ne calificam" avand oaresce dubii in privinta rezultatului 3-1 sau 1-0. Trecand la politica, premierul a refuzat eventualitatea unei scindari a PNTCD. Intrarea in NATO in 1999 este privita circumspect de Radu Vasile. De asemenea a fost laudata starea de spirit din Guvern contrara celei din Parlament, potrivit declaratiei primului ministru, in Legislativ fiind necesara mai multa ordine. Una peste alta, se pare ca premierul nu i-a prea ajutat pe "tricolori" sa avanseze in sferturi.

O delegatie aradeana condusa de presedintele consiliului judetean, Dan Ivan, va reprezenta judetul nostru la sedinta Biroului Adunarii Regiunilor Europei si la lucrarile grupului de Strategie ARE, care se vor desfasura la Bruxelles, Belgia, incepand de astazi. La Bruxelles se va discuta despre: dezvoltarea relatiilor de cooperare dintre cee vestice si cele ale Europei Centrale si de Est, pregatirea proiectului model "caravana regionalismului"- proiect aradean propus si pregatit de consilierul judetean Pompilia Szellner, prioritatile ARE si modul de organizare in viitor, pregatirea sedintei extraordinare ce va avea loc in decembrie in vederea noilor alegeri ale Prezidiului ARE si a noului secretar general ARE.

De azi si pana pe 23 iulie, la secretariatele facultatilor si colegiilor din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad se fac inscrierile pentru admiterea in anul universitar1998-1999. De asemenea, de azi incep si inscrierile pentru scolile postliceale ce vor functiona incepand din aceasta toamna in cadrul acestei universitati. De retinut este faptul ca la scolile postliceale se primesc absolventi de liceu cu sau fara diploma de bacalaureat. Exceptie face scoala postliceala de asistenti de farmacie si fitoterapie, unde se primesc numai absolventi de liceu cu bacalaureat.

Ieri, s-a incheiat examenul de licenta la prima promotie a facultatii de stiinte umanist-crestine din cadrul Universitatii" V.Goldis" Arad. " In anul de invatamant 1997 - 1998 - ne-a spus conf. univ. dr. Alexandru Roz, decanul facultatii - am avut prima serie de absolventi. In anil IV au fost cuprinsi 30 de studenti din care doi nu au promovat si nu s-au prezentat la examenul de licenta. Din cei 28 de absolventi, la examenele de licenta sustinute in fata unei comisii formate din profesori universitari de la Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu (la care este arondata facultatea noastra) un candidat are o restanta la o proba (din cele patru) iar ceilalti 27 au promovat. Este un procent care indreptateste aspiratiile facultatii spre acreditare.

Desi zvonurile ce au aparut lasau sa se intrevada discutii aprinse la votarea bugetului Consiliului Judetean Arad, discutiile de pe acest punct de pe ordinea de zi a sedintei de ieri n-a durat mai mult de 30 de minute. Modificarile ce au fost aduse bugetului ieri, au fost minime. Si aceasta datorita resurselor financiare extrem de limitate care nu au permis modificari esentiale. Prin bugetul votat ieri, s-au alocat pentru intregul judet: pentru protectia sociala 32,86 miliarde lei, investitii 56,864 miliarde lei, pietruiri de drumuri si alimentari cu apa 5 miliarde lei, etc.


30 iunie 1998

Ieri, la sediul Prefecturii, a avut loc o intalnire la care au participat Stefan Pete, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, dl. prefect Gheorghe Neamtiu, dl. Avram Fluieras, directorul Directiei Agricole si subprefectul Levente Bognar. Scopul vizitei ministrului secretar de stat a fost acela de a-si forma o imagine in ceea ce priveste efectele asupra culturilor agricole inundate si discutarea unor probleme legate de campania agricola: recoltarea orzului, graului, etc. Dupa cum declara dl. Stefan Pete, "din pacate, fondul de calamitate al Ministerului Agriculturii este doar de 25 miliarde lei, dar valoarea pagubelor produse de calamitati este de 10-12 ori mai mare". La Arad, deocamdata, nu s-a facut o evaluare estimativa a pagubelor deoarece apele nu s-au retras complet si inca nu s-au putut aduna toate datele de catre inspectorii Directiei Agricole. Referitor la campania agricola, dl. Pete a afirmat ca "Ministerul Agriculturii a cerut din timp sa se aloce 924 miliarde de lei de la buget pentru FONDUL GRAULUI (bani din care se va cumpara graul de la producator. -n.r.) dar deocamdata nu s-a primit nici un leu. S-a hotarat, impreuna cu Guvernul, sa se elaboreze o suma de 1000 de miliarde de lei din alte surse pentru a se rezolva situatia", a mai spus dl. Pete. Tot printr-un H.G. se va da o prima de 200 de lei/kg la graul pentru panificatie, peste pretul stabilit de 1200- 1300 lei/kg.

Inundatiile din ultima vreme au afectat si productiile producatorilor agricoli din localitatea Nadlac. De la viceprimarul acestei localitati, dl. Jardec Cornel, am aflat urmatoarele "Apa iesita din Mures a compromis 250 ha de teren agricol, teren aflat la marginea raului si pana la digul de protectie. Culturile sunt compromise in intregime". Dl. Lucaciu Gabriel, seful statiei hidrologice Arad, ne-a declarat: "Cota prognozata pentru Nadlac a fost de 494 cm, iar cota atinsa este de 503 cm. De acum apa va stationa cateva ore, dupa care o sa scada lent". Cota de pericol de 450 cm a fost deci depasita cu 53 de cm.

Dupa ceva mai mult de jumatate de an de la ultimele disponibilizari, incepand de azi, la "SALUBRITATE" vor fi trecuti in somaj inca circa 50 de angajati. Personalul disponibilizat va fi trecut in somaj pe baza unor criterii bine stabilite. De exemplu, acei angajati care au in intretinere mai mult de patru copii nici nu vor fi pusi in discutie.

Viorel Dolha, consilier din partea PNTCD a trimis memorii presedintelui Emil Constantinescu, premierului Radu Vasile, si liderului taranist Ion Diaconescu o propunere vizand infiintarea unui minister pentru romanii din afara granitelor tarii. El a mai propus si ca viitoarea lege pentru alegerea Parlamentului sa cuprinda o prevedere care sa permita alegerea in legislativ a cate unui reprezentant al comunitatii romanesti existente in alte state. Acest lucru ar urma sa se intample in cadrul anuntatei restructurari a guvernului, ce a fost anuntata pentru 1 septembrie. A adus in favoarea sa argumentul ca in multe state exista deja ministere ale conationalilor din diaspora, si ca numarul romanilor de peste hotare il depaseste, cu mult, pe cel al minoritarilor din Romania. Propunerea consilierului Dolha a intrunit acceptul TUNTCD si a organizatiei locale a PNTCD Arad, care vor incepe sa adune semnaturi pentru sustinerea acestor demersuri.


29 iunie 1998

Ieri examenul de bacalaureat a ajuns la proba asteptata cu emotie de toti concurentii; "scrisul" la limba si literatura romana. Subiectul a fost transmis prin intermediul televiziunii nationale. Ministrul Andrei Marga a tras la sorti, din 11 variante, varianta cu numarul 8 prin care absolventilor li s-a cerut realizarea unei compuneri cu tema "Contributia lui Liviu Rebreanu la dezvoltarea romanului romanesc" si comentarea a opt versuri din poezia "In gradina Ghetsemani" de V. Voiculescu si totodata, li s-a facut cunoscut baremul de corectare. Apoi, in sali s-a aternut linistea si timp de trei ore concurentii si-au rascolit memoria sa afle cat mai multe despre cei doi mari scriitori. Cu ce rezultat, vom vedea.

In 11 iunie a.c., FPS Bucuresti a organizat o licitatie pentru vanzarea actiunilor detinute la societatea aradeana REMAT (59,95%). Pentru cumpararea pachetului de actiuni "s-au batut" doua firme: una din Bucuresti si una din Arad. Firma aradeana BAPD (Baza Aprovizionare Productie si Desfacere) a oferit mai mult adjudecandu-si licitatia. Saptamana trecuta FPS Bucuresti si conducerea BAPD au semnat contractul, in urma caruia BAPD a devenit principalul actionar la REMAT. Urmeaza ca in 60 de zile suma de achizitionare sa fie achitata. Directorul general al BAPD S.A. dl. Ioan Mainescu, ne-a declarat: "Colectarea materialelor refolosibile va fi extinsa. Vom depune eforturi mai mari pentru revitalizarea activitatii REMAT-ului. Vrem sa aducem societatea la profit, nu ca in 1996 si 1997, cand a incheiat acesti ani cu pierdere".

Sambata, incepand cu ora 10, in paralel cu lansarea de carte la Clubul Liberalilor, Organizatia judeteana a PNL si-a desfasurat sedinta Comitetului Director. Discutiile purtate in absenta presei, au fost destul de aprinse, durand mai bine de doua ore. Dupa cum ne-a comunicat domnul Sever Puia, vicepresedinte, au fost discutate doua puncte principale. Primul a fost pozitia organizatiei aradene fata de problemele care se vor dezbate la Consiliul National din 4 iulie, privind variantele de reorganizare a CDR. Staff-ul liberal aradean este de acord cu ideea ca in cadrul CDR hotararile trebuie sa le ia partidele politice si nu celelelte organizatii membre, pentru ca alegerile sunt castigate sau pierdute de catre partide si responsabilitatea le apartine. Al doilea punct l-a constituit chestiunea arzatoare a agriculturii, fiind discutat modul in care PNL va putea actiona pentru initierea unui proiect de lege menit sa salveze agricultura romaneasca. In speta este vorba de subventionarea agriculturii de catre stat.

Sambata, la sala festiva a Palatului Administrativ, s-a desfasurat Conventia Judeteana a PD-ului aradean. Participarea a fost masiva, atat din partea delegatilor din judet cat si din partea invitatilor de la alte partide. In deschidere au luat cuvantul invitatii (Ioan Klein- CDR, Corneliu Maior- MER, Ioan Cuzman -PNR, Liviu Popa PSDR) care au transmis mesaje din partea partidelor respective. Raportul de activitate al Biroului a fost prezentat de catre presedintele Gheorghe Seculici, care s-a referit la cresterea ponderii PD-ului in toate domeniile. Doamna Minerva Ianchici a prezentat raportul de activitate al organizatiei de femei, iar Nicu Iotcu pe acela al organizatiilor de tineret. In deschiderea dezbaterilor, senatorul Ioan Cretu s-a referit la initiativele pe care le-a avut pentru sprijinirea dezvoltarii localitatilor din judet. Dupa dezbateri au avut loc alegeri. Lucian Atanasiu a fost ales in functia de presedinte al comisiei de etica si litigii. Conform hotararii Comisiei Judetene, numarul vicepresedintilor s-a marit cu unul, fiind ales Corneliu Matica. Dl. Romulus Gherman a fost ales membru in Biroul Judetean.

Cea mai afectata zona de inundatii din municipiul Arad este zona de agrement "Trei Insule". Din cele 468 de case de vacanta, existente aici, au scapat neatinse doar 12. Mai multi proprietari de case de vacanta nici nu au parasit insula, pentru a avea grija de bunuri. Oamenii care au ramas se aprovizioneaza singuri cu apa si alimente, traversand Muresul cu barcile. Chiar daca nu este practicabil, podul de pontoane nu a fost demontat, iar proprietarii caselor de odihna au format echipe de supraveghere, pentru a evita ruperea acestuia de catre trunchiurile de copaci aduse de apa.


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


typewr.gif (252 bytes) Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity.
html0a.gif (339 bytes) Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Stirile Virtual Arad au avut in total counter vizitatori.