title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 1 iunie 1999

Deschideti-va ochii si priviti in jurul vostru ca sa va gasiti locul cuvenit.Fiti atenti la chemarile vietii si patrundeti-va de importanta ce vi se acorda. Armonizati-va sufletul si fiti gata sa cuceriti ziua de maine, cea pe care o veti cladi cu energiile tineretii, dupa modelul visat de voi.
Un prim pas spre implinire incepe azi, odata cu desfasurarea examenului de capacitate pentru absolventii clasei a VIII-a. Este un bun prilej de a va verifica cunostintele la obiectele studiate in scoala. Cu optimismul ce va anima, veti reusi sa va concentrati asupra cerintelor pentru fiecare diosciplina, iar la finalul acestei "probe de foc"- prima din viata voastra - va veti descoperi mai impliniti, mai increzatori, pregatiti pentru a va alege noul drum spre viitoarea profesie.
Cu gandurile cele mai bune, cu increderea ca veti izbuti, va dorim multe succese si implinirea visurilor voastre cele mai indraznete.
                                   INSPECTOR SCOLAR GENERAL, prof. MARIA PASCALAU

Cuvant de deschidere Virtual Arad News (c) 1999In viata fiecarui om, intalnirile cu fostii colegi de liceu, sunt momente de implinire sufleteasca suprema. Pentru ca, prietenii din liceu nu se uita niciodata. Atunci se leaga cele mai trainice legaturi, pentru ca inocenta adolescentei se bazeaza doar pe sentimente. Auzim, adesea despre "performante" de longevitate, la intalnirile absolventilor de liceu. Ceea ce s-a intamplat insa ieri la Liceul "Aurel Vlaicu" este un eveniment deosebit la care rar avem ocazia sa asistam. La 55 de ani de la absolvirea liceului, a fost organizata o noua intalnire a fostilor colegi care au terminat scoala in 1944.
6 colegi si un profesorAbsolventii de acum 55 de ani a Liceului Aurel Vlaicu - Virtual Arad News (c) 1999
Frumosul eveniment a adunat ieri in curtea Liceului "Aurel Vlaicu" 6 fosti absolventi, dar si un profesor. Este vorba de dl. profesor Mihai Faur, in varsta de 84 de ani, la randul sau absolvent al Liceului "Aurel Vlaicu" in urma cu 64 de ani. In fata statuii lui Aurel Vlaicu, Prea Sfintitul Parinte Timotei Seviciu episcop al Aradului si Hunedoarei, a oficiat o slujba de pomenire a tuturor absolventilor si profesorilor decedati. Dupa ce s-au facut poze, toti absolventii prezenti, pentru ca au fost si reprezentanti ai altor promotii (1937, 1937, 1945) s-au deplasat intr-o sala a liceului unde, ing. Campean Iosif a trecut in revista intreaga generatie "de razboi" 1944. Am aflat astfel ca, din pacate, majoritatea fostilor colegi au decedat. In afara de cei sase prezenti la intalnire, in viata mai sunt inca 13 absolventi. Dar ei sunt raspanditi in toate colturile lumii. Unul dintre ei este in Argentina, altul in Germania, un altul in Ungaria. Toti insa au fost oameni de nadejde, mari specialisti in cele mai diverse domenii de activitate. Organizatorii acestui eveniment, prof. ing. Iosif Campean (sufletul actiunii) si Gheorghe Mihalca venit din SUA pentru intalnire (sponsorul evenimentului) ne-au declarat: "Noi am fost o generatie de sacrificiu. Cum am terminat liceul, am plecat pe front. Apoi, tot noi am fost cei chemati primii la reconstructia tarii. Toata viata noastra a fost o lupta. Dar nu ne-am lasat si am reusit." Cu lacrimi in ochi, a stat de vorba cu noi si distinsul profesor Mihai Faur, care la cei 84 de ani ai sai da dovada de o memorie exemplara "Sunt deosebit de emotionat pentru faptul ca am fost invitat. Din pacate, boala ma macina, si cine stie, poate e ultima intalnire la care particip. Sunt bucuros insa ca nu m-a lasat memoria si mi-am adus aminte de 80-90% dintre fostii elevi." Momentul aniversar s-a incheiat doar aparent pentru ca ei vor trai pentru totdeauna, unul in sufletul celuilalt si toti in memoria scolii si a noastra a tuturor.
Lacul de acumulare Taut - Virtual Arad News (c) 1999Dupa ce in vara lui 1997 o defectictiune a stvilarul barajului a dus la pierderea unei importante cantitati de  peste, lacul Taut este din nou, in pericol.
Stavilarul a fost blocat in pozitia semi deschis
"Ploile abundente din aceasta pimavara au determinat atingerea unor nivele cum n-am avut de mult in lacul de acumulare Taut", ne-a declarat ing. Stelian Curcan, de la Directia Ape Oradea - Sistemul Ineu al Companiei Nationale Apele Romane, cea care administreaza barajul de la Taut. In consecinta s-a impus manevrarea stavilarului pentru a deversa surplusul de apa si a reduce presiunea exercitata asupra barajului. Din pacate, un plutitor s-a bagat sub stavilar si acesta nu se mai poate manevra in jos", ne spune ing. Curcan. Tentativele repetate de deblocare a stavilarului au esuat. Defectiunea a fost inregistrata in 3 mai. "De atunci din lac continua sa se scurga apa. Ieri, nivelul la mira din fata turnului de apa era la cota 154,2, cu alte cuvinte nivelul apei in lac era  in acea ziua de 7,2 metri iar in bazinul Taut mai ramasesera 2 milioane de metzri cubi de apa. Specialistii apreciaza ca mai trebuie evacuati inca circa un milion de metri cubi pana cand nivelul apei va permite o interventie in zona barajului. "In clipa de fata presiunea la baza barajului este atat de mare incat un scafandru ar fi pur si simplu strivit acolo" a precizat ing. Curcan. Corpul care s-a blocat sub stavilar ar putea fi un bustean ori pur si simplu gratarul amplasat in fata acestuia. Interventia va fi posibila doar in momentul in care nivelul apei va fi de circa 3 metri. Atunci, in fata stavilarului va fi amplasat un batardou din lemn si saci cu nisip si corpul blocat sub stavilar va fi inlaturat. - Directia Ape Oradea a Companiei Apele Romane apreciaza ca pestele din lac nu va avea prea mult de suferit.
"Probabil vom ajunge in instanta - in joc sunt sute de milioane" declara presedintele AJVPS Nicolae Deme
Bazinul piscicol Taut este exploatat in baza contractului de inchiriere 276/februarie 1998 de AVPS Arad. Contractul incheiat pe patru ani (va expira in 31 decembrie 2001) are intre clauze una care obliga proprietarul barajului sa asigure un nivel minim de apa de 156 la mira. Acest nivel inseamna un luciu de apa de 114 hectare. Or, deja duminica nivelul apei la mira era deja cu 2 unitati sub cel minimum de exploatare. Desi defectiuinea sistemului de manevrare la golirea "de fund" a fost sesizata din 3 mai, abia in 25 mai AJVPS a fost sesizata de Directia Apele Romane Oradea ca exista la Taut "o situatie de forta majora". In acest moment deja la Arad au ajuns informatii de la paznicii de vanatoare din zona ca lacul Taut incepe sa sece. "In fiecare an am platit pentru folosinta piscicola a bazinului, celor ce nu fac altceva decat sa mentina apa in Taut, aproape 10.000 de dolari. Mai bine de 30 la suta din toate veniturile noastre au fost directionate spre Taut", spune Nicolae Deme, presedintele AJVPS Arad. Tautul nu inseamna pentru AJVPS doar pescuit sportiv, ci si o exploatare piscicola   care ar fi trebuit sa aduca venituri pe masura sumelor investite. In momentul.de fata defectiunea de la baraj, scaderea drastica a nivelului de apa din lac poate pune in pericol zeci de tone de peste. "Pestele este in perioada de reproducere, acum depune icre. Acestea vor fi distruse. Va muri probabil si puietul de un an. Pertru a salvat pestele ar trebui recoltat si transportat in alte bazine. Dar e cald si pot aparea pierderi masive in decursul operatiunii" spune Nicolae Deme. AJVPS care se va intruni in consililul de administratie astazi, va angaja un expert autorizat care si determine volumul pagubelor suferite. "Probabil vom ajunge in instanta pentru ca sunt sute de milioane in joc. Noi am platit la timp chiriile. Chiar acum doua saptamani am achitat 40 de milioane si ne-au luat banii fara macar sa ne spuna ca au probleme", a incheiat presedintele AJVPS Arad. Precizam ca scurgerea apei din lacul de acumulare Taut nu pune in pericol localitatile aflate in aval de baraj.

Reuniti la Semlac in urma cu cateva zile, primarii localitilor de frontiera din judetele Arad si Bekes (Ungaria), au discutat despre administratia publica locala. Un mare accent s-a pus pe rolul primarului, subiect pe care Gheorghe Don, primarul Curticiului, l-a expus intr-o maniera simpla, dar concreta. "Legea finantelor publice locale a transformat primarul intr-un manager local, care trebuie sa atraga fonduri si sa stabileasca programe viabile de dezvoltare locala", a spus acesta. In acest manageriat, un rol important il are informatia, a completat Don. Din pacate, la nivel local, se resimte lipsa de informatie, fapt ce duce la lipsa de strategii de dezvoltare locala. "Exista si in Romania programe de dezvoltare regionala, asociatii ale primarilor, ale consilierilor locali, care de fapt au rolul de consultanta a Departamentului Administratiei Publice Locale in elaborarea legilor ce privesc acest domeniu. De multe ori, acestea nu sunt cunoscute si asta e rau, pentru ca prin diverse programe s-ar putea face rost de bani. Spre exemplu, printr-un program de dezvoltare economica a zonei transfrontaliere, Curticiul a castigat 64.000 Euro si perspectiva de a infiinta, incepand cu anul 2000, un drum rutier intre, Curtici si Lököshaza si un terminal ROLA in localitatea maghiara. Astfel, cred ca vom reusi sa atragem surse la bugetul local. Acesta este rolul administratiei publice locale: sa atraga surse la bugetul local, dar si sa acopere sarcinile personalului, nu sa reduca din personalul primariei", a conchis primarul Curticiului, Gheorahe Don.

Centrul Zonal din Arad, printr-un program managerial finantat de CJ si Institutul de Cooperare Internationala din Germania, se va ocupa cu organizarea si dezvoltarea universitatilor populare ce vor fi infiintate, anul acesta, in orasele, Arad, Chisineu-Cris, Sebis si Lipova. Directorul Casei de Cultura din Nadlac, Ludovic Sosnak, ne-a declarat ca, in aceasta localitate, Universitatea Populara functioneaza de patru ani, cu rezultate promitatoare. In prezent, peste 70 de nadlacani participa la cursuri de operatori- calculatoare, design, aerobic, culturism si management agrar. "Intr-un viitor apropiat, casele de cultura din orasele aradene se vor trasforma in universitati populare. Absolventii acestor institutii vor primi diplome recunoscute de MMPS. Avem premisele de instituire ale unui sistem de certificare a cunostintelor, care vor dobandi un caracter unitar si vor fi recunoscute si in tarile C. E." a precizat Ludovic Sosnak. Centrul Zonal are un rol formator si orientativ in ceea ce priveste educatia adultilor. Acest organism educational urmareste trei obiective: elaborarea unor programe de educatie civica, promovarea unor cursuri tehnico-aplicative, (calificare si perfectionare profesionala) si raspandirea unor programe de cultura generala segmentului de populatie adulta. Centrul Zonal tinde sa implementeze in randul adultilor o educatie solida, dupa un management socio-profesional, aplicat in tari dezvoltate economic, cum ar fi Germania si Danemarca. Printr-un program PHARE, Centrul a fost dotat cu aparatura performanta: calculatoare, copiatoare-xerox si materiale documentare.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}