title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 1 iulie 1999

Ilan Divon a venit cu oferte...Prim-secretarul pe probleme economice al Ambasadei Israelului la Bucuresti, Ilan Divon, a fost ieri, intr-o vizita fulger prin Arad, avand o intalnire cu primarul Valentin Neamt. Acesta a fost anuntat de vizita reprezentantului Ambasadei abia cu putin inainte de sosire. Intalnirea dintre cei doi fiind neoficiala. Desi  Ilan Divon a dorit ca intrevederea cu primarul sa se desfasoare cu usile inchise, cei doi au acceptat, totusi, sa faca scurte declaratii, la sfarsitul intalnirii. Divon a spus ca vitita sa a avut un scop informativ cu privire la posibilitatea derularii unor investitii in orasul nostru. Primarul a adaugat insa ca reprezentantul Ambasadei a venit chiar cu oferte, concrete, in numele unor investitori care vor sa construiasca in municipiu super-magazine si centre comerciale. "Relatiile pe care Primaria Arad le are cu Ambasada Israelului s-au dezvoltat foarte mult in ultima vreme. Reprezentantii Ambasadei au mai fost la noi pentru gasirea posibilitatilor de investitii. Aceste intalniri incep sia se concretizeze acum, cand oamenii de afaceri din Israel vin cu propuneri concrete" - a spus Valentin Neamt. Ilan Divon s-a aratat interesat si de relatiile dintre universitatile locale si cele din Israel, propunand ca acestea sa-si acorde, reciproc burse pentru studenti. Inainte de intoarcerea in Capitala, Divon a facut vizite la cateva intreprinderi aradene, de care investitorii ar putea fi interesati.
Momentul conferirii titlului "Pro Urbe"La sfarsit de iunie, sedinta ordinara a Consiliului local al Municipiului Arad s-a derulat marti dupa-masa si, fara sa produca ceva spectaculos, a amintit poate de vacanta. Desi trecut ca punct distinct pe ordinea de zi, conferirea titlutui "Pro Urbe" domnului Alfred Fogen, primarul orasului Ditzingen - Germania, s-a petrecut, printr-o ceremonie oficiala, inainte de inceperea propriu-zisa a sedintei Consiliului Local. Ca argumente pentru inmanarea amintituiui titlu putem retine lobby- ul facut de dl. Fogen in Germania in favoarea orasului nostru. Dintre celelalte subiecte abordate (si aprobate) ieri, de consilierii municipali punctam: * improprietarirea cu 500 mp teren intravitan a domnilor Ilie Isdraila si Dumitru Cefan in temeiul legii nr. 44 din 1994 - ambii veterani de razboi * vanzarea, prin licitatie publica a unui teren de 50.000 mp, in vederea atragerii unor investitii de interes local  * transmiterea in folosinta gratuita a 20.000 mp, in zona Parcului Industrial pentru realizarea unei vami de interior * aprobarea planului urbanistic de detaliu pentru canstruirea unei fabrici de ulei aiimentar in Arad. Prin oarece discutii contradictorii s-a remarcat alocarea sumei de 10 milioane de lei pentru organizarea Cursului national de ansamblu simfonic la Arad, editia a II-a si a primului Concurs national "Erich Bergel" pentru tinerii dirijori. In cele din urma s-a dat castig de cauza  hotararii, justificata prin faptul ca si cultura poate contribui la imbunatatirea imaginii orasului nostru.
Dr. Vagalau facand recomandariLa Sectia ORL din cadrul Spitalului Municipal se prezinta, zilnic, in jur de 20 de pacienti care sufera de otite externe, supurate ori otomicoze. Dr. Voicu Vagalau, medic primar-sef sectie ORL ne-a declarat ca aceste afectiuni ale urechii sunt frecvente in sezonul estival si sunt datorate stafilococilor care abunda in apele caldute, din bazinele strandurilor sau din lacurile folosite la scaldat. Dr. Voicu Vagalau precizeaza ca otita face parte din grupa bolilor de sezon si este des intalnita la inotatori sau la scufundatori. Medicul ORL-ist recomanda copiilor sa evite inotul pe sub apa, iar aceia care nu se pot abtine de la aceasta practica, ar fi indicat sa-si procure dopuri protectoare de la unitatile farmaceutice. "Chiar daca bazinele sunt dezinfectate conform normelor sanitare, apa este infestata de indivizi purtatori de microbi. Ii sfatuiesc pe acestia sa se trateze, pentru a nu-i contamina pe cei sanatosi." - a mentionat dr. Voicu Vagalau. Este recomandabil ca persoanele care au sistemul auditiv inflamat sa apeleze de urgenta la medicul specialist si sa nu se trateze empiric. Pacientii suferind de otita sunt sfatuiti sa nu isi administreze antibiotice, mai ales in cazul otitelor supurate. Aceste medicamente agraveaza considerabil boala, jucand rolul unor factori de complicare a maladiei respective. Dr. Voicu Vagalau precizeaza ca perioada de maxima raspandire a otitei se va inregistra in lunile iulie-august, cand vremea va fi caniculara. Anul trecut in perioada amintita s-a inregistrat un numar record de otite, instalate la peste 2000 de pacienti.
Farmaciile aradene asteapta raspunsuriAsa dupa cum am mai aratat , in cazul in care Ministerul Sanatatii si Casa de Asigurari de Sanatate nu clarifica problema retetelor gratuite, farmacistii aradeni sunt decisi sa nu mai elibereze medicamente pe baza retetelor gratuite. Au de suferit sute de persoane daca farmacistii de la cele patru farmacii, Ceres (str. Banu Maracine), Simfarm (la Podgoria), Balsam (str. Spitalului) si Remedium (B-dvl Revolutiei) se vor fi saturat sa mai fie buni samariteni. Dl. Constantin Bodea, presedintele Colegiului Farmacistilor din Arad, ne declara saptamana trecuta ca: "Mai asteptam vreo cateva zile raspunsul de la Bucuresti. Daca nu il primim, nu mai eliberam medicamente deoarece, neavand nici un act semnat cu Casa de Asigurari, exista riscul sa nu fie recunoscute retetele si sa platim noi, farmacistii, din buzunar". Intre timp, Ministerul Sanatatii a trimis o lista cu grupele de medicamente gratuite. Directia de Sanatate Publica (D.S.P.) Arad a purtat negocieri cu Casa de Asigurari de Sanatate. Cum nu s-a ajuns la nici un consens, "s-a trimis inapoi hartia (chiar daca era semnata de Ministrul Sanatatii) pentru a se aduce alte precizari. Sper sa primim raspunsul de la minister in aceasta saptamana. ", ne-a declarat dl. Eugen Vancu, directorul D.S.A. Oricum, persoanele cu diabet, boli venerice, neurologice etc. (care beneficiaza de retete gratuite), au ajuns la capat cu rabdarea. In aceeasi situatie, dar de cealalta parte a... ghiseului, sunt si farmacistii
La ARIS se asteapta rezolvarea situatieiLa  SC ARIS SA telefoanele fabricii suna fara sa raspunda nimeni. Nu ca n-ar fi picior om in fabrica, insa societatea aradeana nu are bani nici de telefoane. Nici de salarii, nici de curent, nici de apa.
Directorul Rusalim Oprut a facut de cateva ori naveta la Bucuresti pentru a obtine bani. O sursa ar fi fost F.P.S., care in urma cu an era de acord sa ofere un credit pentru retehnologizare, in valoare de 4,3 miliarde lei. A trecut un an, banii n-au mai sosit si se pare ca nici nu vor mai veni la Arad, dupa spusele presedintelui F.P.S., Radu Sarbu. Alta posibilitate ar fi vreo 2 miliarde de lei de la Masini-Import-Export Bucuresti. Firma din Capitala intermediaza toate contractele de export ale ARIS Arad. Fireste, contra unui comision. Banii pentru masinile-unelte fabricate de aradeni au ajuns la Bucuresti, insa la Arad sosesc cu taraita. Atat cat sa ajunga pentru salariile platite si asa cu intarziere. Problema lefurilor intarziate nu este accidentala, ci tinde sa se cronicizeze, de vreo doi ani incoace. Au fost si greve japoneze, chiar si generale, insa nu s-au obtinut banii necesari pentru iesirea din marasm. Mai mult, cei 1050 de angajati care mai lucreaza la ARIS, nu stiu nimic cu privire la viitorul firmei lor. Liderul sindical Stefan Lacsan ne-a spus ca sindicatele vor solicita (din nou) o comisie guvernamentala care sa le spuna clar ce e de facut in cazul ARIS. Adica, daca se mai poate discuta de viitorul acestei societati? O solutie ar fi privatizarea, insa nici macar caietul de sarcini nu este elaborat. Se pare ca firma germana Weiler ar fi interesata de o eventuala preluare a pachetului majoritar de actiuni, detinut de F.P.S. De altfel, o parte din strungurile Weiler se asambleaza la Arad. Intr-un fel, afacerea ar putea sa mearga din inertie caci de preocuparea conducerii, in acest sens, nu ne-au parvenit prea multe semnale. Chiar directorul Oprut ne-a spus: "n-am nimic de declarat!" Daca ar fi fost o firma privata, acceptam, poate, acest raspuns. Insa este vorba de o firma inca in proprietatea statului, la care isi castiga painea 1050 de oameni. Oameni care au familii, in final fiind in joc existenta cotidiana a cel putin 3000 de suflete. Oameni care abia isi duc zilele, fiindca nu primesc banii la timp. Pentru ca ei nu-si iau salariile la timp, pentru ca iarna muncesc la zero grade (la propriu!) este si vina directorului Oprut. Sau mai ales. Ca situatia este grea peste tot este evident. Si alte unitati se confrunta cu probleme financiare, insa oamenii nu muncesc la zero grade si-si iau salariile la timp. Trebuie sa fim absurzi sa credem ca la firma aradeana se pot face minuni peste noapte. Strungurile aradene se vand in America de Sud, Germania, Italia. Insa aceste contracte se fac de la Bucuresti si din inertia faptului ca partenerii straini stiu ca masiniile - unelte de ARIS sunt de calitate in raport cu pretul lor. Stiu asta de decenii, nu de acum. Insa doar din inertie, lucrurile nu pot sa mearga la infinit. Daca directorul Oprut nu poate, ar putea sa-i lase pe altii. Caci de cativa ani incoace nu a prea dovedit ca poate. Adica si aiba decenta de a lasa scaunul directorial altuia. O minima decenta pentru a invinge inertia...

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}