title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 2 iunie 1999

Gheorghe Don - primarul orasului Curtici- De unde a inceput totul?
- Actiunea a fost pornita in toamna lui '91, cei care s-au implicat fiind subsemnatul, dl Nistor si regretatul Nelu Aristide Dragomir. Totul a fost oprit in 1994, in urma unei decizii a guvernului Vacaroiu, care stipula sa nu se demareze infiintarea nici unei zone libere in tara pana cand cele existente nu vor functiona la capacitate maxima.
- De cand ati reluat, practic, demersurile pentru infiintarea Zonei Libere Curtici- Arad?
- In luna mai s-au implinit doi ani de cand am.depus studiul de fezabilitate la Ministerul Transporturilor.
- Si alte partide isi asuma un merit in realizarea zonei libere...
- Realizarea acestei zone libere a insemnat o lupta tenace. Intr-adevar, dupa aceasta lupta au aparut, spre surprinderea mea, foarte multi "viteji", care in timpul luptei au incercat sa puna contre. In ceea ce priveste declaratia unora, n-avem ce face, dupa Revolutie a aparut libertatea cuvantului, a gandirii... Fiecare poate sa spuna ce vrea, noi stim exact cine a lucrat la acest proiect.
- Ce a dus la tergiversarea aprobarii: birocratia sau unele contre cu caracter politic?
- Tergiversarea de care ati amintit se datoreaza numai si numai contrelor. Am pornit aceasta documentatie in 1997, in paralel cu Timisoara si Satu-Mare. In plus, am mai avut un conflict "intern", ma refer la judet, cu AIBC-ul. In loc sa-si promoveze proiectul propriu, cei de la Camera de Comert si Industrie au cautat sa opreasca si au blamat, pe unde au putut, proiectul zonei libere Curtici. Sase luni de zile am avut discutii pentru a clarifica, in Arad, care dintre cele doua actiuni este prioritara.
- Adversitatea fata de zona libera s-a manifestat pentru ca a fost un proiect initiat de PD sau pentru ca a fost al provinciei, respectiv al Aradului?
- Ambele variante pot fi considerate adevarate. Si faptul ca a fost un proiect initiat de PD, dar si ca apartine unui oras care traia intr-o anumita amorteala, intr-o anumita subdezvoltare. S-a considerat ca nu-i permis ca un oras ca Aradul sa scoata asa ceva. Consider ca am doborat cateva orgolii.
- Aminteati de concurenta cu Timisoara. Astfel de orgolii au venit si din partea lor?
- Eu zic ca n-au venit de la ei, cu toate ca eram in concurenta cu ei. Acum, dupa aprobarea Zonei Libere Curtici-Arad, am primit chiar felicitari din partea lor. Deci, au fost mai fair-play decat unii din judetul Arad.
- Ce inseamna concret Zona Libera Curtici-Arad pentru curticeni?
- Am primit deja semnale din partea localnicilor. Perceptia este extraordinara. Acest proiect i-a trezit la realitate si i-a facut sa vada viitorul cu alti ochi. Intr-o perioada in care toata lumea alearga dupa locuri de munca, noi suntem constienti ca va trebui sa "importam" forta de munca pentru a satisface nevoile Zonei.
- Enumerati cateva firme care si-au anuntat intentia de a investi in Zona Libera Curtici- Arad.
- Sunt mai multe, am chiar o lista intreaga. As putea aminti pe Saralee, Trinity, New Holand, mai multe firme din Belgia, Germania, Austria, cu domenii de activitate diverse, bazate in special pe productie, dar si comert.
- Cam ce venit preconizati ca va realiza Zona Libera Curtici-Arad in primul an de activitate?
- De exemplu, Zona Libera Constanta, care functioneaza la ora actuala pe 34 de hectare, are un beneficiu lunar de circa un miliard. Sper ca la bilantul de un an sa va ofer cifre concrete.
- Cum este vazuta Zona Libera Curtici-Arad la Bucuresti?
- Ministrul Traian Basescu ne-a spus ca daca vom continua si vom persevera la fel ca si pentru aprobarea zonei libere, intr-un an de zile vom fi pe locul I, in ceea ce priveste zonele libere. Zona Libera Curtici-Arad va fi cea mai ocupata din Romania, datorita in special asezarii goegrafice si a faptului ca aceasta zona libera va deservi si Europa Occidentala si va contribui si la relansarea Iugoslaviei
- Se va deschide la Curtici si un punct de frontiera pentru traficul rutier?
- Luna viitoare sunt invitat la Graz, la o sedinta cu privire la programele Phare transfrontaliere. Lucrarea pe care am depus-o, cu privire la deschiderea unui punct de frontiera Curtici-Lököshaza, va fi premiata cu 64.800 de Euro. Acesti bani reprezinta un prim pas, fiind destinati proiectarii, iar dupa aceea vom initia un nou proiect Phare pentru finantarea lucrarilor de executie. Am primit asigurari din partea ministrului Basescu ca partea care revine Romaniei va fi asigurata din fondurile speciale ale Ministrului Transporturilor.
Gradinarii de la Centrul de Plasament Nr.1Ziua Copilului a fost sarbatorita, ieri, cum se cuvine, si la Centrul de Plasament nr.1 - sectia Tudor Vladimirescu. Cei 15 copilasi, in marea lor majoritate abandonati sau cu probleme deosebite in familie, au oferit putinului dar inimosului public un spectacol emotionant, cu cantece, dansuri si poezioare. Emotiile acestor copii cu varste cuprinse intre doi si cinci ani nu au putut fi usor depasite, tocmai acest lucru dand minispectacolului o nota de savoare si de destindere. In cele din urma, prestatia "gradinarilor" a fost rasplatita din plin cu dulciuri, bauturi racoritoare si fructe oferite cu generozite de S.C. Ratio West SRL, S.C. Gambrinus SRL, S.C. Unicum SRL, Politia Arad. O contributie deosebita au adus-o si studentii de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" precum si un grup de cercetasi. "Ca in fiecare an de l lunie, si astazi (ieri - n.r.) am fost vizitati de un grup de pensionari suedezi in frunte cu Werner Stern - care are o fundatie non- profit de intrajutorare a copiilor in orasul Aalborg, numita <<Leaganul Werner>>. Tot ei ne-au dotat, cu lucruri de ultima ora, bucataria, spalatoria etc.". La aceasta serbare au mai participat Rodica Tokay, director la Directia Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului si Letitia Bucur si Dorel Stana de la aceeasi Directie.

Cu putin timp in urma, la Moneasa a avut loc un stagiu de pregatire  a peste 50 de invatatori din judetul Arad, cu tema "Alternativa pedagogica Freinet in contextul reformei invatamantutui romanesc".  Organizatorii acestei actiuni au fost Asociatia Romana pentru,o Scoala  Moderna (ARSM) din Timisoara, Inspectoratul scolar judetean Arad si  Casa Corpului Didactic din Arad si Timisoara. Cu acest prilej, s-au pus bazele filialei Arad a ARSM, in fruntea  caruia.a fost ales si un Consiliu de administratie, format din invatatorii ~ Viorel Binchiciu, Viorel Dolha si Gabriela Lucuta. Aceasta asociatie a fost creata cu scopul de "a promova in  invatamantul romanesc o pedagogie centrata pe copil, o pedagogie a  muncii motivate, o pedagogie personalizata si o pedagogie a comunicarii si cooperarii - toate acestea fiind principii ale pedagogiei Freinet. Este o pedagogie a bunului simt pentru ca nu teoretizezi si pentru ca tehnicile ei se dezvolta firesc si necesar, tinzand la idealul unei scoli pentru viata si prin viata" - ne-a relatat inv. Viorel Dolha. ARSM este o asociatie profesionala, neguvernamentala, care isi propune promovarea alternativei pedagogice Freinet. Asociatia isi desfasoara activitatea in toate unitatile de invatamant din tara in care activeaza cadre didactice, membre ale asociatiei. Obiectul ARSM este dezvoltarea cooperarii intre cadrele membre ale ARSM si cadrele didactice interesate in innoirea si modernizarea invatamantului romanesc. In Arad, exista deja 35 de membri ai ARSM, unii dintre ei aplicand pedagogia Freinet chiar inainte de constituirea asociatiei. Actiunile lor s-au concretizat in realizarea unui film despre pedagogia Freinet, care va fi montat in scurt timp. De asemenea, elevii unei clase a doua au conceput si tehnoredactat un jurnal. La fel a facut si Celestin Freinet (1896-1966) pe cand se afla intr-o scoala din mediul rural. Impreuna cu elevii sai, a conceput un jurnal pe care il folosea ca si suport al invatarii in locul manualelor. Dar, iata cateva principii si tehnici din care s-a inspirat pedagogia Freinet:
*metodele naturale de invatare asigura eliberarea intregii energii creatoare si respectul fata de patrimoniul cultural al elevilor si dascalilor
*tatonarea experimentala si organizarea planificata a muncii introduse inca din primii ani de scoala ajuta copilul sa-si dezvolte aptitudinile pentru cercetare stiintifica *valorizarea exprimarii libere permite schimburi reale intre copiii apartinand unor culturi diferite
*organizarea cooperativa a clasei contribuie activ la dezvoltarea socializarii si solidaritatii intre copii
*textul liber, corespondentele, revista scolara, expunerea mijloacelor auditiv-vizuale, ca si utilizarea critica a noilor tehnologii de comunicare si de creatie permit copilului sa fie in contact cu realitatile lumii secolului XXI

Serbare de Ziua Copilului la SantanaIntr-o atmosfera de sarbatoare, duminica, Santana, s-a desfasurat a VII-a editie a Serbarii cultural-sportive la care au participat elevii claselor I-VIII de la Scoala Generala din localitate. Sarbatoarea a fost dedicata Zilei Copilului. Elevii clasati pe locurile I-III la concursurile desfasurate cu aceasta ocazie au fost recompensati prin amabilitatea unor sponsori inimosi. Premiile au fost inmanate de presedintele Organizatiei Judetene Arad a Partidului Socialist, Florin Remetan si dl. Viorel Enache presedintele Asociatiei S.O.S. COPIII din Santana.

* Ieri, 31 mai 1999, cu ocazia deschiderii Targului International de carte de la Teatrul National din Bucuresti, prozatorului aradean Gheorghe Schwartz i se acorda premiul   Uniunii Scriitorilor pe anul 1998 pentru romanul "Oul de aur" aparut la editura Alfa.
* Vineri 4 iunie in cadrul aceluiasi targ, se va lansa volumul "Calatorie prin veac. Gabriel Tepelea in dialog cuEmil Simandan". Cartea aparuta in editura Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad beneficiaza de un "Cuvant inainte" semnat de acad. Augustin Buzura. Lansarea acestei monografii consacrata omului de cultura, academicianul si politicianul Gabriel Tepelea, se va realiza intr-un cadru deosebit, beneficiind de prezenta primului-ministru Radu Vasile si a presedintelui Academiei, Eugen Simion.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}