title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe locul ?.
Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

Stirile Zilei

Miercuri, 3 februarie 1999

La ora actuala, in lume sunt peste 500 de zone libere, in 76 de tari, in majoritatea lor tari in curs de dezvoltare, dar si dezvoltate. In Romania ideea infiintarii de zone libere a aparut in Paramentul tarii prin deputatul aradean Aristide Dragomir, trecut la cele vesnice pe vremea cand era inca in functie. Ideea contestata la inceput de unii, dar apreciata de cei mai multi, a fost transpusa in practica prin Legea nr. 84/1992, a zonelor libere. In timp ce proiectul zonei libere Arad-Curtici a fost blocat, datorita unor interese divergente, au fost aprobate zone libere la Sulina, Braila, Galati, Constanta si Giurgiu. Aceasta stare de fapt a durat pana in 1997, cand...

Primarul Curticiului a luat taurul de coarne !

Dupa cinci ani in care s-a vorbit mult despre zona libera aradeana, alesii locali marginindu-se doar la aceste vorbe, in vara anului 1997, Gheorghe Don, primarul orasului Curtici, a hotarat sa se apuce serios de treaba. Dovada ca nu s-a marginit doar la vorbe, sta recenta declaratie pe care ne-a dat-o primarul Don: "Doresc ca anul acesta sa mai fac o surpriza placuta curticenilor, deschiderea zonei libere. Am reusit sa trecem prin Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor planul de amenajare si finantare al zonei. Mai asteptam doar Hotararea de Guvern care va da unda verde inceperii lucrarilor." In demersul sau, primarul orasului Curtici a avut un aliat de nadejde pentru relansarea proiectului, in persoana consilierului judetean Adrian Nitu, care alaturi de Marian Dinulescu a realizat proiectul zonei libere Curtici-Arad, intocmind si un studiu de fezabilitate de circa 300 de pagini. Cum s-a ajuns la acest studiu de fezabilitate ne-a relatat Adrian Nitu: "Am luat legatura cu Ministerul Transporturilor de unde am preluat metodologia de aprobare de catre Guvern a zonelor libere. Am invitat apoi la Arad pe Traian Basescu, ministrul transporturilor si pe Adrian Manole, director general al Agentiei Zonelor Libere, din cadrul aceluiasi minister. Cei doi au venit, au vazut si si au exprimat acordul de principiu. A urmat apoi intocmirea studiului de fezabilitate, realizat de PROIECT SA ARAD impreuna cu S.C. EUROPULS CONSULTING S.R.L, tot din Arad." Acest studiu de fezabilitate cuprinde trei capitole importante: Memoriul de fundamentare; Organizarea Zonei Libere si un Studiu economico- financiar. Asa cum arata si primarul Don mai sus, studiul de fezabilitate a fost avizat de catre Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor in 10 iunie 1998.

Hotarari, acorduri, avize...

Pe langa avizul mentionat, proiectul zonei libere a trebuit sa strabata un traseu de adevarate "furci caudine". Mai intai a trecut prin discutia Consiliului Local Curtici, care l-a aprobat prin Hotararea nr. 77/1997. Au urmat apoi hotararile 85 si 86/1997 ale Consiliului Judetean Arad, si acordurile persoanelor juridice COMCEREAL S.A., ROMTRANS S.A. si a Combinatului Agroindustrial Curtici, care au terenuri in perimetrul zonei libere Curtici. Tot in cursul anului 1997 a fost obtinut avizul cu nr. 4593, eliberat de Agentia pentru Supravegherea si Protectia Mediului Arad. Abia apoi, O.C.O.T. Arad a putut sa efectueze delimitarea si bornarea terenului rezervat zonei libere Curtici-Arad, in suprafata totala de 90 ha, 75 ha la Curtici in zona triajului C.F.R. si 15 ha la Arad in zona aeroportului. Avize favorabile au mai fost obtinute de la mai multe ministere: Industrie si Comert, Aparare si Finante. Urmeaza a mai fi primite avize de la Ministerul de Inteme si de la cel al Justitiei, pentru a putea intra in discutatea Guvernului.

Timisoara n-a mai fost "fruncea"!

Propuneri de zone libere au mai fost si mai sunt in zona de vest la Timisoara, Satu Mare si Moldova Noua, dar numai zona libera aradeana este la un pas de concretizare. De astfel zona libera Curtici -Arad va fi prima de acest fel in partea de vest a Romaniei, si singura din tara cu acces aerian, feroviar si rutier, celelalte avand acces fluvial sau maritim. Terenul pe care va fi amplasata este plat, accesibil pentru investitii, atat productive cat si comerciale. "La Arad se preconizeaza ca in zona libera sa fie amplasat si Depozitul Cargo. Ambele zone au acces la gaz si apa, iar la Curtici sunt rezervate nu mai putin de 200 numere telefonice pentru zona libera. Mai ramane doar ca dupa adoptarea Hotararii de Guvern sa se treaca la treaba, In primul rand prin numirea unui Consiliu de Administratie al Zonei Libere", ne-a mai spus dl. Nitu. Acesta a mai precizat ca zona va fi operationala pana la sfirsitul anului in curs, iar ocuparea ei totala se va face in cel mai rau caz in circa 10 ani. Pentru primul an de functionare costurile vor fi suportate din bugetul Ministerului Transporturilor.

La 60 de miliarde lei investitie - doua milioane de dolari, venit anual !

Costul total al investitiei este de peste 60 miliarde lei, la preturile din 1997 si va fi suportat de viitoarea administratie a zonei libere. Nu sunt incluse in aceasta suma costurile investitiilor in zona libera a diversilor agenti economici. Se estimeaza ca veniturile aduse de zona libera sa se cifreze la aproxirnativ 2 milioane dolari, anual. Dar pe langa aceste venituri, nu este de neglijat nici latura sociala a investitiei. In cadrul zonei Libere Curtici-Arad vor fi create nu mai putin de 6.000 locuri noi de munca

"Factor de emulatie economica si sociala"

Ce va insemna Zona Libera pentru judetul Arad ne-a spus tot domnul Nitu: "Zona libera va fi un factor de emulatie economica si sociala. Pentru ca pe langa activitatile specifice va genera dezvoltarea unor servicii adiacente, legate de circulatia capitalului financiar-bancar, servicii hoteliere, alimentatie publica, consultanta. Eu vad si o dezvoltare a intreprinderilor mici si mijlocii aradene, care vor desfasura activitati ce vor deservi investitiile din Zona libera. Nici dezvoltarea relatiilor externe nu este de neglijat, in contextul infiintarii si functionarii zonei libere. Proiectul este prins de altfel si in dezvoltarea regionala si judeteana."

Vagon cisterna fabricat la Astra Arad - Virtual Arad News (c) 1999Ieri, la Bucuresti firma americana "a batut palma" cu F.P.S. pentru preluarea pachetului de 70% din actiunile detinute la S.C. Astra - Vagoane Arad. Ing. George Albu, directorul general al societatii ne-a spus : "Americanii au fost singurii ofertanti, saptamana viitoare urmand sa se stabileasca detaliile financiare ale tranzactiei." Firma americana si-a aratat interesul pentru Astra - Vagoane de mai mult timp, Trinity fiind specializata in constructia de vagoane-marfa.

Spre deosebire de alte judete, unde gripa face adevarate ravagii, la noi numarul cazurilor este destul de scazut, neputandu-se pune, deocamdata, poblema unei epidemii de gripa. Dupa cum ne informa dl. dr. Mihai Tircus, director adjunct la Directa de Sanatate Publica Arad, la ultima raportare erau inregistrate la nivelul judetului Arad 882 de infectii acute ale cailor respiratorii, 369 de pneumonii, din care 40 de internari si 39 de cazuri de gripa. In perioada week-endului la Serviciul deSalvare Arad s-a solicitat interventia in cazul a 44 de infecti acute ale aparatului respirator, 11 pneumonii si 12 cazuri de gripa. "Practic, cu 1300 de raceli la o populatie de 470.000 de locuitori nu avem motive reale de ingrijorare", ne-a dedarat dl. Tircus. In prima parte a zilei de ieri la serviciul de ambulanta s-au inregistrat doar opt cazuri de infectii respiratorii cu simptome de gripa. Practic, in Arad, deocamdata gripa nu a facut ravagii.

Directia Muncii din Arad - Virtual Arad news (c) 1999Ieri la sediul Directiei Generale de Munca si Protectie Sociala Arad a avut loc sfintirea cladirii nou renovate a acestei institutii. Slujba a fost oficiata de preotul ortodox, Ioan Tulcan, preotul Alexandru Chisbora si preotul Ioan Muresan din partea bisericii greco-catolice in fata intregului personal al Directiei, care alaturi de Stefan Pascu, directorul institutiei au participat la aceasta sfintire.Reamintim ca lucrarile de renovare a sediului DGMPS Arad au inceput in luna decemrie a anului 1996 si s-au incheiat in noiembrie 1998. Receptia finala inca nu a avut loc, firma constructoare executand acum ultimele retusuri dar se cunosc deja costurile lucrarii: 5 miliarde 500 de milioane de lei.

La sectia de Urgente Ortopedie a Spitalului judetean Arad au fost inregistrate in ultimele 48 de ore peste 40 de cazuri de entorse, fracturi, epifize distale sau fracturi de col femural. De la medicul de serviciu al sectiei am aflat ca persoanele care au necesitat prim ajutor sunt trecute de prima tinerete. "Din cauza ghetii s-au dezechilibrat si au cazut. In astfel de cazuri ar fi de preferat sa consulte de urgenta un medic ca sa stie cu certitudine ce tratament sa urmeze."   De asemenea, am aflat ca nu o data au fost cazuri cand in urma unor tratamente, facute de persoane neavizate, a fost amputat membrul inferior al persoanei respective.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}