title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 3 august 1999

Desfasurarea Eclipsei

La 11 august va avea loc ultima eclipsa totala de soare din acest mileniu. Fenomenul va fi vizibil dintr-o zona ingusta, care traverseaza Atlanticul de Nord, Europa de Vest, Europa Centrala si Orientul Apropiat. Judetul nostru se situeaza in banda maxima de vizibilitate a eclipsei. Interesant de amintit este insa, ca numai o parte a judetului Arad se gaseste in acest culoar. Localititi ca Hasmas, Craiva, Archis, Campia Cermeiului si depresiunea Halmagiului cad in afara culoarului de vizibilitate maxima. Nu inseamna insa ca aici eclipsa nu va putea fi observata; atat doar ca pentru privitorii din aceasta zona   fenomenul nu se va derula in toata splendoarea sa.

Monumentul celor 13 generali din cartierul Subcetate - Virtual Arad News (c)1999Andrei Plesu si Janos Martony, ministrii de externe - din Romania si, respectiv, Ungaria, au incheiat, vineri, lucrarile Comisiei mixte inter-guvernamentale, apreciind ca au ramas mai malte probleme de rezolvat in domeniile patrimoniului, minoritatilor nationale, economie si cultural. In urma acestor lucrari s-a relansat - sustine partea maghiara - ideea infiintarii si inaugurarii, in acest an, a Parcului Memorial, al  Reconcilierii in Arad, unde sa fie  amplasate Statuia Llibertatii, alaturi de o statuie, romaneasca de comemorare a revolutiei de la 1848. Andrei Plesu a aratat ca, pana la crearea monumentului romanesc, cel al maghiarilor va fi depozitat intr-o biserica. Janos Martony a mai propus ca Monumentul Libertatii din Arad sa treaca in custodia unei comunitati religioase din acest judet. Se pare ca in discutie este Biserica Minoritilor. Ideea unai parc al reconcilierii este de data recenta, ea fiind lansata de ministrul ungar al justitiei, Ibolya David, in  cadrul intalniriipe care a avut-o la Bucuresti, la mijlocul lunii iulie, cu premierul Radu Vasile. La vremea aceea, subprefectul Levente Bognar ne spunea ca "n-am fost contactat oficial, dar consider ca orice este binevenit in domeniul reconcilierii, iar daca ecest lucru se realizeaza in Arad este si mai bine. Problema locului amplasarii ramane deschisa. Poate fi in centru sau in alt loc de interes economic din Arad." Nici acum autoritatile locale nu stiu nimic despre demersul ministrilor. Doar ce au putut citi in presa. Pentru a va demonstra acest lucru, va oferim declaratia primarului interimar al Aradului, Valentin Neamt: "Nu m-a consultat nimeni in legatura cu asa ceva. Am aflat din ziare. Imi pastrez aceiasi pozitie. Consilierii, in majoritatea lor, nu sunt de acord cu aceasta idee. Deocamdata nu e cazul de astfel de demersuri. La nivel local nu cred ca o astfel de idee ar trece. Alta pozitie, momentan, nu pot avea". Pentru a afla si pozitia oficiala a unui presedinte care in aceste zile se afla in mare voga, avand in vedere scorul de 40 de procente pe care i-l indica sondajele, l-am contactat pe presedintele, PDSR Avram Craciun. Acesta, macar fara sa cunoasca despre ce este vorba,dar sigur pe el, ne-a raspuns ca nu ne mai "sta" la dispozitie pentru nici un fel de problema.  Pacat ca alegatorii domniei sale nu-i vor putea cunoaste parerea. Oricum, problema ramane. Si suntem foarte curiosi sa stim unde se afla autonomia locala atat de mult trambitata de actualii guvernanti (sau daca mai exista?), daca ne gandim ca nici macar unul dintre reprezentantii acesteia nu are habar despre faptul ca Aradul va fi acoperit pe o suprafata oarecare, inca nu stim cat de mare, de Parcul Memorial al Reconcilierii.
Muresul continua sa creasca - Virtual Arad News (c)1999Hidrologii avertizeaza asupra pericolului producerii unor noi inundatii ca urmare a cresterii debitelor pe unele rauri din sud- vestul tarii, in special pe cele din zonele de deal si de munte, existind chiar posibilitatea depasirii cotelor de aparare, informeaza Comisia Centrala de Aparare impotriva Inundatiilor, din cadrul Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului. Debitele au fost in crestere pe raurile din sudul Crisanei, Banat, Oltenia si Muntenia si bazinul inferior al Muresului, ca urmare a precipitatiilor cazute in ultima perioada si a propagarii undei de viitura. Se situeaza peste cota de inundatie raul Moravita la Moravita, cu 42 de centimetri si raul Barzava, la Partos, cu 70 de centimetri. Digurile de aparare ale localitatilor Sulina si Chilia Veche, din judetul Tulcea, precum si digul Filipoiu, din Insula Mare a Brailei, se afla in faza inta de aparare. Debitele Dunarii la intrarea in tara si pe sectorul Bechet-Oltenita au fost in crestere, de 6.900 mc/s. Potrivit prognozei meteorologice, in urmatoarele 24 de ore vremea va  fi racoroasa si usor instabila. Cerul va fi innorat in Banat, Crisana, Maramures, Transilvania, Oltenia si Muntenia, unde ploile vor fi insotite si de descarcari electrice. Temperaturile maxime se vor situa intre 22 si 30 de grade.
Sebisul - un oras in plina ascensiune - Virtual Arad News (c)1999Astazi incep cursurile Scolii Internationale de Vara pentru Jurnalism Regional si Euroregional ce se desfasoara la Sebis. Scoala... face parte dintr-un proiect initiat de Fundatia Vest pentru Jurnalism Regional si Euroregional, in colaborare cu Consiliul Local Sebis. 18 tineri din mai multe orase ale tarii, jumalisti romani si straini vor fi prezenti timp de doua saptamani, la Sebis. La evenimente vor participa si autoritatile publice, dar si comunitatea locala. Programul cursantilor cuprinde mai multe ateliere de lucru, lucrari in plen, coordonate de realizatorii proiectului, precum si de invitati. Pentru dezvoltarea Proiectului initiat, cursantii vor avea legaturi directe cu ziaristii cu experienta, cu reprezentantii administratiilor locale si eu cetateni din zona. La incheierea cursurilor se va elabora un Caiet de jurnalism regional, ce va fi baza unui viitor Manual de Jurnalistica Regionala si Euroregionala. Proiectul isi propune si infiintarea si functionarea Centrului Regional Pilot de Jurnalistica Radio Sebis, in perioada 30 august - 31 decembrie 1999. Realizatorii proiectului doresc o permanentizare a acestor actiuni, astfel ca proiectul sa continue pe o perioada de sapte ani. In acest sens, tinerii pregatiti la Sebis vor participa, pe viitor, la aplicarea lui. Proiectul a carui aplicare incepe la Sebis, isi propune sa implice participarea comunitatii la actele decizionale ale autoritatilor locale, la elaborarea politicilor de dezvoltare comunitara, regionala si euroregionala.
Comuna Beliu se pregateste de sarbatoare - Virtual Arad News (c)1999Praznicul de pita noua din Beliu a ajuns, in acest an, la cea de a 25-a editie. Timp de un sfert de veac, codrenii si belenii se aduna la poalele Muntilor Zarand pentru a sarbatori si cinsti cum se cuvine un moment asteptat un an de zile: recoltatul graului. La sfarsitul acestei saptamani, duminica, 8 august, de la ora 11,00, in organizarea Caminului cultural din Beliu, Pavel Tica, primarul comunei, va deschide oficial, printr-o alocutiune, Praznicul de pita noua. Invitati de seama precum prefectul Aradului, Gheorghe Neamtiu, senatorul Ioan Cretu din partea PD si deputatul Mihai Calimente (PNTCD) vor rosti alocutiuni despre semnificatia praznicului pentru oamenii din zona. "Imediat dupa cuvantul de deschidere si prezentarea invitatilor, in jurul orei 11,30, va avea loc an program artistic bogat, de cel putin doua ore, sustinut de formatiile populare ale caminelor culturale din Beliu, Bocsig, Barsa, Buteni si, speram, Sicula" ne-a declarat Pavel Tica. Dupa momentul artistic se va trece la degustarea mititeilor, a berii si a altor produse care se vor gasi din belsug, prin grija unor societati comerciale si asociatii familiale din zona si chiar din judetul Bihor. Tot in aceasta perioada, consiliul local Beliu a hotarat ca pe data de 11 august sa aiba loc in localitate un mare targ dc marfuri, animale si produse agricole. Fiind al doilea ca marime din judet dupa cel de la Pancota Targul de animale de la Beliu (care este tinut trimestrial) va aduna in randurile sale mici producatori din mai multe zone, precum Tinca sau Beius (jud. Bihor) si Halmagiu, Siria, Somosches, Ineu etc. si care vor cumpara sau vor vinde porcine, ovine, bovine, cereale sau mici unelte specifice muncii campului sau ingrijirii gospodariei.
Romania - Franta faza fierbinteCel de-al doilea meci al echipei Romaniei a fost unul de "care pe care". Invingatoarea obtinea dreptul de participare la turneul final in timp ce invinsa iesea din cursa. A castigat, fara dubii, Romania. La fel ca in prima zi, evolutia fetelor a fost admirabila, evidentiindu-se, in primul rand, Anca Stoenescu. Jucatoarea BC ICIM a facut spectacol, dupa o zi de gratie, cu toate ca-n minutul 12 acumulase deja patru greseli personale! Doar startul disputei va fi oarecum ezitant, frantuzoaicele "intorcand" de la 2-5 (min. 3); la 8-5 (min. 5). Time-out Romania si urmarile se vad pe tabela De la 11-9 pentru Franta, situatia se schimba radical. Romania preluand conducerea (16-11 min.11) Curand, diferenta creste la sapte puncte (20-13, min 12) sau chiar opt puncte (27-19, min.16). Moment propice, pe care "tricolorele" nu-l scapa din maini. Dupa 27 -21 va fi nici mai mult nici mai putin decat 34 la 21 in minutul 18. Oaspetele incearca sa recupereze handicapul, dar elevele lui George Mandache joaca matur si au factorul psihologic de partea lor. Diferenta consemnata la pauza este marita in repriza secunda, cand rezultatele partiale vor fi edificatoare (49-32, min.25,   56-38 min.31, 58-40 min.34). Mai mult andra Mandache va fi menajata dupa accidentarea (entorsa) din partida cu Belarus.
Victorie de senzatie a Romaniei, lacrimi de fericire si un public incantat ce aplauda, in picioare, echipa favorita!

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}