title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 4 martie 1999

Zilele trecute la redactia ziarului Adevarul a venit Pascut Gheorghe, liderul de sindicat de la I.C.Victoria. El a marturisit ca in intreprindere a fost oprita apa calda, apa rece si caldura in urma datoriilor avute la Arterm si Regia Apa-Canal. Ajunsi la limita rabdarii, angajatii Intreprinderii de Ceasuri au hotarat declansarea grevei generale incepand de maine. Iata ce a declarat domnul Pascut Gheorghe: "In urma parcurgerii tuturor modalitatilor legale, odata cu epuizarea tuturor posibilitatilor de solutionare a conflictului colectiv de munca din I.C.Victoria prin procedeele de conciliere prevazute de lege si dupa sondajele de opinie facute de liderii de sindicat pe sectii, s-a hotarat declansarea grevei propriuzise cu incetarea lucrului incepand cu data de 05 martie ora 19, pana in data de 09 martie ora 15".

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad - Virtual Arad News (c) 1999Prin departamentele ei de specialitate, Camera de Comert, Industrie si Agricultura a Aradului ofera o serie de servicii atat membrilor cat si celorlalti interesati. In aceasta nota, Departamentul de invatamant organizeaza cursuri cu scopul de a crea mana de lucru calificata pentru societatile comerciale. La aceasta ora sunt in derulare cursuri cu durata de un an de zile (ele au demarat la 1 octombrie anul trecut) pentru urmatoarele calificari: contabil, referent intern si international si vanzator. Alaturi de cele amintite anterior departamentul organizeaza si cursuri de initiere in contabilitate si utilizarea calculatorului. Specificul acestora consta in faptul ca alaturi de dobandirea cunostintelor teoretice, se pune un accent deosebit pe utilitatile practice. Astfel, de exemplu, in cadrul cursului de contabilitate, dupa insusirea notiunilor teoretice cu privire la chestiunile in materie plus proceduri bancare si chiar doua limbi straine, cursantii vor avea parte de aplicatii practice pe formulare concrete si pe calculator. O alta caracteristica se refera la diversitatea materiilor studiate. Programa cursului de referenti prevede studiul tipurilor de contracte, asigurari, transporturi, marketing si management, doua limbi straine, notiuni de contabilitate si initiere in utilizarea calculatorului. In perioada imediat urmatoare vor fi lansate cursuri avand ca tematica formarea de manageri pentru activitatea de turism (in colaborare cu Institutul National de Formare Manageriala in Turism din Bucuresti), initiere in calculatoare (se studiaza programele WINDOWS si WORD), initiere in contabilitate, calificari in meseria de comerciant, vanzator si carmangier-macelar. Un curs pe care dorim sa il scoatem in evidenta este cel referitor la operatori carnete de munca, la care cursantilor li se ofera cunostinte despre intocmirea, pastrarea si evidenta corecta a cartilor de rnunca precum si cunostinte despre legislatia aferenta. Girul calitatii cursurilor este dat de colaborarile existente cu organizatii de specialitate. Doamna prof. Florica Catavei, sef Departament Invatamant din cadrul CCIA, ne-a declarat ca in viitor se doreste lansarea de noi cursuri de marketing-management in intreprinderile mici si mijlocii si legislatie vamala in actele de import si export. Structura de cursuri este foarte elastica. La cerere, Camera organizeaza curs pe orice tematica; singura conditie este un numar minim de persoane interesate.
Frigorifer Arad - Virtual Arad News (c) 1999Conform unei ordonante guvernamentale, se prevede acordarea unor prime de export pentru agentii economici care produc si industrializeaza carne de porc si pasare, livreaza la export aceste produse si incaseaza prin bancile comerciale romanesti contravaloarea in valuta a exportului. Guvernul va acorda o prima de export de 4.300.000 lei/tona pentru o cantitate de 20.000 tone carne de porc, precum si o prima de export de 5.500.000 lei/tona pentru o cantitate de 10.000 tone carne de pasare, in vederea stimularii exportului de carne de porc si pasare, Sumele necesare acoperirii acestor prime de export, in valoare de 114 miliarde de lei, sunt prevazute in bugetul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei. In urma celor hotarate de catre guvern, Nicolae Codrean, directorul general al S.C. Carne S.A. Arad ne-a declarat: "Consider aceasta hotarare a guvernului foarte binevenita. Datorita acesteia, exportul de carne va fi incurajat. Producatorii vor fi pe zi ce trece mai interesati in a exporta carne de porc si de pasare. Primele acordate ni se par tentante. Din acest motiv, pentru ca societatea dispune de resursele necesare suntem hotarati ca, din 15 martie, sa incepem exportul. La inceput vom face export in Croatia, Slovenia, Macedonia, Serbia, Muntenegru, Bosnia- Hertegovina urmand sa luam legatura si cu piata ruseasca. De astazi vom trece la intocmirea contractelor cu reprezentantii statelor aparute in urma destramarii fostei Iugoslavii". Pentru ca Guvernul a hotarat, in sfarsit, sa incurajeze exportul, se spera ca o ramura importanta va renaste. Producerea si comercializarea carnii de porc sau pasare si a preparatelor specifice a fost lasata in ultima vreme de izbeliste. Poate ca acest stimulent tentant pe care il acorda guvernul o sa-i indemne pe multi sa considere cresterea animalelor ca o ocupatie ce, in sfarsit, da roade.

Cel putin zece timisoreni se inscriu anual la Aeroclubul din Arad. Acest lucru se datoreaza faptului ca judetul Timis nu are in prezent un aeroclub propriu ci doar cateva asociatii de aviatie particulare. Astfel, in 1989, Aeroclubul din Arad a infiintat o sectie in Timisoara, de doi ani de zile aceasta facand si cursuri de planorism si parasutism. Profesorii acestor probe aviatice merg periodic la Timisoara pentru a-i pregati pe tinerii care nu au posibilitatea sa vina la Arad. "Anul trecut, Aradul s-a situat pe locul III la Raliul Aviatiei. La parasutism avem si un campion national la juniori pe nume Adrian Simon" ne declara Alexandru Bojan, comandantul Aeroclubului Arad. Marele impediment al lui Alexandru Bojan se leaga de faptul ca unele parasute, parapante sau planoare sunt invechite si din cauza, aceasta nu pot sa participe decat la competitii nationale. Cu toate acestea, Aeroclubul "Traian Vuia" din Arad are de gand ca in aceasta vara sa deschida un teren de zbor la Mocrea (langa Ineu), pentru inceput numai pentru parasutism si parapanta iar in perspectiva si pentru planorism.

Revarsarea nepotolita a apelor a fost anuntata in acea zi de clopotele bisericii - obicei stramosesc in caz de pericol. Nici in 1939-40 sau 1970 nu au fost asa ape mari, spunea Ioan Tripa, din Apateu. Necazurile, completeaza primarul Ioan Sarac, au venit dupa distrugerea digului de protectie realizat in 1972. Multe canale n-au mai fost curatate in ultimii ani. Personal, am satisfactia ca la apelul nostru s-au prezentat peste 200 de tineri din locaiitate. Am adus, si s-au descarcat trei camioane a cate 16 tone de nisip. Peste 1600 de saci au fost depusi pe digul de protectie suprainaltat in partea de nord a satului. Tractoristii Primariei, Ioan Morar si Ioan Botas, precum si cei de la Agromec au efectuat transporturile necesare in locurile atacate de ape. O casa, inundata si evacuata, se afla in pericolul de a se surpa. Tanarul primar aprecia pozitiv activitatea permanenta a celor patru pompe de la statiile RAIF MISCA - coordonate de ing. Petru Covaci, sef de sistem al comandamentului local constituit si aportul cetatenilor din localitate. In cele mei grele momente au fost prezenti intre luptatorii cu apele dezlantuite o unitate de jandarmi sosita spre a ajuta in caz de nevoie, dar si dl. prefect Gheorghe Neamtiu, Mr. Marcel Lucaciu, seful inspectoratului pentru aparare civila si dl. Viorel Biscareanu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului. Miercuri, deja apele au inceput sa se retraga si sa scada.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}