title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 5 aprilie 1999

Ieri, aradenii care au iesit prin oras in cursul dupa-amiezii au putut vedea patru autocamioane, pe care scria cu litere de-o schioapa "NATO" si aveau numere de inmatriculare unguresti, transportand autovehicule militare. Seful Directiei regionale vamale Arad, Stefan Rabotka ne-a declarat ca nu este nici un motiv de ingrijorare deoarece "nu sunt nici primele nici ultimele astfel de autocamioane ce apartin NATO". Din cate am inteles, transporturile (aflate sub stricta evideata a Ministerului roman al apararii nationale) cuprind in general "ajutoare". N-am reusit sa aflam care era destinatia celor patru autocamioane NATO ce eu trecut ieri prin Arad.

Consiliul local a aprobat studiul de prefezabilitate pentru statia de incinerare a deseurilor menajere insa va avea nevoie de circa 225 de miliarde de lei pentru realizarea proiectului. Pentru ca deocamdata aceste costuri depasesc posibilitatile judetului, municipalitatea a hotarat sa construiasca intre timp o rampa de gunoi ecologica, ce va fi amplasata pe o suprafata de 11 hectare, in Sanicolaul Mic. Realizarea rampei va costa 66 de miliarde de lei, insa investitia se va face esalonat, pe o perioada de opt ani, in prima faza fiind pusa in functiune doar o alveola a rampei. In aceste conditii, efortul financiar anual ar fi de circa 8,3 miliarde de lei, din care o parte vor fi recuperati la bugetul local prin contractele de colectare si depozitare a gunoiului. Reprezentantii Protectiei Mediului spun ca noua rampa va respecta normele impuse de legislatie, solul fiind protejat in totalitate de o geomembrana, care va impermeabiliza rampa.

Consilierii judeteni au aprobat, recent, contul de executie a bugetului judetean pe anul trecut. Din totalul veniturilor, de 123,8 miliarde de lei, doar 9,1 la suta reprezinta veniturile proprii ale CJA (circa 12 miliarde de lei). Subventiile de la bugetul de stat au reprezentat 58,7 la suta din venituri (aproximativ 73 de miliarde de lei), iar 32,2 % din totalul veniturilor reprezinta sumele defalcate din impozitul pe salarii. Conducerea Consiliului judetean spune ca veniturile proprii n-au fost realizate in intregime, decat in procent de 93,9 %, existand un minus de 725,5 milioane de lei. De asemenea, circa 70 de milioane de lei n-au mai intrat in contul CJA de la bugetul de stat, pentru subventii. Cu toate acestea, s-a realizat un excedent de 293 de milioane de lei, bani care au intrat in fondul de rulment al Consiliului judetean. Cei mai multi bani din suma acordata pentru subventii de la bugetul de stat s-au cheltuit pentru protectia sociala a populatiei (pentru transport in comun si energie termica), respectiv 37,8 miliarde de lei. Pentru investitii sau cheltuit 27 de miliarde de lei, iar finantarea programului de pietruiri si alimentari cu apa a costat 7,5 miliarde. Circa 20 de miliarde de la bugetul judetean au fost cheltuiti pentru asistenta sociala, iar numai 10 miliarde pentru cultura.

La doar doua saptamani de la intrarea in atributii a noii conduceri a Ligii Studentilor din Universitatea "Aurel Vlaicu" aceasta a reusit sa schimbe imaginea organizatiei de la una negativa la o alta care inclina balanta spre pozitiv. Ce ne indreptateste sa spunem acest lucru? Faptul ca Liga de la "Vlaicu" a reusit sa obtina de la Directia Judeteana de Turism si Sport o subventie de 15.644.000 lei pentru finantarea proiectului "Domenii de colaborare intre ONG-urile studentesti si administratia publica locala". Presedintele Ligii Studentilor U.A.V. si totodata coordonatorul acestui proiect, Alexandru Cheres, ne-a declarat: "Ma bucur ca am reusit obtinerea acestor fonduri si pentru ca putem sa ne facem cunoscute si intelese intentiile noastre de viitor. Dorim sa aducem beneficii concrete studentilor si sa contribuim la formarea unei cat mai bune imagini a Universitatii "Aurel Vaicu" la nivel national."


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}