title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stimati cititori ! Din motive tehnice si de personal nu mai putem asigura in perioada imediat urmatoare actualizarea zilnica a stirilor VAN. Stirile vor fi actualizate sporadic de 1-2 ori pe saptamana. Speram la o imbunatatire a situatiei incepand din a doua jumatate a lunii iunie. Va multumim pentru intelgere.


Stirile Zilei

Miercuri, 5 mai 1999

Ca urmare a unor cereri din partea credinciosilor crestini aflati in provincie, privind participarea la festivitatile prilejuite de vizita Suveranului Pontif in Bucuresti, pe data de 9 mai, SNCFR a dispus circulatia suplimentara a unor trenuri de tip Rapid de rang II. Astfel, in data de 8 mai a.c., trenul 12796/12797, format din 13 vagoane pe relatia Aradul Nou - Timisoara Nord Caransebes - Orsova - Craiova - Bucuresti, va pleca din Aradul Nou la ora 22,39 si va sosi in Bucuresti in data de 9 mai la ora 9,40. Plecarea de la Bucuresti va avea loc in data de 9 mai la ora 23,42, pe aceeasi ruta, cu sosirea la statia de la Aradul Nou in data de 19 mai la ora 10,27. "Intreaga activitate de circulatie si manevra, va fi urmarita de sefii diviziilor trafic si sefii de regulatoare de circulatie, pentru buna deservire a publicului calator" - ne-a declarat Rodica Pop, de la biroul de informatii al Garii CFR Arad. Pentru cei interesati, trebuie mentionat ca acest tren este pus doar la dispozitia acelor persoane care s-au inscris pe listele facute de Episcopiile Romano-Catolice din Arad, aceste liste fiind date mai departe, apoi, caselor de bilete care elibereaza legitimatiile de calatorie. Silvia Caba, seful Agentiei CFR Arad, ne-a declarat: "Pretul unui bilet dus este de 112.100 de lei. Pentru a se evita aglomeratiile, ar fi de preferat ca aradenii sa-si procure bilete dus-intors, la pretul de 224.200 de lei. Pentru handicapati si fostii detinuti politic, transportul este. gratuit, platindu-se doar suplimentul de viteza, adica 48.300 de lei. Elevii si studentii platesc jumatate din pretul intreg al biletului si din cel al suplimentului, adica 80.200 da lei Singurele categorii care beneficiaza de transport gratuit sunt veteranii de razboi si invalizii de razboi". Cele 13 garnituri care, sunt in componenta trenului, vor putea asigura transportul a 1040 de concetateni, avandu-se in vedere ca fiecare vagon are o capacitate de 80 de locuri. Cu toate acestea, angajatii Garii CFR Arad sunt de parere ca numarul credinciosilor care vor dori sa-l vada pe Papa Ioan Paul al II -lea va fi mult mai mare.

Orfeu in infern - opereta liceului de arta - Virtual Arad News (c) 1999Sala Teatrului de Stat a gazduit, luni, la orele serii, un eveniment pentru urbea noastra. O provocare din partea Liceului de Arta care a scos din amortire si pe cei mai inraiti carcotasi, un fapt artistic incarcat de verva daruirii totale pe scena, de bucuria jocului facut cu toate seriozitatea si care speram, nu va ramane o experienta sinngulara. Impricinatii elevi si profesori ai scolii mai sus amintite - au comis - spectacolul de opereta "Orfeu in Infern" de Jacques Offenbach. De la orchestra la joc de scena, de la evolutiile solistice la mizanscena si preghtirea corului, s-a impletit experienta profesionalismul profesorilor cu pofta de joc,a tinerilor artisti - unii dintre ei foarte dotati, de exemplu, Romelia Peter interpteta rolului Euridice a caror evolutie merita nu numai urmarita dar si incurajata. Un mare curaj si-a asumat directoarea liceului, profesoara Silvia Demian, atat prin propunerea spectacolului cat si prin aparitia scenica propriu zisa. Curaj rasplatit prin minutele de ovatii de la sfarsit cand toti cei prezenti au inteles ca arta fara un dram de nebunie frumoasa nu face doi bani. Despre regia lui Viorel Dihel (savuros si in rolul aritonalului Jupiter), despre orchestratia lui Adrian Diaconu, despre conducerea orchestrei asumata de Dan Boar si despre corul pregatit Crina Brad, ca si despre interpretii solisti vom reveni cu cronica amanuntita. Impresiile a trei profesori univeritari, un rector al Academiei din Cluj (Alexandru Farcas) si doi decani ai Facultatilor de Muzica din Oradea si Timisoara (Mircea Sanpetrean si Damian Vulpe) vor reflecta in numerele noastre viitoare evenimentul. Vom incheia exprimand o constatare. Aradul are nevoie de o viata muzicala diversificata, de o scoala superioara de muzica, de ce nu de o institutie profesionista de arta lirica. Cetatea, sunt convins, ar gasi resursele necesara intretinerii ei. Liceul de Arta a facut primul pas si va fi de acum incolo pepiniera unei atari aventuri artistice in orasul nostru. Daca ambitia si curajul "copiilor muzicieni" vor gasi solul fertil al intelegerii factorilor de decizie vom avea bucuriile artistice pe care ni le dorim. Daca nu, nu va fi prima initiativa spre frumos si spre cultura inamolita in dezinteresul pentru tot ce inseamna fenomen artistic.

Data de 5 mai 1999 este ziua in care se aniverseaza 50 de ani de la crearea CONSILIULUI EUROPEI. Infiintat pe data de 5 mai 1949 in scopul intaririi unitatii continentului si garantarea demnitatii cetatenilor Europei prin respectarea valorilor noastre fundamentale: democratia, drepturile omului si suprematia legii, CONSILIUL EUROPEI este un forum care grupeaza 40 de tari printre care si Romania.

Initiative si realizari ale Consiliului Europei: Paleta larga a initiativelor Consiliului Europei ia adeseori forma conventiilor destinate sa armonizeze practicile judiciare intre ele si in raport cu standardele stabilite de Consiliu

Convenii si acorduri interguvernamentale: * Conventia europeana a drepturilor omului * Conventia europeana pentru prevenirea torturii * Carta sociala europeana * Carta europeana a autonomiei locale *Conventia cadru pentru protectia minoritatilor nationale * Conventia europeana privind drepturile omului si bio-medicina * Conventia privind protectia datelor *Conventia europeana privind televiziunea trans- frontaliera * Conventia de la Berna * Conventia culturala europeana * Fondul de dezvoltare sociala * Programe speciale de asistenta si cooperare etc.

Obiectivele Consiliului Europei se concretizeaza in gasirea de solutii pentru problemele majore cu care se confrunta societatea europeana: rasismul, intoleranta, discriminarea fata de minoritati, abuzul de droguri, bioetica, excluderea sociala, protectia mediului, coruptia si crima organizata. Sediul Consiliului Europei este la Strasbourg, cu reprezentanta in fiecare tara. La Bucuresti, Centrul de Informare si Documentare sta la dispozitia celor interesati, iar din data de 5 mai 1999, Biroul de Integrare Europeana a Prefecturii Arad are un punct de informare pentru public, unul din cele sapte existente in tara.

Aeroportul international Arad - Virtual Arad News (c) 1999Ieri, Consiliul Judetean a organizat o conferinta de presa pentru a prezenta rezultatele vizitei la Salzburg a conducerii aeroportului si a reprezentantilor Consiliului Judetean. Vizita s-a axat pe discutarea a trei concepte: activitatea de marketing privind cresterea traficului aerian; problematica terminalului CARGO; problematica legata de echipamente aeroportuare (prin donatii sau echipamente la mana a doua). "Am gasit in Austria un aeroport care seamana extrem de mult cu cel din Arad", spune dl. Gheorghe Udrescu - directorul Aeroportului International Arad. In viziunea conducerii aeroportului aradean, se va mege pe o politica de extindere a numarului de curse externe (in vizor aflandu-se München si Bonn-Germania si Milano-Italia). Pe aeroportul din Salzburg activitatea de CARGO reprezinta 7% din trafic. Pe aeroportul aradean se doreste promovarea terminalului CARGO la un procent mult mai ridicat. Pentru acesta se spera obtinerea unor fonduri PHARE. Un terminal industrial va exista la Mako (Ungaria), cu trafic de marfa de pe Aeroportul Arad. In ceea ce priveste echipamentele aeroportuare exista o problema. Un simplu astfel de echipament costa aproximativ 400.000 DM. Mijloacele financiare ale aeroportului si Consiliuiui Judetean - se stie sunt extrem de limitate. Doamna Pompilia Szellner a subliniat ca "vrem sa aducem utilaje la mana a doua sau prin donatii. Pentru aceasta, aeroportul din Salzburg va trimite o lista cu toate utilajele dezafectate, pe care aeroportul austriac le va oferi aradenilor sub forma de donatii. De asemenea, conducerea aeroportului Salzburg va purta discutii cu o societate de intermediere a utilajelor pentru ca aeroportul aradean sa poata cumpara aceste utilaje la un pret mai redus sau chiar sub forma de donatii." Este limpede faptul ca traficul se dezvolta mai rapid si eficient atunci cand se pot oferi servicii de calitate. De cand s-a mutat traficul de pe Timisoara pe Arad, intre orele 14,00-16,30 sosesc pe aeroport nu mai putin de sase aeronave. In curand societatea comerciala isi va schimba structura actionarilor. Iar ca un fapt inedit aeroportul aradean ocupa locul II, dupa Otopeni, din punct de vedere al traficului international.

Un gard de sarma ghimpata a fost ridicat la frontiera romano-ungara. Gardul incepe din zona dintre vama romana si maghiara din Nadlac si dupa circa un kilometru se sfarseste in raul Mures. "Asa ceva a mai fost doar pe vremea impuscatului", spun nadlacanii. Desfiintat in 1989, gardul a fost demolat chiar de Nicolae Ceausescu, dupa ce a fost prezentat intr-un reportaj al televiziunii maghiare. Acum, in 1990, a fost ridicat din nou de granicerii romani. Oamenii sunt nemultumiti pentru ca acest obstacol ghimpat ii impiedica sa-si lucreze terenurile agricole aflate langa Mures. Ca sa nu ne gandim la semnificatia simbolica. In alta ordine de idei, cetatenii din Nadlac se plang ca politia de frontiera ii impiedica selectiv sa treaca frontiera pe jos ori cu bicicletele prin vama. "Pe 1 mai am vrut sa trec cu bicicleta. Chiar in fata mea doi concetateni au trecut, dar eu am fost oprit. "Nu-i voie !", mi-a spus un capitan", ne-a declarat Radovan Karkus. "Mergeam doar sa-mi fac cumparaturi in Nadlacul unguresc", a mai precizat el.

barbed.gif (1539 bytes)


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}