title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 5 octombrie 1999

Ministrul Berceanu cu impresii despre Reformasau  "dansul fetelor de la Capalna : un pas inainte - doi pasi inapoi, doi inainte - unu inapoi, adica tot pe loc -pe loc
-Domnule ministru, aradenii, la fel ca toti romanii, au ajuns sa identifice reforma cu saracia. Facand parte din actualul Guvern, va considerati responsabil de aceasta echivalare?
- Eu nu cred ca se pune problema cine se simte responsabil pentru faptul ca romanii au inceput sa identifice reforma cu greutatile. Reforma, in general, este o actiune, o atitudine care inseamna schimbari si care determina, de cele mai multe ori, greutati. Problema la noi este ca reforma a fost facuta ca dansul fetelor de la Capalna: un pas inainte - doi inapoi, doi inainte - unu inapoi si asa mai departe, adica tot pe loc - pe loc. Cetatenii au inceput sa nu mai creada ca aceasta reforma mai are si un sfarsit. Intr-adevar aceasta problema ar putea sa duca, chiar in viitorul apropiat, la lucruri foarte dificile pentru Romania, deoarece, daca vreti, chiar si cu reforma se poate intampla, ca in povestea aceea, cu Petrica si lupul: ca de aproape zece ani de zile tot se spune facem reforma si se face ce se face... In acest an am platit 2 miliarde de dolari, datorii ale Romaniei. Si vreau sa va spun ca a fost un efort urias si toata lumea din finantele mondiale nu sperau. Mai toti au fost convinsi ca se va intampla ce s-a intamplat in Bulgaria, cand au intrat in colaps economic. Iata ca nu s-a intamplat.
- Este laudabil faptul ca Petrom-ul a ajuns in Ungaria. Vreau insa sa va intreb de ce apar pe piata romaneasca tot mai multe produse din import? Noi, romanii, chiar nu mai stim sa producem nimic?
- Stim sa facem de toate. Problema este ca nefacand la timp niste adaptari in ceea ce priveste calitatea, eficienta si pretul cu care producem, am ajuns la situatii in care unele produse sunt mai ieftine venite dinafara, iar cei care se ocupa de distributia acestor produse actioneaza in mod corect, dupa reguli de economie de piata si cumpara, nu dupa patriotism, ci dupa pret. Si il cumpara de acolo de unde e mai ieftin.
- Credeti ca actuala majorare a pretului la energia electrica nu va afecta si preturile la celelalte produse ?
- Unde s-a majorat? Imi pare rau ca eu am tot trimis niste comunicate. Pretul la energia electrica, daca era sa ne luam dupa inflatie, ar fi trebuit sa creasca cu 12% si a crescut cu 2% la agentii economici si cu 8% la populatie. In lei!
- Si romanii lucreaza tot pe lei...
- Eu trebuie sa va spun ca de cand am preluat acest minister pretul mediu la energia electrica a scazut de la 50 dolari megawatul la 40 dolari. Iar la industrie a scazut de la 54 dolari megawatul la 37 dolari megawatul. Multi m-au intrebat: bine, dar n-am vazut nici o ieftinire. Poate ca n-am vazut niste ieftiniri, dar n-am vazut niste scumpiri... Cred ca daca as face acum megawatul de la 37 dolari la 54 de dolari, va spun ca ar sari intr-adevar toate preturile. Iar 2% e o scumpire care este sub rata inflatiei, de fapt nu e o scumpire.
- Buzunarul omului de rand simte si asta...
- Stiu, dar noi trebuie sa ne dam seama ca salariile nu sunt in legatura cu pretul rosiilor din piata...
- Asta vede orice roman. Salariul nu mai reprezinta nimic pe langa parile din piete!
- Salariile sunt in legatura cu cat muncim, ce rezultate obtinem prin munca respectiva si, mai ales, ce vindem din munca respectiva. Pentru ca sunt si foarte multe louri unde se munceste de dragul muncitului...
- Va multumesc !
-Cu placere!
Marketing manager - Mihaela Gotia - informand despre tehnologia Epson - Virtual Arad News (c)1999Prezentarea s-a derulat in saloanele Hotelului Central. Aradul s-a inscris astazi printre reperele vestice ale campaniei de prezentare ale firmei bucurestene MB Distribution, realizata prin intermediul cunoscutei companii de calculatoare BB Computer. Colaborarea dintre cele doua firme porneste din obiectivul de activitate similar. Daca BB Computer, avand o experienta de 9 ani, produce si comercializeaza tehnica de calcul oferind si o gama larga de servicii in domeniu, MB Distribution este distribuitor national al unor produse europene si americane lidere pe piata internationala. MBD este distribuitor al intregii game de PC IBM in Romania si are la baza parteneriatul cu IBM World Trade Corporation, firma bucuresteana estMB Distribution impreuna cu BB Computer prezinta tehnologie de ultima ora - Virtual Arad News (c)1999e deasemenea distribuitor autorizat al produselor Epson pentru Romania, si incepand cu acest an colaboreaza cu firma americana Best Power. MBD dispune in Romania de peste doua sute de firme partenere prin intermediul carora se adreseaza utilizatorului final, printre acestea se numara si compania aradeana BBComputer. Astazi in sala festiva a hotelui Central, prezentarea firmei a coincis cu posibilitatea de a vedea la fata locului gama de produse distribuite. Mihaela Gotia manager la compartimentului de marketing MBD, spune ca "flexibilitatea si adaptabilitatea la evolutia pietei IT din Romania precum si raspunsul prompt la cererile partenerilor printr-un sistem eficient de comunicare si o foarte buna logistica sunt imperios necesare pentru a recomanda MB Distribution drept un partener de incredere". Aceleasi argumente plaseaza produsele Epson, IBM, Best Power in topul preferintelor utilizatorilor de inalta tehnologie din Romania si nu numai.
Orasul Lipova va fi mai bogat cu doua statui - Virtual Arad News (c)1999De curand, in centrul orasului Lipova troneaza statuia marelui revolutionar Nicolae Balcescu. Statuia este opera artistului plastic Veturia Ilica, din Comlaus, care a oferit lucrarea edililor Lipovei in anul 1996. Costurile turnarii in bronz a statuii lui Balcescu au fost suportate in exclusivitate de Ministerul Culturii, iar transportul acesteia la Lipova a fost realizat cu sprijinul unor sponsori din localitate si nu numai. Initiativa amplasarii acestei statui la Lipova a apartinut in exclusivitate primarului localitatii, Petru Gherman, care ne-a declarat: "Multa lume m-a intrebat de ce vreau sa amplasez statuia lui Balcescu la Lipova. Ei bine, chiar daca marele revolutionar a stat la Lipova doar o singura noapte, importanta trecerii sale prin orasul nostru a fost deosebita. A fost o treeere cu folos pentru tara. Pe de alta parte, domnii de la Cultura de la Arad dau semne mereu ca nu sunt pe faza, astfel ca eu, prin aducerea statuii aici, doresc sa- i dau marelui om si operei sale istorice importanta cuvenita. Acum tocmai se finiseaza soclul statuii, care va vecui chiar la capatul strazii "Nicolae Balcescu " din Lipova. " Ca sa sarbatoreasca asa cum se cuvine amplasarea statuii lui Nicolae Balcescu in oras, primarul Gherman intentioneaza ca in curand sa organizeze un simpozion, la care vor fi invitate sa participe institutii ca Muzeul Judetean Arad, Ministerul Culturii, invitati din cadrul liceului Nicolae Balcescu din Gyula Ungaria etc. Cu ocazia simpozionului se va si dezveli opera de arta. In aceeasi maniera, primarul Gherman doreste sa-l celebreze cum se cuvine si pe marele patriot si om de cultura Sever Bocu. "Acesta este din Sistarovat si s-au tmplinit 125 de ani de la nasterea sa. A lasat la Lipova, pe langa cladirea Primariei, o serie de alte edificii importante. in fine, doresc sa desvelim si bustul lui Sever Bocu, in data de 19 noiembrie, dupa ce va fi amplasat in centrul orasului, in zona Primariei. Vreau sa precizez ca autorul bustului lui Sever Bocu este artistul Petre Stoicu..." a incheiat Petru Gherman.
Amintirile din Tabara Dezna sunt inca vii - Virtual Arad News (c)1999Zilele de vacanta ori de concediu - macar cateva dintre ele - trebuie petrecute intr-un mod mai deosebit, intr-un alt loc decat acasa. Dar cum acest lucru depinde direct de bani si cum buzunarele noastre par tot mai goale pe zi ce trece, multi dintre parinti s-au gandit doar la capii: .Macar ei sa plece undeva, daca nu avem posibilitatea sa mergem toata familia. Noi am petrecut cat am fost mai tineri... In aceste conditii, solutia la care au apelat cei mai multi parinti in perioada vacantei a fost simpla: taberele scolare.
Litoralul, cel mai solicitat
Agentia teritoriala a Taberelor si Turismului Scolar (ATTTS) din Arad a fost principalul intermediar al actiunii. Prin contractele stabilite cu agentiile din cateva judete ale tarii, 2443 de copii din Arad au avut posibilitatea de a-si petrece sejururi de neuitat la munte sau la mare. Statiunile montane cele mai solicitate au fost Sovata (judetul Mures) si Borsa (judetul Maramures) Cel mai solicitat a fost insa litoralul Marii Negre. Aproximativ 1500 de copii au ales sa-si  petreaca aici cateva zile de vacanta. Ei s-au bucurat de razele soarelui si atingerea marii la Eforie Sud si 2 Mai, dar mai ales la Navodari, o statiune dedicata in exclusivitate copiilor.
Copii din Austria vor reveni la Moneasa
Unii scolari aradeni au ales sa-si petreaca o parte a vacantei de vara in taberele din judetul nostru. Lor li s-au alaturat si copii din Bihor, Suceava, Hunedoara, Constanta, Timis, Prahova, Maramures, Teleorman, Bucuresti, Tulcea si chiar din Austria si Germania. "Numarul primirilor de elevi din alte judete se ridica la aproximativ 1000 - ne-a spus Teodor Ghergar  director al ATTTS Arad.Taberele cele mai solicitate au fost Moneasa si Dezna, iar perioada de varf am inregistrat-o la inceputul lunii august, atunci cand a avut loc si edipsa." Aflati in taberele aradene, copiii au avut posibilitatea de a organiza excursii la Pestera Ursilor, Felix, Muzeul Aurului de la Brad, Hateg etc " In special cei din Tulcea s-au aratat deosebit de incantati de tabara din Moneasa si de excursiile care le-au facut in Muntii Apuseni. S-au simtit bine si cei din Hunedoara, care ne-au solicitat deja locuri pentru anul viitor" ne-a  mai spus Teodor Ghergar. Semne pozitive s-au primit si din partea celor 16 copii veniti din Germania si a celor 21 veniti din Austria. Ei si-au petrecut mai bine de doua saptamani in Romania declarandu-se multumiti de conditiile din tabara. Grupul din Austria  chiar si-a manifestat dorinta de a reveni si anul viitor la Moneasa
La Petrom Bekescsaba serviciul este ireprosabilVineri, la Bekescsaba a fost inaugurata prima statie de benzina PETROM, construita in afara granitelor tarii. La eveniment a participat si ministrul Industriilor si Comertului, Radu Berceanu. Investitia suportata integral de PETROM a costat 2.650.000 de dolari, si a fost finalizata in decurs de jumatate de an. Benzinaria are 15 puncte de alimentare si se intinde pe o suprafata de 21.000 metrii patrati. Pe langa alimentarea cu carburanti si lubrifianti, se mai ofera si servicii conexe: de spalatorie auto, parcare pentru autoturisme si tiruri, un motel cu 16 camere si un restaurant. Benzinaria este situata la intrarea in Bekescsaba pe drumul spre Budapesta. Mircea Herman, director general PETROM Ungaria,a precizat: "Intentia noastra este sa realizam 10 statii de benzina in Ungaria"

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}