title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe locul ?.
Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

Stirile Zilei

Sambata, 6 februarie 1999

Lipova - Virtual Arad News (c) 1999La initiativa primarului Lipovei, Petru Gherman, ieri dimineata a avut loc la sediul primariei din acest oras o intalnire cu primarii localitatilor de pe Valea Muresului, Desi discutiile s-au axat in principal pe problemele cu care se confrunta primariile riverane, la aceasta intalnire au participat si alti primari cum ar fi cei din Curtici, Macea, Ineu, etc. Scopul acestei intruniri a fost acela de a gasi o modalitate prin care primariile respective sa conlucreze in cazul unor calamitati naturale (in special cele legate de inundatiile care afecteaza periodic Valea Muresului). Pe langa discutiile privind acest aspect, cei prezenti si-au expus punctul de vedere in legatura cu aplicarea legii finantelor publice locale, a legii patrimoniului public si privat, precum si aplicarea si finalizarea legii nr. 18. "In privinta infiinfarii Asociatiei primarilor localititilor de pe Valea Muresului, pot sa va spun ca aceasta nu este doar un moft. Este o necesitate, cu atat mai mult cu cat se doreste a atrage toate administratiile locale in vederea unirii fortelor pentru imbunatatirea situatiei economico - sociale" - ne-a declarat Petru Gherman. Au fost invitati 28 de primari din judet si specialisti din diferite domenii de activitate care au raspuns la intrebarile puse de cei de fata. Un moment apreciat a fost acela in care Dimitrie Musca, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici si-a expus punctul de vedere cu privire la greutatile cu care se confrunta agricultura pe plan local. "Nu se scot bani daca nu se investeste. Din pacate, nu exista o strategie adecvata pentru modernizarea agriculturii." Alocarea bugetului local a starnit discutii aprinse intre primari, motivul principal fiind acela al sumelor care nu acopera toate cheltuielile consiliilor locale. O solutie in acest sens, a fost oferita de Dan Ivan, presedintele Consiliului judetean Arad, care sustinea ca "prin majorarea taxelor percepute de la contribuabili se poate suplimenta bugetul." Dan Ivan considera ca cetatenii trebuie sa inteleaga faptul ca numai prin platirea taxelor locale se poate ajunge la dezvoltarea infrastructurii. Asigurarea banilor pentru ajutoarele sociale este considerata, de asemenea, o mare problema a consiliilor locale, ea absorbind mai mult decat jumatate din fondurile alocate anual, Caminul de batrani din Lipova "inghitand" mai bine de 50 la suta din bugetul local. La sfarsitul sedintei, Petru Gherman ne-a declarat ca astfel de intalniri vor fi organizate lunar, pentru a consolida relatiile profesionale dintre reprezentantii primariilor, care vor duce, in cele din urma, la un numitor comun. Desi au fost invitate numeroase personalitati ale judetului, doar unele au considerat constructiva intalnirea dintre primarile din localitatile de pe Valea Muresului, celelalte lipsind mai mult sau mai putin motivat.

Societatea germana Dräxlmaier a trimis Primariei Arad o propunere de caiet de sarcini in vederea organizarii licitatiei pentru atribuirea unei suprafete de teren de 30 de hectare, aflat la iesirea din Arad, spre Nadlac. Primarul Valentin Paul Neamt ne-a declarat ca a studiat propunerile partii germane dar nu poate fi de acord cu unele dintre acestea. El nu a dezvaluit care ar fi conditiile de neacceptat puse de germani insa a spus ca tratativele continua si ca este sigur ca se va ajunge la o intelegere intre parti, urmand ca Dräxlmaier sa investeasca intr-o fabrica de calburi electrice si piese auto. Investitia totala s-ar ridica la circa 30 de milioane de marci germane si vor fi create 2000 de locuri .le munca. Primarul nu a precizat care este stadiul negocierilor cu firma engleza LUCAS, interesata deasemenea sa investeasca intr-o fabrica cu profil similar cu cel al societatii Dräxlmaier.

La ora actuala, scoala generala din Seitin clasele V-VIII se afla intr-o stare jalnica. Viceprimarul localitatii, Ioan Vadasan, a afirmat ca imobilul respectiv are acoperisul foarte deteriorat, in aceeasi stare aflandu-se si podelele, de care, pur si simplu, te impiedici. Scoala din Seitin, cu o vechime de peste 100 de ani, nu a mai trecut printr-o reparatie capitala de cateva decenii. "La sfarsitul anului trecut am fost avertizati de Politia sanitara cu privire la starea degradanta in care se afla scoala. O comisie a Inspectoratului Scolar Judetean ne-a vizitat dupa aceea, asigurandu-ne ca suntem trecuti pe locul doi pe lista de prioritati pentru reparatii (n.r. dupa Liceul "Dimitrie Tichindeal" clasele I-IV) si ca ni se vor aloca bani pentru lucrarile respective. Pana acum am primit doar promisiuni" ne-a declarat Ioan Vadasan. Viceprimarul relateaza ca un grup de localnici "au scotocit", cu putin timp in urma prin arhivele comunei, constatand ca majoritatea satenilor au rude in SUA "chiar daca sunt de gradul 7-8 de inrudire". In jurul anului 1903, in Seitin s-a petrecut o migratie in masa catre State. La inceput au plecat barbatii, dornici de aventura si de castig. Apoi emigrantii si-au luat toata familia. Dupa ce au agonisit ceva avere, unii seitineni s-au intors si si-au construit case in sat. Localnicii se mandresc ca au avut un consatean ce a supravietuit celebrului naufragiu de pe vasul "Titanic", pe nume Constantin Deliman. Acesta s-a nascut in 1880 in Seitin. prin anul 1903 a emigrat in America, s-a intors si a murit tot la Seitin, prin anul 1973.

Desi este o comuna mare, Seleusul nu ofera pentru locuitorii sai locuri de munca, ei fiind nevoiti sa munceasca numai in agricultura. Gradinaritul, o traditie ce se mosteneste de la o generatie la alta, a ajuns sa fie unica sursa de venit. Chiar daca se confrunta cu preturi mari: folia ce o folosesc pentru solarii, tratamentele fitosanitare si semintele de import, totusi seleusenii sunt mandrii ca varza de Seleus este apreciata in toata tara. O problema ce-i macina pe seleuseni, este concurenta de piata in special produsele legumicole din import care in multe cazuri sunt preferate de consumatori in detrimentul celor autohtone. Dupa cum aflam de la primarul comunei Gheorghe Ienciu - "in acest an avem in plan introducerea gazului metan si a apei potubile, acestea fiind foarte necesare in practicarea legumicullurii. O alta prioritate o reprezinta instalarea telefoanelor cu centrala digitala pentru ca atunci cand se pleaca cu marfuri prin tara sa poata comunica oricand cu familia ". "Viitorul comunei ramane agricultura, in special legumicultura si ca totul sa decurga cat mai bine, seleusenii vor sa-si vanda produsele prin angrouri", ne-a mai spus Gheorghe Ienciu

Sculptorul Dumitru Serban - Virutal Arad News (c) 1999Incepand de ieri, printr-o sentinta civila a Tribunalului Arad, Uniunea Artistilor Plastici - filiala Arad, a dobandit personalitate juridica. Apartinand sculptorului Dumitru Serban, initiativa a parcurs un sinuos drum pana a devenit realitate. Prin aceasta desprindere de centru, filiala are un statut propriu si autonomie economico-financiara. Inedit pentru: peisajul artei romanesti, U. A. P. Arad va avea propriul program cultural intern si extern precum si un program de sustinere a activitatii artistilor printr-o elaborata strategie de marketing.
Dacia 05 - 11 feb. Picat din cer (SUA)
Muresul 05 - 11 feb. Arma mortala - 4 (SUA)
Arta 05 - 11 feb. Dosarele X (SUA)
Sala mica 05 - 11 feb. Sabia magica - In cautarea tinutului Camelot (SUA)
Progresul 04 - 07 feb. Jocuri periculoase (SUA)
Progresul 08 - 10 feb. Pulp fiction (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}