title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 6 martie 1999

Topirea zapezilor de pe muntii Codru Moma si Zarandului a determinat cresterea nivelului apelor Crisului Alb. Este depasita cota de inundatii la Gurahont si pe Valea Teuzului, la Sintea Mare. Se pare ca apele au o tendinta de crestere. La Almas, Crisul Alb a iesit exact pe locurile inundate cu aproximativ o saptamana in urma. Sunt afectate 350 ha de culturi agricole. "Gospodarii nu sunt afectate deoarece nu avem in zona unde au iesit apele", spune Filip Dolca, primarul comunei Almas. "Au fost afectate, de asemenea, soseaua Almas-Dieci si gara din localitate. Apa a ajuns la calea ferata, dar trenul poate circula cu restrictie de viteza. Noi nu putem interveni decat la cererea organului specializat, adica a CFR-ului. Acolo unde a iesit Crisul apele sunt cam de 1 m, iar noi nu putem face nimic deocamdata. Asteptam sa se retraga pentru a evalua pagubele", ne informeaza aceeasi sursa. La Dieci au fost afectate doua gospodarii, terenuri agricole si soseaua din localitate. Florica Maguran contabila la Primaria din Dieci, sustine: "Nu putem sti inca la cat se ridica pagubele, dar apa are vreo 30 de cm. Oricum, facem tot posibilul pentru a face macar soseaua practicabila". Pe drumul Pescari-Dieci apa este de jumatate de metru, soseaua fiind impracticabila. Aceeasi situatie se prezinta si pe DJ 793 Chisineu Cris-Sintea-Sepreus, la km 28, unde apa este intre 0,7 si 1 m. In zona satelor Paulean si Cociuba, desi carosabilul este acoperit de apa, se poate circula. Din cauza iesirii apelor, satul Avram Iancu aste in continuare izolat.

Spitalul judetean Arad - Virtual Arad News (c) 1999Doctorii chirurgi din cadrul Spitalului Judetean (si nu numai de aici) lucreaza cu acelasi instrumentar de ani de zile. Din lipsa de fonduri, achizitionarea unei truse noi de operatie devine, pe zi ce trece, o raritate. Chiar si atunci cand primesc ustensile noi, medicii se plang ca o parte din acestea sunt neadecvate operatiilor, acestia facand adevarate eforturi pentru a nu pune in pericol viata pacientilor. Astfel, medicii chirurgi sunt nevoiti sa recurga la tot felul de improvizatii, care isi pun amprenta, intr-o oarecare masura, asupra actului medical. De exemplu, medicii reconditioneaza foarfecele chirurgicale, dandu-le la ascutit unor tocilari, cand acestea isi pierd eficienta. Un medic chirurg ne-a declarat: "Pentru ca nu primim foarfece noi, suntem obligati sa le dam la ascutit pe cele vechi, contra unei sume de 10.000 de lei". In magazinele de specialitate, un astfel de instrument costa circa 150.000 de lei. Pentru ca si substantele dezinfectante au preturi destul de piperate, dupa operatii medicii "inmultesc" dezinfectantul respectiv cu sampon, pentru salubrizarea corporala post-operatorie. Surse medicale ne-au declarat ca doar materialele consumabile (de unica folosinta) pentru o simpla operatie de hernie (bisturiu, manusi, fire chirurgicale, perfuzor, ser etc.) costa peste 250.000 de lei. In aceste conditii, medicii care opereaza sunt nevoiti sa accepte bugetul de austeritate la care este supus si sectorul sanitar dar si sa realizeze un act medical cat mai eficient, cu toate ca instrumentarul de care dispun este fie depasit, fie invechit. Medicii nu se pot impaca cu ideea ca personalul auxiliar a obtinut o sporire a salariului cu 20%, un portar de spital primind, in prezent, o retributie neta de 1.500.000 de lei pe luna, pe cand un medic specialist primeste doar 1.100.000 de lei lunar, dupa ani buni de studii si de specializari.
Podul Traian - Virtual Arad News (c) 1999Seful biroului de investitii din cadrul Primariei, Teodor Marian, a plecat ieri seara la Bucuresti pentru a i se inmana de catre Ministerul Finantelor un exemplar din contractul semnat pentru obtinerea celor 600.000 ECU necesari renovarii podului Traian. Directorul tehnic al Primariei, Sorin Bondoc, ne-a declarat ca sambata, cand a fost programata semnarea oficiala a contractului, reprezentantii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare de la Bruxelles au lipsit de la eveniment, contractul de alocare a sumei nerambursabile fiind semnat doar de partea romana. Reprezentantii BERD si-au pus semnatura pe contract la inceputul acestei saptamani. Sorin Bondoc a precizat ca banii vor fi virati municipalitatii abia in vara, dupa organizarea licitatiei pentru desemnarea firmei constructoare, licitatie care va avea loc in 31 mai. Banii au fost obtinuti din fondurile PHARE, BERD alocand 10 milioane ECU pentru consolidarea unor obiective de infrastructura afectate de inundatiile care au avut loc anul trecut in Romania. Banii primiti de orasul nostru vor fi utilizati pentru consolidarea infrastructurii podului, lucrarile fiind programate sa se finalizeze peste circa doi ani.

Localitatea Seleus asteapta de foarte mult timp instalarea unei centrale telefonice digitale. Odata cu instalarea acesteia, seleusenii vor putea vorbi in toate colturile tarii si chiar peste hotare. Desi deocamdata nu exista sperante pentru aceasta centrala, totusi, Primaria din Seleus impreuna cu Romtelecom spera sa poata da in folosinta in zilele urmatoare un radio-releu, care sa imbunatateasca sistemul telefonic din localitate. Initial, acest radio-releu urma sa fie inaugurat la 25 martie, insa primarul din Seleus, Gheorghe Ienciu, a dorit sa faca un cadou femeilor din localitate cu ocazia zilei de 8 Martie. Radio-releul este un dispozitiv care asigura legaturi prin intermediul undelor radio intre diterite localitati. Pana acum, legaturile existente intre Seles si Ineu se faceau prin sarme si erau foarte deficitare. Actualul radio-releu este o investitie efectuata din fonduri PHARE.

Primaria Municipiului Arad - Virtual Arad News (c) 1999Orasul nostru pregateste prima sedinta de lucru a partenerilor internationali ai proiectului de dezvoltare regionala cuprins in programul ECOS OUVERTURE. Seful proiectului este Primaria Arad iar partenerii sunt trei regiuni straine, din Italia, Scotia si Polonia. Proiectul prevede colaborari intre municipalitatea aradeana si cele trei regiuni amintite in domenii privitoare la serviciile urbane si regionale, metodele de lucru ale autoritatilor locale si strategiile de dezvoltare regionala. Prima sedinta va avea loc peste cateva saptamani, iar intalnirea pentru punerea la punct a ultimelor detalii tehnice are loc astazi, la Primaria Arad. La intalnirea de astazi participa si partenerii italieni ai programului, veniti din regiunea Trentino. Acestia au avut aseara o intalnire preliminara cu primarul Valentin Neamt, purtandu-se discutii pe marginea proiectului. Comisia Europeana va finanta proiectul cu suma de 700.000 de euro, municipiului nostru revenindu-i circa 125.000 de euro.
Dacia 05-11 martie Cop Land (SUA)
Muresul 05-11 martie Liceenii in alerta (ROM)
Arta 05-11 martie Sarutul care ucide (SUA)
Sala mica 05 - 11 martie Arma dreptatii (SUA)
Progresul 05-11 martie Mary, cea cu vinoŽncoa (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}