title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 6 aprilie 1999

CONEL Arad - Virtual Arad News (c) 1999CONEL lucreaza la un nou set de tarife la energie, la un curs al dolarului de 13.700 lei, insa o decizie de modificare a tarifelor va fi luata doar dupa Pasti, a declarat, ieri, un oficial al companiei. Preturile in valuta pentru consumatorii casnici vor inregistra o crestere, de la circa 38 de dolari/MWh la 41 de dolari/MWh. Pentru consumatorii industriaii, preturile in valuta vor scadea usor, cu circa 50 de centi. Conducerea companiei spune ca este nevoita sa se raporteze la evolutia cursului de schimb al monedei nationale, pentru ca se folosesc combustibili din import - circa 80% din pacura consumata si 40% din gazele naturale folosite. Ultima modificare de tarife la energia electrica a fost facuta cu nici doua luni in urma, pe 15 februarie. CONEL a propus majorarea tarifelor in lei la energia electrica, in medie cu 23%, iar tariful mediu in valuta a scazut de la 44,8 dolari/MWh la 43,4 dolari MWh. Tarifele pentru consumul casnic sunt acum de 296 lei/kWh pentru prima transa de consum, de la 0 la 50 kWh, de la 225 lei/kWh, si de 688 lei/kWh pentru consumul ce depaseste 50kWh, de la 540 lei/kWh. Pretul mediu pentru agentii economici a crescut de la 409.398 lei/MWh (reprezentand 45,5 dolari/MWh) la 502.826 lei/MWh (43,7 dolari/MWh). Modificarile de preturi au fost legate, in special, de devalorizarea leului, fiind calculate la cursul de 11,500 lei/dolar.

Targul fortelor de munca a fost pentru reprezentantii AJOFP - cei care anul acesta l-au organizat - un adevarat succes. Numarul total al participantilor s-a ridicat la 790 de persoane. In ceea ce-i priveste pe agentii economici, ca noutate putem sa precizam ca s-au prezentat si firme neinvitate, chiar si o filiala a unei firme din Baia Mare. Referitor la persoanele care-si cautau un loc de munca, mai mult de jumatate au fost barbati. Iar daca organizatorii se declara multumiti acelasi lucru se poate spune si despre cei in folosul carora s-a organizat aceasta manifestare. Astfel, dupa un sondaj efectuat pe un esantion de 120 de persoane, doar 5 solicitanti s-au declarat nemultumiti, 8 au raspuns cu "nu stiu", iar l07 persoane au salutat aceasta inifiativa si vor fi invitati sa participe si cei ce au un loc de munca dar nu sunt multumiti de conditiile ce li se ofera.

La aceasta ora, araturile si semanatul la culturile de paioase ar fi trebuit sa fie finalizate. Insa (si) in zona Maderat, Tarnova, ca si in alte locuri din judetul Arad, multe terenuri sunt nelucrate. Pe unele se vad tuleii de porumb, pe altele tulpinile de floarea-soarelui, adica asa cum au ramas din toamna anului trecut. Parca niciodata, din 1990 incoace, situatia nu a fost atat de descurajanta. Este, daca mai era nevoie, un semn in plus ca agricultorii au ajuns la fundul sacului. Preturile cerealelor au ramas la nivelul anului 1997, ba chiar la unele mai mici, iar ingrasamintele, erbicidele si lucrarile agricole s-au scumpit foarte mult. In asemenea conditii, multi agricultori nu au mai avut efectiv bani ca sa-nceapa un nou ciclu agricol. Gheorghe Bisorca are 54 de ani si este din Maderat. El este un, "privilegiat" fata de altii. Cuscrul sau i-a imprumutat tractorul, astfel incat cele 5,2 hectare pe care le detine vor fi lucrate. Insa si Gheorghe Bisorca este pesimist. "N-am crezut vreodata ca vom ajunge in situatia asta. Adica aratul sa coste 500.000 lei, discuitul 200.000 lei, semanatul inca 200.000 lei. De unde bani? Avem noroc cu tractorul asta, care are 26 de ani. Il mai reparam si tragem de el cat putem." Pentru acest sezon, agricultorul din Maderat a pus 1,77 hectare de grau si restul, porumb. Dar nu stie care va fi pretul graului la toamna. El este de parere ca "aproape jumatate din pamanturile oamenilor din zona vor ramane parloaga". Si imaginea terenurilor confirma cele spuse de Bisorca. Din pacate...

Automobil Clubul RomanZiua de 5 aprilie s-a impus in constiinta automobilistilor romani ca fiind zi de sarbatoare. Romania a fost printre primele zece tari din Europa care a introdus automobilul in circulatie publica si printre primele sase tari din lume care a organizat intreceri de automobile. In prezent Automobil Clubul Roman isi mentine vitalitatea gratie celor 200.000 de membri. Ieri a avut loc sedinta festiva a conducerii administrative a Automobilului Club Roman Arad. A.C.R.-ul a implinit o varsta frumoasa - 95 de ani. La aceasta aniversare organizatia se prezinta cu o baza materiala solida care reprezinta circa 22 miliarde lei. Automobil Clubul Roman este membru al F.I.A. (Federatia Internationala a Automobilismului) si A.I.T. (Alianta Internationala Sportiva) avand calitatea de Autoritate Sportiva Nationala (ASN). De asemenea, A.C.R.-ul face parte din conducerea acestor organisme internationale, care au statut consultativ la ONU, iar din 1996 detine Presedintia grupului de lucru al organizatiilor automobilistice din Europa Centrala si de Est. Automobil Club Roman are o structura nationala compusa din: 40 de filiale judetene si a Municipiului Bucuresti; 150 ateliere pentru service si asistenta rutiera; 41 scoli de soferi; 4 hoteluri - pensiuni; 6 ambarcatiuni pentru excursii in Delta Dunarii; autoateliere de depanare si interventie rutiera; mijloace rapide de telecomunicatii. Touring-ACR - agentie de turism si rent-a-car, cu un numar de 100 autoturisme, microbuze. Federatia Romana de Automobilism si karting- organism metodologic pentru sportul auto si karting. Revista AUTOTURISM cu aparitie lunara, organ propriu de presa. Casa de schimb valutar. Filiala A.C.R. Arad se regaseste in patrimoniul ACR cu o avere de circa 500 milioane lei, dispunand de 2 statii de asistenta tehnica, la Arad si Sebis, o agentie la Nadlac, un poligon scoala, 2 masini de scoala (Dacia), 6 masini de asistenta tehnica rutiera (4 Dacia), un ARO si un Autocamion (Renault), instalatii si utilaje. Preocuparea conducerii filialei si a intregului colectiv este axata pe asigurarea unor servicii prompte si de calitate a membrilor Clubului.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}