title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe locul ?.
Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

Stirile Zilei

Joi, 7 ianuarie 1999

Benzinarie in Arad - Virtual Arad News (c) 1998Datorita introducerii monedei unice europene, EURO, si ca urmare a modificarii cursului valutar lei / EURO, incepand cu data de 8 ianuarie 1999, sucursala Peco Arad majoreaza preturile la carburanti. Sucursala aradeana stabileste, in limita competentelor acordate, preturile de livrare cu amanuntul pen statiile Peco, la produsele petroliere purtatoare de acize, fata de pretul de referinta. Noile tarife sunt urmatoarele: benzina super plus - pret de referinta 5150 lei/l, pret cu amanuntul 5400 lei/l ; benzina super plus fara plumb - pret de referinta 5100 lei/l, pret cu amanuntul 5300 lei/l ; benzina premium - pret de referinta - 4950 lei/l, pret cu amanuntul 5200 lei/l ; motorina pret de referinta - 3550 lei/l, pret cu amanuntul 3700 lei/l. Iata ca dupa ce Societatea Nationala de Petrol, SNP, anunta in urma cu doua zile majorari la preturi si sucursala Peco Arad scumpeste benzina livrata prin statiile sale.
Sanevit Arad - Virtual Arad News (c) 1998De la directorul S.C. Sanevit Arad (SAN), dl. Mircea Roman, am aflat ca intre SANEVIT si firma italiana IKEM International este in curs de derulare negocierea contractului pentru inchirierea unei suprafete dintr-o hala ce apartine SANEVIT. Partea italiana doreste inchirierea acestui spatiu pentru fabricarea unor articole din mase plastice destinate laboratoarelor de analize medicale. Intr-o prima etapa, italienii se vor ocupa de montarea utilajelor si vor fabrica articole pentru laboratoare prin asamblarea componentelor aduse din import. A doua etapa va implica si S.C. SANEVIT, care va fabrica cu propriile utilaje parti componente ale respectivelor articole, cu materie prima si matrite aduse de italieni. Cu toate ca partea italiana doreste inceperea activitatii cu data de 1 februarie, cel mai probabil IKEM International va incepe productia de-abia in al doilea trimestru al anului in curs.

Cum era si firesc, modul de calcul al impozitului pe cladiri a starnit interesul unei mari parti din populatia Aradului. Datorita faptului ca in ordonanta care stabileste aceste impozite ne prezinta un mod de calcul destul de greu accesibil, in cele ce urmeaza va propunem o varianta simplificata de calcul. Conform Ordonantei de urgenta nr. 62/1998 contribuabilul are de platit pentru fiecare metru patrat de constructie, in functie de materialul din care aceasta este executata urmatoarele sume de bani: a) cladiri cu pereti sau cadre din beton armat, caramida arsa, piatra naturala sau alte materiale cu instalatii de apa, canalizare, electrice, incalzire - 6000 lei/mp in mediul urban si 3000 de lei/mp in mediul rural. Pentru aceleasi cladiri dar care sunt lipsite de instalatii de apa, canalizare, electrice sau incalzire se plateste 4200 lei/mp in mediul urban si 2100 lei in mediul rural. b) Cladiri cu pereti din lemn, caramida nearsa, valatuci, paianta si alte materiale asemanatoare cu instalatii de apa, canalizare, electrice, incalzire - 4400 lei/mp in mediul urban si 2200 lei/mp in mediul rural. Pentru acelasi tip de cladiri dar care sunt lipsite de instalatii de apa, canalizare, electrice, incalzire impozitul a fost stabilit la 2600 lei/mp in mediul urban si 1300 leilmp in mediul rural. Impozitul datorat de contribuabil este acelasi indiferent de zona in care cladirea este situata intr-o anumita localitate. Pentru a afla valoarea impozitului pe cladire pe care o datorati statului e indeajuns sa inmultiti suprafata cladirii cu suma aratata mai sus pentru tipul de cladire pe care o aveti in proprietate. Astfel pentru un apartament in suprafata de 65 mp situat in municipiul Arad impozitul datorat se calculeaza in modul urmator: 65 x 6000 = 390.000 lei. Pentru acelasi apartament situat intr- un sat impozitul se calculeaza in felul urmator: 65 x 3000 = 195.000 lei.

HBO este difuzat astazi in 23 de orase ale tarii, ultimul, dar nu cel din urma, conectat la reteaua de difuzare prin cablu fiind Aradul. Pomovarea programului a inceput in 18 decembrie. Cele trei firme distribuitoare in municipiul nostru, Intersat, Rosima si Satline, au promis aradenilor ca vor putea viziona filmele HBO, gratuit, timp de zece zile, dupa care programul se codifica si va putea fi accesibil numai prin decodor. Insa, spre norocul telespectatorilor din municipiu, termenul limita stabilit nu a putut fi respectat, pentru ca decodoarele nu au sosit in timp din Statele Unite. In momentul de fata, firma Rosima are 674 de abonati. Virgil Gheorghiof, director general la firma respectiva ne-a spus ca "ar mai fi solicitiri pentru abonamente, insa din cauza ca decodoarele intarzie sa soseasca, procesul de abonare a fost stopat. Cei care au platit deja suma echivalenta cu 3,95 de dolari pentru abonamentul din luna ianuarie, se simt dezavantajati fata de telespectatorii care pot viziona postul, in continuare, gratuit". Directorul general la Intersat, Martin Laszlo este, de asemenea, nemultumit. "Sunt total dezamagit. Firma noastra a platit filtrele in avans, inca in octombrie. HBO ne-a impus ca decodoarele sa fie furnizate de catre societatea Arcom, pentru ca aceasta produce filtre care nu pot fi falsificate. Abonatii nostri la HBO, in numar de 4000, vor fi nevoiti sa mai astepte" Din surse sigure am aflat ca ieri a sosit in Bucuresti prima transa de filtre, acestea insa nu au fost insotite de facturi, fara care ele nu pot fi vamuite. Datorita faptului ca aceste filtre nu au ajuns, inca, si in orasul nostru, aradenii vor profita in continuare, gratuit, de filmele difuzate pe HBO.

In anul care tocmai a inceput, Primaria Curtici are in plan doua mari investitii. Prima se leaga de aductiunea cu gaz a orasului, investitie care se va ridica la suma de 9.5 miliarde de lei. Aflata intr- un stadiu destul de avansat (in 27 decembrie 1998 licitandu-se pentru executia de racordare cu gaz), dupa parerea viceprimarului Vicentiu Almasi, lucrarea va demara in primavara acestui an si se spera ca va fi terminata in cel mult 24 de luni. A doua investilie vizeaza aprovizionarea cu apa potabila in Curtici si aductiunea apei potabile in satul Dorobanti. Pretul ambelor lucrari se ridica la suma de 8 miliarde de lei. "Credem ca in primavara, cel tarziu prin aprilie, vom fi in masura sa licitam executia lucrarilor" ne-a declarat Vicentiu Almasi. Cea mai mare realizare a Primariei Curtici, dupa parerea lui Vicentiu Almasi este aparitia primului numar al revistei "Foaia curticeana", revista coordonata chiar de viceprimar. Avand opt pagini si aparand intr-un tiraj de 1.000 de exemplare in revista locala apar semnaturi ale unor oameni de seama ai Curticiului, printre care amintim pe Gheorghe Mocuta (directorul scolii), Cristian Lucuta sau Gheorghe Lupas, seful dispensarului medical uman din Curtici.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}