title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 7 decembrie 1999

In gara Arad nu misca nimic... - Virtual Arad News (c)1999Ieri dimineata, feroviarii din intreaga tara s-au tinut de promisiune si au declansat greva generala. In gara din Arad, in jurul orei noua, batea vantul. Cateva trenuri stationau pe linii si putini calatori asteptau dezorientati pe culoarele garii. Cel mai asaltat era biroul de informatii. Ca peste tot in tara si ceferistii aradeni sunt afiliati la mai multe sindicate. Alianta sindicatelor Miscare-Comercial a fost in greva de avertisment doar o ora: de la opt la noua. "Trebuie sa respectam ce s-a negociat la Bucuresti" ne spunea seful statiei calatori, d-na Maria Brosteanu. Feroviarii care au intrat in greva generala pe timp nelimitat sunt afiliati sindicatului "Solidaritatea". La Arad, lider sindical al acestui sindicat este dl. Ioan Socaciu, cu care nu am putut lua legatura fiindca se afla la Bucuresti, pentru negocieri. Grevistii aradeni au fost reprezentati de viceliderul sindical al sectiei CT2, dl. Octavian Boran. Viceliderul Boran a precizat ca infrastructura Arad a declansat greva generala pe timp nelimitat pana la solutionarea revendicarilor. Din infrastructura fac parte mecanicii, revizia de vagoane, liniile, CT2, SPIACT si IFTE. Si grevistii aradeni sunt nemultumiti de statutul feroviar, de contractul colectiv de munca si de partea de salarizare. Dl. Boran preciza ca "negocierile de la Bucuresti purtate in noaptea de duminica spre luni, nu au dus la nici un rezultat"
Frigorifer SA isi prezinta noile produseSocietatea comerciala Frigorifer S.A. a convins ca este consecventa in incercarea de a oferi clientilor o gama cat mai larga de produse din carne. Se poate spune ca in politica sa marketing Frigorifer S.A. a impus chiar o traditie in lansarea anuala de noi produse pe piata. Campania, din acest an propune patru noi produse din carne care poarta marca Frigorifer S.A.: sunca Dambovita, salamul taranesc, carnatul taranesc, si aspicul aperitiv. Cel mai spectaculos, ca aspect, este aperitivul aspic a carui compozitie este din cuburi de preparate din carne si bucati de legume. Sunca Dambovita are in compozitie doar muschi de vita iar reteta a fost gandita pentru a prepara un produs pentru cei care nu consuma carne de porc. Salamul si carnatii taranesti sunt facuti din carne de porc si vita, dupa retete proprii, propuse chiar de catre liderul de sindicat, Ioan Fulger. Bineinteles ca din gama oferita de catre Frigorifer S.A. nu lipsesc nici anul acesta produsele consumate deobicei in preajma sarbatorilor de iarna: jambon afumat, Kaiserul etc. Chiar daca nu toate invitatiile i-au fost onorate, directorul societatii, Carmen Barbulescu a fost fericita sa prezinte noile produse colaboratorilor si clientilor. Daca in urma cu cativa ani cand Frigorifer S.A. a hotarat sa-si ia soartain propriile maini separandu-se de fosta mare intreprindere de industrializare a carnii, viitorul parea incert acum societatea s-a impus pe piata ca un nume respectat si apreciat.
Deocamdata Lucas isi desfasoara activitatea in aceste haleDe cateva luni incoace, mai bine zis din luna mai 1999, una dintre firmele care a investit cel mai mult in Arad si a creat cele mai multe locuri de munca, atat pentru barbati, cat si pentru femei, este Lucas Wiring Systems Romania. Aceasta face parte din grupul international de companii TRW, detinand patru fabrici in Anglia, un birou in Germania, si cate o fabrica in Egipt, Cehia si Romania. De ce au ales sa deschida o fabrica in Romania si mai ales in Arad este lesne de inteles. In primul rand pentru ca Aradul este situat in apropierea granitei; in al doilea rand pentru ca aici ar fi fost printre primii mari investitori straini si pe deasupra s-au stabilit niste relatii foarte bune cu Primaria si Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad, lucru important atunci cand incepi sa construiesti ceva si ai nevoie de colaborare. Producator si furnizor de componente pentru industria de automobile, Lucas Wiring Systems Romania are peste 400 de angajati, cu media de varsta cuprinsa intre 26-30 de ani, prea putini fiind cei care depasesc varsta de 40 de ani. "Pana la jumatatea anului viitor vom mai angaja circa 200 de oameni. Probabil ca mai tarziu vom mai avea nevoie de personal, atat in productie cat si in conducere, dar totul depinde de productia pe care o vom realiza ", ne-a declarat Michael Cope, manager general. Dupa ce activitatea de productie s-a desfasurat cateva luni intr-un spatiu din incinta SC Aramis SA, in curand va fi data in folosinta o noua hala construita recent. "Deocamdata vom pastra ambele hale in functiune. Desi spatiul de productie este acelasi si la noua constructie, speram ca lucrarile vor merge mult mai bine acolo, ca  vom putea creea conditii mai bune. Am vrut sa creeam aceleasi conditii si aici, dar nu a fost posibil, aceasta fiind o cladire foarte veche, si tocmai de aceea am intampinat multe greutati in realizarea planurilor noastre. In plus, la noua fabrica exista posibilitatea ca in viitor ea sa se extinda, efectuandu-se lucrari de constructii, marindu-se spatiul de productie", a mai adaugat Michael Cope. Noua fabrica va incepe sa functioneze cu ajutorul unui personal provenit din randurile angajatilor vechii hale. " In concluzie as putea spune ca sunt foarte multumit de calitatea muncii si a muncitorilor, de felul cum functioneaza si cum se dezvolta firma si sunt convins ca sunt sute de oameni care ar vrea sa munceasca aici ", a incheiat managerul general.
Japonezii testeaza piata aradeanaAstra-Calatori ar putea participa la un proiect de reabilitare a metroului bucurestean impreuna cu o firma din Japonia. "Japonezii sunt in discutii cu Metrorex de mai mult timp. Deocamdata este doar o discutie de principiu, pentru a gasi modalitatile in care se va face reabilitarea, finantarea etc.", spune Liviu Bobar, administratorul societatii Astra-Calatori. Pentru derularea proiectului, (reabilitarea a180 de rame de metrou), firma japoneza cauta parteneri romani, oprindu-se asupra socieiatatii aradene. Joi, o delegatie a firmei japoneze s-a intalnit cu conducerea  Astrei-Calatori si cu reprezentanti ai Prefecturii aradene.
"Au venit la noi sa ne cunoasca, sa vada in ce masura ar corespunde Astra-Calatori pentru colaborare. Pot spune ca le-am creat o impresie buna: Saptamana viitoare japonezii vor vizita si societatea Electroputere Craiova, tot in acest scop dupa care se vor decide cine le va fi colaborator"a  adaugat Bobar. Deocamdata nu se cunosc detalii privind valoarea contractului sau perioada de derulare pentru reabilitarea celor 180 de rame de metrou. O astfel de colaborare ar fi o premiera pentru Astra-Calatori.
Aradeanca e pregatita de Sarbatori - Virtual Arad News (c)1999In fiecare an, in perioada sarbatorilor de iarna, la societatea Aradeanca numarul comenzilor creste. In decembrie, fata de celelalte luni din an, cerintele de papusi sau alte jucarii sunt aproape duble "Avem solicitari mari de la firme din toata tara. Din pacate comenzile se fac in ultimul ceas, si asta ne cam ingreuneaza activitatea. Ca sa le onoram, trebuie sa muncim acum fiindca in cursul anului nu ne permitem sa ne facem  stocuri. Am lucrat si de 1 decembrie", spune Cornelia Tomoioaga, directoarea societatii. Cele mai multe solicitari sunt pentru produse specifice sarbatorilor de iarna - figurine gen Mos Craciun -, dar si modele de papusi cerute pe piata. "In noiembrie am livrat produse pentru sarbatori de circa 3 miliarde de lei. Vanzarile au crescut si pentru ca noi am deschis o retea proprie de magazine la Bucuresti, Brasov, Timisoara. Din pacate nu am reusit nicicum sa avem un magazin la noi la Arad, n-am primit sprijinul Primariei in acest sens", adauga d-na Tomoioaga. In zilele urmatoare, singura societate din tara producatoare de papusi, Aradeanca va participa la cateva targuri organizate cu ocazia sarbatorilor de iarna la Iasi, Cluj Napoca, Baia Mare si Bucuresti.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}