title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

8 Martie - Virtual Arad News

Luni, 8 martie 1999

Mures - cota de atentie - Virtual Arad News (c) 1999Urmare a fenomenelor inregistrate in ultimele zile, ploi abundente ce au atins cantitati de pana la 19 l/mp, se inregistreaza cresteri ale debitelor atat pe raul Crisul Alb cat si pe raul Mures. Pe Crisul Alb, la Gurahont s-a depasit cota de pericol cu 20 cm, iar pe raul Mures cotele la toate posturile sunt in crestere. Aceste fenomene au avut ca urmare izolarea localitatilor Ionesti si Tisa. Pe DC 34 Almas - Dieci este apa pe carosabil intre km 1+100 - 1+150, drumul fiind impracti- cabil; DJ 708 este impracticabil in zona Pescari - Dieci, la km 49-150, apa fiind mai mare de 50 cm; DJ 793 Chisineu-Cris - Sepreus, este impracticabil datorita apei de pe carosabil care are un nivel intre 70 si 100 cm. Circulatia feroviara pe linia Gurahont - Brad a fost oprita o perioada din cauza acoperirii terasamentului in zona Baia de Cris - Brad si a inundarii statiei CFR Almas. Au fost inundate peste 7000 ha teren agricol, in bazinul superior al Crisului Alb, in zona neindiguita. Situatia cea mai critica se inregisteaza la ora actuala in bazinul Muresului, zona, Savarsin - Lipova. Viceprimarul Lipovei ne declara ca o echipa este permanent pregatita pentru a interveni in caz de nevoie.

Proiectul de realizare a coridorului pan-european IV are sanse mari sa primeasca finantare din partea Bancii Europene pentru Investitii. Proiectul prevede reabilitarea infrastructurii rutiere si feroviare, care traverseaza Romania pe traseul Curtici - Arad - Deva - Sighisoara - Brasov - Ploiesti - Bucuresti - Constanta. Autoritatile locale sunt de parere ca judetul nostru va castiga foarte mult prin includerea in coridor, dezvoltarea infrastructurii rutiere si feroviare fiind deosebit de importanta in perspectiva dezvoltarii relatiilor economice intre judetul Arad si anumite regiuni din tarile occidentale. Valoarea totala a proiectului se ridica la circa 1,6 miliarde de dolari. Surse din cadrul Consiliului judetean ne-au declarat ca numai costurile pentru tronsonul Curtici Arad (25 km) sunt estimate la 27 de milioane de dolari, iar pentru tronsonul Arad-Deva, la 350 de milioane de dolari. Se pare insa ca, deocamdata, Banca Europeana de Investitii este dispusa sa finanteze doar constructia unor sosele de centura pentru localitatile Pitesti, Sibiu, Orastie si Deva, situate pe traseul coridorului IV pan-european de transport. Ministrul Transporturilor, Traian Basescu a solicitat BEI finantare si pentru modernizarea tronsonului de cale ferata Curtici-Arad-Deva, valoarea proiectului fiind estimata la circa 100 milioane de dolari. Discutiile pe aceasta tema cu reprezentantii BEI au avut loc zilele trecute, cu ocazia vizitei efectuate de ministrul Basescu la sediul bancii din Luxemburg.

Hotel Parc Arad - Virtual Arad News (c) 1999Din data de 1 februarie a acestui an. Complexul hotelier Parc ofera servicii de cazare si masa de trei stele. Nationala de Turism a intocmit un catalog al celor mai performante hoteluri din tara, acreditate si recomandate firmelor interne si internationale de turism international. In acest catalog sunt prezente 89 de complexe hoteliere, judetul Arad fiind reprezentat de Parc (3 stele) si Central (2 stele). "Ca urmare a eforturilor depuse de noi, in perioada 1996-1997, pentru cresterea gradului de confort, imbunatatirea dotarilor suplimentare si a calitatii serviciilor practicate, Oficiul de autorizare si control in turism, din cadrul Ministerului Turismului. a decis reclasificarea complexului nostru de la doua, la trei stele", ne declara directorul general al hotelului Parc, Bujor Costan. Hotelul Parc dispune de 388 locuri de cazare si 800 locurit de alimentatie publica, dispuse in terase si restaurante cu un numar de 160 de angajati, acelasi personal cu care s-a plecat inca de la infiintarea complexului. Pentru tilulatura de trei stele, de exemplu, camerele unui hotel au in dotare, obligatoriu, televizor si frigider. Investitiile necesare unei astfel de imbunatatiri a conditiilor de cazare s-au ridicat la 1.5 miliarde lei."Investitiile pe care le-am facut au fost din banii proprii. Acest lucru nu a influentat salariile personalului, acestea fiind indexate la zi si nu am avut disponibilizari. Organele de control ale Agentiei Nationale de Turism, in urma verificarilor efectuate, au decis trecerea Complexului hotelier Parc la trei stele", ne mai spunea directorul Parcului.

O delegatie a concernului SARA-LEE din Chicago (SUA) a fost ieri in Arad, avand o intalnire cu presedintele Consiliului judetean, Dan Ivan si consilierul Adrian Nitu. Concernul american este producator de blugi si deruleaza in acest moment o serie de afaceri in sistem de lohn (investitie straina cu mana de lucru autohtona) cu firme din vestul tarii. Reprezentantii concernului au anuntat ca sunt interesati sa investeasca intr-o fabrica in Zona Libera Arad-Curtici si au cerut sprijinul Consiliului judetean in acest sens. Negociatorii americani au anuntat ca se vor intoarce in scurt timp in Arad cu o oferta concreta de colaborare.

Aflat de numai un an de zile in parohia Gurba, preotul Calin Negrut si-a creat deja un prestigiu deosebit intre preotii Eparhiei Aradului. Continuand o traditie anuala si perpetuand-o printre adevaratii credinciosi ortodocsi din Gurba, si-a implinit actul misionar in saptamana ortodoxiei. Seara de seara, biserica a fost arhiplina de credinciosi. Prin "Acatistul Domnului" si "Paraclisul Maicii Domnului", sufletele ortodocsilor s-au intarit in dreapta credinta stramoseasca. Alaturi de preotul locului au slujit si preotii: Mircea Oala din Sicula, Florian Tulcan si pr. Pavel Dan din Ineu, preotul pensionar Codrin Nicolae si pr. Teodor Ilies. S-a audiat si un fragment din cuvantul de inalta zidire crestineasca al Prea Fericitului Patriarh Teoctist rostit in Biserica Episcopala din Arad cu prilejul vizitei recente.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}