title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 8 septembrie 1999

APR prezice o toamna fierbinte...Presedintele ApR Arad, Ioan Biris, a deschis conferinta de presa desfasurata ieri la sediul acestei formatiuni, facand referire la situatia in care se gaseste Romania, acum cand este lovita de noi inundatii in sud. "ApR este de parere ca acum, daca nu s-au luat inainte, este timpul sa fie aprobate niste masuri pentru a se face fata la toate aceste catastrofe care ne lovesc in fiecare an" a spus presedintele Biris.
Grevele se vor inmulti
Informand mass-media aradeana despre unele chestiuni pe care "centrul" le-a mai pus in discutie la Bucuresti, Ioan Biris a spus ca aceasta toamna va fi una foarte fierbinte din punct de vedere social, referindu-se la faptul ca se anunta foarte multe greve, dintre care unele au si inceput deja. Intrebandu-l pe presedinte ce parere are despre faptul ca PDSR ar putea fi partas la aceste greve, formatiunea lui Iliescu declarand de foarte multe ori ca isi doreste alegeri anticipate, alegeri care de fapt pot fi determinate si de asemenea actiuni am primit urmatorul raspuns: "In nici un caz nu cred ca se poate pune problema unor asemenea demersuri. Nu cred ca PDSR se implica in aceste acte. Oricum grevele sunt facute de cei nemultumiti. Asa ca nu trebuie sa implicam politicul in aceasta chestiune".
Parlamentul trebuie sa fie unicameral
ApR nu este nici prima si nici ultima formatiune politica, care face referire la cheltuielile mari pe care le are Parlamentul Romaniei. Mai ales ca se apropie campania elcctorala. De aceea, acest partid isi exprima dorinta ca Romania va avea pana la urma un Parlament unicameral, tara noastra fiind prea mica pentru cheltuieli "masive". "nici macar in comisiile de specialitate nu exista o comensurare a activitatilor" a opinat Ioan Biris.
Tineretul ApR doreste oficializarea valorilor
Asa cum va informam saptamana trecuta, la Barajul Lesului a avut loc o intalnire a reprezentantilor tinerilor "aperisti" din Transilvania. Aici, ne informa Sergiu Havasi, au avut loc discutii foarte interesante, concretizate in niste planuri si proiecte foarte ambitioase. Astfel, tinerii din ApR isi propun sa lupte pentru oficializarea sistemului de valori si pentru trecerea de la o societate ostila tinerilor, la una propice pentru ca acestia sa se manifeste, sa le fie ascultat si luat in seama punctul de vedere. "Faptul ca -spunea un tanar membru al ApR Arad - in Parlament tinerii sunt reprezentati doar in proportie de 2,3 lu suta, spune totul". Un alt membru al conducerii tinerilor ApR, Ciprian Luca, secretar al acestei organizatii ne-a declarat ca "unul dintre cele mai interesante aspecte ale intalnirii de la baraj a fost acela in care s-a discutat de functiile pe care ar trehui sa le castige tinerii in alegeri. Noi trebuie sa avem posibilitatea de a candida pe locuri eligibile in proportie de 1/3 Acest lucru ramane de vazut, in alegeri fiind stiut ca totul este posibil.
Liceu sau Universitate ? - Virtual Arad News (c)1999In ultimii ani au avut loc aprinse discutii despre cladirea fostului Liceu Agricol, in care a functionat, candva, o facultate. Problema aceasta a revenit in actualitate la recenta vizita in Arad a Comisiei de Invatamant a Senatului. Atunci, domnul prefect Gheoghe Neamtiu si vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, dl. Achim Alexa, au pledat vehement pentru cedarea cladirii de pe strada Lucian Blaga, Universitatii "Aurel Vlaicu". Actualmente exista un singur proprietar al acestei cladiri si acesta este Inspectoratul Scolar Judetean Arad. Dar sa vedem ce cred partile implicate in aceasta problema.
Universitatea de stat din Arad are o singura cladire!...
In alte orase, Administratia Publica Locala s-a implicat in cedarea unor spatii universitatilor de stat imediat dupa revolutie. Iata doar cateva exemple: la Targu Jiu s-a cedat Casa de Cultura si Complexul Sportiv, la Oradea - sapte pavilioane disponibilizate de la M.Ap.N., Liceul Agricol si Scoala interjudeteana de Partid, la Targoviste - patru blocuri in centrul orasului (!). Asta in timp ce Universitatea de Stat din Arad are o singura cladire cumparata de la fosta Intreprindere de Vagoane. Restul cladirilor in care functioneaza universitatea sunt doar inchiriate...
Prefectul Neamtiu este transant
Alaturi de vicepresedintele Consiliului Judetean si prefectul Gheorghe Neamtiu este pentru atribuirea cladirii de pe Lucian Blaga nr.15 Universitatii "Aurel Vlaicu". "La <Liceul Agricol> exista un singur profesor de Industrie alimentara si ei se declara <Grup Scolar de Industrie Alimentara>. Vreau ca pana la 30 septembrie, cand se va face cifra de scolarizare, sa se clarifice aceasta problema", a mai adaugat dl. prefect.
"E rusinos sa existe un <Liceu Agricol> in centrul orasului!"
Despre cladirea de pe strada cu nume de poet, prefectul Neamtiu spunea: "In sediul Grupului Scolar de Industrie Alimentara a functionat o facultate. O universitate trebuie sa aiba o cladire reprezentativa in centru, aceasta fiind o mandrie pentru oras...". Presedintele Comisiei pentru Invatamant al Senatului, senatorul Florin Bogdan a completat: "Este rusinos si regretabil ca "Liceul Agricol" sa aiba o cladire in centrul orasului, iar Universitatea de Stat, nu!!!".
"90% din Universitatea "Aurel Vlaicu" functioneaza in spatiile invatamantului preuniversitar"
Asa cum scriam la inceputul materialului, singurul proprietar al cladirii, in care functioneaza Grupul Scolar de Industrie Alimentara, este Inspectoratul Scolar Arad. Iata ce spune doamna inspector general Maria Pascalau referitor la aceasta probtema: "Au fost foarte multe discutii pe aceasta tema, care este destul de complexa. Problema este ca in cladire functioneaza Gr. Sc. de Ind. Alimentara care isi realizeaza planul de scolarizare destul de bine. Sa nu uitam ca 90% din Universitatea "Aurel Vlaicu" functioneaza in spatiile invatamantului preuniversitar..."
"Nu suntem pentru desfiintarea <Liceului>" - afirma rectorul "UAVA", G. Pacurariu
Desi au existat multe voci chiar si din cadrul oficialitatilor locale care cereau desfiintarea Gr. Sc. de I. A. sau mutarea acestuia, rectorul Univ. "Aurel Vlaicu" prof. univ. dr. Gheorghe Pacurariu are o pozitie moderata si echilibrata: "Am dori ca I.S.J. Arad sa vina in sprijinul invatamantului de stat si sa gasim un mod de colaborare intre cele doua parti. Nu suntem pentru desfiintarea unei institutii care merge. Daca altfel nu se poate, vom colabora cu Grupul Scolar, mai ales ca s-au infiintat doua specializari la nivel de colegiu in Industria Alimentara."
Grupul Scolar refuza colaborarea
Pentru a vedea "pozitia" Grupului Scolar de Industrie Alimentara am discutat cu doamna director Zenovia Pozdarie. "Noi am facut cercetari privind localul scolii si am descoperit ca dateaza din 1872 dar a functionat doar sapte ani ca Facultate. Intr-adevar nu avem decat un profesor titular la profilul de Industrie Alimentara dar aceste materii pot fi predate si de profesorii pe care ii avem noi, de ingineri care au absolvit invatamantul agricol cat si cel veterinar. Legea le da dreptul sa poata preda la acest profil. Am scos posturile la concurs dar nu a reusit decat o profesoara... Universitatea ne-a cerut sa le punem la dispozitie cateva sali de clasa pentru a porni colegiul de Industrie Alimentara in colaborare cu noi. Nu s-a semnat nici un protocol in acest sens. Hotararea a fost respinsa de catre Consiliul de Administratie al Grupului Scolar." Dupa cum ati putut vedea parerile sunt impartite, concluziile ramanand sa le traga cititorii si cei in masura sa decida ce este mai bine pentru Arad.
Medicamentele compensate dau dureri de cap...Intrarea in vigoare a listei medicamentelor compensate si gratuite va genera foarte mari probleme medicilor, farmaciilor si, nu in ultimul rand, pacientilor. Lista medicamentelor gratuite si compensate va intra in vigoare incepand cu data de 17 septembrie, desi in continutul ei sunt numeroase ambiguitati legate de finantarea, prescrierea si decontarea medicamentelor. La capitolul finantare exista anumite categorii de persoane care nu beneficiaza de gratuitate din partea Casei de Asigurari de Sanatate (CAS), pentru ca nu se regasesc in cele 31 de Programe ale Ministerului Shnatitii (MS), acestea fiind elevii peste 18 ani, studentii, persoanele cu handicap, veteranii de razboi, fostii detinuti  politici si revolutionarii din 1989. In aceste conditii, medicii vor pierde foarte mult timp consultand lista de compensate, pentru ca ea nu este in ordine alfabetica, ci in ordinea din "Dictionarul de Boli". Aceasta cautare va fi ingreunata de faptul ca unele medicamente sunt prescrise in boli foarte diferite din punct de vedere al diagnosticului. Presedintele Camerei Federative a Medicilor spune ca modul in care este redactata lista, mai ales in privinta prescrierii medicamentelor, incalca legea referitoare la independenta profesionala a medicului, intrucat el poate prescrie numai in limita specialitatii sale. La nivelul judetului Arad, medicamentele compensate se elibereaza conform listei aflate inci in vigoare, insa nici aceasta  nu are incluse unele categorii de persoane, cum ar fi veteranii de razboi, studentii ori persoanele cu handicap care sa beneficieze de gratuitate. Cei mai ingroziti de intrarea in vigoare a noii liste sunt medicii de familie care si asa sunt bulversati de numeroasele ambiguitati generate de legea asigurarilor de sanatate.
"Evidenta populatiei" vrea actualizarea adreselor in acteDupa Revolutie, Primaria Prefectura si Consiliul Judetean rand pe rand au adoptat o serie de hotarari privind schimbarea denumirii unor strazi din municipiu si judet. Ca in unele cazuri cele trei institutii si-au calcat pe urme, nu a constituit pentru ele nici o problema modificarile s-au facut in continuare intr-o veselie... Nici o problema pentru autoritati, dar in schimb o sumedenie de neplaceri pentru locuitorii strazilor botezate dupa '89, in cele mai multe cazuri, locuia omul pe o strada noua cu aceleasi gropi, iar in acte era trecut altceva. De aici ... necazurile. Ca aceeasi situatie persista de ani de zile (prima hotarare a Primariei Arad datand din 13 februarie 1990) se stie. Daca gestul autoritatilor a fost necesar, acela de a pune in concordanta denumirile strazilor cu evenimentele din decembrie 1989 si cu "traditiile istorice ale municipiului", pe cetateni nu i-a prea interesat. Abia dupa ce unii dintre ei au inceput a avea probleme, de exemplu nu s-au gasit pe listele electorale deoarece strada din buletin (vechea denumire) nu are aceeasi cu cea din liste ( noua denumire) s-a pus lumea pe ganduri! Dl. cpt. Dinu Bortes, seful de la evidenta populatiei din cadrul Politiei municipiului Arad, ne-a declarat: "Cu toate ca a trecut destula vreme de la modificarea denumirii unor strazi, totusi aproximativ 40% din populatia Aradului (70.000 de cazuri - are trecuta pe buletine si in alte acte, vechea denumire a strazii. Unii au chiar denumirea dinainte de anii '70, cand s-a mai facut o schimbare! Noi, in functie de ocaziile cu care cetatenii ne calca pragul (schimbari de buletine etc.) operam din oficiu modificarile. Totusi, in cazul in care sunt cetateni care vor sa-si faca respectivele rectificari din proprie initiativa, ei trebuie sa se prezinte la "evidenta populatiei" cu buletinul de identitate, certificatul de nastere, de casatorie, unde dupa ce completeaza un formular si pe loc, i se pune stampila cu noua denumire a strazii. De retinut ca pentru aceasta nu se plateste nimic! ". Cum se oare ca in acest moment CLM-ului i-a revenit sarcina (cel putin in municipiu) de a modifica denumirile strazilor, ne-am adresat purtatorului de cuvant al Primariei Arad, dl. Gavril Moldovan, care ne-a pus la dispozitie listele cu strazile ce au fost botezate altfel dupa Revolutie, de exemplu: B-dul Republicii a devenit B-dul Revolutiei; B-dul Lenin - B-dul General Vasile Milea; Str. 7 Noiembrie- Str. Episcopiei; Str. Stejarului - Str. Gheorghe Popa de Teius; Str. Karl Marx - Calea Timisorii; Str. Dimitrov - Str. Andrei Saguna; Str. Narciselor - Str. Preparandiei; Str. 6 Martie - Str. Stefan Cicio Pop; Piata Liceului Piata Moise Nicoara; Str. Cernei - Str. Metianu; Str. Anatol France - Str. Vasile Goldis; Str. Dobrogeanu Gherea - Maresal lon Atonescu; Str. 30 Decembrie - Str. Ion Bratianu; Str. Teiului - Str. Toth Sandor; Str. Agriselor - Str. Sava Tekelia; Str. Kosmodemianskaia - Str. I. Suciu; Str. Sverdlov - Str. Dr. Ratiu.si multe altele...
Artistul plastic Ioan Kett Groza recent intors din ItaliaDoi artisti plastici aradeni, Ioan Kett Groza si Zoe Eiselle Szücs, au participat, de curand, la o expozitie de pictura, sculptura si grafica in Italia. Pe unul dintre ei, autor a numeroase expozitii personale si colective din tara si strainatate, pe artistul Ioan Kett Groza l-am intalnit ieri si a avut amabilitatea sa ne ofere amanunte despre aceasta participare aradeana in peisajul cultural italian.
- Cum ati "ajuns" in Italia?
- Am fost invitati oficial de catre Primaria din Torri del Benaco prin intermediul pictorului surrealist Oscar Pavoni si la sugestia criticului de arta Horia Medeleanu si cu sprijinul generosilor sponsori. Torri fiind o localitate climaterica pe malul Lacului Garda, cu peisaj splendid, un mixaj de munte, chiparos si palmieri, unde s-au integrat foarte bine operele expuse.
- Cine au expus?
- Am fost doi aradeni, o bucuresteanca - Maria Constantinescu, o clujeanca - Maria Barbara Bartos si doi sculptori Dumitru Ion Serban din Udine si Goilean Florin Radu din Caprino Veronese.
- Cum s-a numit expozitia?
- Expozitia - deschisa pe parcursul a trei zile la Galeria Viale Fratelli Lavanda - s-a numit Arte contemporanea latina" ("Mostra di arti contemporanea di maestri Romeni ). Au fost expuse 60 de lucrari de pictura, grafica, sculptura.
- Cum a fost vernisajul?
- Expozitia a fost deschisa de catre criticul de arta Simone Fappanni din Verona. A participat primarul orasului, consilierul cultural, un public avizat. Si... a curs multa sampanie.
- Ce ecouri in presa a avut evenimentul la care ati participat?
- A aparut in ziarul regional ! din Verona un articol intitulat "L'arte rumena in mostra pertrovare radici comuni" care face o cronica elogioasa expozitiei cu o mica prezentare a autorilor.
- Cum au fost apreciate lucrarile voastre (n.n. ale aradenilor)?
- Si eu si Zoe am avut cate zece lucrari - pictura in ulei. Publicul a fost interesat si amandoi au primit o diploma de onoare pentru contributia la schimburile culturale. De asemenea, atat in articolul mentionat, cat si in celelalte aparute in presa italiana ne-am   bucurat de comentarii pozitive.

A consemnat V.Filip


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}