title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 9 iulie 1999

Rezultatele la Bac ´99 au fost afisate*Sambata, 26 iunie, absolventii de liceu au intrat in focul examenelor de bacalaureat. La nivelul judetului Arad, din cei 3772 de elevi din clasele terminale, 3461 s-au inscris la examen.
*.Examenul de bacalaureat a cuprins sase probe, la cinci discipline, cu una mai mult decat anul trecut. Absolventii claselor a XII-a si a XIII-a au avut de sustinut cate o proba la limba si literatura romana - oral si scris; limba si literatura  materna oral si scris; limba moderna- oral; matematica sau una din disciplinele de profil - scris; istoria romanilor scris; disciplina la alegere - scris.
* Rezultatele trebuiau afisate in incinta centrelor de bac pana la 8 iulie, cel tarziu. Candidatii vor putea depune contestatii la comisiile din liceu in data de 9 iulie. Intre 11-13  iulie se va derula rezolvarea contestatiilor la comisia judeteana, respectiv municipala. In 14 iulie va avea loc afisarea rezultatetor in urma contestatiilor.
*La prima proba a bac-ului, limba si literatura romana - oral, doar 36 de elevi nu au reusit sa obtina nota minima de trecere,  iar 63 de candidati nu s-au prezentat. Oralul sustinut la Limba si literatura materna a fost norocos pentru toti candidatii, in timp ce la proba de Limba si literatura moderna, 24 de elevi nu au obtinut nota minima. Dupa derularea tuturor probelor orale, numarul elevilor care au mai ramas in cursa examenutui s-a redus la 3338.
*Odata cu terminarea probelor orale, in data de 2 iulie, elevii au intrat in cursa probelor la scris. Cei mai multi dintre candidati au avut emotii pentru notele de la matematica, romana sau istorie. In opinia unor profesori de Limba si literatura romana, subiectul de la aceasta disciplina a surprins foarte mult, el fiind in totala discordanta cu ceea ce au predat la clasa. Matematica a avut un grad de dificultate extrem de ridicat, au apreciat multi dintre profesorii de liceu, care se tem pentru elevii pe care i-au pregatit. Pe parcursul derularii probelar bacalaureatului, sapte elevi din municipiu si judet au fost eliminati din cursa datorita faptului ca au fost descoperiti in timp ce copiau. Profesorii supraveghetori au fost, de asemenea, sanctionati:
*In cursul zilei de ieri, nu se realizase inca centralizarea rezultatelor finale, ceea ce inseamna ca, deocamdata, nu se poate aprecia care este procentul de promovabilitate la acest examen.
*Referindu-se la examenul de bacalaureat din acest an, inspector scolar general adjunct Mihai Matekovits a precizat ca "s-a constatat o mai mare lejeritate, atat din partea Ministerului Educatiei Nationale, cat si din partea profesorilor supraveghetori. In ceea ce priveste procentul de promovabilitate, deocamdata nu ne putem pronunta. Avand in vedere insa faptul ca in acest an au fost mai multe probe scrise decat in anii precedenti, este posibil ca gradul de promovabilitate sa fie mai scazut".
* MEN va organiza in luna august o a doua sesiune a bacalaureatului. Inscrierile se fac intre 14-17 august, iar prima proba a examenului va avea loc in data de 19 a aceleiasi luni.
Si masinile sunt surse de poluare - Virtual Arad News (c)1999Omul inspira zilnic peste 12 metri cubi de aer care, pe langa oxigenul necesar vietii, contine si o serie de poluanti gazosi si praf, ce pot avea efecte daunatoare asupra vietii omului. In ultima perioada de timp,  la fel ca si atunci cand a avut loc explozia nucleara de la Cernobal, s-a intamplat sa ne punem tot mai des problema calitatii aerului pe care il respiram. Conflictul din Kosovo ne-a determinat sa facem acest lucru. Cu toate acestea, raspunsuri nu am primit prea multe. Oficial stim doar ca la l iunie, pe Arad a cazut,o ploaie caracter acid si... atat. Pedologii spun insa ca aceasta ploaie nu ne-a afectat prea mult pentru ca a  avut un PH de 5,7 (doar cu 1,3 mai mic decat PH-ul neutru),  iar o parte a solului din.Arad are oricum un caracter ucid. In ceea ce priveste poluarea aerului cu diversi compusi chimici care ar fi putut aparea din Kosovo, acestia nu au putut fi detectati datorita dotarii insuficiente de care dispunem...
La Podgoria se inspira aerul cel mai greu

Poluarea aerului in municipiul Arad este o problema care se afla in permanenta atentie a Agentiei de Protectie a Mediului. Pentru a urmari calitatea atmosferei, la nivelul municipiului Arad functioneaza o retea de supraveghere a calitatii aerului care face parte din sistemul national de monitoring al mediului. Calitatea aerului este determinata prin masurarea concentratiilor de dioxid de azot, dioxid de sulf, amoniac si pulberi in suspensie (praf). La nivelul municipiului, aceste statii sunt astfel amplasate incat sa acopere zone cat mai reprezentative privind poluarea aerului: zona Podgora (pentru urmarirea poluarii produse de CET pe hidrocarburi si de traficul auto), zona centrala (sediul agentiei), Calea Aurel Vlaicu (pentru urmarirea poluarii produse de S.C. IMAR S.A. si de traficul auto), Calea Lipovei si strada Andrei Saguna (pentru poluarea produsa de traficul auto, in special de traficul greu).
Casa de cultura din Buteni - Virtual Arad News (c)1999Comuna Buteni va fi, duminica, gazda celei de-a saptea editii a Festivalului international "Carminis Laetitia". Directorul Caminului Cultural din comuna, Dan Brostean, ne-a declarat ca odata cu aceasta ocazie va avea loc si prima editie a reuniunii corale "Ion Vidu", la care vor participa urmatoarele formatii corale: Corul Catedralei Ortodoxe "Sfantul Sava" din Belgrad, Corul mixt din Oroshaza - Ungaria, Corul barbatesc din Barsa, Corul barbatesc din Covasant, Corul de copii "Crescendo" din Buteni si Corul mixt al Bisericii ortodoxe - Buteni. Manifestarea va incepe la ora 10,00, la Biserica ortodoxa din Buteni, cu oficierea mai multor slujbe religioase, la ora 12,00 avand loc sfintirea placii Caminului Cultural din Buteni, care se va numi "Ion Vidu". Programul va continua cu vizitarea expozitiei de arta plastica a studentilor Facultatii de Arte plastice "Ion Andreescu" din Cluj Napoca (ora 15,00), care va avea loc in holul Caminului Cultural, iar la ora 15,30, se va lansa cartea "Vocalize", autor Dan Popa. Festivalul international "Carminis Laetitia" se va incheia in jurul orei 16,00, cand va avea loc reuniunea corala.
Detinutii ar lucra...Dupa cum mai aminteam, cei condamnati la inchisoare contraventionala vor fi scutiti de executarea pedepsei privative de libertate (in inchisoare) in schimbul executarii unor ore de munca in folosul societatii. Mai exact este vorba ca pentru 30 de zile inchisoare contraventionala sa fie facute 50 de ore de munca. Desi au fost stabilite locurile unde urmeaza sa se presteze aceasta munca, precum si programul de lucru, cei 24 de condamnati care se afla in aceasta situatie nu au inceput inca lucrul. De ce? Nu se stie! Presedintele judecatoriei, dl. Stefan Vinteler, ne-a declarat; "Noi ne-am facut datoria. Pe baza cererii lor (a detinutilor) i-am eliberat din Penitenciar iar mandatele de executare le-am trimis la Primarie." La Primarie ni s-a spus ca nu stiu exact nimic, dar probabil de chestiune se ocupa cei de la Gospodarie Comunala. De aceea am luat legatura cu dl. Ovidiu Marian, directorul acestei societati, care ne-a declarat: "La noi n-a ajuns nimic. Am vorbit si cu colegii de la Salubritate si nici ei n-au primit nimic. Nu stiu ce sa va spun. Probabil, fiind la inceput, merg lucrurile mai greu." Pana cand edilii nostri se vor lamuri cine trebuie sa-i puna la munca pe fostii detinuti, acestia se bucura in voie de libertate.
Ochelari autorizati pentru eclipsaCu fiecare zi ne apropiem tot mai mult de momentul eclipsei de soare. Pe piata aradeana se comercializeaza o varietate de produse de acest fel, dar... neautorizate. Acestia pun in pericol vederea consumatoriior prin faptul ca nu retin razele ultraviolete. Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului informeaza persoanele care doresc sa poarte asemenea ochelari ca: *ochelarii vor fi insotiti de instructiuni de utilizare in limba romana * vor avea inscriptia "CS" iar pe eticheta de produs vor avea inscrise: unitatea producatoare, denumirea produsului, standardul de executie, nr. avizului de producere si comercializare eliberat de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale * fiecare lot va fi insotit de declaratie de conformitate. Pana in prezent exista un singur agent economic autorizat, care produce asemenea ochelari - adica EBA OPTICS SRL.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}