title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 9 noiembrie 1999

CFR-istii vor capul lui Basescu - Virtual Arad News (c)1999Avand aproximativ aceleasi cerinte, cele doua sindicate C.F.R. Conventia "Solidaritatea" si Federatia Independenta MC (Miscare si Comercial) isi cer pe rand drepturile. In viziunea ambelor sindicate "principalul vinovat", pentru situatia precara in care a ajuns intreaga retea feroviara este ministrul Transporturilor, Traian Basescu. Dupa ce Conventia "Solidaritatea" a anuntat ca greva salariatilor CFR poate izbucni in orice moment, avertizand ca, in aceasta situatie, "capul lui Basescu va trebui sa cada" este randul Federatiei MC sa organizeze un miting, pentru "a sensibiliza" conducerea Ministerului Transporturilor. Acest miting vine ca raspuns la refuzul ministrului Basescu de a se intalni cu reprezentantii sindicatului MC, astfel, in data de 10 noiembrie, toti ceferistii liberi de serviciu sunt chemati in fata regionalei CFR Bucuresti pentru "a demonstra pasnic si a-si cere drepturile cuvenite prin lege". Din surse sigure am aflat ca la acest miting vor fi prezenti salariati CFR din toate colturile tarii. "Trebuie cu acest miting sa-l trezim la realitate pe ministrul Basescu, sa uite de aroganta pe care o afiseaza in ultima vreme si sa deschida ochii la problemele feroviarilor" - ne-a declarat o sursa din cadrul Sindicatului MC. Arad. Feroviarii vor sa demonstreze "civilizat, cu bun simt si absolut legal" la Bucuresti, dorind pe aceasta cale sa arate ministrului Basescu ca "ei nu sunt hoti si nici salbatici asa cum a declarat dansul de mai multe ori" Daca, nici pe aceasta cale problemele ceferistilor nu vor fi rezolvate aceeasi sursa declara: "Vom considera ca 'I'raian Basescu nu poate sa ne indeplineasca cerintele, si-a incalcat cuvantul dat, prin care se angaja ferm sa ne rezolve orice doleanta si in consecinta nu mai poate reprezenta CFR-ul. Atunci va trebui sa recurgem la masuri mai drastice. Macar pe aceasta cale vom avea o scuza in fata opiniei publice pentru actiunile noastre viitoare." In opinia multor salariati CFR Arad acest miting "contribuie la demisia iminenta a ministrului Basescu". De cateva zile, prin toate garile din tara circula un fluturas manifest ce este menit sa-i uneasca pe ceferisti.
Studentii vor protesta zilnic in fata PrimarieiLiga studentilor de la Universitatea "Aurel Vlaicu" face parte din F.O.L.S.R. (Federatia Organizatiilor si Ligilor Studentesti din Romania). Trei din reprezentantii F.O.L.S.R. (liderii din Timisoara, Galati si Constanta) s-au aflat la Bucuresti unde, din pacate, nu au fost primiti la negocieri de catre premierul Radu Vasile si s-au intors ieri dimineata in orasele lor si au luat legatura cu liderii din intreaga tara. Astfel, liderul studentilor aradeni de la stat, Alexandru Cheres a fost informat ca abia maine sau poimaine vor fi primiti la negocieri (exista posibilitatea ca si presedintele L.S.U.A.V. sa participe la negocierile de la Bucuresti!) Iata ce ne-a declarat A. Cheres: "Conform dorintei participantilor la mitingul de vineri, studentii de la "Aurel Vlaicu" vor intra la cursuri incepand de astazi. Protestul nostru insa va continua prin organizarea de mitinguri zilnice pe platoul din fata Primariei intre orele 12,00 si 13,00 ...".
La Castelul Savarsin se asteapta rezolvarea... - Virtual Arad News (c)1999Urmatorul termen de judecata prin care Regele Mihai isi revendica Castelul Savarsin va avea loc maine. La prima infatisare, de acum circa trei saptamani, care a avut loc la Tribunalul Judetean Arad - Sectia Civila, au fost prezente toate partile implicate, insa a fost fixat un nou termen pentru a fi verificata componenta Tribunalui in solutionarea cazului si pregatirea apararii de catre Regia Protocolului de Stat, dupa cum ne-a declarat d-na judecator Cotutiu, cea care se ocupa de solutionarea cazului. De asemenea aceasta ne-a mai spus ca Sectia Civila a Tribunalului Judetean Arad este pusa tot timpul in situatia de a rezolva litigii de acest fel. Ineditul acestui caz consta in persoana celui care revendica. M.S. Regele Mihai si obiectul revendicarii, care e mai aparte, in speta, Castelul de la Savarsin
Macea va avea o noua investitie - Virtual Arad News (c)1999Impactul pe care il are in acest moment Zona Libera, a depasit cu mult granitele orasului Curtici. Pe langa rolul economic deosebit, se pare ca si celelalte comune se bucura de privilegiile acestei mari investitii. O astfel de comuna este si Macea situata la 4 km de Curtici. "La aceasta ora o investitie este pe punctul de a se finaliza. Este vorba de un drum judetean care face legatura intre Macea - Dorobanti - Iratos" ne declara Ion Mercea primarul comunei Macea. Principala finalizare a acestui drum, care in acest moment este pietruit, scurteaza cu 15 km distanta dintre Macea si Iratos, oferind posibilitatea populatiei de a frecventa piata din Macea, cea din Dorobanti fiind foarte mica. Pe langa acest aspect, firmele care doresc sa investeasca in Zona Libera Curtici - Arad au sansa de a transporta marfa pe o ruta mai scurta, si astfel mai avantajoasa financiar. "Investitia s-a realizat din fonduri externe, valorand cateva miliarde de lei." a mai completat Ion Mercea
Blatistii au fost "selectionati" pe ruta Arad-PeriamDesi toata presa aradeana a fost invitata sa participe la o ampla actiune organizata de catre Politia TF Arad (Transporturi feroviare), in zorii zilei de vineri, in jurul orei 4,00, doar ziarul Observator si o televiziune particulara si-au trimis reprezentantii. Scopul acestei actiuni a fost organizarea unei razii cu efective marite. Aceasta s-a desfasurat pentru depistarea, retinerea si verificarea calatorilor fraudulosi, care se folosesc in mod frecvent de serviciile CFR, fara a catadicsi sa-si faca abonamente, cu toate ca acestia, in marea lor majoritate, sunt navetisti si profita de orele diminetii, cand aglomeratia este mare, iar vigilenta controlorilor nu este tocmai la inaltime. In ciuda faptului ca aceste razii au loc cel putin o data la doua saptamani, bunul simt al calatorilor nu poate fi "stimulat" de avertismentele si procesele verbale numeroase care se incheie cu ocazia actiunilor de acest gen.
Cum s-a pregatit actiunea.
Pe un frig de crapau pietrele, la o ora la care gara era pustie si nu se zarea nici macar o tipenie de boschetar de-al casei, echipa noastra, intr-o premiera, a fost martora la organizarea "comandoului" format din cadre ale politiei TF. Pentru o buna organizare, acestia au fost impartiti in echipe de cate doi politisti insotiti de cate trei jandarmi fiecare, adusi in acest scop special de la Timisoara. Unul dintre initiatorii si coordonatorii acestei actiuni, capitan Ioan Feies, seful Politiei TF a judetului Arad a trasat liniile directoare care duceau la indeplinirea in bune conditii a actiunii. Li s-a pus in vedere o anumita strategie de inconjurare a garniturii feroviare care urma a fi oprita in drum spre Arad si a fi controlata. Ne-am imbarcat, asadar, in autoturismul politiei cap de coloana urmat indeaproape de autocarul timisorean, afland mai tarziu, pe drum, ca acesta urma sa-i "deserveasca" si pe contravenienti.- Conducatorul autoturismului in care ne aflam isi facea griji din pricina cetii dese care s-a lasat imediat dupa ce am iesit din oras. Deoarece era o actiune despre care politistii nu au dorit sa dea prea multe detalii, am aflat ca ne indreptam spre halta de la Zadareni.
Jandarmii au inconjurat o garnitura de tren.
La ora 5,00, intreg echipajul era in dreptul haltei. Se puneau la punct ultimele detalii, trenul urmand a opri la ora 5,35. Am fost nevoiti ca pe o temperatura de sub zero grade sa ne alaturam jandarmilor, care s-au aliniat in stanga si dreapta liniilor ferate, anticipand exact lungimea garniturii. Din directia Periam, suieratul trenului isi anunta sosirea. Cei ce erau in gara, si intentionau sa urce in tren erau putin dezorientati. Nu stiau prea bine ce se intampla, iar gandul ca nu si-au cumparat bilet se pare ca nu le dadea pace. De altfel, cativa tineri au dat buzna la casa de bilete pentru a scapa cu fata curata. Cei vizati de politisti erau calatorii din tren urcati anterior, in special cei din Bodrog, cunoscuti pentru dezinvoltura cu care urca in tren fara a avea legitimatii de calatorie. Primul semn al acestei "dezinvolturi", ca sa nu spunem nerusinare, l-am surprins imediat dupa ce trenul s-a oprit si usa vagonului din dreptul nostru s-a deschis. Un tanar calator, speriat si putin dezorientat de ceea ce se intampla, a vrut sa sara din tren. Luat la bani marunti, sau mai bine zis la "bilet", a replicat sec: "Am avut, da l-am aruncat. Eu oricum cobor aicea".
Panica, injuraturi, fluieraturi.
In vagoane era o agitatie de nedescris. Primul vagon vizitat a fost cel de clasa intai. Ce ne-a surprins la prima vedere era faptul ca toate locurile, erau ocupate, majoritatea navetistilor circuland pe blat. Rugati sa-si prezinte biletele, calatorii au schimbat fete-fete, motivind ba ca si-au uitat legitimatiile acasa, ba ca "nasu", in loc sa le taie biletele, "era ocupat cu bautul cafelei". Reactiile calatorilor erau, in acele momente, diferite. Injurau de mama-focului, isi denuntau chiar rudele care au ramas in tren, (la randul lor rau-platnice), unele tinere fluierau dupa jandarmii prezenti, foarte chipesi de altfel, aratau spre politisti cu degetul mijlociu, erau revoltati pe Basescu etc."Nu este treaba presei de ce nu avem noi abonamente", "daca ma fotografiati, luati-ma din profil", "nu pe noi trebuie sa ne dati jos, ci pe controlor, caruia i-am dat bani" - se auzeau proteste in randul fraudulosilor. Toti blatistii au fost invitati sa se aseze comod in sala de asteptare a haltei, unii dintre ei mai inventivi cautand a-si scapa pielea, prin fortarea geamurilor. Li s-a oferit o alternativa, prin plata unui bilet cu suprataxa in valoare de 48.500 de lei, dar, nefiind dispusi sa plateasca aceasta suma au preferat sa se ingramadeasca cu totii in autocarul jandarmilor, si sa fie adusi la sectia TF Arad. Aici urma sa li se intocmeasca procese verbale pentru contraventii.
Finalitatea acestei actiuni, s-a realizat sambata dimineata, in jurul orei 5,00, cand 49 de cetateni care au fost gasiti "drept fraudulosi", (din care 21 au fost sanctionati in baza proceselor verbale care s-au intocmit pe numele lor, iar 28 au ales "calea curata", adica au platit bilete de tren cu taxa suplimentara. "Toate amenzile date sunt in valoare de 8.055.800 de lei. Au fost date sanctiuni, in baza legii 61/91, privind ordinea publica, in valoare de 640 de mii de lei, iar o persoana, Marcel Stiole, conductorul trenului, a fost amendat cu 150 de mii de lei si este cercetat sub motivul comiterii infractiunii de creare de plusuri in gestiune prin mijloace frauduloase." - ne-a declarat capitan Ioan Feies, seful Politiei TF a judetului Arad.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}