title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 9 decembrie 1999

Feroviarii sunt tot in grevaDe ieri noapte, incepand cu ora 1,00, angajatii sindicalisti din cadrul sectiei Revizie Tehnica a Statiei CFR Arad au intrerupt orice activitate. "Am hotarat sa nu mai asiguram revizia trenurilor pana cand ministrul Basescu va binevoi sa-si revizuiasca oferta impusa noua. Nu suntem de acord cu o majorare salariala de doar 20%. Dorim un salariu marit cu cel putin 50%. Majoritatea dintre noi avem salarii de 700.000 lei. Atat castiga un profesor universitar in opinia d-lui Basescu?" - ne-a spus un sindicalist care, insa, nu a vrut sa-si decline identitatea. Muncitorii de la Revizie Tehnica au precizat ca, inainte de declansarea grevei - intitulata, de ei, spontana - totusi, au verificat tehnic toate garniturile aflate in gara, dar nu le-au mai pus in circulatie. "Ne-am solidarizat cu muncitorii de la Revizia "Grivita" Bucuresti, care asteapta de trei zile, in frig, o imbunatatire a situatiei", a precizat un muncitor mai indraznet. Ieri, salariatii de la Revizie Tehnica s-au transformat in agenti de paza pentru garniturile de tren stationate, pentru a nu fi "descompletate" de potentiali indivizi care s-ar perinda prin zona. Sindicalistii protestatari ne-au spus ca, din vara, lucreaza "la negru", avand contractul colectiv de munca suspendat. Liderul sindical din cadrul sectiei Revizie Tehnica, dl. Nicolae Ciul, incerca, ieri, la pranz, sa-i convinga pe salariati sa asigure revizia macar la o treime din garnituriile de tren, cat prevede legea, pe timpul grevei. "Unii sindicalisti sunt nervosi pentru ca Administratia a pus in miscare inainte de inceperea grevei, mai mult de o treime din trenuri", ne-a spus Nicolae Ciul. Ieri dimineata, din Statia CFR Arad nu a mai pornit nici un tren local. In gara soseau doar trenurile internationale, avand intarzieri de cate 7-8 ore. Toate casele de bilete erau inchise. Gara era aproape pustie. Dupa ora 13,00 muncitorii de la Revizie Tehnica au fost lamuriti (influentati, probabil, si de aparitia, in sectie, a unor directori de la Regionala CFR - Timisoara) sa treaca la munca si sa asigure verificarea tehnica la cel putin o treime din garnituri, pentru a fi puse in circulatie, astfel ca greva sa aiba un caracter legal. Dupa-masa, au pornit primele trenuri spre Simeria, Brad, Oradea si Baia Mare. In celelalte sectoare feroviare, unde s-a declansat incepand de luni greva, situatia ramane constanta. Angajatii muncesc atat cat sa se asigure o treime din numarul trenurilor destinate circulatiei. Se pare ca si ceferistii din sectorul Miscare-Comercial vor, de azi, sa intrerupa lucrul. Greva continua pana cand salariatii si Administratia vor gasi o solutie de compromis. Totodata, feroviarii aradeni cer demisia ministrului transporturilor, Traian Basescu.
Monumentul martirilor starneste controverseDesi, oarecum tardive, reactiile impotriva amplasarii monumentului dedicat jertfei celor cazuti in Arad in Revolutia din Decembrie 1989 se inmultesc. Ceea ce naste nu putine intrebari referitoare la modul in care a fost aprobat actualul amplasament, precum si varianta sculpturala aleasa. Ieri, ne-au cautat telefonic la redactie mai multi revolutionari, membri atat in Fundatie cat si in Asociatia 21 Decembrie, pentru a se pronunta clar impotriva amplasarii monumentului in centrul Pietei Primariei. Devine, astfel, ciudat si procesul prin care s-a obtinut acordul revolutionarilor, iar reprezentativitatea simbolului, care ar trebui sa evoce acelasi moment si aceleasi sentimente pentru toti revolutionarii din Arad si pentru toti aradenii. Mai mult, daca in ziarele de ieri apareau parerile contestatare ale specialistilor, atat din punct de vedere estetic cat si din cel urbanistic, Inspectoratul pentru Cultura al judetului Arad pune sub semnul intrebarii pana si legalitatea obtinerii autorizatiei de construire a monumentului. Consilierul sef Florin Didilescu ne-a remis un comunicat care atesta ca Inspectoratul a sesizat, inca din data de 2 decembrie a acestui an, Prefectura judetului, Consiliul judetean si Primaria Aradului asupra absentei avizului Directiei Monumentelor Istorice, din cadrul Ministerului Culturii. Acesta ar fi trebuit sa fie obtinut in mod obligatoriu, conform legilor in vigoare si in baza unui referat al Inspectoratului judetean pentru Cultura. Ori referatul nu exista. Inspectoratul a sesizat, astfel, in legatura cu aceasta neregularitate. Ministerul Culturii, Directia Monumentelor Istorice si Directia Arte Vizuale. Conflictul este dificil de solutionat pentru ca lucrarile la fundatia soclului au inceput deja.
Momentul votarii la colegiul farmacistilorLegea 81 din 1997 legifereaza organizarea si functionarea colegiului farmacistilor din Romania, asociatie profesionala, non profit, infiintata din anul 1990. Odata la doi ani au loc alegeri pentru desemnarea conducerii judetene. Iata de ce, recent, in sala de festivitati a Spitalului Judetean Arad s-au intalnit 90 de farmacisti din municipiu si judet. Din darea de seama am retinut urmatoarele: in Colegiul Judetean al farmacistilor sunt inscrisi 102 membri de la 89 de farmacii existente. O farmacie este arondata la 5000 de locuitori. Colegiul a dat aviz de functionare la drogheriile din Iratos, Misca, Moneasa, Craiva, la farmaciile din Livada, Macea, Felnac si la punctele farmaceutice din Olari, Sambateni, Dorobanti. De multe ori Ministerul Sanatatii aproba peste Colegiul farmacistilor infiintarea de noi farmacii, fapt ce contravine legii. Unii farmacisti pun accentul pe negustorie si nu pe calitatea actului farmaceutic. Din cauza birocratiei excesive, plata pentru compensarea medicamentelor se face cu mari intarzieri. S-a trecut apoi la alegeri. Farmacistii si-au ales o noua conducere pentru viitorii doi ani. Ea are 11 membri condusi de un presedinte - Bodea C-tin si 3 vicepresedinti Vata Gh., Paska Emilia, BARBU Daniela si isi propune sa asigure la timp si in cele mai bune conditii asistenta cu medicamente iar legea sa fie mai presus de oricine.
Societatea ALFAR a fost scoasa la privatizareF.P.S. Bucuresti a facut publica oferta de privatizare a S.C. Alfar S.A. Arad. Serele aradene, asemenea celorlalte unitati de profil din tara, nu se afla intr-o situatie prea roza. Din cauza datoriilor energetice, in acest an, serele au functionat la rece, adica doar cu caldura solara. Sigur, acest fapt a intarziat aparitia legumelor cu circa o luna, dar "alta solutie nu am avut", a spus ing. Cornel Jurcovan, directorul general al Alfar. In prezent, 40 de hectare de sere din cele 66 sunt pregatite pentru noul sezon. "Din resursele pe care aceste 40 de hectare. Deocamdata privatizarea este inca incerta. In primul rand, trebuie clarificata problema proprietitii. In orice caz vrem ca cele 40 de hectare sa fie pregatite corespunzator pentru a face societatea noastra mai atractiva", a adaugat ing. Jurcovan. De-a lungul timpului, mai multi investitori au cochetat cu intentia de a achizitiona pachetul majoritar de actiuni. Insa totul a ramas (pana acum) in faza de intentii. F.P.S. detine 79,54% din capitalul social al Alfar.
Asa arata o mini bucatarie a unui modul pentru copiiLuni, la Centrul de Plasament nr. 1 Arad, a avut loc inaugurarea unui modul deosebit de ocrotire a copiilor abandonati. Actiunea a debutat cu vizitarea saloanelor clasice unde cresc, se joaca si invata copiii abandonati, cu varste intre 0-3 ani. D-na dr. Iuhasz Edita, directoarea Centrului de Plasament a facut oficiile de gazda, invitand-o pe d-na Tokai Rodica, directoarea Directiei Judetene pentru Protectia Copilului sa taie panglica noului modul. "Am realizat acest modul in ideea crearii unui mediu deosebit si o ingrijire personalizata pentru acesti copii. Amenajarea a costat in total 175 milioane lei, de mare ajutor fiind Fundatia "Copiii Romaniei" (d-na Tokai). Lucrarile au durat circa o luna, iar rezultatul a fost unanim apreciat de mass-media si de autoritatile D.J.P.C., printre care d-na Letitia Bucur, director economic. Modulul are sase locuri, copiii vor avea sertarul, jucaria, scaunelul propriu. Culorile vii si in general atmosfera calda, intima, alaturi de ingrijirea atenta a personalului (de sase asistente) vor crea conditii care, in opinia multora, sunt mai bune decat in unele familii. Ceea ce desigur, nu suplineste dragostea si ambianta familiei. Sa mai precizam ca modulul cuprinde si un oficiu, o mini-bucatarie si o baie unde, iarasi, fiecare copil are periuta si prosopul sau. De neinteles mi s-a parut prezenta nesemnificativa a "solilor" Primariei Arad, de parca superbul modul de ocrotire familiala ar ingriji copiii din alt judet. Sau n-au fost invitati?!

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}