title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 10 iulie 1999

IMAR atinsa de sechestru ? - Virtual Arad News (c)1999Conform unei informatii publicate de presa centrala, Agentia de valorificare a Activelor Bancare, condusa de Ovidiu Grecea, incearca sa recupereze cele mai mari credite ale Bancorex. Sursa citata da ca sigur faptul ca ieri dimineata s-a pus sechestru pe fabrica de mobila din orasul nostru, SC IMAR SA, acolo unde o parte din actiuni le detine George Paunescu. In Arad insa nirneni nu stie despre ipoteza ca SC IMAR SA ar fi atinsa de sechestrul AVAB. Pentru ca nu am putut contacta conducerea societatii (care, vineri fiind, a avut o zi scurta de lucru) am incercat sa aflam date de la presedintele Camerei de Comert, Nicolae Bacanu. Acesta ne-a declarat ca nu are cunostinta despre o asemenea masura luata impotriva IMAR dar daca se adevereste, va fi un soc pentru industria aradeana. IMAR este cel mai important producator aradean si totodata unul din cei mai mari din tara. Fabrica are 2588 de angajati si doua sindicate care acum se cearta intre ele din cauza indexarii salariilor. Remuneratia medie a unui angajat al IMAR-ului este de 1.372.000 lei impozabil. Chiar daca se adevereste ca AVAB pune sechestru pe bunurile lui George Paunescu, IMAR nu ar fi foarte afectata, pentru ca cele 39% din actiunile IMAR cumparate de fratii Paunescu sunt detinute, de fapt, in scripte, de firma bucuresteana IRI.
Ploi torentiale in AradDupa cateva zile in care temperaturile ridicate, de-a dreptul si-au facut de cap, ploaia s-a dovedit a fi un fenomen deosebit de asteptat. Daca cei ce locuiesc la blocuri au ajuns sa se simta ca in sauna, cei pe care soarta i-a fericit cu cate o casa au avut posibilitatea sa gaseasca un colt mai umbros sau mai racoros,unde sa se ascunda de caldura. Numai ca  odata cu declansarea ploilor, pentru toti localnicii cartietelor marginase a reinceput cosmarul. Cosmarul unei canalizari proaste, sau a unei canalizari care nu mai rezista, si, care se "umfla" apele de fiecare data cand ploua. Acestea se dezlantuie apoi in curtile oamenilor, sau chiar in casele lor, producand diverse pagube.
Circulatia tramvaielor a fost paralizata

Primii stropi au inceput sa cada ieri dimineata. In nici o ora ploile abundente care au cazut au dus la ingreunarea circulatiei pe toate arterele din municipiu si judet. Tramvaiele s-au oprit si ele pe traseu, aversele de ploaie punand probleme de vizibilitate vatmanilor, si nu numai lor. Circulatia tramvaielor a fost paralizata pe toate liniile. Traseele de pe liniile 2 si respectiv 4 au fost din nou inundate, circulatia fiind asigurata ca de fiecare data cu autobuze. Foarte multe vagoane nu au mai putut circula datorita umiditatii mari ce a afecat motoarele de tractiune. Cei care locuiesc in zona au fost de acord cu faptul ca, se afla in fata unei calamitati naturale, si ca asa ceva nu au mai vazut pana acum. In cateva minute in dreptul Societatii "Orologerie", nivelul apei a ajuns la 20 de centimetri. In aceste conditii, un vagon al unui tramvai a ramas blocat pe linie citeva ore bune, pana la sosirea unei echipe de interventie. Un alt incident mai putin placut s-a produs in zona Teatrului de Stat, unde traznetul a atins ancora firului electric de contact. Panica s-a creat si ea in citeva secunde, fapt care a dus la debransarea tuturor sectoarelor de circulatie a tramvaielor. De aceea, pe aproape tot parcursul zilei de ieri pe raza municipiului s-au putut vedea siruri de tramvaie care asteptau. sa reintre in trafic. Specialisti din cadrul Companiei de Transport Public Arad au fost de acord cu faptul ca pana acum nu s-au inregistrat ploi care sa creeze astfel de probleme.
Aradul Nou si Sanicolaul Mic au fost din nou sub ape
Locuitorii cartierelor Aradul Nou si Sanicolaul Mic au putut fi vazuti ieri, dupa amiaza, din nou cu galeata si lopata in mana. Sistemul de canalizare, care practic nu prea exista in aceasta zona a usurat revarsarea apelor atat pe arterele de circulatie cat si in curtile si gradinile localnicilor. Chiar daca ploua torential, unii oameni nu au mai asteptat ca apa sa le intre in case, si au iesit in intampinarea ei. "Mai bine fac aprindere la plamani decat sa raman fara casa. Nu ati vazut ce au patit cei din Aradul Nou nu de mult? . Ar trebui invitat primarul aici sa ne vada. La fiecare ploaie avem de suferit. O sa ne imbolnavim de nervi"- ne-a declarat Vasile Mladin, locuitor din cartierul Sanicolaul Mic. Asemeni lui, si ceilalti vecini au pus mana pe sapa si lopata, si, sfidand aversele de ploaie, au inceput sa largeasca santurile de scurgere a apei. In cartierul Aradul Nou, si pe Calea Romanilor cei pe care ploaia i-a gasit pe drumuri au trebuit sa circule prin apa. In unele locuri nivelul apelor trecea bine peste gleznele trecatorilor.
In dreptul Rapsigului, viitura va scoate Crisul din matca
Pana la ora 16, la Comandamentul Judetean impotriva dezastrelor nu s-a inregistrat nici o sesizare cu privire la pagubele produse pe raza judetului. Dorind totusi sa luam si "pulsul judetului" am contactat telefonic cativa primari care deja s-au obisnuit cu inundatiile. Spre surprinderea noastra am aflat ca pe Valea Muresului nu a plouat. In rest, averse puternice de ploaie au cazut peste comuna Bocsig, respectiv satul apartinator Rapsig. Aici s-au inregistrat dupa estimarile localnicilor 100 de litri de apa pe metrul patrat, fiind afectate drumul de acces in sat, si suprafete mari de teren agricol. In zilele viitoare se asteapta si o viitura pe Cris, care probabil va afecta si cateva din gospodariile oamenilor. O situatie asemanatoare s-a produs la Craiva. Meteorologii de la Institutul de Meteorologie din Bucuresti estimeaza ca ploile cazute pe raza judetului nostru au atins cota medie de l5 litri pe metrul patrat, si ca ploile vor continua si astazi. Doar peste doua trei zile se asteapta ameliorari in ceea ce priveste instabilitatea vremii in partea de vest a tarii.
Col.Stoica citind ordinul de avansare in gradIeri, seful IPJ Arad, col. Gheorghe Mihai Stoica, in fata cadrelor inspectoratului a dat citire Ordinului ministrului de interne, prin care doi ofiteri si cinci subofiteri aradeni au fost avansati in grad inainte de termen. Cei doi ofiteri sunt maior Branc Ovidiu si capitan Parasca Teodor. Au devenit plutonieri adjutanti Onetiu Mircea Nicola, Suciu Ioan si Verdes Dorin si plutonieri major Dragomir Sorinel si Hojda Ioan.
Aeroportul International Arad - Virtual Arad News (c)1999Incepand din 19 iulie a.c., TAROM instituie o noua cursa: Oradea-Arad-Verona si retur in zilele de luni si vineri ale fiecarei saptamani. Conducerea Aeroportului International Arad ne-a pus la dispozitie "orarul de vara" al curselor din intervalul 19 iulie-30 octombrie 1999. In zilele de luni, aeronava TAROM decoleaza de pe aeroportul Oradea la ora 8,30, aterizeaza la Arad la ora 9,00, la ora 9,30 decoleaza spre Verona unde aterizeaza la ora 11,10. Dupa o ora, avionul isi ia zborul spre Arad unde aterizeaza la ora 15,25, la ora 15,55 decoland spre Oradea unde ajunge la ora 16,25. In zilele de vineri, aeronava TAROM decoleaza de pe aeroportul Oradea la ora 12,50, aterizeaza la Arad la ora 13,20, la ora 13,50 decoleaza spre Verona unde aterizeaza la ora 15,30. Dupa o ora, avionul isi ia zborul spre Arad unde aterizeaza la ora 19,45, la ora 20,15 decoland spre Oradea, unde ajunge la ora 20,45. Un bilet (dus) Arad-Verona costa aproximativ 195 de dolari, iar unul dus-intors circa 236 de dolari.
Gheorghe Constantin - presedintele CICRComitetul judetean de Cruce Rosie a reusit sa adune in fondul de ajutor pentru oamenii care au avut de suferit de pe urma inundatiilor din luna februarie doar 3 milioane de lei. Presedintele CICR, Gheorghe Constantin, ne-a declarat ca institutia pe care o conduce a solicitat un fond financiar din partea Societatii Nationale de Cruce Rosie. Acesta a alocat organizatiei umanitare locale o suma in valoare de 45 de milioane de lei. Gheorghe Constantin mentioneaza ca astfel au fost ajutate cu produse alimentare peste 116 familii, cele mai afectate, atat din municipiu cat si.din judet (din localitatile de pe Valea Crisurilor si cele aferente orasului Pancota). Crucea Rosie locala a contribuit cu 6 milioane de lei la fondul national pentru intrajutorarea sinistratilor razboiului din Iugoslavia. Acest fond a ajuns la suma de 800 de milioane de lei, cu aportul mai multor comitete de Cruce Rosie din tara. Din acesti bani s-au achizitionat, pentru vecinii nostri, victime ale razboiului obiecte de imbracaminte, articole de lenjerie si saci de dormit.
Dacia - 9 iulie - 15 iulie   Capcana pentru parinti (SUA)
Muresul - 9 iulie - 15 iulie   Lautrec (FRA)
Arta  - Sala A - 9 iulie - 15 iulie   N-am uitat ce-ai facut asta vara(SUA)
Arta - 9 iulie 15 iulie - Sala B   Noile aventuri a lui Babe...in oras(SUA)
Progresul - 11iulie     Copland (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}