title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 11 iunie 1999

Presedintele Bacanu rosteste cuvantul de deschidere - Virtual Arad News (c) 1999Cea de-a VI-a editie a Targului Transport AR '99 a fost onorata de prezenta presedintelui Senatului Romaniei, Petre Roman, care a inaugurat oficial expozitia.Au mai fost invitate si alte personalitati, reprezentanti ai diferitelor institutii si ministere, din tara si de peste hotare: ministrul Turismului, Sorin Frunzaverde, presedintele U.N.T.R.R., Gheorghe Dinu, presedintele Camerei de Comert din Szeged, Seri Istvan,  presedintele sindicatului transportatorilor Star, Virgil Cupiliciu, comandantul Politiei judetului Bekes, Ferenc Kurucz, seful Politiei Rutiere Bekes, Ianos Balta, presedintele A.R.R. Arad, Dorin Lungu,  presedintele C.C.I.A.A., Nicolae Bacanu, precum si autoritatile locale si judetene.Intalnire cu expozantii - Virtual Arad News (c) 1999 Dupa momentul inaugural, presedintele Senatutui si toti cei prezenti au vizitat expozitia, purtand discutii cu participantii la targ. La Transport AR '99 participa un numar de 79 de societati din domeniul transporturilor, al serviciilor conexe, fiind si salon auto (existand si o masina de curse). Pe baza tichetelor de intrare (5000 lei), in ultima zi a targului se vor extrage premiile in valoare de 15 milioane de lei, acordate de U.N.T.R.R. In cuvantul de deschidere, Petre Roman a precizat ca: "Ma bucur ca acest eveniment are loc la Arad, deoarece economia acestei regiuni se afla pe locul doi sau trei pe tara, dupa Bucuresti si Constanta. Motivele ar fi multe, dar tin sa precizez doua dintre ele: unul, pentru ca aici sunt oameni intreprinzatori, seriosi, care au inteles repede posibilitatile care li s-au deschis inca din anii '90- '91, iar al doilea motiv ar fi ca este o zona cu un mare potential economic si investitorii agteapta din partea guvernului avantaje si facilitati fiscale". O noutate deloc de neglijat prezenta la Transport AR, vine din partea societitii Rocar SA Bucuresti, care a adus un model de autobuz dotat cu o trapa speciala pentru persoanele handicapate aflate in carucioare. "Sunt foarte multumit de autobuz. L-am si incercat. Pentru noi exista numeroase facilitati date de lege, dar multe dintre ele sunt doar pe hartie. Iata ca se poate face totusi ceva concret si pentru noi", au fost cuvintele unei persoane handicapate care a vizitat targul;  Prima zi targului s-a incheiat cu un tur al orasului, cu masinile expuse, in fruntea coloanei fiind autoturismele Politiei din Arad si din Bekescsaba.  
Secretarul de Stat Vlad AntonPrezent ieri in Arad, secretarul de stat in cadrul Ministerutui Apelor, Padurilor si Mediului, Anton Vlad, a recunoscut ca vestul tarii este afectat de poluarea provocata de bombele Aliatilor, fapt ce-i determina pe responsabilii ministerului sa ia in serios aceasta problema. Anton Vlad a spus ca masuratorile efectuate de specialistii aradeni si timisoreni arata atat o poluare a aerului cat si a unorcursuri de apa. "Din nefericire, si orasul dumneavoastra este afectat de poluare. Nu putem stabili insa cu exactitate ce cote atinge aceasta, din cauza aparatelor vechi si neperformante pe care le detinem in tara, dar simtim cu totii ca aerul pe care-l respiram nu mai are aceeasi calitate. Cert este si faptul ca granicerii timisoreni care s-au imbolnavit zilele trecute au fost victimele poluarii" a declarat reprezentantul ministerului de resort. Anton Vlad s-a aflat doar in trecere prin orasul  nostru, sosind de la Budapesta, unde a fost sa semneze, impreuna cu omologii sai maghiari, un document de cooperare bilaterala in domeniul silviculturii. Secretarul de stat a declarat ca este  la curent si cu dezastrul de la Taut, unde lacul de acumulare a secat, in urma fisurarii unui stavilar al barajului. Anton Vlad a precizat ca ministerul va aloca fonduri pentru reparatiile necesare barajului, construit pentru a feri de inundatii aproximativ 11 mii de hectare de teren. "Accidente asemanatoare au mai avut loc in ultimii ani in Romania, acestea datorandu-se faptului ca amenajarile sunt vechi si nu au mai fost intretinute din cauza bugetelor austere. Oricum, reparatia este prioritara si a fost inclusa in planul de investitii al ministerului". Responsabilii locali au oferit o explicatie privitoare la accident, precizand ca motivul cedarii stavilarului a fost cantitatea de 15 milioane de metri cubi de apa adunata in lac, datorita recentelor ploi, si viituri. In mod normal, cantitatea de apa n-ar fi trebuit sa depaseasca patru milioane de metri cubi Revenind la poluarea cauzata de razboiul din Balcani, Anton Vlad a spus ca se incearca obtinerea banilor necesari pentru achizitionarea unor aparate de ultima generatie destinate monitorizirii calitatii mediului, care vor intra in dotarile Agentiilor de protectie a mediului din Arad, Timis si Caras-Severin.

Consiliul municipal a aprobat caietul de sarcini pentru licitatia ce va avea loc, in curand, in vederea concesionarii a doua hectare de teren pentru construirea unei fabrici in zona Hipodromului. Primarul Valentin Neamt ne-a declarat ca de terenul respectiv s-a aratat interesat un investitor roman (al carui nume nu a fost dat publicitatii), care, impreuna cu o societate elvetiana, vrea sa construiasca o fabrica de componente electrice pentru autoturisme. Constructia fabricii va costa trei milioane de marci germane, fiind a doua mare investitie dupa cea a firmei Lucas. Fabrica va crea circa 300 de locuri de rnunca.Primarul, despre care inaltii reprezentanti locali spun ca a adus in municipiu cele mai importante investitii din ultimii ani - ne-a mai declarat ca, in acest moment, se mai afla in negocieri si cu alti investitori straini interesati de orasul nostru.

Control vamalIn curand, prin Vama Turnu vor putea trece si autocamioanele ce transporta marfa, cu o capacitate de peste 3,5 tone. Seful acestui punct de trecere a frontierei, Stelian Beinsan, ne-a declarat ca reteaua de calculatoare care va monitoriza aceasta activitate este gata pregatita. Se asteapta, de asemenea, sa-si intre in rol comisionarii vamali care vor intermedia activitatile comerciale respective. Stelian Beinsan precizeaza ca Vama Turnu va putea fi tranzitata de camioanele de mare tonaj incepand cu luna iulie, fara a se cunoaste, deocamdata, o data exacta. Vama Turnu a fost infiintata in anul 1995 si a fost destinata, in exclusivitate, traficului de persoane fizice si autocarelor cu turisti. Zilnic, acest punct de trecere a frontierei este tranzitat de aproape doua mii de autoturisme.
Stupina pavilionara la Pecica dupa dezastruIn urma unor verificari efectuate la Societatea Agricola "Furnica Manyo" Pecica, s-a constatat ca 162 de hectare de cultura cu mustar au fost stropite cu pesticide, prin mijloace aviatice. Datorita acestei stropiri, au murit mai multe familii de albine. In urma cercetarilor, s-a stabilit ca societatea nu avea avizul Agentiei pentru Protectia Mediului, a Directiei Sanitare si Comisiei Judetene de Baza Melifera si Stuparit Pastoral, potrivit art. 28 litera C din Legea 137/95 privind protectia mediului. Ca urmare a acestui fapt, a fost sanctionat contraventional  inginerul Alexandru Eugen Kirch, reprezentantul societatii mentionate mai sus, cu o amenda  in valoare de 3.000.000 de lei.

 


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}