title

* Stirile pe scurt:   ...

Stirile Zilei

Sambata, 13 februarie 1999

Ieri dimineata, insotit de nevasta sa, printul Paul de Romania (nepotul lui Carol II) a poposit pentru cateva ore la Arad. Precizand ca nu se afla aici in calitate de om politic, fiind intr-o vizita neoficiala, el a fost oaspetele unui liceu, a bibliotecii judetene si a societatii comerciale Feroneria S.A., dupa care s-a deplasat in judet, la complexul de crestere si ingrasare a porcinelor, Suisem Semlac. La ora 12, Paul si sotia sa au ajuns la liceul "Elena Ghiba Birta", unde au vizitat cateva sali de clasa si au discutat cu elevii si cadrele didactice. Au facut o donatie de carti scolii. Interesant de remarcat este ca soacra printului Paul a absolvit cu 40 de ani in urma cursurile acestui liceu! Perechea princiara a promis ca intr-un viitor apropiat va reveni la "Ghiba Birta", pentru a da burse de studiu elevilor, in tara sau in Statele Unite. De asemenea. cadrele didactice vor fi ajutate sa se perfectioneze in unitati de profil din strainatate. Vizita lui Paul la liceul de pe malul Muresului s-a incheiat dupa aproximativ 30 de minute, dupa care acesta s-a indreptat spre fabrica de binale Feroneria S.A.. "Printul Paul si sotia sa au fost insotiti de trei barbati craioveni si un bucurestean" ne declara directorul general al Feroneria, Ioan Jude. "A venit in calitate de om de afaceri, nu de politician. A vizitat fabrica, a spus ca ii place ca lumea lucreaza. A luat cu el niste cataloage, spunandu-ne ca stie cativa patroni care folosesc produse fabricate de noi." Printul Paul de Romania s-a declarat disponibil in a aduce investitori straini la Feroneria, confirmand astfel stirea publicata la mijlocul acestei saptamani. Paul a ajuns in legatura cu fabrica aradeana de binale printr-un unchi al juristului de la Feroneria, care ii povestise acestuia ca la Arad exista o fabrica cu acest profil, care se descurca binisor in economia de piata. "Printului i-a placut ordinea si curatenia din fabrica noastra" - spune directorul Jude. La Feroneria, Paul a ramas mai bine de doua ore, declarandu-se impresionat de calitatea muncii prestate de muncitorii fabricii, cu care a discutat despre probleme de productie. In jurul orei 14.30, printul si sotia acestuia au pornit spre Semlac, unde au dorit sa vada complexul de crestere si ingrasare a porcinelor Suisem. "Nu au apucat sa constate conditiile in care lucram - ne declara directorul fermei - din cauza vremii nefavorabile. Abia am reusit sa ii bag in masina sa plece spre Arad." Ieri seara, printul Paul a fost invitatul unuia din posturile de televiziune locale. El a parasit judetul nostru cu promisiunea ca va incerca sa sprijine Aradul, prin aducerea unor investitori din strainatate.

Liceul "Ghiba Birta" din Arad - Virtual Arad News (c) 1999Elevii Liceului Ghiba Birta au sarbatorit cum se cuvine Ziua Indragostitilor. Ieri, incepand cu orele 16.00, acestia au organizat un spectacol de poezie din lirica de dragoste, in colaborare cu membrii clasei de teatru din cadrul Liceului de Arta "Sabin Dragoi". S-au recitat poeme de dragoste atat din literatura nationala (Blaga, Eminescu), cat si din creatia universala. Tot ieri, elevii de la Ghiba Birta au organizat o expozitie referitoare la Valentine's Day, pe coridoarele scolii. Tinerii si-au oferit reciproc ilustrate sub forma de inimioare ori si-au facut declaratii de dragoste scrise sau verbale. In pauza mare s-au oficiat numeroase casatorii, cu o durata de numai 24 de ore. Perechile de miri s-au desprins dintre elevii claselor a V-a si pana la cei din clasa a XII-a. Casatoria cea mai "gustata" s-a celebrat intre directoarea scolii, prof.Valentina Iegariu si profesorul american Joe Padeswa care preda limba engleza in acest liceu. Valentina Iegariu ne-a declarat ca minutele de miere vor fi petrecute de miri doar in Romania.
Spitalul Municipal Arad - Virtual Arad News (c) 1999Fundatia "Vasile Goldis" a solicitat Consiliului municipal accesul gratuit al studentilor de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" in baza materiala si clinica a Spitalului Clinic Municipal. Pentru a asigura accesul studentilor in spital in vederea desfasurarii stagiilor clinice si pentru pregatirea studentilor, Universitatea platea o taxa anuala de peste 100 de milioane de lei. Astfel, Fundatia a propus consilierilor locali ca Universitatea sa doteze spitalele cu aparatura tehnico-medicala in loc sa plateasca taxa anuala. Consilierii au analizat cererea Universitatii dar au fost de parere ca aceasta nu-si are sensul, intrucat, deocamdata, spitalele nu apartin municipalitatii, iar taxele sunt stabilite direct de spitale si nu de CLM. Totusi consilierii au hotarat ca, intr-o viitoare sedinta, sa voteze un proiect de hotarare cu privire la scutirea de taxe a Universitatii pentru a putea intra in vigoare imediat ce spitalele vor intra in subordonarea Consiliului municipal. Fundatia Vasile Goldis si-a motivat cererea si prin faptul ca dotarea cu aparatura medicala a Spitalului Clinic Municipal inseamna respectarea standardelor impuse de Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica.

Cotele Muresului si a Crisurilor sunt in continua crestere de cateva zile, datorita topirii zapezii si a ghetii, in urma incalzirii vremii. A fost depasita cota de aparare cu un centimetru in localitatea Chier (ieri, aici nivelul apei era de 301 cm). Dispecerul de serviciu din cadrul Exploatarii Lucrarilor Hidrotehnice Arad ne-a precizat ca in alte localitati nu s-au inregistrat cresteri semnificative de niveluri, singurele probleme fiind pe afluentii din Valea Cigher. Specialistii ELHA preconizeaza cresteri importante ale Muresului si Crisurilor doar in cazul in care vremea se va incalzi brusc si se va topi stratul de zapada. Ieri la amiaza, stratul de zapada a depasit 25 de centimetri la Savarsin. Comisia judeteana de aparare impotriva dezastrelor nu este in alerta, deocamdata, pana cand nu exista certitudini ca apele ii ameninta pe aradeni. Cu toate acestea, Comisia urmareste cu atentie evolutia fenomenelor hidrometeorologice, tinind cont de existenta stratului de zapada si de precipitatiile prognozate. Pagubele suferite de judetul nostru in urma inundatiilor din vara anului trecut se ridica la peste 17 miliarde de lei. Potrivit prognozei meteorologice, in urmatoarele doua zile, vremea va fi in general instabila, cu cer mai mult acoperit si precipitatii abundente. Temperaturile maxime vor fi negative. Hidrologii avertizeaza ca debitele vor fi in crestere prin propagare, in special pe raurile din vestul tarii.

Ieri la pranz s-a inaugurat una dintre cele mai moderne statii Peco de pe raza municipiului Arad. Este vorba despre unitatea apartinand S.C. PETROM S.A. de la iesirea din Arad spre Timisoara. La inaugurare au participat Gheorghe Neamtiu prefectul judetului, Levente Bognar - subprefectul judetului, Dan Ivan - presedintele Consiliului Judetean, Valentin Paul Neamt, primarul orasului, directorii unor societati comerciale importante din municipiu, alti invitati, ziaristi. Panglica inaugurala a fost taiata - in cinci - de prefectul Gheorghe Neamtiu si Florica Nedelcu, director general al Departamentului Comercial din cadrul Societatii Nationale a Petrolului, secondati de primarul Neamt si presedintele CJA, Dan Ivan. A tinut aproape si ing. Marin Duta, directorul general al S.C. PETROM S.A. Arad. Vizibil emotionat, ing. Marin Duta a dorit sa le multumeasca in mod deosebit constructorilor care au transformat vechea statie Peco intr-una cu adevarat moderna. Acestia sunt: S.C. Comera S.R.L. Arad, S.C. IMSAT Vest S.A. Arad, S.C. Alglas S.R.L. Arad si S.C. Fininvest S.R.L. Arad. De proiectare se antreprenoriat s-a ocupat I.P.C.T. Bucuresti. Gheorghe Olaru, inginer sef la sucursala Peco Arad, ne-a declarat: "Transformarea acestei statii face parte dintr-un program de urgenta de modernizare, initiat de Societatea Nationala a Petrolului. Investitia se ridica la zece miliarde de lei. Dovada operativitatii constructorilor consta in insusi faptul ca lucrarile de modernizare au inceput in data de 29 octombrie (in 28 octombrie se mai vindea inca benzina la unitatea de aici), iar astazi, dupa nici patru luni incheiate, totul arata dupa cum lesne se poate observa." Din acelasi program de modenizare rapida face parte si statia Peco de la Podgoria unde, in data de 7 noiembrie, se mai vindea inca benzina si motorina, iar in data de 15 martie se va putea da in folosinta. Statia inaugurata ieri este dotata cu pompe moderne, cu autoservire, iar din magazinul din incinta acesteia se poate cumpara o gama larga de produse destinate autoturismelor, de la uleiuri de cea mai buna calitate, pana la tot felul de accesorii estetice pentru interioarele acestora. "Sunt foarte fericit sa constat ca Societatea Nationala a Petrolului vine din urma, ca sa spun asa, cu acest program rapid si eficient de modernizare. In mod cert, solutia nu este sa opresti eoncurenta, ci sa incerci tu insuti sa constitui un stimulent pentru concurenta. Ii felicit pe toti cei care astazi, aici, au facut posibila inaugurarea acestei unitati, ce poate sta cu fruntea sus in fata oricarei unitati similare, chiar particulare, de pe raza municipiului." - ne-a declarat Valentin Paul Neamt, primarul orasului. La inaugurarea Statiei apartinand S.C. PETROM S.A. din Aradul Nou a participat, in calilate de invitat, si consilierul prezidential Dan Capatina.

Dacia (12 - 18 feb) Intalnire cu Joe Black (SUA)
Muresul (12 - 18 feb) Titanic (SUA)
Arta (12 - 18 feb) Ochi de sarpe (SUA)
Sala mica (12 - 18 feb) Actorul si salbaticii (ROM)
Progresul (11 - 14 feb) Legea e lege (SUA)
Progresul (15 - 17 feb) O viata mai putin obisnuita (SUA)
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}