title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 13 aprilie 1999

Sobor de preoti - Virtual Arad News (c) 1999Credinciosii ortodocsi au incheiat sambata Postul mare. Purificati in cele sase saptamani de post acestia s-au pregatit pentru a intampina cum se cuvine Invierea Domunlui. Cu doua sau chiar trei ore inainte de inceperea slujbei, cetatenii Aradului au pornit spre lacasurile de cult pentru a participa la Slujba Invierii Mantuitorului. In oras era o forfota de nedescris. Autovehicolele au inceput sa aglomereze traficul, tramvaiele erau pline, iar o mare parte din oameni au pornit in pelerinaj pe jos spre biserici. In tot orasul se auzea sunet de toaca, menit si dea un aer solemn sarbatorii.

Bucuria Invierii. Bucuria de intampinare crestineasca pe care o da Invierea lui Hristos Domnul, prin care avem si chezasia invierii noastre, odata cu cea a mostenirii vietii vesnice, s-a simtit peste tot. Strigatul ce vesteste praznicul Sfintelor Pasti: "Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul, sa ne bucuram si sa ne veselim intru ea", este bucuria incredintarii omului ca a scapat de osanda mortii, urmare a pacatului lui Adam, prin calcarea poruncii dumnezeiesti si iesirea din ascultarea cuvantului vietii. Nu mai putin, bucuria reintegrarii sale in lumea innoita prin invierea Domnului si in care troneaza viata. Salutarea "Hristos a inviat" include si pe cea a bucuriei, ele fiind intr-o impletire stransa, concentrand parca toate celelalte formule uzuale de introducere sau consideratie in raporturile dintre oameni. Acum in zilele de praznuire, prin toate randuielile liturgice, Hristos Domnul Insusi ne-a cheamat la bucuria invierii.

La Bodrog s-a stat la coada la lumanari. Cu doua ore inainte de inceperea slujbei si drumul ce duce spre Manastirea de la Bodrog era "arhiaglomerat". Majoritatea masinilor ce se indreptau spre manastire aveau numar de Arad, dar s-au putut zari printre ele si masini din judetele Bihor, Alba, Hunedoara, si cateva chiar din Ungaria. La intrarea in curtea Manastirii s-a format un rand de cativa metrii la lumanari. Dupa ce si-au achizitionat lumanarile, toata lumea a inceput sa-si caute un loc cat nai aproape de bisericuta de unde a inceput slujba Invierii. Intreaga asistenta a cantat imnul religios "Hrisos a inviat din morti", dupa care slujba a continuat din altarul amenajat in aer liber. Majoritatea credinciosilor prezenti au ramas pana spre dimineata, iar dupa terminarea slujbei coloanele de masini s-au pus din nou in miscare, oamenii indreptandu- se spre casele lor. Conform traditiei in localitatile Bodrog si Felnac, oamenii au tinut toata noaptea la geamurile caselor lor lumanari aprinse, care au vestit Invierea Domunlui.

Bisericile din oras au fost luate cu asalt de credinciosi. Toate bisericile din Arad au fost luate cu asalt de credinciosi. Parca nici intr-un an nu au fost atatia. La biserica Sega II din zona UTA, credinciosii sositi in numar foarte mare au reusit sa ocupe o banda de circulatie a carosabilului, pana la liniile de tramvai. Cei care au vrut sa vada mai bine slujba au ramas sau au urcat in balcoanele blocurilor din apropierea bisericii. Ca si in alti ani aceasta biserica a fost impodobita in exterior cu ghirlande din garoafe albe, iar in interior, cu zeci de aranjamente din flori naturale. Oficialitatile aradene au participat la slujba de Inviere oficiata de PS Timotei, Episcop al Eparhiei Aradului, Ienopolei si Halmagiului la Catedrala ortodoxa veche. Si Piata Catedralei a fost arhiplina de credinciosi. Vremea a tinut si cu credinciosii ce au participat la slujba Invierii la Catedrala noua. Slujba s-a oficiat in aer liber, iar procesiunea de inconjurare s-a desfasurat nu in curte, ci prin oras, prin spatele liceului. Nici Manastirea din Gai nu a fost ocolita. Aici au sosit oameni si din alte judete care au participat la toate slujbele oficiate, incepand cu aceea din Joia Mare.

Din aceasta noapte si pana la Inaltare crestinii ortodocsi au intrat in Saptamana Luminata. Ei se saluta cu "Hristos a inviat!" si-si raspund cu "Adevarat a inviat!". Peste saptamana, in Duminica Tomii, ortodocsii vor sarbatori Pastile Mortilor. Este vremea la care credinciosii depun ofrande pe morminte, bocesc mortii, impart pomeni, fac libatiuni, se intind mese festive (rituale) in cimitir, langa biesrica, sau in camp, la iarba verde.

kosovo_war_16.jpg (18268 bytes)Credinciosi nevoie mare, NATO-americanii s-au gandit ca presedintele Milosevici nu trebuie sa ciocneasca in liniste oua rosii, fapt pentru care au continuat sa arunce bombe zburatoare peste poporul sarb si de sfintele Pasti. Gest frumos, omenesc si crestin, a carui vitejie aleasa nu este intrecuta nici macar de lucratura cu trabucul a prezidentialei Monica Lewinski. Este si acesta un semn ca socoteala initiala a agresorilor se cam incurca in Serbia. Minciuna potrivit careia agresorii indeplinesc o misiune umanitara in Serbia se afunda tot mai adanc in noroiul intereselor din ce in ce mai evidente. Pe zi ce trece devine tot mai clar ca Milosevici a avut dreptate sa nu semneze acel Acord de la Rambouillet despre care, pana si americanii spun acum ca este depasit. Mai mult, exista voci care se aud tot mai tare spunand ca intentia vadita a trupelor NATO-americane este de a rupe provincia Kosovo de Serbia. Halal "umanitara" aceasta misiune! Demn de semnalat este retinerea multor membri ai Camerei Reprezentanilor din SUA de a aproba o actiune terestra in Serbia. Si, sa nu uitam, este vorba de trupele "jandarmului mondial" si al "profesorului mondial de democratie" care, iata, in practica se dovedeste mai putin stapan pe situatie decat se lauda. In plus, agresorii se vad nevoiti sa faca fata unor critici tot mai severe din partea unor state aparent neinteresate de conflict, cum ar fi Israelul. Si-apoi, sa luam aminte la Rusia. Raman convins ca Rusia, chiar daca are o economie muribunda, are forta militara necesara pentru a-i obliga pe aliatii din NATO sa tina cont de amenintarile tot mai putin voalate venite dinspre Moscova. Asadar, este tot mai evident ca razboiul din Serbia se afla la rascruce, agresorii vazandu-se nevoiti sa ia o decizie clara, avand de ales intre a inceta agresiunea, acceptand sa se intoarca acasa cu coada-ntre picioare sau a intensifica si extinde operatiunile militare, riscand sa atraga in conflict si alte state (Albania se pare ca a si inceput sa-si puna in functiune artileria!). Ce va fi, vom vedea curand. Insa, stiind ca "jandarmul mondial" este prea orgolios pentru a ceda, ma si tem sa incerc o previziune.

Primaria Arad a elaborat o scrisoare de intentie privind incheierea unui acord de parteneriat intre orasele Arad si Würzburg (Germania), pe care urmeaza sa o inainteze primarului orasului german. Consilierii locali considera ca relatiile dintre cele doua municipalitati, demarate in 1992, s-au intensificat de-a lungul anilor, domeniile de colaborare diversificandu-se intr-un mod benefic pentru ambele parti. De aceea, consilierii cred ca este necesara oficializarea acestor relatii prin incheierea unui tratat de parteneriat. Prima vizita in orasul nostru a reprezentantilor orasului Würzburg a avut loc cu sapte ani in urma. Vizita a avut scop umanitar, germanii facand donatii la diferite institutii locale. Ulterior, Primaria Würzburg a contribuit cu donatii la dezvoltarea institutiilor aradene cu caracter social si a mai multor scoli, oferind tehnica educationala, mobilier scolar si autobuze. A urmat o colaborare intre Compania aradeana de transport si cea din orasul german, CTPA largindu-si parcul cu mai multe tramvaie provenite din Wurzburg. S-au initiat si relatii economice, intermediate de camerele de comert si industrie din cele doua municipii, care s-au dezvoltat cu timpul. Consilierul local Michael Szellner a formulat o scrisoare asemanatoare si in august 1998, pe care a expediat-o primarului general al municipiului Wurzburg, stabilind cu acesta o intalnire care va avea loc la mijlocul acestei luni.

Complexul Muzeal Arad - Virtual Arad News (c) 1999Complexul Muzeal Arad organizeaza in perioada 22 - 23 aprilie un simpozion international cu tema "Minoritatile intre identitate si integrare", propunandu-se dezbaterea diferitelor aspecte legate de viata minoritatilor din Romania si din tarile vecine. In cadrul simpozionului vor fi prezentate filme documentare si o expozitie fotografica cu tema "Tiganii". Organizatorii au invitat la simpozion numerosi etnologi, sociologi si istorici din Romania, Ungaria, Cehia si Germania. Conducerea Muzeului judetean considera ca organizarea simpozionului este necesara pentru ca in judetul Arad traiesc alaturi de romani cinci minoritati, fiecare avand propriile probleme de integrare si de pastare a identitatii. Participantii la eveniment vor analiza diferite aspecte ale vietii, convietuirii si supravietuirii unor minoritati in teritorii multinationale sau in teritorii cu o majoritate de alta cultura. Se va pune accent pe modificarile intervenite in timp in traditiile minoritatilor. Organizatorii au anuntat ca au nevoie de aproximativ 40 de milioane de lei pentru manifestare, solicitand Consiliului judetean 15 milioane, iar Consiliului local trei milioane. Ministerul Culturii va aloca 20 de milioane pentru acest eveniment.

Duminica, in prima zi de Pasti, la spitalul judetean trebuia sa fie supusa unei intrventii chirurgicale o pacienta care suferea de apendicita. Medicii Constantin Marcu si Alfred Kolozsvary au pregatit pacienta, insa exact inainte de operatie chirurgul Alfred Kolozsvary a facut o criza de... apendicita. Constantin Marcu (seful sectiei chirurgie) a fost nevoit sa-si opereze si subalternul. La aceasta ora ambii, medicul si pacienta sunt bine. Colegii doctorului operat au comentat doar atat: "Si medicii sunt oameni!".


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}