title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stimati cititori ! Din motive tehnice si de personal nu mai putem asigura in perioada imediat urmatoare actualizarea zilnica a stirilor VAN. Stirile vor fi actualizate sporadic de 1-2 ori pe saptamana. Speram la o imbunatatire a situatiei incepand din a doua jumatate a lunii iunie. Va multumim pentru intelgere.


Stirile Zilei

Joi, 13 mai 1999

Ramasite MIG 23 langa Capalnas, judetul AradIeri, in jurul orei 10,50 - 11,00, la aproximativ 2 km de localitatea Capalnas si aproximativ 10 km de Savarsin, un avion de lupta MIG - 23 s-a prabusit, resturile acestuia inprastiindu-se pe o distanta de aproximativ 3 km. Avionul era pilotat de locotenentul comandor Dorin Eremie Craiu, care executa un exercitiu de atac pe timp nefavorabil si avea la activ 461 ore de zbor din care 235 pe MIG - 23. Dorin Eremie Craiu avea 37 de ani, era casatorit, si avea o fica de 13 ani. Inainte de a se prabusi, avionul se indrepta spre aterizare spre aeroportul militar Giarmata, judetul Timis. Cu aproximativ 5 minute inainte de momentul la care se presupune ca avionul s-a prabusit, acesta a fost pierdut de radar, moment in care s-a pierdut comunicarea cu pilotul. Prabusirea avionului a fost observata de niste muncitori ai FRE , care au auzit un zgomot puternic. Zona in care acesta a cazut, numita de localnici "Carpen" este o zona de deal impadurita. Din aceasta cauza, recuperarea partilor componente ale avionului va fi destul de dificila. Avand in vedere ca las bordul acestuia se afla armament de razboi, generalul Gheorghe Catrina, loctiitorul Statului Major al Aviatiei si Apararii Aniaeriene, presedintele comisiei care cerceteaza cauzele si circumstantele in care s-a produs catastrofa aviatica de ieri, a subliniat ca zona nu va fi parasita de specialistii militari, pana cand armamentul si resturile avionului nu vor fi recuperate. Presedintele comisiei a precizat ca a fost localizata cutia neagra a aparatului de zbor. Din cate spuneau specialistii militari aflati la fata locului, rezulta ca pilotul a incercat pana in ultima clipa sa redreseze avionul, cauza din care nu a reusit sa se catapulteze, el decedand in urma impactului cu solul. Gheorghe Catrina a afirmat ca pilotul decedat in accidentul aviatic de ieri, avea antrenamentele efectuate la zi. Conform celor spuse de Gheorghe Catrina, cauzele accidenului n-au putut fi inca stabilite, imaginea pe care am vazut-o la fata locului, insa, este dezolanta: bucati din avion, componente electronice se aflau raspandite pe o suprafata extrem de mare de teren. Dupa spusele unor specialisti, distributia ramasitelor avionului este destul de curioasa ! Nu s-a putut, insa, preciza daca s-a produs sau nu o explozie la bordul avionului MIG - 23 care apartinea UM 01981 Giarmata. Statul Major al Aviatiei si Apararii Antiaeriene a exprimat sincere condoleante familiei indoliate. Gheorghe Catrina a aratat ca familei decedatului ii va fi acordat tot ajutorul posibil.

Ultimele semnaturi necesare aprobarii functionarii Zonei libere Arad-Curtici au fost obtinute, in sfarsit, miercurea trecuta. A fost nevoie de indelungi staruinte, de un adevarat lobby aradean, pentru ca ideea regretatului deputat de Arad, Aristide Nelu Dragomir, sa prinda in cele din urma viata. Initiativa acestuia s-a blocat acum cativa ani, guvernantii de atunci fiind refractari la infiintarea respectivei zone libere. Incepand din anul 1997, doi oameni si-au pus in gand sa duca la bun sfarsit aceasta idee, indiferent de cat ar dura procesul. Ei sunt primarul Curticiului, Gheorghe Don, si consilierul judetean Adrian Nitu. A fost o lupta deosebit de acerba, pentru ca, sa primesti aprobarile a "n" institutii si ministere, aduce cu cele 12 munci ale lui Hercule. Care au fost totusi trecute. Legat de aceasta investitie de proportii, Gheorghe Don ne-a declarat: "Pe langa avantajele pe plan local, care vor decurge iminent ca urmare a aportului de capital al firmelor care investi in acest spatiu. Zona libera ofera si avantajul de a fi o "trambulina" pentru refacerea economica a Iugoslaviei". Prin infiintarea acestei zone, conform Legii 84, a Zonelor Libere, fiecare intreprinzator autohton care livreaza marfa catre utilizatorii din Z.L. Arad - Curtici beneficiaza de multe facilitati, cea mai importanta fiind scutirea de la plata taxelor vamale. Primarul Don ne-a mai declarat ca la receptia care va avea loc cu prilejul inaugurarii Zonei Libere vor participa numeroase oficialitati de la centru, cum ar fi Petre Roman - presedintele Partidului Democrat (partid caruia i se datoreaza infiintarea acesteia, personalitatile aradene mentionate mai sus fiind membre PD), ministrul Transporturilor - Traian Basescu, ministrul Industriei si Comertului Radu Berceanu, directorul general al Agentiei Nationale a Zonelor Libere - Adrian Manole, unul dintre presedintii companiei Trinity Industries (care a cumparat recent 70% din capitalul social al S.C. Astra Vagoane S.A.), reprezentantii firmei americane Sara Lee (unii dintre primele firme straine interesate de a investi in Z.L.), precum si oficialitatile locale. Vestea obtinerii semnaturilor necesare aprobarii functionarii Zonei Libere Arad Curtici a avut ecou si peste Oceanul Atlantic. "Am primit un telefon, ieri, (marti - n.r.) de la un amic din S.U.A. Mi-a spus ca datorita acestei investitii, se face ceva, in sfarsit, si la noi in Romania" - a specificat primarul de Curtici. Bine-ar fi s-o tinem tot asa!

Stadionul UTA din Arad - Virtual Arad News (c) 1999La initiativa lui Gheorghe Neamtiu, ieri, la sediul Prefecturii, a avut loc o conferinta de presa legata de mult vehiculata cumparare a stadionului UTA de catre Consiliul Local. La aceasta conferinta a fost prezent si presedintele clubului textilist, Marin Lupas. "Am dorit sa ne intalnim si sa va informez asupra initiativelor intreprinse de institutia pe care o conduc, vizavi de problema stadionului UTA ", a spus Neamtiu. Toate demersurile legate de aceasta problema au inceput inca din februarie, cand clubul UTA a adresat un memoriu Prefecturii, in care se cerea ca in caietul de sarcini al SC UTA SA, intocmit in vederea privatizarii, sa nu fie prevazut si stadionul. Prefectul Gheorghe Neamtiu a luat atitudine si a intervenit in aceste luni. Astfel, cu ocazia vizitei inopinate a premierului Romaniei in Arad, in data de 19 februarie s-a dispus ca FPS impreuna cu prefectura sa clarifice modalitatea de trecere a stadionului din patrimoniul fabricii in administrarea Primariei. Vicepresedintele FPS, Victor Erös, prezent la intalnire, a precizat ca aceasta operatiune este posibila numai printr-un transfer prin Hotarare de Guvern, cu justa despagubire, in conformitate cu art. 7 din HG 55/02.02.1998. De atunci si pana in prezent, toata aceasta actiune a ramas in faza de proiect. Precizam ca suma activului evaluat de FPS se ridica la aproximativ un miliard de lei. Sosit cu intarziere la conferinta de presa, primarul Aradului, Valentin Paul Neamt, considera ca "se poate transfera stadionul fara plata sumei de un miliard, la fel cum s-a procedat si cu Arterm. Legea ne permite aeest lucru. Nu vad de ce ar cumpara aradenii un stadion care oricum le apartine". Daca legea permite acest lucru, ne permitem si noi sa intrebam de ce nu s-a facut nimic pana acum? Astazi, discutiile intre partile implicate vor continua la Primarie.
Banca Agricola din Arad - Virtual Arad News (c) 1999Intre 10 si 14 mai, Ministerul Finantelor a pus in vanzare pe piata, prin intermediul Bancii Agricole si a Banc Post, titluri de stat in valuta. Noua emisiune prin care statul se imprumuta iarasi de la supusii sai, este destinata atat persoanelor fizice, cat si celor juridice. In prima zi de emisiune, luni, 10 mai, Banc Post a vandut titluri de 1,7 milioane dolari si 500.000 marci germane, iar Banca Agricola a vandut certificate de l,9 milioane dolari si 430.400 marci germane. In a doua zi de emisiune, marti, 11 mai, s-au vandut titluri de stat in valuta in suma totala de aproximativ 6,3 milioane dolari, prin cele doua banci prin care se deruleaza operatiunea. Banca Agricola a vandut titluri in valuta de peste 2,6 milioane dolari si peste 800.000 marci germane, iar Banc Post a vandut certificate de peste 2,7 milioane dolari si 900.000 marci germane. "Sucursala Arad a Bancii Agricole a vandut in aceste prime doua zile ale emisiunii titluri in valoare de 25.000 de dolari si 80.000 de marci germane" - ne-a comunicat Dorel Sbarcea, directorul acesteia. La fel de bine se vand si prin Banc Post Arad: "Vanzarea merge excelent - constata Leontin Chis, directorul sucursalei. Exista un interes sporit din partea cetatenilor fata de precedenta emisiune. In doua zile am reusit sa vindem certificate ce insumeaza ca valoare 95.000 de dolari si 167.000 de marci. Este o dovada clara ca lumea mai are, totusi, bani". Dobanda pentru certificatele in dolari cu scadenta la 91 zile este de 7,5% pe an, iar pentru cele cu scadenta la 182 zile, de 8% pe an. Pentru certificatele in marci germane cu scadenta la 91 zile, dobanda anuala este de 5%, iar pentru cele cu scadenta la 182 zile, de 5,5%. Valoarea nominala a unui certificat in valuta este de 500 de dolari si respectiv 800 de marci. Titlurile de stat in valuta nu pot fi rascumparate in avans si pot fi cumparate doar de persoanele rezidente in Romania. Certificatele sunt dematerializate.

In cursul saptamanii trecute, societatea comerciala Real SA Arad a fost din nou scoasa la licitatie de catre FPS. Anul trecut a mai fost o data licitata, dar firma (din Deva) careia i-au fost adjudecate actiunile FPS-ului nu a achitat la timp contravaloarea acestora, drept pentru care contractul incheiat intre parti a devenit unul de drept, dupa cum ne informa Anisoara Weisl, referent la FPS Arad. Asa s-a ajuns la o a doua licitatie, cu strigare, cand s-au prezentat doua oferte. Actiunile Fondului au fost in final adjudecate unei firme din Bucuresti. Real SA are ca obiect de activitate comertul, dispunand de un capital social de 2,9 miliarde lei, din care FPS a scos la vanzare o cota de 39,984%. Restul este detinut de catre actionarii rezultati in urma Programului de Privatizare in Masa. Pretul de pornire al licitatiei a fost de 115.000 lei/actiune, obtinandu-se la incheierea procedurii un pret superior acestuia.


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}