title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 13 octombrie 1999

La Monesa s-au intalnit romanii din doua tari - Virtual Arad News (c)1999La sfarsitul acestei saptamani, repezentantii romanilor din Ungaria au participat la o instruire in judetul nostru, la Moneasa. Fiind prima intalnire de acest gen pe care romanii din Ungaria o fac in Romania, oficialitatile aradene au fost reprezentate la cel mai inalt nivel: prefectul Gheorghe Neamtiu, subprefectul Levente Bognar, vicepresedintele CJA Achim Alexa etc. Romanii din Ungaria (21 in total) au fost coordonati de Traian Kreszta, presedintele Autoguvernarilor si de György Argylean (Gheorghe Ardelean pe romaneste), fostul deputat roman din Parlamentul de la Budapesta.
Efectul 13 generali
Desi vicepresedintele Achim Alexa si Hevesi Jozsef, responsabilul cu minoritatile din judetul Bekes, s-au ocupat in detaliu de toata organizarea si toate invitatiile, de la Bucuresti si de la Budapesta n-a venit nici o oficialitate. De ce? Deoarece relatiile romano-maghiare s-au prabusit de-a dreptul dupa ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta la Arad, cu ocazia zilei de 6 octombrie. Totusi, daca partea maghiara poate sa lipseasca de la o manifestare o romanilor din Ungaria, nu acelasi lucru il putem spune despre guvernantii de la Bucuresti, cu atat mai mult cu cat este pentru prima data cand romanii din Ungaria calca in mod organizat pe pamantul tarii mama. Nici un titular de portofoliul n-a venit sa-i intrebe cum se descurca, de ce vorbesc ungureste intre ei, daca se simt opresati sau daca au nevoie de sprijin. Este o proba cat se poate de clara de infantilism diplomatic... Asa se face ca romanii din Ungaria au incaput pe mana subprefectului Levente Bognar si a inspectorului sef- adjunct Matekovits, care i-au "invatat" cat se poate de bine despre cum se pronunta corect "pe romaneste". Noroc cu inimosul Ioan Maris de la Vatra Romaneasca, care desi neinvitat - a venit la Monesa si i-a condus la muzeul din Buteni, la parcul dendrologic de la Gurahont, oprindu-i si pe la statuia lui Buteanu... Noroc cu muzeograful Mircea Barbu, care le-a prezentat cate ceva din istoria Aradului, sau cu metodistul Viorel Nistor, care le-a oferit un program artistic atat de participativ incat toti s-au simtit, o seara, romani... Noroc si cu vicepresedintele Achim Alexa, care i-a indemnat "sa indrazneasca sa vorbeasca romaneste. Si aici, si la ei acasa." In rest, o admirabila lectie de diplomatie populara romaneasca, o lectie care este o palma strasnica peste obrazul actualilor guvernanti
.
Intalnire romano-germana pentru achizitionarea unui incineratorConsilierii municipali si executivul Primariei analizeaza noua oferta privind achizitionarea unui incinerator, venita, luni, din partea unei companii de profil din Germania. Reprezentantii acesteia, prezenti in orasul nostru, au vorbit mai bine de doua ore despre avantajele oferite de incineratorul pe care vor sa-l aduca in Arad, spunand ca proiectul nu va costa nimic municipalitatea. Ei au dat asigurari responsabililor locali prezenti la discutii (conducerea Primariei si consilieri) ca vor elabora in maximum doua luni un proiect, care urmeaza sa fie inaintat Uniunii Europene, in vederea finantarii lui. In acest fel, Primaria Arad nu va trebui decat sa semneze o scrisoare de intentie catre compania germana, care va prelua toate costurile legate de intocmirea proiectului si va face demersuri pe langa Uniunea Europeana  pentru obtinerea banilor. Consilierul Viorel Dolha este de parere ca Primaria nu trebuie sa se grabeasca sa le dea un raspuns germanilor, cat timp mai exista si oferta similara venita din partea unei firme italiene. "Este necesar si se analizeze ambele oferte sau sa trimitem scrisori de intentie ambelor firme. In acest fel avem sanse mai mari ca cel putin unul dintre proiecte sa fie pus in aplicare" - ne-a declarat Dolha. Responsabilii locali s-au aratat mai interesati de oferta nemtilor, datorita avantajului ca prin arderea deseurilor s-ar produce si energie electrica, iar instalarea statiei va fi finalizata in maximum doi ani. Proiectul cu italienii prevede achizitionarea, in comun cu municipalitatea timisoreana, a unei instalatii de tratare a reziduurilor, dar consilierii se gandesc sa renunte la propunere pentru ca transportul deseurilor pana la Ortisoara - unde ar fi montata instalatia, ar fi prea costisitor. Desi rezolvarea problemei deseurilor este prioritara pentru aradeni, la intalnirea de luni cu negociatorii germani au participat doar cativa alesi locali. Executivul Primariei a trimis invitatii de participare tuturor celor 25 de consilieri.
La Centrul scolar Ineu se aplica reforma - Virtual Arad News (c)1999O buna parte a institutiilor de invatamant din judet intampina dificultati in aplicarea noii legi care a aparut in acest domeniu. Reforma sistemului educational se pare ca a fost altfel inteleasa de catre conducerea Centrului scolar din Ineu. Radu Jenescu, unul dintre cei trei directari, ne-a declarat: "Noi am aplicat aceasta reforma pe mai multe directii. Prima ar fi cea de transformare a bazei materiale si constructia uneia noi, precum si de adaptare a procesului instructiv educativ". Cea mai inedita si binevenita schimbare a survenit in organizarea acestui proces, prin constructia unei baze materiale care sa cuprinda toate activitatile de care cei cu probleme psihice au nevoie, si pe care sa o poata folosi in cele mai bune conditii. Aceste spatii multifunctionale, in care invata si incearca sa se adapteze societatii elevi din clasele I-VIII, sunt compuse din bucatarie, cantina, spatii de joaca, clase etc. "Punem foarte mare aspect pe socializare. Aici intra, bineinteles, si tinuta, igiena, gatirea mancarii. Cel mai important aspect este acela ca dascalul educa un grup mic de elevi, avand sansa sa lucreze cu fiecare copil in parte. In prezent exista 12 astfel de spatii in care invata 13 clase".
Se lucreaza si la repararea podului Traian...O problema controversata, a carei solutie inca ne doare pe noi, aradeni, este cea a podului Timisoarei, aflat in acest moment in reparatii. Daca se vor respecta termenele din documentatia tehnica initiala, acesta ar trebui sa reintre in functiune dupa 2 ani, aducand cu sine, in mod aproape cert, dublarea liniei ferate care trece prin cartierul Micalaca. Ce impact va avea aceasta asupra locuitorilor din zona este de la sine inteles, mai ales ca, din pacate, dupa cum afirma si viceprimarul Darida, acum nu se mai poate face nimic. Daca autoritatile centrale au fost atat de putin receptive la solutia mutarii podului cand acesta deservea o singura linie, cu atat mai greu va fi odata cu introducerea celei de a doua. Oricum, lucrarile de reparatie se deruleaza fara probleme caci suprastructura era pregatita de montare de acum 5 ani, dar municipalitatea spera ca se va amplasa intr-un alt loc. Reparatia continua, desi certificatul de urbanism emis de Primarie pentru aceste lucrari a expirat de doua luni, iar activitatea se desfasoara in prezent in baza unei Hotarari a Guvernului privind repararea "podului calamitat", dupa cum este el considerat de catre guvernanti, calificare fortata pe care nici Ioan Darida nu o considera adecvata situatiei reale a podului. Nu ne ramane decat sa constatam ca autoritatile centrale au incalcat inca o data autonomia locala, luand in mod abuziv decizii care nu servesc nici intr-un caz intereselor municipiului nostru. Iar faptul ca Aradul a primit din "taxa Basescu" o suma net inferioara  necesitatilor sale ca oras cu intens trafic de tanzit si frontiera, este inca o dovada a modului in care Bucurestiul isi face "datoria" fata de locuitorii judetului Arad. Podul din Aradul Nou inca rezista. Deoarece podul din Aradul Nou a intrat in reparatii, am solicitat amanunte despre acest subiect viceprimarului Ioan Darida. Domnia sa ne-a asigurat ca refacerea podului nu este inca o problema urgenta, iar lucrarile care se desfasoara in prezent au drept scop refacerea vopsitoriei pentru protectia anticoroziva. Desi aceasta actiune era necesara de catva timp, doar anul acesta s-a reusit strangerea sumelor necesare. In paralel se lucreaza si la refacerea si etanseizarea partii carosabile a podului.
Cortina de final - la Festivalul de teatru clasicOpt seri la rand, peste 450 de aradeni au umplut, zilnic, sala Teatrului de Stat la spectacolele alese pentru cea de a V-a editie a festivalului de teatru clasic. Duminica seara, Teatrul Maghiar Timisoara ne-a adus pe scena, intr-un spectacol de aprope patru ore, un "Hamlet francez" - Lorenzaccio de Alfred de Musset, pus in scena de marele regizor roman Victor Ioan Frunza. Duminica, inainte de amiaza, la "Salonul rosu" al Teatrului de Stat a avut loc colocviul despre teatru, la care au participat critici dramatici, actori, regizori, ziaristi. Asupra celui mai important eveniment cultural al anului - Festivalul de teatru clasic - vom reveni.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}