title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 13 decembrie 1999

Presedintele CJA -  Dan Ivan - anunta deschiderea unui birou permanent la BruxellesAutoritatile regiunii Flandra de Vest au decis sa sprijine financiar ideea Consiliului judetean de a-si deschide un birou permanent la Bruxelles, capitala Belgiei, dar, si mai important, a Uniunii Europene. Judetul nostru va fi, astfel, primul din tara si chiar din Europa de Est care ar avea un birou permanent in capitala U.E. Dupa ce a cautat luni de zile sprijin financiar pentru a-si pune in practica ideea, presedintele CJA, Dan Ivan, a primit intelegere de la colaboratorii sai din Flandra de Vest. Acestia au anuntat, zilele trecute, ca va finanta functionarea biroului, respectiv va suporta salariile angajatilor de aici. Conducerea CJA si-a ales deja si reprezentantul judetului  nostru la Bruxelles, dar nu a dat publicitatii numele acestuia. Am aflat insa, ca e vorba de o economista din Bucuresti, care a lucrat la Tarom si al carei sot conduce o agentie in Bruxelles. Ideea conducerii CJA de a-si deschide o "filiala" in capitala europeana a plecat tocmai de la faptul ca toate fondurile importante alocate programelor internationale se impart aici.
Aeroportul International Arad nu poate deveni companie regionala - Virtual Arad News (c)1999Reprezentantii conducerilor si a sindicatelor din noua aeroporturi din tara s-au intrunit in aceasta saptamana, la Bucuresti si au respins prevederile proiectului de ordonanta prin care aeroporturile aflate in subordinea Consiliilor Judetene, se vor transforma la inceputul anului viitor, in companii regionale de transport aerian, cu regim de aeroport international. Directorii de aeroporturi au afirmat ca proiectul de ordonanta guvernamentala, care prevede transformarea aeroporturilor aflate in subordinea Consiliilor Judetene in companii regionale de transport aerian, afirma ca acest proiect are multe neconcordante si a fost realizat fara consultarea prealabila a Consiliilor Judetene si a aeroporturilor. Potrivit lor, singurul avantaj al acestui proiect de Ordonata ar fi majorarea cotei din fondul de aviatie de la 15 la suta la 35, la suta, insa acest amendament nu este agreat de Ministerul Transporturilor. El considera ca aeroporturile ar putea obtine statut de internationale ramanand sub tutela Consiliilor Judetene si fara a fi transformate in companii regionale. Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, a afirmat ca acest proiect de ordonanta reprezinta o incercare de imixtiune a Ministerului Transporturilor in problemele cu care se confrunta aeroporurile. El a spus ca nu este de acord cu posibilitatea ca reprezentantii Ministerului Transporturilor sa aiba drept de veto in problemele de ordin economic cu care se confrunta aeroporturile. Potrivit celui mai sus amintit ordonanta ar fi neconstitutionala, pentru ca ea contravine prevederilor unei ordonante existente, prin care se stabileste modul de transformare a regiilor de interes local in alte activitati. Gheorghe Udrescu, Comandantul Aeroportului Arad, considera, de asemenea, ca acest proiect de ordonanta este neconstitutional. "Desi alte aeroporturi pot fi vizate de acest proiect, el nu are nimic cu aeroportul Arad, acesta fiind deja o societate cu capital privat, in treburile careia statul nu se poate implica", ne-a declarat acesta. Toate deciziile referitoare la aeroportul Arad urmeaza a fi luate de actionarii societatii, care sunt Consiliul Judetean si salariatii aeroportului.
Si TOP ajuta la impodobirea cu ghirlande a strazilor - Virtual Arad News (c)1999Pentru a conferi orasului Arad, de sarbatorile de iarna, o imagine cat mai placuta, Primaria Arad a cerut ajutorul unor institutii care, prin specificul activitatii, pot contribui la infrumusetarea orasului cu cele necesare. Una dintre aceste institutii este si S.C. Targuri-Oboare- Piete, a carui rol a fost deosebit de important in reusita acestui obiectiv. -Romulus Gherman, directorul TOP, ne-a declarat: "Am contribuit si noi cu ce am putut. Am oferit Primariei 14 milioane de lei, bani pe care ii va folosi in procurarea de materiale ornamentale care simbolizeaza, de fapt, venirea iernii si a sarbatorilor de iarna. Cat priveste aspectul pietelor, ele vor arata "ca la carte", procurandu-ne din timp ghirlande luminoase, banere cu urari de An Nou si altele, " De asemenea, Romulus Gherman ne-a spus ca, de Craciun si de Anul Nou, pietele vor functiona dupa acelasi program, ca pana acum, nefiind vorba de inchiderea pietelor sau de reducerea programului de lucru: Singura problema este daca de sarbatori agentii economici sau producatorii vor prefera sa-si expuna, pe mese, produsele.
Pensionarii se trateaza si iarna la Moneasa - Virtual Arad News (c)1999Toti pensionarii, indiferent de tipul pensiei (limita de varsta, de stat, invaliditate sau de agricultor) au dreptul o data pe an la un bilet de odihna si tratament, de 18 zile, intr-o statiune din tara. Aceste bilete se obtin, prin Oficiul de pensii, de la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, in schimbul unei sume proportionale cu veniturile pensionarilor. Una dintre statiunile in care se obtin astfel de bilete este Moneasa. Cei mai multi dintre pensionarii care vin aici la tratament sunt cazati in Unitatea de Tratament Balnear Codru Moma, unitate aftata in subordinea MMPS. De asemenea si la Hotelul Moneasa sunt cativa pensionari cazati. Oricum, in aceasta perioada a anului cazarea nu repezinta o problema, singurii turisti veniti fiind sunt batranii veniti la tratament. In afara de acestia in statiune nu sunt decat angajatii hotelurilor si localnicii din comuna. Situatia se va schimba, ne asigura directoarea hotelului Moneasa, odata cu apropierea anului 2000. Profitand de prezenta noastra in Moneasa, am vizitat bazele de tratament si am stat de vorba cu cativa "clienti". Nu ne-a surprins sa aflam ca multi dintre pensionari nu erau pentru prima data in Moneasa, si toti, fara nici o exceptie, intentioneaza sa revina la tratament si anul viitor. ,,Avantajul aici este ca toate sunt la un loc: si cazarea, si masa, si salile de tratament. Nu trebuie sa ne deplasam prea mult. Eu am mai fost si in alte statiuni, dar nicaieri nu m-am simtit asa de bine ca aici", ne-a spus Margareta Budai, din Cermei. In general pensionarii ajung in astfel de statiuni la recomandarea medicului, aici beneficiind in primul rand de tratamente balneologice. "Eu am fost paralizata de doua ori. De atunci vin aici, si ma simt foarte bine. Personalul isi da interesul, iar preturile sunt mici", ne-a spus Maria Popa, de 80 de ani, din comuna Beliu. Renumele statiunii a ajuns pana dincolo de granitele judetului, astfel ca, in ciuda legaturilor defectuoase cu celelalte judete din Ardeal, in Moneasa vin pacienti din Bihor, Hunedoara, si chiar din Alba si Cluj. "De sase ani vin aici, prin CARP, la recomandarea medicului. Sufar de artroza, dar de cand vin la Moneasa ma simt mai bine", ne-a spus Petrica Anci, de 66 de ani, din Hunedoara, Desi acum Moneasa este, oarecum, intr-un con de umbra, turismul balnear ar putea contribui esential la revigorarea statiunii, dar si a intregului turism romanesc, mai ales ca nu in multe zone ale lumii li se ofera pacientilor asemenea conditii de tratament.
Un aradean stabilit in Canada, cititor fidel al site-ului "Virtual Arad", despre care are numai cuvinte de lauda, ne trimite un foarte interesant "jurnal de calatorie" pe care il publicam, inaugurand astfel o noua rubrica de pareri si materiale primite de la cititorii nostri de pretutindeni

ELVETIA CANADIANA
De Sandu Iaschevici
Lake LouiseAceasta peregrinare imaginara se vrea inchinata unui anume Mihai (Mike) care m-a vrajit cu povestile sale despre orasul Victoria din provincia British Columbia in care locuieste. Un tamplar, un artist asa cum taranul roman e un artist in lemn care are si pasiunea calatoriilor si a educarii celor mici in spiritul sau care este profund crestin desi nu viziteaza biserica.
Sigur ca fiecare doreste sa faca ceva interesant in viata sa. Si ce ar putea fi mai interesant decit sa incerci sa refaci drumul celor care au cucerit Canada pas cu pas, al pionierilor care au inventariat pamanturile canadiene. Procesul de avansare catre vest a fost indelungat si dureros, insa cu aparitia caii ferate trans-canadiene totul s-a usurat foarte mult si a permis colonizarea vestului Canadei. In 1885 calea ferata era terminata.
Nu voi insista pe provinciile centrale ale Canadei care sunt o sursa de bogatie cerealiera ci pe provincia British Columbia care este mai interesanta din punct de vedere turistic dat fiind ca poseda faimosul lant muntos al Muntilor Stancosi canadieni.
Incepand din orasul Calgary din provincia Alberta muntii apar la orizont si in sfarsit ceva se intampla in lunga campie canadiana. Cu cat te apropii de ei ti se par mai impunatori, mai minunati. Ti-ar trebui luni intregi sa ii vizitezi pe toti dar lumea care are acces acum la autostrada deschisa in 1920 se bucura de privilegiul de a vedea numai ce e esential. Odata cu calea ferata au venit turisti printre care si un avocat din Boston. Moartea acestuia in munti a infricosat oamenii de aceea conducerea caii ferate a hotarat sa importe ceva elvetieni care sunt versati cu ale muntelui. Acum englezii si americanii puteau sa mearga pe munte cu ghid elvetian. In 1899 tot caleaAutobuz pentru ghetar ferata a adus doi ghizi ca sa lucreze pentru hotelul de la Rogers Pass, Glacier House. Cu cat clientela crestea, ei vizitau din ce in ce mai multe locuri printre care si chalet-ul de la Lake Louise. Inca de atunci era o reclama in genul: vizitati "50 de Elvetii intr-una".
Nevoia mare de elvetieni a facut sa se construiasca un sat de elvetieni la Golden. Elvetienii au influentat formarea culturii locale, a arhitecturii si a bucatariei si au dat gustul pentru schi a canadienilor. In 1954 compania caii ferate a decis sa nu mai angajeze ghizii elvetieni dar s-au creat ulterior asociatii ale ghizilor montani. Abia in 1997 s-a reluat vechea functie de ghid montan.
Primele orase montane importante sunt Banff si Jasper. De fapt acestea sunt si numele unor parcuri nationale. In aceste orase nu este surprinzator sa vezi reni (elk) plimbandu-se prin mijlcul orasului asa-zisi renu urbani.
Si daca inca nu esti impresionat de maretia muntilor vei ajunge in curand la Lake Louise unde o fotografie cu lacul si muntele iti va taia respiratia in viitor cand o vei rasfoi. Aici intr-adevar iti poti linisti setea de munte pe care provincia Ontario nu ti-o poate domoli. Bineinteles ca aici este un hotel infiintat pe vremea caii ferate cu camere scumpe de la 500 la 1500 dolari pe noapte care nu sunt de nasul fiecaruia. Poti de asemeni sa schiezi, sa vizitezi varfurile cu telefericul etc. Lake MoraineLake Moraine este trecut pe moneda canadiana de 10 dolari si pot sa spun ca merita. Daca iti continui drumul poti sa vizitezi Muntele Blackcomb si Whistler. Aici se afla cea mai mare statiune de schi din America de Nord, situata la 100 km nord de Vancouver. In Jasper National Park cu masini speciale dotate cu roti imense poti sa mergi pe ghetar ca sa contemplii vesnicia cat mai ai timp fiindca in curand vei fi batran. Ghetarul Athabasca este oGhetarul Athabasca limba de gheata de 6 km lungime si un kilometru latime. Cu aceste autobuze uriase poti calatorii pana la mijlocul ghetarului.
De fapt de la orasul Lake Louise pana la orasul Jasper este Icefield Parkway (Drumul Ghetarilor) un fel de Transfagarasan foarte pitoresc. Si sa nu uitam sa mentionam cel mai inalt varf din lantul muntos, Muntele Robson, care are 3,954 metrii si care e de multe ori invaluit in nori care fac imposibila surprinderea lui pe pelicula fotografica.
De cealalta parte a muntilor este orasul Vancouver. Fondat in 1867 si initial denumit Gassyville dupa numele unui popular barman Jack Gassycare a venit aici cu o lada cu sticle de wiskey. In 1870 isi schimba denumirea in Vancouver dupa numele marelui explorator englez. De pe muntele Grouse care nu se compara cu inaltimile de pana acum, fiind mai mic, poti sa contempli orasul si sa observi podul Lions Gate (Poarta Leilor) -pod suspendat pe cabluri construit in 1930 si care uneste cele doua parti ale orasului, parcul Stanley , podulPodul Liongate suspendat Capilano pe care te poti legana ca in filme si orasul vechi Gassyville unde merita sa astepti langa ceasul cu abur care emite sunete si vapori la fiecare ora exacta.
Si daca Vancouver ti de pare prea aglomerat desi este cel mai frumos oras din toata Canada, poti sa treci cu feryboat (bacul) in insula Vancouver unde se afla Victoria, capitala provinciei British Columbia. Un oras mic in care in afara de cladirea parlamentului prezenta umana nu e asa de impozanta ci lasa mai curand natura sa se manifeste in climatul bland care aduce ploi si foarte rar zapada. De aceea pe insula cresc specii care nu se gasesc altundeva in Canada si da poti manca kiwi autohton care creste in lume numai in Noua Zeelanda. Desi ploua incontinuu incepand din toamna pana in primavara totusi pe insula sunt probleme cu apa pentru ca pamantul nu retine apa si astfel au aparut boli ca "febra castorului" care se contacteaza cand bei apa din unele lacuri. Este o boala care iti afecteaza pe vecie enzimele din sistemul digestiv. Insula este totusi apreciata de pensionari care gasesc aici un loc de retragere linistit si au botezat orasul Victoria ca fiind "orasul florilor"
Daca tot ai vizitat insula merita sa treci prin oraselul Tofino unde cu un vas special poti vedea balene trecand pe langa tine. Sa nu uitam ca Green Peace (organizatie care lupta contra poluarii mondiale) s-a nascut in provicia British Columbia si ca se fac eforturi speciale de pastrare a faunei marine si a celei montane din aceasta provincie.
Iti este greu sa te intorci, dar parca tot Toronto unde este casa ta unde si business-ul merge mai bine.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}