title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe locul ?.
Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

Stirile Zilei

Joi, 14 ianuarie 1999

Domnule Popescu, sunteti presedintele filialei Arad a Consiliului National a Intreprinderilor private mici si mijlocii din Romania (I.M.M.). Cati membri aveti in Arad si de cand fiinteaza organizatia?

La ora actuala avem 26 de firme care au facut cerere de aderare la acest organism. Aceste cereri sunt din 1994, cand s-a infiintat filiala Arad, care a fost certificata in 21.02.1995. De atunci si pana acum foarte multe I.M.M-uri din Arad, chiar daca nu s-au inscris in organizatie, au participat activ la actiunile noastre, s-au implicat in organizarea lor. Practic, noi reprezentam interesele tuturor I.M.M.- urilor aradene, de la SRL-uri cu doi angajati pana la firme cu 200 de angajati.

Cum si unde le reprezentati interesele?

Pe plan national C.N.I.M.M. promoveaza legi si programe pentru dezvoltarea si protejarea acestor firme, le reprezinta interesele in fata organelor legislative si executive ale statului. Trecand in plan concret, va pot spune ca organizatia noastra s-a implicat in obtinerea de fonduri Phare atat de necesare dezvoltarii acestui sector economic si pentru reconversia fortei de munca. De exemplu, chiar in acest moment este in derulare un program industrial si comercial de plasamente si pregatire manageriala in Marea Britanie, finantat de Fondul Know How al Guvernului Britanic si care ofera managerilor din I.M.M.- uri un stadiu de pregatire manageriala teoretica si practica, pe o durata de patru saptamani, prin Consiliul Britanic al Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti. Un alt program derulat prin filiala Arad este programul Leonardo da Vinci al centrului national pentru formare profesionala:

Credeti ca e de ajuns?

Bineinteles ca nu. Din pacate, din '90 si pana in prezent, aceste I.M.M.-uri, atat din punct de vedere economic cat si social, nu sunt bagate in seama, nu exista o lege de protejare si stimulare a lor, dimpotriva sistemul financiar de taxe si impozite a dus si duce la distrugerea acestei forme economice. Ca sa poti sustine aceste programe si o activitate curenta de consultanta juridica si economica, trebuie bani care ar trebui sa vina de la I.M.M.-uri sub forma de cotizatii sau donatii pentru ca suntem o organizatie neguvernamentala. Acesti bani firmele nu-si permit in prezent sa-i ofere. De aceea, toate activitatile noastre se fac prin "munca patriotica", din bunavointa unora care cred ca aceasta este calea de revigorare a economiei romanesti. Noi participam regulat la sedintele Comisiei de Dialog Social si combaterea somajului, unde se dezbate situatia fortei de munca disponibilizata, care ar trebui absorbita tocmai de acest sector al I.M.M.-urilor. Aici, de nenumarate ori am sustinut cu argumente gravele probleme economice ale I.M.M.- urilor si nu de putine ori am contribuit la gasirea de solutii concrete si viabile, tinand cont de specificul local.

Care e situatia implicarii patronatului d-voastra in organizarea Casei de Asigurari de Sanatate?

Conform Legii 145/'97, completata cu Ordonanta de Urgenta din noiembrie '98, in consiliul de administratie al Casei de Asigurari de Sanatate intra pe langa Sindicate si reprezentantii Consiliului Judetean si membrii Asociatiei patronale reprezentative la nivel judetean. In cazul Aradului e vorba de noi si UGIR 1903. Din pacate, la Arad legea a fost nesocotita si noi nu am fost cuprinsi in acest Consiliu de administratie. De aceea noi am contestat la Prefectura, Consiliul Judetean, Ministerul Sanatatii dar nici pana acum n-am primit vreun raspuns.

Ce va propuneti pentru 1999?

In primul rand sa avem un rol activ si real in protejarea si promovarea intereselor I.M.M.-urilor aradene si sa obtinem un minim legislativ, prin aparitia legii care faciliteaza diminuarea si chiar anularea impozitului pe profitul reinvestit. Din pacate, 1999 va fi o piatra de incercare pentru I.M.M.-uri care trebuie sa suporte avalansa aberanta de impozite si taxe. Deci 1999, din pacate va fi un an al supravietuirii.

Casa taraneasca din CherelusLocalitatea Cherelus este o asezare rurala situata in partea de nord-vest a judetului Arad. Cele mai vechi izvoare istorice dovedesc existenta unei populatii pe aceste meleaguri inca din secolele III-II inainte de Christos. Monedele dacice tip "Toc- Cherelus" descoperite aici, dovedesc ca teritoriul localitatii Cherelus a fost locuit de stramosii nostri, respectiv triburile dacice. Asadar, Cherelusul se numara printre cele mai vechi asezari din tinutul Zarandului si, dupa aceea, din judetul Arad. In Cherelus,a vazut lumina zilei si un militant de seama al PSDR, Ioan Flueras, care impreuna cu alti demnitari ardeleni a pus bazele la infaptuirea Marii Uniri de la Alba-lulia de la 1 decembrie 1918. Cherelusul a avut tot timpul statut de comuna, pana in anul 1968 cand, urmare a unor masuri abuzive ale regimului totalitar, aceasta localitate a fost inclusa ca sat apartinator in componenta comune Sicula. Pentru a reveni la statutul ce l-a avut si a se repara o mare nedreptate ce li s-a facut, cherelusenii au cerut cu insistenta si insista in continuare pentru a li se restabili statutul de comuna chiar in actuala legislatura. De altfel, aceasta doleanta a constituit principalul obiectiv al discutiilor pe care locuitorii nostri l-au purtat recent cu dl, deputat Emil Putin, la intalnirea pe care a avut-o domnia sa in aceasta localitate. Sustinerea faptului ca localitatii Cherelus sa i se restabileasca statutul de comuna are la baza pe langa datele susmentionate si aceea ca localitatea numara peste 1.000 locuitori, dispune de peste 3.700 ha teren agricol, din care 710 ha pasune, avand dezvoltat si sectorul cresterii animalelor. Mai dispune de toate utilitatile edilitare gospodaresti, de invatamant si social-culturale pentru o buna functionare a unei administratii proprii locale. Pe raza localiiatii au luat fiinta, dupa 1989, unitati economice si prestatoare de servicii, create cu sprijinul a doi investitori italieni, in care lucreaza in prezent peste 150 angajati fiind in perspectiva dezvoltarea si diversificarea activitatilor de aceasta natura. Toate acestea si altele sunt argumente ce au fost prezentate atat deputatului Emil Putin, cat si senatorului Ioan Cretu, pentru a sprijini si sustine in organul legislativ al tarii ca in perioada ce urmeaza, dorintele legitime ale locuitorilor satului sa-si gaseasca solutionarea favorabila. Suntem constienti ca numai in cadrul unei administratii publice proprii localitatea noastra, ci si altele, se vor putea administra mai bine si cu eficienta si in rezolvarea problemelor pe care le ridica viata de zi cu zi.
Rotary InternationalClubul Rotary din Arad, unul dintre cele 30 de acest gen din tara, si-a inceput activitatea in anul 1995. Facand parte dintr-o structura internationala si apartinand de un district rotarian din Zürich, clubul aradean numara in prezent 33 de membri. Principalele actiuni intreprinse, cele mai importante sunt contributiile banesti la constructia "Casei Familiale de Copii din Santana si a Caminului Spital din Dorobanti, care se ridica la suma de 100.000 USD. Marti seara, in cadrul intalnirii saptamanale, moderata de Florian Didilescu, subiectul pus in discutie a fost problematica restaurarii si conservarii monumentelor istorice din Arad. Printre invitati l-am putut observa pe Achim Alexa - vicepresedintele Consiliului judetean, Valentin Paul Neamt - primarul orasului, Build the FutureOnisim Colta - vicepresedintele UAP, Ioan Varan presedintele comisiei pentru cultura a CLM, arhitectii Serban Gubovici si Milos Cristea etc. S-a discutat, au avut loc expuneri despre capacitatea orasului nostru de a ingloba structuri de arta monumentala. Un moment interesant al discutiilor a fost propunerea lui Milos Cristea de a se repozitiona monumentul din interiorul Catedralei Catolice in locul cum era inainte, adica, in fata teatrului. Tot Milos Cristea, profitand de prezenta unor reprezentanti ai autoritatilor, le-a sugerat o solutie pentru deblocarea trotuarului din fata hotelului Ardealul prin construirea unei parcari in spatele teatrului. Asteptam cu interes sa vedem daca aceste sugestii isi vor gasi un ecou.
Inspectoratul Judetean de Politie Arad - Virtual Arad News (c) 1999In urma cu cativa ani se preconiza inlocuirea actelor de identitate cu noile carti de identitate. Din acest trimestru este posibil ca si aradenii sa beneficieze de ele. Desi, datorita dotarii insuficiente, deocamdata acest lucru nu este realizabil, in viitorul apropiat, locuitorii judetului vor avea acte de identitate noi. In cazul acestei schimbari vor avea prioritate cei care nu au avut niciodata buletin si cei care il schimba la expirare. Capitanul Dinu Bortes de la Serviciul Evidenta Populatiei din cadrul IJP Arad, ne informeaza: "Valabilitatea actului de identitate este de 10 ani, dupa care el trebuie prelungit. La persoanele care au 54 de ani impliniti, buletinul se elibereaza fara limita de varsta." Din aceeasi sursa am aflat documentele necesare pentru intocmirea actelor de identitate, "batranul" buletin astfel: cei care implinesc 14 ani, trebuie sa se prezinte la Politie cu urmatoarele documente: certificatul de nastere in original, buletinul unui parinte sau al tutorelui, 2 fotografii tip buletin, actul de spatiu locativ si un timbru fiscal de 50 de lei. In cazul schimbarii buletinului, solicitantii trebuie sa aiba la ei: certificatele de nastere si de casatorie in original, 2 fotografii si un timbru fiscal de 50 lei. In ambele cazuri se achita si contravaloarea buletinului de 2500 lei. In urma divortului, persoanele care trebuie sa-si schimbe numele sunt obligate sa o faca la 15 zile de la pronuntarea hotararii definitive a divortului. "In acest caz, cetatenii sunt obligati sa solicite un nou act de identitate", spune Dinu Bortes. Prezentarea la Politie este obligatorie si in cazul cumpararii sau schimbarii locuintei. "Amenzile sunt destul de mari, dar noi nu le aplicam decat in ultima instanta", precizeaza aceeasi sursa.
CET Arad - Virtual Arad News (c) 1999Nimic nu ne mai surprinde azi. Cu atat mai putin pericolul care paste cele 36 de blocuri din "Confectii" de a li se intrerupe agentul termic. S.C. Aradeanca S.A. a mostenit in zestrea capitalului social o conducta de alimentare cu energie termica, un tronson de 2,5 kilometri din reteaua publica. Ca orice bun gospodar si fabrica aradeana incearca sa-si elimine pierderile pricinuite de reparatiile si intretinerea conductei fara nici o chirie de la CET. Consiliul de administratie incearca diferite variante de eliminare a pierderilor prin transferul conductei catre furnizorul de agent termic care este beneficiarul retelei. Deocamdata nu s-a acceptat nici o solutie, nici vanzarea, nici inchirierea catre Consiliul local astfel incat ar fi posibila cat de curand dezafectarea conductei, urmata de consecinte dramatice pentru locatarii blocurilor cu pricina. Fiind amplasati pe domeniul public, poate chiar Consiliul local municipal ar avea obligatia de a o lua in patrimoniu... Culmea, F.P.S.-ul, unul din actionarii cu 30% din capitalul social al S.C. Aradeanca S.A., s-a opus vehement transferarii acestei conducte in valoare de 504.300.000 lei catre Electrocentrale cu obligatia de intretinere si reparare. Asa s-a ajuns la un adevarat paradox: "Aradeanca" renunta, FPS nu vrea, Consiliul local nu primeste, CET-ul nu poate. Asa ca, nu putem sa nu ne intrebam cine va intretine aceasta retea, la urma-urmei?!...

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}