title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stimati cititori ! Din motive tehnice si de personal nu mai putem asigura in perioada imediat urmatoare actualizarea zilnica a stirilor VAN. Stirile vor fi actualizate sporadic de 1-2 ori pe saptamana. Speram la o imbunatatire a situatiei incepand din a doua jumatate a lunii iunie. Va multumim pentru intelgere.


Stirile Zilei

Vineri, 14 mai 1999

Papa Ioan Paul al II-lea impreuna cu Patriarhul Teoctist la Bucuresti in mai 1999Papa Ioan Paul al II-lea a afirmat, miercuri, in cadrul obisnuitei sale "Audiente Generale" din Piata San Pietro din Roma, ca vizita sa in Romania, din perioada 7-9 mai, are "o dimensiune istorica", fiind prima vizita intr-o tara majoritar ortodoxa, aceasta calatorie conferindu-i Suveranului Pontif "bogatia de a respira in calitate de crestin cu ambii plamani". Papa Ioan Paul al II-lea a afirmat, in discursul sau in limba romana, ca dupa aceasta vizita ortodocsii si catolicii sunt acum "cu adevarat mai uniti in credinta si in dragoste reciproca". Sfantul Parinte a marturisit ca "sufletul ii este coplesit de bucurie pentru intalnirile de neuitat traite la Bucuresti". Papa Ioan Paul al II-lea a tinut sa precizeze ca prin vizita sa la Bucuresti a dorit "sa aduca un omagiu poporului roman si radacinilor sale crestine" apreciind ca publicul roman "a inteles acest lucru, si a venit in numar mare de-a lungul strazilor si in timpul celebrarilor". Suveranul Pontif este convins ca "iubita" natiune romana "va gasi lumina si puterea de a-si indeplini vocatia de a fi punct de confluenta a pacii in Europa urmatorului mileniu", intrucat "istoria si pozitia ei geografica fac parte integranta din noua Europa, care se construieste treptat, dupa prabusirea Zidului Berlinului", iar "Biserica intelege sa slujeasca acest proces al dezvoltarii si al integrarii democratice cu spirit de efectiva colaborare". In incheierea discursului din Piata San Pietro, Papa Ioan Paul al II-lea s-a rugat Sfintei Fecioare Maria pentru poporul roman. "O rog pe Maria ca iubitul popor roman sa creasca in valorile spirituale si morale, pe care se fundamenteaza orice societate, pe dimensiunea omului si atentia fata de binele comun. "Tie, cereasca Mama a Sperantei, iti incredintez mai ales familiile si tinerii, care sunt viitorul iubitului Popor al Romaniei", a conchis Suveranul Pontif.
Astazi incepe editia a IX-a a prestigioasei manifestatii stiintifice, organizata de Fundatia universitara "Vasile Goldis" si Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad, "Zilele academice aradene". Inaugurarea festiva a noii editii va avea loc azi, orele 9,00, in sala Palatului cultural cu un cuvant de deschidere al prof. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii "Vasile Goldis", cuvant de binecuvantare al P.S. dr. Timotei Seviciu, episcopul Aradului si cuvintele de salut din partea Prefecturii, Consiliului Judetean, Primariei, Universitatilor "Aurel Vlaicu" Arad, celor din Padova, Szeged, Bekescsaba si Debrecen. Tot in cadrul sedintei festive vor fi sustinute comunicarile stiintifice "Biodiversitatea si pr'incipiile ecologiei scalare" (prof. univ. dr. Aurel Ardelean, prof. univ. dr. Viorel Soran, lector drd. Corneliu Maior), "Rolul cooperarii internationale in dervoltarea relatiilor economice intre Comunitatea Europeana si tarile din centrul si estul Europei" (prof. univ. dr. Franco Bosello), "Rolul universitatii in Romania. Stiinta, o activitate economica" (prof. univ. dr. Petre T. Frangopol), "Popoare, natiuni si state nationale, la sfarsit de mileniu" (prof. univ. dr. Stefan Costea) si comunicarea, cu titlu rezervat, a academicianului Nicolae Cajal. Simpozionul stiintific va continua, dupa amiaza si maine dimineata cu comunicarile pe sectiuni. In programul "Zilelor academice aradene" mai sunt cuprinse: comunicarile cercurilor studentesti, masa rotunda "Stilurile de gandire si actiune umana" (la Castelul Macea, orele 10,00) si spectacolul Teatrului studentesc (la complexul universitar Macea).
Aurel Ardelean - rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad - Virtual Arad News (c) 1999O delegatie a Parlamentului Romaniei si a Ministerului Educatiei Nationale s-a aflat de mai multe zile in SUA, la invitatia Liberty University din Sacramento si a Comitetului Diasporei Romane din SUA. Condusa de catre prof. dr. Stefan Glavan, delegatia a fost formata din rectori, decani si alte cadre didactice de la mai multe universitati. Prof. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad este singurul reprezentant al invatamantului independent din Romania. In plus, fata de programul stabilit, rectorul Aurel Ardelean a abordat o serie de probleme: Organizarea unui centru de Hematologie la Arad. Organizarea unei banci de credit pentru studentii romani in colaborare cu Liberty University. Dotarea unui laborator de tehnica dentara la Arad, in colaborare cu Partage Dental Laboratory etc. In programul delegatiei au fost cuprinse o serie de vizite si participari la mitinguri la Ohio University, Case Western University, Kent State University, Regents of University of California. Printre scopurile programului deosebit de dens: stabilirea de relatii "exchange program" pentru studentii si corpul profesoral. Recunoasterea curriculei academice si a creditelor academice obtinute in Romania. Promovarea sistemului de invatamant superior american in sistemul romanesc. Constituirea programului de invatamant la distanta.

Independenta Romaniei - sarbatorita la Ohio! Delegatia Romana a participat, la Ohio, la aniversarea a 122 de ani de la independenta Romaniei si a vizitat mai multe biserici romane-baptiste, catolice si ortodoxe din zona.

Miercuri, conducerea Sectiei de psihiatrie, care apartine de Spitalul Municipal Arad, a organizat o conferinta de presa. Au participat dl. Max Schönenberger, directorul tehnic al Clinicii de Psihiatrie din orasul Wil, Elvetia, d-na Mihaela Brad, sefa sectiei de psihiatrie Arad, dl. Ioan Graf, directorul economic al Spitalului Clinic Municipal Arad, dl. Ioan Darida, viceprimarul orasului nostru si dl. Teo Sandor, directorul asociatiei de binefacere "Caritas". In cadrul conferintei s-a prezentat colaborarea dintre Sectia de Psihiatrie aradeana si cea elvetiana. Luni, 10 mai, a fost inceputa construirea unui pavilion de activitati ergo- terapeutice, in curtea sectiei de psihiatrie. Constructia va avea doua etaje si o mansarda. Pacientii vor dispune de o sala de sport si un cabinet de psiho-drama. Pana in prezent, Clinica de Psihiatrie elvetiana a donat Sectiei de Psihiatrie Arad mobilier, materiale sanitare, materiale de constructii, aparaturi, obiecte sanitare. Valoarea acestora se ridica la suma de 350.000 franci elvetieni. In vederea constructiei pavilionului, clinica dispune de 100.000 franci elvetieni.

Inspectoratul judetean de politie din Arad - Virtual Arad News (c) 1999In cursul trim. I 1999 au fost analizate 711 infractiuni de natura economica, cu o rata a criminalitatii de 149 si in raport de care ne plasam pe locul 15 pe tara, constatandu-se o usoara scadere fata de trim. I al anului anterior. In perioada de referinta au mai fost solutionate 38 de evaziuni fiscale, 49 de infractiuni la Codul Vamal (L. 141/97), fata de 4 rezolvate in trim. I al anului precedent. De asemenea, eforturi sustinute s-au depus si in referire la combaterea actelor de coruptie, in total fiind solutionate 28 de astfel de infractiuni. Din totalul infractiunilor de referinta, 11 au fost luari de mita (locul 5 pe tara), 12 dari de mita (locul 3 pe tara) si 5 primiri de foloase necuvenite. Pe un plan mai general, au fost constatate si solutionate 76 delapidari (+18, comparativ cu perioada similara a anului anterior si locul 2 pe tara), 15 gestiuni frauduloase (+8 si locul 13, fata de locul 32 in anul anterior), 97 infractiuni de serviciu sau in legatura cu serviciul, din care 67 abuzuri in serviciu (locul 5 pe tara) si 2 neglijente in serviciu, 12 infractiuni de nerespectare a dispozitiilor privind operatiunile de import-export (locul 4 pe tara) si 10 la L. 12/90 privind combaterea activitatii comerciale ilicite.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}