title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe locul ?.
Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

Stirile Zilei

Vineri, 15 ianuarie 1999

Ministerul Finantelor Publice filiala Arad - Virutal arad News (c) 1999Proprietarii imobilelor vechi beneficiaza de o reducere la plata impozitului care poate fi de 15 % sau de 5% din valoarea acestuia. Pentru aceasta era necesara depunerea la registratura Directiei generale a finantelor publice, pana la data de 31 ianuarie 1999, a unei declaratii pentru stabilirea impozitului pe cladiri, a impozitului pe terenuri ocupate de cladiri si de alte constructii, proprietate a contribuabililor persoane fizice, situate in municipii, orase si comune, construite pana in anul 1950 sau intre anii 1951 si 1977. Declaratiile existente pana mai ieri la toate birourile de copiat acte nu mai sunt valabile, urmand a fi distribuite gratuit alte declaratii de impunere cu codul Ministerului de Finante. Pentru noile declaratii nu va fi nevoie decat ca proprietarul sa cunoasca foarte bine anul constructiei casei. Astfel acesta va fi scutit de cozile de la tribunal pentru obtinerea extrasului de carte funciara. Vechile declaratii care au fost depuse deia la registratura vor fi luate in consideratie. Persoanele fizice care pana acum au platit impozite, deci care au fost inregistrate la Finante nu sunt obligate sa depuna nici un fel de declaratie. Ei trebuie sa se prezinte la ghiseele de plata doar cu banii. Aici li se va explica pentru ce bunuri platesc, iar daca nu li se va plica, ei pot cere informatii in acest sens, pentru ca pe chitanta eliberata nu se afla inscris decat "impozit cladiri".

Cu circa 8 ani in urma, la Lipova a inceput construirea unui pod peste raul Mures. Acesta urma sa-l inlocuiasca pe cel vechi de peste 100 de ani. Acum, dupa 8 ani de lucrari, noul pod este aproape gata de a fi dat in folosinta. Totusi, mai sunt de facut cateva ajustari. In luna decembrie 1998, lucrarile a fost intrerupte, din doua motive: n-au mai fost bani, dar si din cauza vremii neprielnice. "Stiu ca mai trebuia vreo 2 miliarde de lei", spune primarul orasului, Petru Gherman. "Luna trecuta lucrarile s-au oprit dar acum am inteles ca s-au gasit bani, din rezervele Ministerului Transporturilor. Daca timpul permite, in primavara acestui an podul va fi dat in folosinta." Lucrarile la noul pod din Lipova, executate de o firma timisoreana, au "inghitit" pana acum 18 miliarde de lei, spune Gheorghe Campan, director-adjunct la Administratia Drumurilor Judetene Arad, institutie care este beneficiarul lucrarii. Pentru lucrarile ce mai trebuie facute (amenajarea intersectiei cu Calea Timisorii, turnarea unui strat de uzura de asfalt pe rampa si pod, amenajarea trotuarelor si a parapetilor, vopsirea parapetilor, instalatii electrice) mai sunt necesari 1,5 miliarde de lei. Fondurile sunt derulate prin Consiliul Judetean. Vechiul pod, caruia termenul de garantie i-a expirat, va fi folosit doar de pietoni si bicilisti, ne-a mai informat primarul Gherman. Acesta spera ca circulatia autovehiculelor pe noul pod nu-i va afecta prea mult pe proprietarii caselor din apropiere.

In urma unui raport intocmit de Corpul de Control al Inspectiei Directiei Vamale din Bucuresti, au fost efectuate cateva schimbari la nivel de conducere in vamile aradene. Astfel, la Vama Arad, in locul lui Vasile Trusca a fost numit sef coordonator de vama Emil Batalan, fost lucrator la Vama Nadlac, expert in domeniu. Functia de adjunct-sef coordonator de vama a fost ocupata de Maria Alda, venita de la Vama Turnu, nimeni alta decat cumnata lui Gheorghe Alda, fostul sef al Directiei Regionale a Vamilor Arad. Vasile Trusca a fost numit sef de vama la Curtici, avand ca adjunct pe Mariana Fruja. De fapt, Vasile Trusca a revenit din postul pe care l-a parasit acum patru ani. Deciziile au fost luate la nivel central, iar motivul a fost dorinta unei mai bune organizari a activitatii Biroului Vamal Arad.

Gheorghe Chiper - prim-vicepresedinte ApR Arad - Virtual Arad News (c) 1999La prima conferinta de presa din acest an a partidului Alianta pentru Romania, filiala Arad, dl. Gheorghe Chiper, prim-vicepresedintele aradean a propus un program de zece masuri pentru iesirea din criza. Va prezentam mai jos cateva dintre ele:

* accelerarea puternica a privatizarii si restructurarii echilibrarea balantei de import-export

* imbunatatirea imaginii Romaniei in lume si atragerea investitorilor straini

*necesitatea incheierii unui nou acord cu FMI pe baza unui program intocmit de Guvernul Romaniei, si nu de FMI

*temperarea climatului politic si social pentru ca de noua ani de zile tara se confrunta cu dispute si momente tensionate, deoarece nu exista o solidaritate politica, ci doar interese

* relaxarea fiscalitatii pentru ca ApR Arad considera recentele masuri impuse de ministrul de Finante un atentat grav la adresa cetatenilor Romaniei. ApR Arad propune incheierea unui pact intre fortele politice din tara, pe perioada determinata, cu scopul de-a scoate tara din impas. Daca nu se va face acest lucru, partidul considera normala declansarea alegerilor anticipate.

Recent, Consiliul Local Livada a organizat o licitatie pentru realizarea lucrarilor de canalizare la nivelul comunei. Licitatia a fost castigata de firma IPROTIM din Timisoara. A fost stabilit un contract intre primarie si firma sus mentionata, prin care, aceasta din urma se angajeaza.sa realizeze un studiu de fezabilitate si proiectarea lucrarilor de canalizare. Inceputul a fost facut deja, in Sinleani, sat apartinator comunei, fiind luate primele probe de sol. Realizarea studiului de fezabilitate s-ar putea sa dureze doua luni de zile. Urmeaza apoi faza de proiectare. In ceea ce priveste executia, "nu stiu daca reusim anul acesta, sa incepem, pentru ca depindern foarte mult, si de bani" - ne-a spus Ionel Somesan, viceprimarul din Livada. Procurarea, fondurilor necesare pentru lucrarile de canalizare din Livada nu este inca o chestiune elucidata. "Nu stim daca primim bani de la bugetul de stat sau ne descurcam pe plan local. Speram totusi sa obtinem niste credite externe" - ne-a relatat Ionel Somesan.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}