title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stimati cititori ! Din motive tehnice si de personal nu mai putem asigura in perioada imediat urmatoare actualizarea zilnica a stirilor VAN. Stirile vor fi actualizate sporadic de 1-2 ori pe saptamana. Speram la o imbunatatire a situatiei incepand din a doua jumatate a lunii iunie. Va multumim pentru intelgere.


Stirile Zilei

Sambata, 15 mai 1999

80 de ani de administratie romaneasca in Municipiul Arad - Virtual Arad News (c) 1999PROGRAM ANIVERSAR

Sambata, 15 mai

Ora 9,00 Deplasarea unei Companii in uniforme de epoca - Calea 6 Vanatori - Palat Administrativ

Ora 10,00 Intonarea imnului national si inaltarea steagului romanesc pe turnul Primariei Municipiului Arad - Platou Palat Administrativ

Ora 10,15 - 10,45 Adunarea festiva, cuvant primar, evocare istorica, scurte alocutiuni, invitatii - Sala 70 sau 33

Ora 14,00-16,00 Simpozion si comunicari stiintifice despre istoria Aradului - Sala-33 Palat Administrativ

Ora 10,15-12,00 Spectacol folcloric (Rapsozii Zarandului, Doina Muresului, Formatia Casei de Cultura a Sindicatelor, Ansamblul folcloric din Siria) - Platou Palat Administrativ (Casa Sindicatelor pe timp nefavorabil)

Ora 18,00 Concert simfonic aniversar (Orchestra si Corul Filarmonicii, Corul "Emil Montia", alte coruri) - Palat Cultural Vernisaj - Expozitie (Documente si obiecte de epoca, lucrari artistice referitoare la eveniment) - Sala Clio.

Ora 21,00 Actiuni studentesti - Universitatea, "Aurel Vlaicu" si Universitatea "Vasile Goldis" - Dinu Simon Band - Club Frontiera.

Duminica, 16 mai

Ora 10,00 Concurs scolar cu tema: "80 de ani de administratie romaneasca in Arad", organizat de Inspectoratul Scolar Judetean Arad - Sala "Studio" a Teatrului de Stat Arad

Ora 18,00 Spectacol de teatru cu piesa "Paznici de noapte" de Stratis Karras - Teatrul de Stat Arad

Folclor romanesc la Arad - Virtual Arad News (c) 1999Ieri, la Arad a debutat ceea ce secretarul de stat pentru relatii cu romanii de peste hotare, Viorel Badea, a numit "cea mai de anvergura actiune pentru crearea puntilor sufletesti intre romanii de pretutindeni". La invitatia Consiliului Local Municipal si prin straduinta dascalului Viorel Dolha, consilier municipal, se desfasoara in aceste zile intalnirea unor reprezentanti ai romanilor, aromanilor, meglenoromanilor si istroromanilor din mai multe tari. Primii oaspeti sositi la Arad, adica "acasa", asa cum s-au exprimat, au participat pe tot parcursul zilei de ieri la festivitatile prilejuite de "Zilele Academice Aradene", eveniment care s-a suprapus fericit peste "intalnirea de suflet" de la Arad. Prezenta distinsilor oaspeti la asezaminte culturale si institutiile de invatamant universitar si preuniversitar (Palatul Cultural, Liceul "Moise Nicoara", Facultatea de Stiinte Umanist-Crestine, Aula Facultatii de Drept, Liceul "Dimitrie Tichindeal") a dovedit ca toti cei care "de la Ram ne tragem" trebuie sa fim impreuna, indiferent de granite si de statele care nu au a ne reprosa ceva in ceea ce priveste respectarea legilor ("Nu am venit aici pentru a ne plange, ci pentru a ne cere, cu ajutorul romanilor din Arad, drepturile care ni se cuvin", a declarat sub acoperirea anonimatului, unul dintre oaspeti.). Programul de astazi este foarte dens, cuprinzand: Simpozion pe teme istorice si spectacol folcloric (ora 10 - Primarie). - intalnire la Seminarul Teologic si Facultatea de Teologie a Universitatii "Aurel Vlaicu" (ora 15). - Intalnire cu scriitori aradeni (Salonul Rosu de la Teatrul de Stat Arad - ora 18).
Proteste la "Pancotas" - Virtual Arad News (c) 1999Sindicalistii de la SC D.C. Pancotas S.A. au pierdut recursul inaintat la Tribunalul Arad cu privire la legalitatea grevei generale pe care au declansat-o. Lucian Lagsaghi, liderul CNSLR-Fratia Arad, a spus: "Noi am procedat legal in ceea ce priveste declansarea acestei greve generale. Am facut deja recurs la Curtea de Apel Timisoara.." Ieri, 87 de angajati au fost concediati pe baza art. 130, litera "i" din Codul Muncii. Ec. Ioan Morariu, directorul Fabricii de mobila din Pancota, a precizat: "Cei concediati au fost dati afara pentru absente nemotivate, incompetenta si bautura. Nu ascund faptul ca printre ei sunt si cativa oameni care i-au instigat pe ceilalti la greva. Dar au primat primele trei criterii." Cei concediati protestau in fata portii fabricii pentru ca administratia nu le-a mai permis accesul in incinta. Si ieri era o stare de tensiune in unitate - o parte s-au apucat de lucru, altii nu lucrau, protestand impotriva administratiei. Dinu Cojocaru, actionarul principal al C. D. Pancotas, ne-a declarat: "Noi am preluat societatea pe 30 aprilie. Noul Consiliu de Administratie si-a intrat in drepturi pe 3 mai. Practic, nici n-am avut timp sa analizam situatia economica reala a societatii. Acum constat ca ea este catastrofala. Tocmai de aceea, situatia conflictuala este cu atat mai neplacuta. Pana acum, pierderile cauzate de greva le estimam la circa 150.000 de dolari. In sedinta Consiliului de Administratie am convenit sa le dam oamenilor o optiune. Cine doreste va semna niste angajamente prin care se obliga sa-si reia activitatea. La 15 iunie, se va incepe negocierea contractelor individuale de munca. Majoritatea au si semnat aceste documente si au reluat lucrul. Sunt dezamagit ca s-a procedat la concedierea a 87 de oameni. Nu astea erau intentiile noastre, insa nu am avut alta solutie." Acelasi vorbitor a precizat ca situatia defavorabila a firmei poate fi redresata "chiar daca din cauza acestor evenimente am pierdut cateva contracte. Pentru a iesi din impas, toti angajatii trebuie sa-si conjuge eforturile." Directorul Ioan Morariu a spus ca negocierea contractelor individuale se va face de la suma de 450.000 lei pentru un muncitor necalificat si de la 905.000 pentru o persoana calificata. La aceste sume brute se vor adauga si sporurile de toxicitate, periculozitate, dupa caz, care vor putea ajunge la circa 500.000 de lei lunar.
Conducerea CCIA Arad - Virtual Arad News (c) 1999Din 15 martie 1999, a devenit operational un program de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii in domeniul marketingului si stimularii exporturilor. Timp de doua luni, agentii economici interesati au putut sa-si depuna dosare la camerele de comert, pentru a cere finantare de la guvem in vederea dezvoltarii acestor activitati. La C. C. I. A. Arad, 19 IMM-uri au depus planuri de marketing in acest scop. In paralel, dosarele lor au fost trimise Agentiei guvernamentale pentru IMM-uri, care stabileste, in termen de 30 de zile, care sunt societatile ce beneficiaza de finantare si in ce procent. Creditul nerambursabil se acorda cu statut de cofinantare, in proportie de 50% din cheltuieli, dar nu mai mult de 40 de milioane de lei. La nivel national, fondul alocat este de 20 de rniliarde de lei, iar solicitarile vor fi aprobate in ordinea depunerii lor. In functie de numarul cererilor, exista posibilitatea ca agentul economic sa nu primeasca cat a cerut. IMM-ul poate sa inceapa cheltuielile (in activitati ca: participari la targuri, la cursuri de marketing, realizarea de materiale promotionale, accesul la informatii de piata) doar dupa ce e anuntat de Agentia Nationala ca primeste finantare. O parte din cheltuieli (in procentul aprobat de agentie) ii va fi decontata prin Camera de Comert. Nicolae Bacanu, presedintele, Camerei de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Arad, spune: "Cererea este ciudat de slaba. N-as fi crezut ca intr-un judet doar 19 IMM-uri sunt interesate. Eram convins ca agentii eoonomici se vor inghesui pentru a beneficia de niste bani. Explicatia e, cred eu, ca pentru multi agenti economici activitatea de marketing nu reprezinta o prioritate. Aceasta situatie trebuie sa se schimbe, pentru ca marketingul, publicitatea, sunt actiuni foarte importante."

Centrul Universitar de Cercetare si Afaceri din cadrul Fundatiei "Vasile Goldis" a castigat un proiect prin care 20 de firme aradene vor avea gratuit, timp de un an de zile, o pagina pe Internet (VAN: pentru gazduire gratuita de pagini pe Internet vezi si Geocities, Xoom, Tripod, Fortune City, etc). Societatile selectate vor putea sa-si faca cunoscute principalele date pentru potentiali parteneri din toata lumea. Proiectul aradean a gasit finantare la Organizatia Peace Corps din SUA, fondata in, anul 1961, de presedintele J. F. Kennedy. Ec. Ioan Boris, directorul executiv al C. U. C. A. Arad ne-a declarat: "Am dorit sa largim oferta noastra de servicii si sa incercam sa familiarizam firmele aradene cu tehnica informationala. Am constatat ca peste 95% din firme nu au o adresa pe Intemet. In plus, viteza de circulatie a informatiilor este net superiora fata de mijloacele clasice, iar resursele sunt enorme. Oamenii de afaceri pot sa dea si sa obtina informatii in cateva minute, sa faca o oferta sa caute parteneri prin acest mijloc." C.U.C.A. va oferi si o agenda legislativa... pe monitoarele computerelor celor 20 de firme. Proiectul va fi aplicabil la inceptul lunii iunie. Intentia este de a conecta, dupa o perioada de timp, un numar cat mai mare de firme aradene la Internet.

Concordia Romana este o filiala a Bancii Populare in orasul Ineu. S-a constituit la 18 ianuarie anul curent prin aportul de capital social a peste 200 de membri fondatori. Pe langa acestia se mai primesc si membri asociati. Pana in prezent si-au exprimat aceasta dorinta in jur de 40 de persoane. Roman Lasc, directorul filialei Concordia Romana din Ineu spune: "Este o banca populara cu capital privat care acorda credite membrilor asociati. Dobanda este de 48% pentru membrii fondatori si 63% pentru membrii asociati. De asemenea creditele care se acorda pot fi egale cu de 10 ori capitalul subscris. Atrageri de numerar s-au reusit prin certificate de depozite si dobanda practicata: 85%. Din luna ianuarie pana in luna mai, Concordia Romana a functionat in cladirea S.C, Tricotaje S.A. Ineu. Din 12 mai, cei trei salariati ai bancii s-au mutat in noul sediu. Suntem o banca mica, insa cu sperante destul de mari, mai ales ca inceputul a fost destul de bun", ne informeaza aceeasi sursa.

Dacia 14 mai - 20 mai Baiatul cu apa rece (SUA)
Muresul 14 mai - 20 mai Joc in doi (SUA)
Arta 14 mai - 20 mai - Sala A Inamicul statului(SUA)
Arta 14 mai - 20 mai - Sala B Asta seara dansam in familie (ROM)
Progresul 13 mai - 16 mai - Truman Show (SUA)
Progresul 17 mai - 19 mai Spawn - Arma dreptatii (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}