title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 16 martie 1999

Deschiderea targului "Confort Construct" - Virtual Arad News (c) 1999Primul targ din acest an, organizat de Camera de Comert Industrie si Agricultura a Judetului Arad si-a deschis astazi portile. La CONFORT CONSTRUCT ´99 - targ international de tehnologii si materiale de constructii, decoratiuni interioare, mic mobilier, servicii conexe - participa 50 de firme dintre care 19 din Arad. Deschiderea festiva s-a facut in prezenta subprefectului Bognar Levente, presedintelui CJA Dan Ivan, primarului Valentin Neamt, de catre dl. ing. Nicolae Bacanu, presedintele CCIA Arad. Timp de patru zile, vor putea fi vizitate standurile deschise in Sala Sporturilor unde doritorii pot face comenzi sau chiar cumpara diferite materiale de constructii (gresie, faianta, caramizi, tigle, vopsele), tamplarie aluminiu, jaluzele, mic mobilier, parchet etc. Intrarea pentru publicul vizitator la acest targ este libera.
Vagoane metrou fabricate la Astra Arad - Virtual Arad News (c) 1999Ieri, FPS Arad a acceptat la negocieri societatea ALSTOM, care intentioneaza sa cumpere pachetul de 76,70% detinut de fond la societatea aradeana Astra Vagoane Calatori. "Pretul de pornire a fost 1550 lei pe actiune, valoarea intregului pachet depasind 17 miliarde de lei. Negocierea se va desfasura pe parcursul a mai multor runde" ne-a informat Anisoara Weisl, referent in cadrul FPS Arad. "ALSTOM este concemul care a dezvoltat pentru Franta si alte tari conceptul de tren de mare viteza. Recordul de viteza - 513 km/h - pe calea ferata este detinut de ALSTOM, care e o firma mare, putemica", spune Liviu Bobar, directorul societatii aradene scoase la privatizare. Astra-Calatori a avut o colaborare foarte buna cu o alta societate din Franta, la care de catava vreme ALSTOM detine un pachet mare de actiuni. De privatizarea societatii Astra-Calatori s-au aratat interesate, initial, mai multe firme, insa doar ALSTOM negociaza cu FPS Arad pentru societatea aradeana. (VAN: membrii RIA - Railway Industry Association)

Cu cateva luni in urma, Orologeria aradeana era preluata de o firma italiana. Fabrica si-a schimbat denumirea, in VIRO, iar muncitorii sperau in rezolvarea problemelor financiare grave ale societatii. Conducerea sindicatului VIRO se declara multumita de faptul ca partea italiana manifesta intelegere fata de doleantele angajatilor. Demararea rapida a negocierilor contractului colectiv de munca a fost considerata ca un prim semn al revirimentului fabricii. Sindicatul a incetat conflictul de munca existent din cauza conditiilor financinre nesatisfhcatonre si s-a asezat la masa negocierilor cu patronatul. Tocmai cand parea ca lucrurile avanseaza spre bine, cazandu-se de acord in 50 din cele 100 de puncte ale contractului colectiv de munca, luni, 8 martie, optimismul sindicalistilor a fost spulberat: 30 dintre cei 120 de angajati ai VIRO au primit preavize in vederea concedierii! Conducerea sindicatului protesteaza. Se apreciaza ca masura concedierii este abuziva, avand in vedere ca sindicatul nu a fost anuntat cu 60 de zile inaintea emiterii preavizelor. Vehementa cu care salariatii isi apara drepturile se bazeaza pe promisiunea patronilor italieni de a nu face disponibilizari in viitorul apropiat. Directorul general al intreprinderii, domnul dr. ing Gheorghe Palcu ne-a declarat urmatoarele: "In urma analizei structurii de fabricatie s-a cu ajuns la concluzia ca ea, structura, a fost conceputa pentru piata interna unde, din pacate, activitatea intreprinderii este acum nula.In consetinta, va fi nevoie de o noua structura care din considerente economice necesita desfiintarea a 30 de posturi. Din analiza financiar-economica a ultimilor sapte ani a reiesit ca fabrica a acumulat pierderi de sase miliarde de lei datorate in mare parte unei structuri de productie depasite. Tin sa precizez ca nu ma bucur de viitoarele disponibilizari si am cautat solutii ca oamenii sa fie cat mai mult ajutati. Astfel, ei se vor bucura de toate drepturile consacrate prin lege, si, in plus, le-am propus ca pentru o perioada de 30 de zile sa stea acasa si sa caute un alt loc de munca, perioada in care vor beneficia de drepturile salariale, si la disponibilizare, persoanele afectate de aceasta masura vor primi inca jumatate de salar". Sindicatul intentioneaza trimiterea in judecata a conducerii VIRO, pentru incalcarea drepturilor salariatilor. Negocierile contractului colectiv de munca au fost intrerupte, pana la clarificarea situatiei. Clarificare ce pare utopica, avand in vedere ca nici Constantin Mihu, vicepresedintele Federatiei U-Metal, prezent la Arad, nu a putut calma spiritele. Muncitorii promit sa nu se lase calcati in picioare si ameninta, voalat, ca vor proceda ca in decembrie 1989, cand ei au fost primii care au declansat Revolutia in orasul de pe Mures. Totul e ca ei sa inteleaga ca s-au mai schimbat vremurile. Trebuie inteles faptul ca economia de piata presupune uneori si masuri nepopulare, dar necesare.

Catedra de Discipline Economice a Facultatii de Inginerie si Stiinte Economice a propus Senatului Universitatii "Aurel Vlaicu" inlocuirea formei de invatamant fara frecventa cu invatamantul deschis la distanta (I.D.D.). Au fost solicitate 100 de locuri pentru specializarea contabilitate-informatica de gestiune, urmand ca centrul de studii sa fie stabilit la Arad, Lipova sau Ineu. I.D.D.este accesibil oricarei persoane care doreste sa-si ridice calificarea profesionala, fara intreruperea activitatii sale sociale. Accesul studentilor la aceasta forma de invatamant se face pe baza de inscriere fara concurs de admitere. Se vor plati taxe de scolarizare. Invatamantul la distanta va asigura o mai buna sustinere cu material didactic a pregatirii studentilor si o flexibilitate mai mare in timp si spatiu.

Interior policlinica municipala - Virtual Arad News (c) 1999Cadre sanitare si medici de la Dispensarul Policlinic Municipal ne-au trimis un protest adresat directorului Directiei de Sanatate Publica (DSP), Eugen Vancu si directorului Spitalului Municipal Ioan Corlan, in ceea ce priveste acordarea de spatii Casei de Asigurari de Sanatate (CASS). Personalul medico-sanitar protesteaza impotriva inlesnirii de catre conducerile DSP Arad si a Spitalului Municipal de transformare a Dispensarului Policlinic Municipal in birouri apartinand CASS Arad. Astfel, se arata in protest, desi cladirea Policlinicii Municipale se afla in proprietatea Ministerului Sanatatii avand ca destinatie medicale de specialitate, fiind singura de acest fel din municipiu, prin protocolul nr. 30127/26.01.1999. CASS a primit dreptul de administrare operativa a cladirii "periclitand buna desfasurare a activitatii de aprovizionare". Tot in acest protest se mai subliniaza si faptul ca printr-un apel inscris in foaia de proprietate, CASS a cerut anularea dreptului de proprietate a Ministerului Sanatatii asupra imobilului inscris in C.F. nr. 17957. Cadrele medicale cer celor avizati sa anuleze imediat protocolul prin care s-a permis transformarea cabinetelor medicale din Policlinica Municipala in birouri. Eugen Vancu, director al DSPJ Arad, ne-a declarat cu privire la aceasta problema: "Reforma sanitara nu se poate face fara Casele de Asigurari. Acestea au nevoie de un sediu. CASS Arad a primit anexa din spate a cladirii care nu are nimic in comun cu Policlinica. Nici curtea nu le apartine in intregime, fiindu-le comuna. Daca se va ajunge la proces eu voi sprijini Policlinica. Speram insa sa nu se ajunga pana acolo".

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}