title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 16 iunie 1999

Sediul Universitatii "Aurel Vlaicu" - Virtual Arad News (c)1999Ieri seara, la Universitatea "Aurel Vlaicu", intr-un cadru festiv, a fost inmanat titlul de "Profesor onorific" domnului dr. ing. Klaus Nürnberg, director executiv al Asociatiei pentru dezvoltarea economiei din Duisburg. Domnul Nürnberg este, de asemenea, o personalitate marcanta in mediul universitar german, fiind specialist in domeniul siderurgiei si al prelucrarii otelului. Dupa un microconcert sustinut de elevii Liceului "Sabin Dragoi", rectorul Universitatii de Stat din Arad - dl. dr. ec. Gheorghe Pacurariu a inmanat diploma de "Profesor onorific" domnului dr. ing. Klaus Nürnberg. Dl. rector a incheiat astfel: "Speram ca relatiille stabilite intre noi vor fi nu numai fructuoase ci si de lunga durata." In incheiere, dl. Nürnberg a sustinut o disertatie intitulata "Otelul - un material mereu tanar, inovativ in oglinda tehnicilor moderne de imbinare". Am semnalat la ceremonie si prezenta primarului Valentin Paul Neamt.
Ministrul Industriei si Comertului Radu Berceanu- D-le ministru, astazi (vineri n.n.) tocmai inauguram o zona libera in Judetul Arad. In ceea ce va priveste, cum comentati acest eveniment ?
- O zona  libera inseamna o serie de facilitati pentru investitori. Sunt convins ca zona Libera Curtici-Arad va avea succes, iar acest succes inseamna si succesul Judetului d-voastra. Aflrm acest lucru, deoarece acum taxele si impozitele locale reprezinta venituri certe pentru administratia din zona respectiva. Cu alte cuvinte, de pe urma Zonei Libere Curtici vor avea de castigat in primul rand aradenii.
-In imediata noastra vecinatate se afla "COMTIM- UL", unde timisorenii n-au decat de pierdut. Cum comentati aceasta diferenta?
-Desi "COMTIM-ul" nu se afla in aria mea de responsabilitate, cred ca esecul acestei firme prestigioase tine de doi factori: unul obiectiv, unde gandirea CAER-ului nu mai este valabila si schimbarile care s-au manifestat pe piata alimentara europeana si-au spus cuvantul si altul, subiectiv, care tine de manageriatul catastrofal de pana acum. Nu se poate ca cei care au fost incredintati cu decizie in ceea ce priveste COMTIM-ul - AGA, CA-ul si managerii - sa nu raspunda pentru proasta gospodarire a averii statului roman. Este usor si vii la sedinte, sa-ti bei cafeaua si sa mananci un sandwich, pentru ca apoi sa mergi la casierie si sa-ti ridici "drepturile", dar este mai dificil si dai socoteala pentru masurile pe care le-ai luat.
-Dar va da cineva socoteala?
-Nu se poate altfel! Trebuie si vina cineva si sa-i intrebe pe cei responsabili: "Ce-ati facut?"
-D-le ministru, conduceti un minister destul de greu intr-o perioada nu tocmai linistita...
-Intr-adevar, situatia nu este deloc fericita, iar ministerul este extrem de greu. Se comporta ca o nuca extrem de tare si care se lasa foarte greu penetrata. CONEL-ul, GAZ-ul, PETROM-ul etc. si-au format pana acum o carcasa de structuri in jurul lor, care foarte greu putea fi sparta. Nimeni nu stia cum si de ce se calculeaza astfel preturile, nimeni nu-i controla, iar cine cuteza acest lucru intampina o reactie extrem de violenta... Doar comparativ cu alte tari, noi aveam o structura angajata in aceste regii de trei ori mai numeroasa. Altfel spus, o grupare de 90.000 de oameni numai la CONEL, care tineau in mana tot sistemul energetic national si ultimul lucru pe care-l puteai face era sa ti-i scoli in cap... La fel stateau lucrurile si la ROMGAZ, la PETROM sau la minerit.
-Inseamna ca trebuie sa acceptam dictatura monopotului?
- Nu! Am cautat sa penetrez in interiorul sistemului si sa organizez pe entitati regiile, astfel incat sa scapam de monopol si sa vedem unde sunt costurile, pierderile si castigurile. Pentru diferenta, o astfel de schimbare s-a produs in Anglia pe parcursul a opt ani, iar noi dorim sa o facem in trei... Este extrem de dificil, dar credem ca vom reusi.
Societatea Comerciala ARTERM S.A. - Virtual Arad News (c) 1999Ieri, printr-o nota sosita la S.C. ARTERM S.A. conducerea societatii a fost instiintata de catre Oficiul Concurentei ca pretul pentru agentul termic destinat atat agentilor economici cat si celorlalti consumatori inclusiv populatiei este de 264.761 lei/Gcal. In aceeasi nota se specifica insa ca "In conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 368/1999 care modifica Hotararea Guvernului nr. 239/1997 incepand cu luna mai 1999, nivelul maxim al pretului in limita careia energia termica se livreaza populatiei este de 156.600 leilGcal cuprinzand atat pretul producatorului cat si tariful de distributie." Clar ca buna ziua, ARTERM-ul nu poate lua de la populatie decat 156.500 lei/Gcal. Cine suporta insa diferenta? In conformitate cu prevederile legale CLM Arad! Doar ca nu si-au prevazut bani in buget pentru aceste subventionari. Intr-o astfel de situatie ARTERM-ul va fi nevoit sa mearga pe pierderi, cu consecinte ca in curand in Arad sa avem o societate de distributie a agentului termic falimentara. Din informatiile pe care le- am primit de la dl. ing. Doru Campan - director al S.C. ARTERM S.A, am retinut ca deocamdata nu se va intrerupe furnizarea apei calde.
Centrul istoric al Aradului - Virtual Arad News (c) 1999Primaria si Recons-ul intenntioneaza sa finalizeze, pana in luna august, lucrarile de renovare a fatadelor mai multor cladiri de pe bulevardul Revolutiei. In acest moment, angajatii Recons incearca sa dea un nou aspect cladirilor in care isi desfasoara activitatea magazinul "Mini-maxi" si Oficiul judetean pentru protectia consumatorului. Purtatorul de cuvant al Primariei, Gabriel Moldovan, ne-a declarat ca lucrarile de la "Mini-Maxi" vor fi finalizate cel tarziu pana la 20 iulie, iar la Protectia consumatorului, pana la intai iulie. Gabriel Moldovan spune ca un santier de lucru se va deschide si la Agentia Tarom, fatada acestei cladiri urmand a fi finalizata pana la intai august. Planul de renovare a cladirilor istorice din centrul orasului a fost demarat la inceputul anului trecut, prima reparatie de amploare fiind executata la Palatul Cenad. Numai in 1998, Recons-ul a cheltuit peste un miliard de lei pentru renovari.
Viorel Florian Oros protesteaza...

"Zona libera de neocomunism", organizata in fata Palatului  Adminisbativ, de catre Nicu Ieran si Viorel Florian Oros, a fost ieri complet... libera. In ciuda stradaniei lui Oros, care a facut mai multe afise "tematice", manifestarea nu s-a bucurat de succesul scontat. Mai exact, doar Vasile Govajdean, presedintele PMTR, in virtutea faptului ca Nicu Ieran a candidat la functia de primar al Aradului pe lista acestui partid, a "poposit"   in zona.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}