title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 16 august 1999

Credinciosii din mai multe judete se roaga la Manastirea BodrogPeste un miliard si jumatate de crestini din intreaga lume, apartinand Bisericii Ortodoxe si celei Catolice sarbatoresc la 15 august solemnitatea "Ridicarii cu Trupul si Sufletul la cer a Sfintei Fecioare Maria" sau "Adormirea Maicii Domnuluilui". Sarbatoarea cunoscuta popular in Romania si sub numele de "Sfanta Maria Mare", pare a fi cea mai de seama dintre solemnitatile mariane, fiind intampinata de credinciosii ortodocsi printr-un post de doua saptamani. Termenul "adormire" este cel mai vechi care se foloseste in legatura cu sfarsitul vietii Maicii Domnului. Credinciosii aradeni pastreaza in fiecare an traditia sarbatoririi Fecioarei Maria si pornesc in pelerinaj la Manastirile Hodos- Bodrog si Gai. Despre "facerea" Manastirii Hodos Bodrog, traditia spune ca, un taur din turma uaui pastor a scos cu coarnele dintr-o movila de pamant icoana "Facatoare de minuni"  a Maicii Domnului, iar pe locul unde s-a descoperit icoana, credinciosii au construit o bisericuta. In Ziua Sfintei Maria miile de credinciosi sositi la aceasta manastire s-au rugat pentru sanatatea lor si pacea lumii. Ca si in alti ani au putut fi observate ieri o serie de autoturisme cu numar de Alba, Caras-Severin, Bihor, Timis, si Hunedoara, semn ca aceasta sarbatoare a reusit sa ne uneasca in rugaciune si credinta.  Dintre suvenirurile si obiectele lucrate special pentru aceasta zi, cea mai mare trecere si cautare a avut-o "Visul - Maicii Domnului" - rugaciune catre Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu. Se spune ca aceasta rugaciune s-a gasit la prea sfantul mormant al Fecioarei Maria, iar cei ce o poarta asupra lor si o citesc o data pe zi vor fi feriti de rele. La Manastirea din Gai sosesc in fiecare an persoane bolnave, singura lor speranta ca se vor face bine fiind in Fecioara Maria. Maica Domnului e mai presus de ingeri si arhangheli si este totodata nadejdea celor care alearga sa-i ceara ajutorul cel Sfant. La bisericuta de lemn din curtea manastirii preotii s-au aflat la dispozitia celor care voiau sa se spovedeasca si sa se impartaseasca.
Stadionul Astra-Trinity se modernizeaza - Virtual Arad News (c)1999 Cu o suta de ani in urma, pe 15 august 1899, ora 17,00, s-a desfasurat la Arad prima partida oficiala de fotbal din Romania, partida ce a fost gazduita de terenul viran din apropierea Uzinelor de vagoane, locul pe care se afla actualul stadion Astra - CFR. Cu trecerea anilor, aradenii au uitat de semnificatia istorica a acestui stadion, care, la un moment dat, a devenit o simpla gradina, unde spanacul crestea nestingherit. Dar, cu sase luni in urma, Astra-Trinity a inceput lucrarile de renovare a terenului, vestiarelor si tribunelor, pentru a reda Aradului, unul din punctele de atractie a romanilor. Acum, cand se implinesc 100 de ani de cand pe acest stadion s-a desfasurat prima partida de fotbal, arena este in haine noi. Desi, odata cu trecerea anilor, fotbalul a crescut tot mai mult in sufletul oamenilor, paradoxal, lucrurile legate de istoria sportului rege se sting incet sub privirile noastre nepasatoare. Astra-Trinity, prin directorul general George Albu, s-a gandit ca merita sa ne aducem aminte de acele clipe in care fotbalul se nastea la Arad. Astfel s-a decis organizarea unor manifestari dedicate celor 100 de ani de fotbal in Arad, iar meritul, fara a lauda sau a ridica pe cineva in slavi, apartine in totalitate firmei Astra - Trinity. Ei au fost cei care au salvat aceasta sarbatoare. Nu Primaria, nu Prefectura, nu Consiliul Judetean, nu DJTS-ul sau Asociatia Judeteana de Fotbal, institutii care ar fi trebuit sa se implice in organizarea acestor manifestari. Pentru ca nu este sarbatoarea Astrei, ci, este una a fotbalului aradean si, mai mult, a celui romanesc. Suntem curiosi sa stim ce demersuri au facut aceste institutii catre Ministerul Sporturilor sau Federatia Romana de Fotbal, pentru a sustine financiar sarbatorirea centenarului. Asa cum ne spunea George Albu, institutiile mentionate mai sus nu au ajutat la organizarea manifestarilor, totul fiind realizat de catre Astra. Multumim din nou edililor nostri pentru nepasare, dar mai mult americanilor care ne-au scos inca o data, de unde stim cel mai bine sa intram, adica din ..... anonimat. Dar, cum campania electorala se apropie, ii asteptam pe dragii nostri edili in tribuna oficiala a UTA-ei, care a devenit o mana cereasca pentru look-ul politicienilor.  
In ciuda greutatilor GTI-Oil continua sa se dezvolte - Virtual Arad News (c)1999Investitia de la Pancota se deruleaza conform graficelor
Dupa ce la 6 iulie s-a facut publica descoperirea in perimetrul Pancota a unui zacamant de titei evaluat la un miliard de dolari, GTI-OIL SA a demarat investitia in cadrul infrastructurii petroliere din perimetrul -Pancota-Siria. Terminalul de cale ferata Pancota-Siria va fi legat printr-un oiloduct de zona petroliera, pentru a permite transportarea titeiului extras spre rafinarii. Aceasta lucrare reprezinta o investitie de peste 3 miliarde de lei, iar de urgentarea construirii sale va depinde exploatarea rapida a zacamantului.
GTI cere rascumpararea creantelor Bancorex
In contextul cresterii substantiale a cifrei de afaceri, GTI Oil SA, prin presedintele companiei, Ioan Teodor Vostinaru, a anuntat depunerea unei cereri de rascumparare a creantelor unei alte societati din grupul sau, General Trading & Investment CO SA, la AVAB. Aceasta societate are de platit Bancorex-ului 21 de milioane de dolari, in conditiile in care valoarea efectiva a creditului era de 14,5 milioane de dolari, restul reprezentand dobanzile penalitatile aferente Presedintele GTI Oil SA a declarat ca in acest moment creditul luat de la Bancorex nu mai poate fi in nici un caz considerat neperformant deoarece GTI Oil SA poate cumpara creanta.
Operatorii privati din Industria petroliera sunt tot mai nemultumiti de politica guvernului.
Mai multi operatori privati din industria petroliera si-au exprimat regretul pentru faptul ca bugetul de stat a preluat datoriile industriei petroliere de stat, defavorizand in felul acesta industria petroliera particulara romaneasca. Pierderile societatilor petroliere de stat, ridicate la circa 500 de milioane de dolari, au fost preluate la datoria publica, pe cand firmele private au fost abandonate. Astfel, principala companie petroliera privata romaneasca s-a vazut nevoita sa actioneze in judecata Ministerul Finantelor, unde trimisese deja patru memorii prin care se cerea luarea in considerare a pierderilor societatii sale. In prezent, GTI Oil SA se afla in proces cu Ministerul Finantelor pentru recunoasterea pierderilor generate de conditiile internationale de pe piata petrolului cat si de starea economiei romanesti din perioada 95-97. Industria petroliera particulara romaneasca a intrat intr-o noua faza prin aparitia primelor companii particulare care exploateaza petrol si sunt in masura sa si organizeze o activitate integrata. Pentru a explica situatia dificila in care s-a ajuns si actiunea la care au fost nevoiti sa recurga operatorii privati, dl. Vostinaru, presedintele GTI-Oil, ne-a declarat: "Ideea potrivit careia industria petroliera ar fi lipsita de rentabilitate in Romania este falsa. Ceea ce ar trebui sa stie toata lumea este ca industria de stat, nerestructurata si care nu raspunde cererii, este nerentabila. Noi spunem ca, pentru a curma pierderile, industria petroliera trebuie privatizata si restructurata, nu desfiintata. Sprijinul statului ar fi mult mai bine folosit de investitorii care ar beneficia de facilitati fiscale, decat de directorii de stat. Faptul ca GTI Oil SA s-a dezvoltat in ciuda dezavantajelor la care guvernele au supus sectorul particular, arata unde am fi ajuns daca am fi fost ajutati si incurajati."
Combinatul chimic va fi lichidat ? - Virtual Arad News (c)1999In 26 august, se vor vinde prin licitatie cu strigare active apartinand societatii ARCHIM din Vladimirescu (fostul Combinat Chimic). Prin aceasta actiune se continua procesul de lichidare a societatii, inceput cu patru ani in urma. ARCHIM este prima societate aradeana pentru care s-a hotarat lichidarea (au urmat apoi Avicola, Agrozootehnica Ceala). Hotararea de dizolvare a acestei societati a fost luata in aprilie 1995. "De atunci s-au organizat licitatii pentru vanzarea in bloc a societatii. Nu s-a putut vinde, insa, in intregime, fiindca piata de ingrasaminte este subtire. Cererea e tot mai mica", spune Vasile Bota, directorul ARCHIM. Din '95 si pana acum nu s-au vandut active ale societatii. Au fost vandute doar piese, materiale, bunuri din magazii. Activele scoase acum la vanzare constituie practic nucleul societatii. Mai exista si alte active, ce urmeaza a fi scoase la vanzare in momentul in care va fi clarificata situatia terenului aferent. "Sunt cativa care s-au interesat de activele scoase acum la vanzare. Insa nu putem sti ce se va intampla, decat dupa data de 26 august. Termenul de lichidare este luna mai 2000. Pana atunci bunurile societatii ar trebui vandute ca societatea sa se poata radia", mai spune directorul Bota. In caz de neadjudecare, licitatiile vor continua, iar conform Legii 99/1999 si a Normelor metodologice de aplicare a acesteia, pretul de vanzare va fi redus.
Compania de Transport Public Arad majoreaza din nou tarifele - Virtual Arad News (c)1999Guvernul a aprobat o majorare de 10,4% a tarifelor la transportul in comun. Masura va intra in vigoare undeva pe la mijlocul saptamanii. Discutand  cu dl. Petru Cuvineanu, directorul adjunct al Companiei de Transport Public Arad (CTPA) am retinut ca : pretul unei calatorii cu tramvaiul va creste se pare de la 1650 (cat este in prezent) la 1800 lei,  iar un abonament pe o linie care costa acum 46.600 lei va ajunge la 50 - 52 mii lei "Tarifele nu sunt stabilite cu precizie deoarece trebuie sa ducem in zilele urmatoare documentatia la Bucuresti. Pe marti sau miercuri vom sti cu exactitate cat vor costa biletele si abonamentele" a precizat dl. Petru Cuvineanu. In ceea ce priveste pretul biletelor si abonamentelor de autobuz, acestea vor creste doar pentru cursele care nu au plecari din Autogara Arad. In ceea ce priveste pierderile inregistrate de catre CTPA din cauza tarifelor dl. Petru Cuvineanu ne-a declarat ca, desi aceasta noua majorare a preturilor va mai aduce niste bani in bugetul CTPA, totusi, pentru a nu se lucra in pierdere, pretul unei calatorii ar trebui sa fie momentan, undeva pe la 2400 - 2600 lei. Spre fericirea calatorilor, si nefericirea managerilor de la CTPA, inca nu s-a ajuns la aceste tarife. Vom reveni.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}