title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stimati cititori ! Din motive tehnice si de personal nu mai putem asigura in perioada imediat urmatoare actualizarea zilnica a stirilor VAN. Stirile vor fi actualizate sporadic de 1-2 ori pe saptamana. Speram la o imbunatatire a situatiei incepand din a doua jumatate a lunii iunie. Va multumim pentru intelgere.


Stirile Zilei

Luni, 17 mai 1999

80 de ani de administratie romaneasca la Arad - Virtual Arad News (c) 1999In urma cu 80 de ani, mai precis in aprilie 1919, generalul Gondrecourt, comandant al trupelor franceze cantonate in Transilvania, il recunoaste pe Iustin Marseu drept (primul) prefect al Aradului. In 10 iulie 1919, generalul De Toumadre comunica Ordinul Comandamentului Suprem al armatei aliate din Orient privitor la trecerea defnitiva a administratiei civile a orasului Arad catre statul roman. In sfarsit, in 27 iulie 1919 are loc intrarea trupelor romane in cetatea Aradului.

In amintirea acelor vremuri, acum, cand se implinesc 80 de ani de administratie romaneasca in Arad, orasul nostru trebuia sa fie la ceas de mare sarbatoare. Am spus trebuia pentru ca, din pacate, manifestarile derulate sambata si duminica cu acest prilej au lasat o impresie deplorabila, esuand lamentabil. Defilarea militarilor pe traseul pe unde acum 80 de ani au intrat in Arad trupele romane nu s-a facut, asa cum s-a anuntat, in costume de epoca. Cica nu s-ar fi gasit suficiente! De pe Calea 6 Vanatori, soldatii M.A.pN. au poposit in fata Palatului Administrativ unde, in acordurile fanfarei militare, au dat onorul tricolorului romanesc inaltat pe cel mai inalt catarg. Era de asteptat ca acest moment in care s-a intonat imnul national, in amintirea vremurilor de odinioara, sa fie apreciat la adevarata lui semnificatie. Din pacate, am fost foarte departe de asa ceva. Cei cativa zeci de aradeni, care s-au oprit curiosi "sa vada soldatii", nici nu stiau despre ce este vorba.

Ansamblu de dansuri populare dedicate aniversarii a 80 de ani de administratie romaneasca la Arad - Virtual Arad News (c) 1999FESTIVITATE CU SALA GOALA De fapt in sala de festivitati a Palatului Administrativ n-au tinut sa fie prezente nici macar oficialitatile de astazi ale administratiei aradene. Ne referim la Prefectura, Consiliul Judetean, Consiliul Local. Functionarii au putut fi numarati pe degete. Macar consilierii de ar fi fost prezenti si cativa sefi de servicii de la Primirie si Prefectura, si tot se adunau vreo 100 de oameni. Doar sambata a fost ziua administratiei aradene, nu ? Din pacate, manifestarile aniversare au continuat asa cum au inceput. Terne, fara prezhnta si entuziasmul pe care le meritau. Adunarea festiva tinuta in Sala festiva a Palatului Administrativ, de la ora 10,00, a cuprins evocarea istorica despre insemnatatea acestui eveniment, alocutiunile primarului Aradului, Valentin Neamt, si invitatilor printre care si un grup de romani care traiesc in afara granitelor. In acelasi timp, pe platoul din fata Palatului Administrativ s-a derulat un concert de muzica populara cu ansamblurile "Rapsozii Zarandului" si "Doina Muresului". Nici macar muzica populara n-a reusit sa capteze interesul mai multor aradeni. Si asta in primul rand pentru ca aceste manifestari n-au fost mediatizate aproape deloc. Sarcina care revine organizatorilor, adica Primariei si Consiliului Local daca am inteles noi bine...

S-A VRUT MULT SI N-A IESIT NIMIC Din programul de sambata am mai retinut concursuri si competitii spqrtive, (tenis de camp, handbal,orientare sportiva etc.) cat si sustinerea unui simpozion de comunicari stiintifice despre istoria Aradului, organizat de Muzeul Judetean. Pentru duminica a fost prevazut un concurs interscolar pe teme de istorie a orasului, desfasurat intre scoala generala nr. 22 si Liceul pedagogic (castigat de ultimul). Una peste alta, "80 de ani de administratie romaneasca in Arad" ne-a lasat un gust amar. Dar a si demonstrat - asta ar trebui sa fie un castig - de ce sunt in stare administratorii vremurilor prezente. La lacuna mediatizarii, de neiertat, mai notam suprapunerea cu alte doua manifestari locale: "Zilele academice aradene" si "Primavara aradeana". Desi, in paranteza fie spus, nici in sala unde s-a desfasurat "Zilele Academice" n-a fost aglomeratie prea mare...

Nicolae Bacanu - presedintele C.C.I.A. Arad - Virtual Arad News (c) 1999Orice firma doreste sa-si dezvolte afacerea si ca, in timp, ea sa capete anvergura internationala. Acum, in Romania, majoritatea agentilor economici cu greu isi pot permite din motive financiare sa realizeze contacte directe cu potentiali parteneri externi. Insa de marti, 18 mai 1999, firmele aradene au posibilitatea sa fie cunoscute in mai toata Europa. Mai mult, oamenii de afaceri aradeni pot sa-si faca reclama, sa-si prezinte proiectele de viitor, sa-si caute parteneri de afaceri, fara sa scoata un ban din buzunar. Aceasta ocazie se numeste ROMPART '99. Ce este insa aceasta manifestare organizata de Camera de Comert Industrie si Agricultura Arad?

ROMPART reprezinta un punct de intalnire si de informare pentru institutii si societati comerciale din regiuni economice ale Europei de Est si Europei de Vest. Altfel spus este "o provocare a mediului economic aradean, la unul dintre cele mai indraznete targuri organizate de noi. ROMPART nu este un targ in adevaratul sens al cuvantului, ci o sursa de intalniri, de proiecte, o manifestare de o noua factura pentru mediul economic aradean si chiar romanesc", a spus ing. Nicolae Bacanu, presedintele C.C.I.A. Arad, ieri, ln cadrul conferintei de presa sustinute pe aceasta tema. Tocmai pentru ca nu este un targ in sine, ROMPART este cea mai dificila manifestare din punct de vedere al organizarii. Mai ales ca, "o asemenea actiune se poate grefa foarte usor pe o economie activa. Insa, intr-un mediu economic in criza, datele problemei se schimba radical", a , precizat presedintele Bacanu. C.C.I.A. Arad va aduce la ROMPART pe reprezentantii a 8 Camere de comert din strainatate, pe Excelenta Sa, Ana Blefari Melazzi, ambasadorul Italiei in Romania, Chiara Greggi - secretar economic al Ambasadei Italiei, Roberto Meini - directorul Institutului pentru Comert Exterior al Italiei. Camera a invitat aceste personalitati nu intamplator. "In Arad, la aceasta ora, exista 481 de firme care au si capital italian. Valoarea acestuia se ridica la peste 11 miliarde de lei si 17 milioane de dolari SUA" a afirmat Teodor Corb, secretarul general al C.C.I.A. Arad. De asemenea, la Arad va sosi si Excelenta Sa, Szöcs Ferenc, ambasadorul Ungariei in Romania, secretarul economic al Ambasadei, reprezentantul economic al Austriei la Biroul Camerei Economice din Cluj- Napoca. La ROMPART, in perioada 15-20 mai a.c., vor participa 52 de firme straine care cauta parteneri si oferte concrete de afaceri in Romania si 65 de firme romanesti. Deci, un motiv in plus pentru investitorii aradeni de a se face cunoscuti, de a pune pe picioare o afacere cu parteneri straini, de a-si prezenta ofertele in aproape toata Europa. Intr-un cuvant, o sansa de a face bani, caci in fond acesta este scopul oricarui demers economic. Numai ca aceasta sansa trebuie si fructificata... Marti, 18 mai la ora 15,30, ambasadoarea italiei la Bucuresti se va inthlni cu oamenii de afaceri italieni din Arad la sediul C.C.I.A. Arad.

* Multe firme se vor inchide. * Oamenii sunt disperati. * Nu exista nici un fel de protectie sociala. * Toate celelalte preturi vor exploda.

Stirea ca guvernul a avizat cresterile de preturi si tarife a cazut ca un traznet! "Vom fi muritori de foame. Mai bine ne-ar lua Dumnezeu, sa nu mai chinuim atata !" Aceste cuvinte nu ni le-au spus doar pensionarii sau somerii, ci toti oamenii, nu putini la numar, cu care am stat de vorba. Firmele isi vor inchide pravalia. In cursul zilei de vineri, am luat legatura cu conducerile regiilor si companiilor din Arad, pentru a afla care vor fi preturile exacte rezultate, in urma majorarilor. De la Sucursala de distributie a energiei Arad, ni s-a spus ca nu s-a primit nimic oficial. De altfel, in ceata este si sistemul de tarifare, cu toate ca se vorbeste de tarif social si de tarif standard, Bucurestiul nu a lamurit inca ce inseamna asta ! Compania de Transport Public, pentru ca primeste subventii mult diminuate, a propus oficiului concurentei un tarif mai mare. Se pare ca in urma anuntatelor majorari, pretul unei calatorii cu tramvaiul in oras nu va fi de 2000 de lei, ci de 1700-1800, (care inseamna o crestere cu 9,5% ce se va aplica si abonamentelor). Nici CTPA nu a primit nimic oficial. Oricum, cu 9,5% majorari, compania va lucra in pierdere. Nu se stie cat va rezista astfel. ARTERM a propus 199 de mii de lei/Gcal. Guvernul spune doar 156.500 lei/Gcal. "Daca nu ni se vor aproba tarifele propuse sau nu vom primi subventii de la autoritatile locale, vom inchide pravalia pentru ca vom fi in imposibilitate de plati" - ne-a declarat conducerea ARTERM. De suferit va suferi toata lumea! Nici Agentia CFR si nici Regia de apa- canal nu au primit nimic oficial. Nu exista protectie sociala. Chiar daca nu s-au primit preturile exacte (pana la aceasta ora) totusi, scumpirile se vor efectua. Puterea de cumparare scade. Absolut toate celelalte preturi vor sari in aer. Curiosi daca aceste majorari sunt cumva insotite si de o protectie sociala adecvata, de la DGDMPS Arad am primit un raspuns scurt: NIMIC! Orice comentarii sunt de prisos.

Intalnirea de la Semlac a primarilor din judetele Arad si BekesIn organizarea Consiliului local Semlac, vineri s-a desfasurat Reuniunea primarilor din localitatile de frontiera din judetele Arad si Bekes. Au raspuns la invitatia doamnei LETITIA STOIAN, primarul comunei Semlac, aproape douazeci de primari maghiari si romani, care au facut un util schimb de experienta privind "Arta si stiinta conducerii in administratia publica locala". Tema discutiei a fost prezentata mai intai de avocatul Gheorghe Stangu, cadru universitar la Universitatea de Vest "Vasile Goldis". In alocutiunea despre rolul primarului si al consilierilor locali in administratia publica locala dl. Stangu a amintit si despre intentia de a tipari, sub egida Universitatii aradene o carte intitulata "CARTEA PRIMARULUI SI A CONSILIERULUI LOCAL" care va fi un fel de ghid pentru activitatea acestora. Cartea va cuprinde documentatia necesara primarilor si consilierilor, principalele acte normative cu care lucreaza acestia precum si o serie de metode si tehnici de conducere, de management administrativ. Tonul fiind dat, au urmat discutiile, care s-au intins pe parcursul a aproape trei ore. In pauza participantii au fost invitati la gradinita din localitate unde copiii comunei au sustinut un scurt program artistic. La intalnirea de ieri au mai participat Bognar Levente, subprefectul judetului Arad, Achim Alexa, vicepresedintele Consiliului judetean, Traian Kreszta, presedintele romanilor din Ungaria si Ilona Sipos, consulul Ungariei de la Cluj-Napoca.
Refugiati din IugoslaviaLa ora actuala, in judetul nostru sunt cazati 11 refugiati proveniti din zonele bombardate din Iugoslavia. Dintre acestia, doar unul locuieste intr-o tabara organizata, restul de 10 fiind gazduiti de diferite familii. Daca in judetul Timis fondurile, alocate pentru intretinerea refugiatilor s-au epuizat, pe plan local acest lucru nu constituie o problema surse din Coimisia judeteana pentru migrari precizeaza ca acolo refugiati sunt cazati la hotel, intretinerea acestora fiind mai costisitoare. Aceleasi surse declara ca banii care se aloca pentru gazduirea si hranirea refugiatilor sunt asigurati de Guvern prin Ministerul de Interne. Factorii de decizie spun ca in functie de evolutia razboiului din tara vecina, Aradul poate adaposti un numar mai mare de refugiati.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}