title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 17 august 1999

Deputatul UDMR Tokay Görgy sustine dialogul constructiv-D-le deputat, tocmai a avut loc, la Bucuresti, intrunirea Consiliului Operativ al UDMR, care are atributii sporite fata de vechea formula. Care sunt deosebirile?
- Conform vechiului statut, Consiliul Operativ era convocat numai in situatii limita, atunci cand problemele erau foarte grave si necesitau o consultatie urgenta, convocarea CRU, care cuprinde peste 140 de oameni, fiind practic imposibila. Acum, pentru operativitate si pentru asigurarea unei continuitati a consultarilor, Consiliul Operativ a devenit un organ care analizeaza periodic situatia organizatiei noastre, situatia politica si ia hotarari legate de aceasta chestiune. Deci, a devenit o parte din structura de conducere a organizatiei, cu participare permanenta si nu doar extraordinara.
- La intrunire s-au purtat discutii pe tema Legii invatamantului, considerandu-se ca aceasta nu mai trebuie sa fie o disputa politica intre cele doua aripi ale UDMR-ului. Este posibil acest lucru ?
- Haideti sa discutam la modul cinstit si direct. Parerile in privinta Legii invatamantului, in forma in care a fost elaborata, sunt impartite. Unii sustin ca aceasta lege nu corespunde exigentelor formulate in programul nostru si deci nu trebuie acceptate. Altii, printre care ma numar si eu, spun ca intr-adevar legea nu este la nivelul asteptarilor si la necesitatile comunitatii maghiare, insa cuprinde elemente pozitive, care ne dau posibrlitatea ca in viitor sa atingem acei parametri de care noi consideram ca avem absoluta nevoie. Adeptii acestei pareri spun ca intr-un stat de drept, cadrul juridic este primordial, modul practic de infiintare a diferitelor institutii de invatamant urmand sa fie judecat in raport cu acest cadru juridic. Eu, personal, in calitate de fost ministru al minoritatilor si de deputat al UDMR-ului, consider ca aceasta discutie in contradictoriu nu trebuie perpetuata, nu ar duce la nici un rezultat pozitiv si constructiv. Fiecare poate sa-si pastreze opiniile, dar trebuie sa ne preocupe crearea unui climat pozitiv, benefic pentru activitatea politica intensa care ne asteapta acum, cand se apropie alegerile. Nu este cazul ca in sanul organizatiei sa purtam discutii interminabile, ci sa finalizam ce mai avem de finalizat in aceasta legislatura, pentru ca in afara de Legea invatamantului si Legea Administratiei Publice Locale, care au starnit multe discutii, in programul nostru sunt o sumedenie de deziderate economice si sociale care trebuie duse la bun sfarsit. Noi trebuie sa mergem in fata electoratului cu toate promisiunile indeplinite, nu numai cu o parte din ele.
- Pentru ca ati vorbit de discutii constructive, cat de constructiva poate fi declaratia lui Orban Viktor, care a spus ca, indiferent de vointa statului roman, universitatea maghiara va fi infiinntata ?
- Eu sunt de parere ca declaratiile fata de universitate trebuie sa dea dovada de echilibru. Stiu ca minoritatea maghiara are nevoie de aceasta universitate. Stiu ca nu dauneaza cu nimic majoritatii. Stiu ca majoritatea, mai devreme sau mai tarziu, va ajunge la aceasta concluzie si drept urmare universitatea va exista. Cred ca este o abordare reala, mai eficienta decat una dura.
- Ramanem la dialogul constructiv. Am fost la intalnirea ministrilor Valeriu Stoica si David Ibolya, care au convenit ca discutiile, pe tema reamplasarii "Statuii Libertatii" la Arad, nu sunt benefice si ca atare este mai bine ca ele sa fie intrerupte. Totusi, ele continua, mai abitir ca inainte.
- Vizita doamnei Ibolya a fost o vizita de informare. Conform regulii, la astfel de vizite nu se fac intelegeri, nu se iau hotarari si asa mai departe. Se face doar o informare reciproca asupra opiniilor. In ceea ce ne priveste, pozitia organizatiei UDMR Arad este ca aceasta statuie apartine tezaurului nostru, al aradenilor si ca trebuie sa fie vazuta de catre toti aradenii, pentru ca este o mare opera de arta. Pot sa va spun sigur ca la intrunirea care a avut loc la Budapesta in primavara acestui an, problema statuii a figurat ca o problema care urmeaza sa fie solutionata de cele doua Guverne. Este trecut clar in procesul-verbal intocmit de cele doua parti. Aceasta este situatia juridica a statuii, Ministrul Apararii Nationale, mi-a trimis o scrisoare mie si una CLM Arad, in care arata ca nu are nimic impotriva ca aceasta statuie sa fie scoasa din custodia armatei. Urmeaza ca organele locale sa rezolve aceasta chestiune. Eu nu inteleg de ce sunt atatea discutii. Daca o scoatem si o punem undeva, eu stiu, intr-o gradina sau in alt loc, eu sunt convins ca oamenii se vor duce sa o vada si o vor privi ca pe o opera de arta, nu ca pe altceva.
- Tocmai aici este problema. Guvernul Bratianu a demontat-o pentru ca a considerat ca ea contravine idealului poporului roman.
- Asta a spus acum 70-80 de ani. Cand a spus Bratianu acest lucru, Romhnia era imediat dupa Marea Unire si tendintele revizioniste erau inca vii. Atunci nu exista un tratat intre Romania si Ungaria, bazat pe respectarea frontierelor si raportul intre romani si maghiari era de aproape unu la unu. Acum, in Ardeal, sunt sase milioane de romani si 1,6 milioane de unguri, iar problema frontierelor nu se mai pune.
-Totusi, ce vrea sa reprezinte acea statuie?
- Comemorarea Revolutiei din 1848-1849. Nu este o statuie ridicata in cinstea victoriei asupra unui dusman.
- Mai multi consilieri municipali spun ca au cerut sa se voteze in CLM amplasarea sau neamplasarea statuii. Daca spuneti ca este vorba despre o problema a Aradului, sunteti de acord cu discutarea ei in CLM ?
- Deocamdata se pune problema scoaterii ei din custodia armatei. Abia dupa aceea se va putea discuta in CLM amplasarea sau neamplasarea.
A consemnat Simion Todoca
La Hotelul "Codru Moma" toata lumea e multumita - Virtual Arad News (c)1999Situat la poalele muntilor, avand in fata un lac linistitor privirilor, Complexul hotelier "Codru Moma" U.T.B. asigura un cadru de confort deosebit, atat prin peisajul relaxant cat si prin serviciile de cea mai buna calitate.
"Unitatea noastra - ne asigura dl. director Moise Costea , aflata in administrarea M.M.P.S., este structurata pe spatii de cazare (200 de paturi pe cele patru niveluri deservite de lifturi), restaurant- pensiune, cu 120 de locuri (care asigura hrana pacientilor pe perioada sejurului, cu o varietate larga de meniuri), terase pentru servirea bauturilor racoritoare etc., bar de incinta (care functioneaza pe tot parcursul zilei, oferind o diversitate de produse) si, nicidecum in ultimul rand, baza de tratament, care isi aduce poate cea mai mare contributie la recuperarea starii de sanatate a pacientilor".
- Care sunt serviciile medicale si ce boli se trateaza?
- Baza de tratament este structurata pe sectii de electroterapie, hidroterapie, kinetoterapie cu toata gama de aparate, cu ajutorul carora se trateaza, in principal, nevroza astenica, reumatism, toate formele de stres si surmenaj, afectiuni ale aparatului loco- motor, usoare forme de boli interne, ale cailor respiratorii... La aceste recuperari o contributie deosebita - pe langa profesionalismul medicilor Iosif si Aurica Smith, personalului medical mediu si auxiliar, profesorilor C.F.M., maseurilor -au factorii naturali (ionizare comparativa cu cea de la Baile Herculane), apele mezotermale, ambianta odihnitor-relaxanta a mediului cu vegetatie abundenta, izvoare si rauri linistitoare.
-Care este programul la "Codru Moma" U.T.B.?
- Unitatea functioneaza pe tot parcursul anului. (Avem centrala proprie care asigura caldura si apa calda non- stop.) La aceasta ora, unitatea noastra este ocupata suta la suta. Ne aflam in varf de sezon si apreciem ca o sa continue cat mai mult, pana tarziu spre toamna.
- Am auzit ca aici se observa si ceea ce lipseste in multe locuri - spiritul gospodaresc...
-In fiecare an, in unitate se poate vedea ceva nou atat in spatiile din interiorul cladirii cat si din exterior. Cautam ca prin bani putini sa facem cat mai multe. De exemplu, anul acesta s-a reusit lambrisarea a doua etaje, casa scarii, s-au placat cu gresie toate spatiile de la parter, alimentatie publica, baza de tratament si unele camere din hotel au fost modernizate. Incepand cu aceasta luna, prin grija M.M.P.S. s-a deschis o finantare pentru reparatia intregii instalatii de incalzire si sanitare, in valoarea de peste 400 milioane lei. Iar in exterior, spre sfarsitul sezonului, vom trece la pavarea platoului din fata unitatii cat si a cailor de acces (au fost deja achi- zitionate materialele necesare) pentru a da inca o nota de eleganta si confort complexului "Codru Moma".
- Se pare ca aici vin nu doar pacienti ci... si prieteni statornici..
- Intr-adevar, datorita rezolvarii din punct de vedere medical, a recuperarii, pentru serviciile oferite, pentru peisajul reconfortant, unitatea noastra este frecventata in proportie de 80-85 la suta de aceleasi persoane care vin de 5-20 de ani la noi. Ne bucura aprecierile pe care le fac la adresa personalului nostru, la serviciile pe care incercam sa le facem cu profesionalism si daruire.
P.S. In aceasta serie, la "Codru Moma" l-am inthlnit si pe dl. Nicolae Duta din Bucuresti (pensionar, fost director in Ministerul Finantelor) care-si petrece "vacanta" de 17 ani la Moneasa. "Eram intr-un stres continuu - ne-a marturisit dumnealui. Pentn prima data am venit la Moneasa in 1981 si mi-a placut foarte mult zona. De atunci vin in fiecare an, cateva saptamani, sa ma relaxez aici, pentru ca ma intorc complet reconfortat. Am umblat si umblu destul de mult, dar rar mi-a fost sa vad oamenii atat de ospitalieri; Apreciez spiritul de gospodar, profesionalismul, capitalitatea. Din putin sa stii si sa gospodaresti, e mare lucru. Aici se vede ca omul sfinteste locul. De 17 ani facem concediul aici (in ultimii ani cu nepotica, si ea indragostita de Moneasa) si ne simtim minunat."
A consemnat Vasile Filip
Muresul cu cote scazute la Mandruloc - Virtual Arad News (c)1999De ani de zile Muresul "musca" din mal in dreptul localitatii Mandruloc. Cateva case erau in pericol de fi luate de apa, fiind construite chiar in apropierea albiei. Poate ca acum doua decenii pana la apa a fost o distanta suficient de mare, insa in prezent mai sunt doar cativa metri. Oamenii se ingrijorau. Primaria Vladimirescu de care apartine si Mandruloc la fel, insa din lipsa banilor nimeni nu putea face nimic.Solutia avenit insa prin Programul PHARE de combatere a efectelor dezastrelor cauzate de inundatii. Din fondurile Uniunii Europene a fost alocati 400.000 de Euro pentru acest proiect de consolidare a malului raului Mures. Lucrarea a inceput de cateva luni de zile si trebuie sa fie finalizata in cursul acestui an. Malul apei va fi consolidat cu  blocuri de piatra si beton pe o lungime de peste 250 de metri a precizat Ing. Virgil Polifronie, seful Santierului de la Manduloc. Peste cateva luni, oamenii care au gospodariile in apropierea Muresului vor putea dormi linistiti. Nu va mai exista pericolul ca apa sa le "manance" pamantul cu tot cu casa. 
Primaria si Biserica din Tarnova ajuta sinistratii aradeni - Virtual Arad News (c)1999Recent, enoriasii ortodocsi din localitatea Tarnova au trimis un transport umanitar constand in 40 de saci cu cereale grau si porumb, familiilor afectate de inundatiite ce au avut loc in municipiul nostru, la inceputul lunii iulie. Seful Serviciului Social din cadrul Primariei Arad, Cezar Janca, ne-a declarat ca tarnovanii vor trimite, in zilele urmatoare, un nou transport cu produse agricole, destinat aradenilor sinistrati. In desfasurarea acestei actiuni caritabile, Primaria din Tarnova s-a mobilizat exemplar si a facut publice necazurile aradenilor inundati de ape, atat in biserica ortodoxa cat si prin localitate. "Consideram ca trebuie sa ne ajutam unii pe altii si acum e momentul sa-i sprijinim pe aradenii sinistrati" ne-a declarat primarul Tarnovei, Florin Farcasiu. Primaria din localitate a asigurat transportul ajutoarelor agicole pana la Arad. Cezar Janca a precizat ca primaria municipala asteapta intreaga cantitate de cereale sa soseasca la Arad, urmand ca prin intermediul unei comisii de specilitate, granele sa fie impartite celor cateva zeci de familii de sinistrati din oras.
Consiliul Judetean Arad protesteaza impotriva inchiderii Consulatului german de la TimisoaraPreconizata inchidere a consulatului german de la Timisoara nemultumeste un numar foarte mare de oameni. In deplin consens cu cei ce sunt impotriva desfiintarii acestui consulat, Consiliul Judetean Arad a formulat o serie de scrisori de protest in legatura cu aceasta decizie, pe care le-a adresat atat catorva parlamentari romani, cat si unor persoane influente din Germania. "In mod cert, acest consulat este deosebit de important pentru oamenii de afaceri - si nu numai care si desfasoara activitatea in partea de vest a tarii. Va fi foarte greu pentru acestia sa se deplaseze la Bucuresti de fiecare data cand vor avea nevoie de o viza. De aceea am si luat aceasta masura, sa se stie pozitia noastra in legatura cu aceasta decizie cat se poate de nefericita." - ne-a declarat Cristian Sallai, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Arad. Motivul pentru care s-a luat hotararea de a se desfiinta Consulatul german de la Timisoara este acela ca institutia nu are o cladire potrivita pentru desfasurarea unei asemenea activitati. Cea in functioneaza la ora actuala apartine Primariei si este improprie. Cu ani in urma, Consulatul timisorean avea o cladire a sa, dar pentru ca aceasta sa-i revina si pentru a putea fi repusa in functiune ar fi nevoie de cateva zeci de mii de marci.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}