title

* Stirile pe scurt:   ...

Stirile Zilei

Joi, 18 februarie 1999

Piata Agroalimentara din Arad - Virtual Arad News (c) 1999Inca de saptamana trecuta, marfa din unele alimentare aradene a inceput sa se imputineze din ce in ce mai mult. Pentru a putea contracara efectele preconizatelor scumpiri ale energiei electrice si gazelor naturale, unii patroni au gasit de cuviinta sa tina marfa pe stoc, urmand sa o scoata la vanzare cu noile preturi si scumpirea nu a intarziat sa apara. De luni, 15 februarie 1999, CONEL si ROMGAZ au anuntat noile tarife majorate. Populatia va plati energia electrica astfel: 296 lei/kWh pentru prima transa de consum, de la 0 la 50 lei /kWh, de la 225 lei/kWh si 688 lei /kWh pentru consumul ce depaseste 50 kWh de la 540 lei/kWh. In conditiile unui consum casnic mediu de 80 kWh lunar factura la electricitate va creste cu 8.000 lei lunar. Pentru agentii economici pretul mediu a crescut de la 409.398 lei/kWh la 502.826 lei kWh. In timp ce ROMGAZ mentine preturile in valuta la consumul casnic, l-a scazut pentru agentii economici. La gaze preturile vor creste de la 450 lei/m.c. la 575 lei/m.c, pentru populatie si de la 677,7 lei/m.c. la 840 lei/m.c. pentru agentii economici. Noile preturi au fost calculate la cursul de 11.500 lei/dolar.

In piete, precupetii au ridicat preturile. Producatorii din industria alimentara considera ca efectele majorarii preturilor la energia electrica si gaze naturale vor fi cresterea preturilor la produsele alimentare, scaderea drastica a vanzarilor productiei, reducerea numarului de salariati. Aradenii au simtit primele efecte ale scumpirii, cand au vrut sa cumpere paine. Fabrica aradeana de paine, "ARMOPAN" a aplicat o majorare graduala a produselor sale pornind de la zero pana la 15%. Si in piete a ajuns valul scumpirilor. Preturile au saltat de la cateva sute pana la cateva mii de lei. Gospodinele cumpara patrunjel cu 300 de lei mai scump, iar ardeii grasi de import se apropii de 50.000 lei/kg...

Si laptele e mai scump. Societatea comerciala de industrializare a laptelui din Arad a majorat pretul la produsele lactate cu sume cuprinse intre 100 si 300 de lei. Pretul cu ridicata fara T.V.A., al laptelui de consum a crescut de la 3.200 lei/litru la 3.500 lei/litru; laptele batut se vinde acum cu 2.750 lei in loc de 2,650 lei; pretul laptelui "Sana" a crescut de la 1.550 lei la 1.750 lei, a iaurtului de la 2.200 la 2.400 lei, iar smantana la cutie costa 4.000 lei in loc de 3.800 lei. Preturile mentionate sunt cu ridicata si nu contin T.V.A. "Pe noi ne-a afectat mai mult scumpirea agentului termic. Alte scumpiri nu vom face deocamdata, insa in functie de pretul utilitatilor folosite de noi, de pretul carburantilor si amabalajelor nu sunt excluse noi scumpiri. Scumpirea energiei electrice si a gazului natural vor angrena dupa ele un adevarat tavalug al scumpirilor", ne-a spus Vlad Soneru, director general al S.C.I.L. In schimb, cel putin pana ieri, S.C CARNE S.A. nu a majorat preturile la carne si produsele din carne. Nu este exclus insa ca "valul" scumpirilor sa determine si scumpirea acestor produse.

Va fi un martisor urat. Nu toate alimentarele au fost afectate de recentele scumpiri. Cel putin, deocamdata "Noi nu am majorat inca preturile la produsele pe care le vindem, pentru ca pana acum le-am cumparat de la fumizori cu vechile preturi. Preturile la noi sunt tot cele de dinainte de 15 februarie. Scumpirile vor incepe dupa 1 martie. In acest sens, va fi un martisor urat pentru noi", ne spunea Titus Pogan, reprezentantul firmei "CHRIS" S.R.L.

Gospodine revoltate ! Cele mai revoltate insa fata de recentele scumpiri sunt gospodinele care se chinuie sa dramuiasca fiecare leu pentru hrana familiei. "Preturile mi se par umflate in mod nefiresc. Intotdeauna cand se scumpeste curentul sau benzina cu 10-20% preturile cresc cu mult mai multe procente. Este nefiresc ce se intampla. Cu 750.000 lei si doi copii nu stiu cum o sa ma descurc. O sa-l aduc pe dl. Remes in familia noastra, o sa-i dau salariul pe mana sa vedem cum se va descurca?", si-a exprimat nemultumirea d-na Liliana Stirbei, gospodina din Micalaca. Nici d-na Viorica Rusu nu este multumita de ultimele scurnpiri: "Inca nu simtim prea mult aceste majorari, dar vor urma sigur si altele. Cu buzunarele goale, dupa o iarna austera si cu sute de mii de lei cheltuieli la bloc, nu stiu cum ne-om descurca. Va trebui sa renuntam la tot mai multe lucruri pentru a avea bani de mancare".

Vicepresedintele asociatiei sindicale Cartel Alfa, Dorel Racolta, a fost ieri oaspetele Aradului. De fapt, oaspete este intr-un fel impropriu spus, deoarece dumnealui a afirmat ca este "70% maramuresan si 30% aradean". Vizita sa s-a axat pe "contactul" la toate nivelele cu S.C. Astra-calatori S.A., adica cu conducerea societatii, reprezentantii sindicatului precum si cu muncitorii. De fapt, acesta este stilul liderului sindical, adica "tur de forta in baza, pentru a testa opinia generala" dupa cum a recunoscut chiar el. Principalul subiect a fost acela al privatizarii fabricii aradene, "existand in acest sens, patru pretendenti foarte mari si tari, cu patru oferte concrete" a afirmat Dorel Racoltea. Tot dumnealui ne-a declarat ca se doreste o "privatizare foarte rapida, de maximum 2 luni, privatizarile normale fiind de 3-5 luni, iar cele anormale, gen Petromidia". Negocierile intre FPS Arad si cei interesati vor incepe pe data de 15 martie a acestui an, Dorin Racolta avand in acest sens si o intalnire cu Doru Sever Puia, reprezentantul FPS din Arad. La noua societate se doreste construirea de vagoane noi pentru uzul extern si intern si repararea acestora doar pentru uzul intern. Oricum, am retinut faptul ca salariatii nu vor avea de suferit de pe urma schimbarii proprietarului.

"L-as fi condamnat pe Cozma la 99 de ani" Discutia cu vicepresedintele Cartel Alfa a alunecat si spre alte subiecte. Astfel, vizavi de amanarea grevei de catre CNSLR-Fratia, Dorin Racolta a afirmat ca "eu stiam ca e pe cale de disparitie. Imi pare rau de salariatii care sunt la ei, dar saracii sunt dusi cu presul". Cartel Alfa preconizeaza miscari sindicale doar peste o luna, o luna si jumatate, "in functie de raspunsul guvernului", dar nu de genul mineriadei Despre Miron Cozma, liderul sindicatului U Metal a spus ca "l-as fi condamnat inca din ´91 la 99 de ani de puscarie, ca la americani, pentru faptul ca i-a mintit atat pe minieri".

Marti, la orele amiezii, libraria "Ioan Slavici" a fost gazda unui eveniment cultural oferit de... editura "Evenimentul Romanesc". - Patronul editurii (mic intreprinzator, cum isi spune) Ion Cristoiu, cunoscut editorialist, analist politic (si nu numai) si-a lansat cartea - "Un pesimist la sfarsit de mileniu" - in fata unui public numeros - oficialitati locale, oameni de cultura, jurnalisti, cititori. "Deschiderea" spre cartea de eseuri (93 la numar) cu nume socant "Un pesimist la sfarsit de mileniu", a fost facuta de dl. Mircea Suciu, directorul Editurii "Evenimentul Romanesc". Prezentarea volumului a facut-o insusi autorul, cu mare verva de povestitor si comentator, dupa care a trecut; cu lejeritate, la un dialog cu toti cei dornici de a afla raspunsuri la intrebarile ce-i framanta (mai mult sau mai putin). Ca orice lansare de carte, s-a lasat cu acordarea de autografe si nu stim daca simpaticul ziarist Ion Cristoiu s-ar putea numi "un pesimist" la Arad.

Delegatia Consiliului Judetean Arad, formata din domnul vicepresedinte Romulus Tasca si consilierul judetean Adrian Nitu va participa, azi, in Belgia, la Bruxelles la Forumul Strategic CASTER, care va analiza criza economica mondiala si propagarea efectelor sale, precum si raspunderea regionala privind termenii de restructurare si ce se asteapta in viitor. De asemenea, in perioada 22.02.1999 - 15.03.1999, domnul Radu Blaga, seful Biroului Turism din CJA, va participa la un curs de formatori in sectorul turistic, in regiunea Veneto, Italia, fiind beneficiarul unei burse asigurate de organizatorii acestui program.

Podul CFR peste Muresul inghetat - Virtual Arad News (c) 1999La invitatia secretarului de stat Laszlo Borbely, o delegatie a administratiei publice locale aradene va pleca azi la Bucuresti, la Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (MLPAT). Din cate ne-a informat dl. Ioan Darida, viceprimarul Aradului, discutiile din Capitala vor viza reparatia capitala a podului de cale ferata peste Mures. In invitatia trimisa aradenilor se arata: "Comisia de specialisti, stabilita prin hotararea Consiliului interministerial din 8.12.1998, nu a clarificat, la intalnirea din 8.01.1999, problemele de fond privind reparatia capitala a podului. In vederea adoptarii unei decizii fundamentate este necesara,sa se analizeze toate elementele tehnice referitoare la expertiza finalizata in anul 1989, daca trebuie actualizata sau refacuta, si solutia propusa pentru reparatia capitala a podului". Alaturi de Ioan Darida, din delegatie mai fac parte Levente Bognar, subprefectul judetului Arad, si Gheorghe Ionescu, sef directie urbanism si amenajarea teritoriului, in cadrul C.J. Arad.
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}